X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
ישראל ידועה כאומת הסטארט-אפים וכמעצמת סייבר, אבל האם יש עוד תחום שבו אנחנו מובילים ולא כל כך הבנו את זה?
▪  ▪  ▪
פוטנציאל בתחום הרכב החכם [צילום: AP/Paul Sakuma]
ממשלה מתפקדת
גם בתחום התחבורה מתקיים דבר שמאפיין את אומת הסטארט-אפים: הפער הבלתי נסבל בין החדשנות והרעיונות המקוריים שנולדים במוחות של המהנדסים שלנו לבין המציאות בשטח. במדינה שהוציאה את ווייז, מוביט, גט וחברות בולטות אחרות בתחום, דרושה ממשלה מתפקדת, שתוכל להגות וליישם תוכניות, רגע לפני שהכאוס בכבישי ישראל יהפוך לקטסטרופלי במיוחד.

השבוע נערכו בתל אביב כנס ותערוכת התחבורה החכמה, שמארגנת מדי שנה המינהלת לתחליפי דלקים ותחבורה חכמה, שפועלת במסגרת משרד ראש הממשלה. האירוע מרכז סטארט-אפים וחברות ותיקות שמפתחים פתרונות לתחום הרכב החכם - חשמלי וכמובן אוטונומי. מגיעים אליו מבקרים ממדינות שונות ומדובר ביחסי ציבור טובים וחשובים לישראל.
אבל, היה קשה להפריד בין התצוגות והמסרים שעברו כחוט השני בפאנלים ובמסלולים השונים של הכנס לבין המציאות הלא ורודה שמחוץ למבנה היפה של מלון דיוויד אינטרקונטיננטל.
היה זה אך סמלי שמסיבת העיתונאים שהתקיימה לרגל פתיחת הכנס התעכבה בחצי שעה. הסיבה: חלק מהמשתתפים נתקעו בפקקים המפורסמים בדרך לתל אביב, או בחיפוש החנייה האינסופי שמאפיין את העיר העברית הראשונה. במקרים רבים, החדשנות הטכנולוגית הישראלית בתחום התחבורה החכמה נשארת בינתיים במגדלי המשרדים של מרכזי הפיתוח, או נמכרת לחו"ל.
המינהלת הוקמה במטרה למצוא פתרונות כדי לצמצם את התלות של מדינת ישראל במקורות נפט. אלא שעם הזמן היא החלה לעסוק גם בתחבורה חכמה, והחלק הזה בפעילותה הלך וצבר תאוצה, עקב התפתחות התחום. אחת החברות הבולטות בהתפתחות הזאת היא מובילאיי הישראלית, שנרכשה על-ידי אינטל בעסקת ענק בסך של 15.3 מיליארד דולר. ברם, מובילאיי היא לא היחידה: יש בישראל אקו-סיסטם רחב בתחום התחבורה החכמה, שמושך יזמים להשקיע בארץ, ויצרני רכב מקימים כאן מרכזי פיתוח בזה אחר זה.
עסקת אינטל-מובילאיי היא גם לא האקזיט היחיד של חברה ישראלית בתחום, אם כי הוא הבולט שבהם. מאז 2015 היו לא פחות מ-104 אקזיטים של חברות ישראליות בעולם התחבורה החכמה. אקזיט בולט נוסף בתחום (שנעשה עוד ב-2013) הוא זה של ווייז, שנקנתה על-ידי גוגל תמורת 1.15 מיליארד דולר. יצרנית האוטומוטיב הרמן רכשה פה לא פחות משלוש חברות, בשווי כולל של כ-300 מיליון דולר. כל החברות הללו ממוקמות במרכז החדשנות של חברת הענק בהוד השרון. כמו-כן, פורד רכשה חברה ישראלית בשם סייפס, בסכום שלא פורסם אך מוערך במיליוני דולרים.
הצד של הממשלה
הממשלה, באמצעות המינהלת והמשרדים הרלוונטיים, משקיעה השנה כ-140 מיליון שקלים בחברות ישראליות שיש להן פוטנציאל בתחום הרכב החכם. התקציב כמעט שלא השתנה בשנים האחרונות, למרות ההתרחבות הניכרת של התחום, אבל לדברי ד"ר ענת בונשטיין, שעומדת בראש המינהלת, זו מצליחה להניע תהליכים ולסייע לחברות במסגרת שיתופי פעולה בין המשרדים השונים גם בתקציב הנוכחי.
