X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
איתן גלבוע פרופ' למדעי המדינה ולתקשורת באוניברסיטת בר-אילן
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
לראשונה הוקדש חלק ניכר בעימות הטלוויזיוני האחרון בין המועמדים לענייני חוץ. תשובות המועמדים והצהרות שהשמיעו לפני ואחרי העימות מספקים תמונה כללית של מדיניות החוץ שהם צפויים לאמץ וליישם
▪  ▪  ▪
[צילום: ג'ון בייזמור, AP]

במפלגה הדמוקרטית פועלות שתי אסכולות הנאבקות על שליטה אידיאולוגית: מתונים ורדיקלים. שתי האסכולות מיוצגות היטב בקרב המועמדים המתחרים על מועמדות המפלגה לנשיאות: מתונים כסגנו של אובמה, ג'ו ביידן ופיט בוטיג'ג', ראש עירייה קטנה באינדיאנה, ורדיקלים, כגון הסנטורים ברני סנדרס ואליזבט וורן. המתונים חושבים ששיטת הממשל טובה ויש רק להחזיר את המדיניות למה שהייתה לפני טראמפ. הרדיקלים גורסים ששיטת הממשל היא כה פגומה שיש להחליפה, וממילא תייצר החלפתה גם מדיניות חוץ חדשה. עמדות כלפי מדיניות החוץ נגזרות מהגישות האידאולוגיות השונות האלה.
למרות כמה הבדלים, כל המועמדים מבקרים בחריפות את מדיניות החוץ של טראמפ ומתחייבים להפכה. כולם אומרים שיש צורך לשקם יחסים מעורערים עם מדינות ברית, בעיקר באירופה, להשתמש בכלים דיפלומטיים לפתרון סכסוכים בדרכי שלום, לעבוד עם מוסדות בינלאומיים ובעיקר עם האו"ם, לפנות את כוחות ארה"ב מהמזרח התיכון, לצמצם את השימוש בכוח, להגביל את סמכות הנשיא לשימוש בכוח צבאי, להקטין את תקציב הביטחון, להפסיק את מלחמות הסחר, ולחזור להסכמים בינלאומיים על המאבק בשינויים אקלימיים.
זהו מצע מדיני-ליברלי קלאסי שדומה מאוד לזה שהנחה את מדיניות החוץ של הנשיא אובמה. בהרבה מובנים הוא נראה נאיבי מדי וחסר יכולות להתמודד עם מדינות "פרועות" כאירן וקוריאה הצפונית, עם מעצמות תוקפניות כסין ורוסיה, ועם איומים כטרור ותפוצה גרעינית.
הרדיקליים רוצים לפנות ובמהירות האפשרית את כל כוחות ארה"ב מהמזרח התיכון. המתונים דוגלים בעמדה מורכבת יותר. ביידן ביקר את החלטת טראמפ לפנות את כוחות ארה"ב מהגבול הטורקי-סורי ותמך בהשארת כוחות מיוחדים מצומצמים באזור כדי לסייע במלחמה נגד ארגוני טרור, כמו גם כוחות ימיים לשמירת חופש השייט במפרץ. כל המועמדים ביקרו את חיסול סוליימני וטענו שטראמפ היה צריך להתייעץ עם הקונגרס ולבקש את אישורו לפני הביצוע.
אובמה נקט במדיניות חיסולים נרחבת, לא התייעץ עם הקונגרס ולא ביקש וממילא לא קיבל את אישורו. לא ברור אם מדובר בעמדה עקרונית או רק בביקורת שכוונה ספציפית נגד טראמפ בשל מי שהוא ואישיותו. הרדיקליים נראים כמי שלא מוכנים להשתמש בכוח גם כשאין ברירה אחרת. הם חושבים שכל סכסוך ניתן לפתרון בדרכי שלום ודרך ארגונים בינלאומיים.
כל המועמדים אומרים שלא יאפשרו לאירן להשיג נשק גרעיני אך ביקרו בחריפות את יציאת ארה"ב מהסכם הגרעין, אמרו שיחזרו לכבדו ויסירו את הסנקציות שטראמפ הטיל על טהרן. ביידן הוסיף שהוא יחדש את הקואליציה הבינלאומית שכוננה את ההסכם כדי לנהל מו"מ על נושאים שהושמטו מההסכם המקורי כניסויים בטילים בליסטיים וההתערבויות האלימות באזור. לאור זאת ברור מדוע אירן מייחלת לניצחון הדמוקרטים בבחירות הכלליות.
