X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
ניעור המשטרה חייב לעמוד בראש סדר העדיפות של הממשלה הבאה, כי כיום יש לנו ארגון קלוקל המבצע כלאחר-יד עבירות על החוק. בלא משטרה הגונה ומקצועית, קיימת סכנה אמיתית של אנרכיה העלולה למוטט את יסודות המדינה
▪  ▪  ▪
הולכים בשלישיות? [צילום: פלאש 90]

חיפושים ותפירת תיק

זוכרים את הבדיחה על השוטרים שהולכים בשלשות – אחד יודע לקרוא, אחד יודע לכתוב ואחד יודע לטלפן? אני מתחיל לחשוב שהיא לא נכונה, כי יותר מדי שוטרים כנראה לא יודעים לקרוא. עובדה: הם מקבלים צווי חיפוש – ומפרים אותם. יש הוראות מפורשות בחוק כיצד לערוך חיפושים – והם מצפצפים עליהן. אז או שהם פושעים במזיד, או שהם רשלנים בקיצוניות או שהם אנאלפביתים. אחרת, אני לא מבין איך זה יכול לקרות.
השבוע פרסמנו שלושה פסקי דין שהצביעו על מחדלים חמורים של המשטרה. שניים מהם נגעו לחיפושים בלתי חוקיים, ובעיני – דווקא הם חמורים במיוחד. מדובר בפעולה שגרתית ביותר, שהמשטרה מבצעת עשרות אם לא מאות פעמים ביום. החוק קובע בדיוק כיצד יש לערוך חיפוש, וברוב המכריע שלהם יש לשוטרים צו שיפוטי המגדיר בדיוק מה מותר ומה אסור להם לעשות. ובכל זאת, המשטרה "מצליחה" שוב ושוב לבצע אותם בצורה פסולה: בלי צו כחוק, בלי עדים כנדרש, בלי הסכמה כמחויב. בתי המשפט פוסלים ראיות ומזכים נאשמים – והמשטרה ממשיכה.
פסק הדין השלישי לכל הפחות רמז לכך שהיחידה לחקירות סוהרים – חלק מיחידת העילית יאחב"ל השייכת ליחידת העילית להב 433 – תפרה תיק לקצינה בשירות בתי הסוהר. החשד היה לתקיפת עצור, אך החוקרים לא עשו את הדבר הבסיסי ביותר: לתפוס את סרטוני האבטחה. לאחר מכן הם התעלמו מעדויות שניקו את הקצינה ומבעיות קשות וסתירות מהותיות בעדויות המפלילות. זהו מסוג המקרים שאותם ניתן להסביר רק בשתי דרכים: טמטום מוחלט או זדון מוחלט.

החלק של הפרקליטות

הרשלנות, החובבנות והעבריינות של המשטרה מקבלות גיבוי גם כאשר התיקים מגיעים לבית המשפט. בחלק מן המקרים זה ממש לא מפתיע, כי גם התובעים הם שוטרים. אז לא רק שבאופן טבעי הם יאמינו לעמיתיהם, אלא שהם גם חלק מאותה תרבות ארגונית קלוקלת. 94%(!) מכתבי האישום מוגשים בידי המשטרה, ובהתחשב בעובדה שכמעט כולם נסגרים בהסדרי טיעון – הרי שאותו גוף הוא גם החוקר, גם התובע וגם השופט. מופרע? בהחלט. מציאותי? בהחלט. וזה נמשך, כי המשטרה רוצה את הכוח ואילו הפרקליטות לא רוצה להתעסק ברבבות תיקים קטנים ולא-מעניינים. אז מה אם מדובר בפגיעה מהותית בעקרונות יסוד של מינהל תקין.
תיקים גדולים יותר עוברים לידי הפרקליטות, שגם היא איננה ממהרת להטיל ספק בעבודת המשטרה. להפך. במקרים בהם בתי המשפט מותחים ביקורת חריפה על מחדליה ועבירותיה של המשטרה, מתברר שהללו היו גלויים לעין-כל – אך הפרקליטות החליטה לנהל את התיקים עד תומם, לעיתים במשך שנים. כך הופכת הפרקליטות להיות שותפה לעינויי דין ואולי גם לעיוותי דין. ושוב: או שאנשיה עיוורים, חירשים ושוטים – או שהם פועלים לכל הפחות ברשלנות חמורה אם לא בזדון.