באופן כללי, החזון של המינהלת הוא למצב את ישראל כמובילה בכמה תחומים בולטים בתחום התחבורה החכמה: רכב חשמלי, רכב אוטונומי, מיזמי תוכנה ותפעול של רכב חכם במכוניות קיימות, חיבור בין רכבים, וכן ניהול ממוקד ואונליין של ציי מכוניות ממרכזי בקרה ממוחשבים. לזה מתחברים פרויקטים בתחום האנרגיה - רכבים ירוקים והיברידיים, וכן תחליפי דלקים. לדברי ד"ר בונשטיין, המינהלת לוקחת בימים אלה את המשימות שלה צעד אחד קדימה, ותהיה מעורבת יותר לא רק בעידוד פיתוח רעיונות, אלא גם ביישומם. כוונתה היא, למשל, לרכיבי אינטרנט של הדברים ברמזורים ולפרויקטי ניסוי של רכבים חכמים.
זהו מהלך מעניין, שייתכן שייתן מענה חלקי למצוקת התחבורה הנוראית שמתחרשת כיום בכבישי ישראל - מצוקה שעל-פי שקף שהציגה ד"ר בונשטיין, מסב למשק נזקים בסכומים עצומים, כתוצאה מתאונות דרכים, זיהום אוויר ועוד. היא ציינה גם תחזית קודרת, שלפיה עד 2030, הפקקים יתארכו בשעה אחת בכל שנה, מה שיוביל לנזק שנתי מצטבר של 25 מיליארד שקלים.
השורה התחתונה: ישראל היא מוקד ידע ופיתוח של פתרונות לתחבורה חכמה, לרבות במסגרת המינהלת. אבל במוקדם או במאוחר, הפרויקטים שהמינהלת יוזמת יצטרכו להתכתב עם המציאות הקשה. גם כאן, כמו בתחומים אחרים, מתקיים דבר שמאפיין את אומת הסטארט-אפים: הפער הבלתי נסבל בין החדשנות והרעיונות המקוריים שנולדים במוחות של המהנדסים שלנו לבין המציאות בשטח. במקרה הזה, בעוד שווייז, מוביט, וחברות ישראליות אחרות בולטות בעולם (ובארץ), שירותי התחבורה הציבורית שלנו הם בינוניים, לא תמיד נגישים ולא אטרקטיביים מספיק כדי שתהיה מסה של נהגים שייוותרו על הרכב הפרטי, ייסעו בהם ובכך יביאו לצמצום הפקקים. לשם כך דרושה ממשלה מתפקדת, שתוכל ליישם תוכניות קיימות ולהגות מיזמים חדשים, ויפה שעה אחת קודם - רגע לפני שהכאוס בכבישי ישראל יהפוך לקטסטרופלי במיוחד.

תאריך:  01/11/2019   |   עודכן:  01/11/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם ישראל היא מעצמת תחבורה חכמה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות תחבורה ציבורית
עידן יוסף
במענה לשאלת חבר מועצת עיריית רמת גן שבעירו המופעלת תחבורה ציבורית בשבת, קבע הרב הישיש כי עליו לפרוש ולקדש שם שמיים למרות החשש כי תקציבי הדת בעיר ייפגעו בשל פרישתו    כרמל שאמה: הוא פוטר כבר שלשום
בצלאל סמוטריץ'
הצלחנו להשיג תקציב נוסף של עשרות מיליוני שקלים ואנחנו מתגברים מיד את התחבורה הציבורית באזור חדרה-נתניה והסביבה. בכך אנחנו מרחיבים את האפשרויות בפני הנהגים, שמעוניינים לשים את הרכב בחניון או בבית
עידן יוסף
מדוע בחר חבר הכנסת של כחול לבן לתלות בכנסת את מפתחות מכוניתו ולעבור להשתמש בתחבורה ציבורית    השר סמוטריץ': 700 מיליון שקל לרכש קרונות במקום לכבישים
עידן יוסף
מדובר במענה שנועד בעיקר לחרדים שלא יוכלו לשלם באמצעות ישומונים    ועדת הכספים אישרה עשרות העברות בסכום כולל של כ-5 מיליארד שקלים    בין היתר אושרו 320 מיליון ש"ח לפתרון משבר התחבורה הציבורית    בנוסף אושרה העברת למעלה מ-1.1 מיליארד שקל
עידן יוסף
ברשת הקווים יהיו שותפות הערים תל אביב-יפו, רמת השרון, גבעתיים וקריית אונו, אך לא רמת גן    העלות השנתית לעיריות - כ-12.5 מיליון שקל וצפויה לעלות    צפי לחיוב תשלום מהנוסעים בהמשך, אולי באמצעות אגודה שיתופית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il