כל המועמדים ביקרו את מדיניות טראמפ כלפי העימות הפלשתיני-ישראלי, ובכלל זה העברת השגרירות לירושלים, קיצוץ משמעותי בסיוע הכספי לרשות הפלשתינית ותוכנית השלום שלו. ביידן אמר שזו אינה הדרך להבטחת ביטחונה ושרידותה של ישראל כמדינה דמוקרטית ויהודית. הרדיקלים היו יותר ביקורתיים. סנדרס הצהיר שיש לשים קץ ל"כיבוש" והתוכנית רק תנציח את העימות. וורן כינתה את התוכנית "חותמת גומי לסיפוח" והוסיפה שאם תזכה בנשיאות תבטלה. הרדיקלים אף טענו שישראל השתמשה בכוח מופרז נגד חמאס וגרמו להרג רב מדי של "מפגינים". הם אמרו שישתמשו בסיוע האמריקני כדי ללחוץ על ישראל, אך ביידן פסל עמדה זו וכינה אותה "שגוייה ושערורייתית".
בפני המועמדים הדמוקרטים דרך ארוכה בסדרת סיבובי בחירות מתישים ברחבי ארה"ב. ייתכן שהם ירצו או יאלצו להגדיר מדינות חוץ בצורה מפורטת יותר. אם המתונים בראשות ביידן יזכו בבחירות הכלליות סביר שיאמצו מדיניות דומה מאוד לזו של אובמה. אם הרדיקליים בראשות סנדרס ינצחו הם עתידים לשנות לחלוטין את המגמות העיקריות. אם כדי לשמור על אחדות המפלגה הצוות הדמוקרטי יכלול חלוקת תפקידים בין שתי האסכולות, למשל, מועמד מתון לנשיא ומועמד רדיקלי לסגן נשיא, סביר שהעמדות הרדיקליות והקיצוניות ישפיעו על עיצוב המדיניות.
ייתכן שנשיא דמוקרטי יבטל כמה מהלכים של טראמפ כולל תוכנית השלום שלו. בכל מקרה, על הממשלה החדשה בישראל להיערך לאפשרות שהדמוקרטים ינצחו וישנו את מדיניות החוץ האמריקנית באופן שישפיע משמעותית על מדיניותה של ישראל, מעמדה באזור ויחסיה עם ארה"ב.

מבט מבס"א מס' 1,433, 2 בפברואר 2020
הכותב הוא מומחה לארה"ב וחוקר בכיר במרכז בס"א למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן.
תאריך:  02/02/2020   |   עודכן:  02/02/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדיניות החוץ של הדמוקרטים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
א"א
שמ  |  2/02/20 19:27
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יעקב קורי
תוכנית מסיימת את הכיבוש, לא עוקרת אף ישראלי או ערבי מביתו, חוסכת מתן פיצויים במאות מילירדים לעקירת ישובים ובמקום זה המשאבים מושקעים לשגשוג המדינות, אין בה זכות שיבה לאף פליט, לא מחלקת את ירושלים, עושה הפרדה בין שני העמים. חסר לה רק מרכיב אחד שהגעתי אליו אחרי מחשבה עמוקה והוא - צירוף הישות הפלשתינית למדינה שהיא כבר כיום מדינת פלשתין הלוא היא ירדן ש- 80% מתושביה פלשתינים ופליטים
רפי לאופרט
" ...וגם ירשת"? מטיח הנביא אליהו במלך אחאב אחרי רצח נבות הכרמלי. בדברי גנץ: "אביא את תוכנית טראמפ לאישור הכנסת". אני רואה מטאפורית אנלוגיה מלאה בין שני המקרים. האם לשם אנו הולכים במדינה המתוקנת שמבטיחה לנו כחול לבן?
דן מרגלית
אילו קרא את מחקרה של ד"ר רבקה שפק-יסק על נסיבות הגעתם של הערבים המוסלמים לארץ-ישראל היה נאלם דום. בוש ונכלם לבוא בטענות
טל בן-יעקב
טראמפ, במטרה לרצות את האוונגליסטים, מניח על שולחן המשא-ומתן תוכנית שלום לא ריאלית אשר נועדה לדרבן ולהביא אותם לקלפי להצביע עבורו בעוד פחות משנה    רק מה שטוב עבור האוונגליסטים לאו-דווקא טוב עבורנו
איתן קלינסקי
פינוי המעברה בכפר סבא בחורף 1953    שירות הביטחון הוא זה שעמד מאחורי זוועת פינוי מעברה של עולים חדשים בעיקר מעירק בכפר סבא    ענישה קולקטיבית של כל תושבי המעברה בגלל מסוכנות כביכול של פעילות קומוניסטית במעברה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il