להביא מפכ"ל מצה"ל

את המצב הזה יהיה קשה מאוד לתקן, אולי אפילו בלתי אפשרי. המצב במשטרה הוא כזה, שאם היה מדובר בגוף בלתי חיוני – ייתכן שלא היה מנוס מלסגור אותו ולפתוח מחדש עם אנשים אחרים. עושה רושם שמדובר בתרבות ארגונית המשלבת כוחנות, בינוניות, בורות ואדישות. וכאשר היא קיימת ומתעצמת במשך שנים בארגון של 30,000 איש, ספק רב אם ניתן לשנות אותה.
אבל מאחר שאת המשטרה לא ניתן לסגור, ומאחר שמי שגדל בתוכה ודאי לא ישנה אותה, יש מקום לנקוט כמה צעדים חיצוניים שלכל הפחות יצמצמו את התופעות הפסולות ואף העברייניות הללו. הלוואי שאפשר היה להביא מפכ"ל משורות צה"ל (לא מהשב"כ; הספיק לנו רוני אלשיך) וראש אגף משאבי אנוש מבין המנהלים הבכירים במגזר העסקי, ולתת להם סמכויות נרחבות בתחומי האתיקה והמשמעת.
זה אומר: סמכות לפטר כל שוטר לגביו נקבע שעבר על החוק במסגרת תפקידו, וכל שוטר לגביו נקבע ששיקר מהותית במסגרת תפקידו. וזה אומר: להחמיר בצורה משמעותית ביותר את העונשים המשמעתיים (על עבירות מרמה ומין מקבלים כיום קנסות של כמה אלפי שקלים). וזה אומר: העמדת ערכי היושרה ושמירת החוק הפנימיים בראש סדר העדיפות של המשטרה, כולל תימרוץ ותיגמול על יוזמות שיקדמו ערכים אלו.

אחריות אישית

צעד חיוני נוסף הוא הטלת אחריות אישית על שוטרים שעוברים במודע על החוק. כיום, כאשר מוגשת תביעת נזיקין נגד המשטרה, היא נוטלת על עצמה לא רק את ייצוגו של השוטר הנתבע, אלא גם כל חיוב כספי שיוטל עליו. יש בזה היגיון וצדק: שוטר צריך לבצע את עבודתו בלא חשש שהוא ייגרר לבית המשפט ויחויב בסכומים העלולים להביאו לפשיטת רגל.
הגיוני וצודק – בסייג אחד: לא כאשר מדובר על עבירה. שוטר זכאי ברמה האישית לכל ההגנה שבעולם אם הוא טועה בתום לב; זה קורה לכולנו, והמשטרה צריכה לגבות את אנשיה. שוטר אינו זכאי לשום הגנה אם הוא מבצע חיפוש בלתי חוקי, מעצר בלתי חוקי, תקיפה בלתי חוקית ושאר מרעין בישין. המשטרה מסמיכה את אנשיה לשמור על החוק, לא להפר אותו. אין שום סיבה שבעולם, שהמשטרה – דהיינו, אתם ואני – נשלם פיצויים במקומו של שוטר שפעל בניגוד לחוק.
את זה צריך לקבוע בחוק, ובהזדמנות זו – על כל עובדי המדינה. אם מישהו מהם עושה מעשה בלתי חוקי – שישלם, בדיוק כמו כל אזרח אחר. ושלא יפחידו אותנו בדיבורים על "אפקט מצנן". לכל היותר, זה יגרום לעובדי מדינה – ובמיוחד למי שיש להם כוח רב, כמו שוטרים – לחשוב פעמיים ולבדוק שלוש פעמים לפני שהם מנצלים את סמכויותיהם. ואם האפקט יהיה כזה שיקפיא או לפחות יצנן פעולות בלתי חוקיות – הרי שהוא השיג את מטרתו.

השופטים אינם מהאו"ם

לא תמיד יש צורך בתביעת נזיקין כדי שבית המשפט יקבע ששוטר פעל בצורה בלתי חוקית. בשני פסקי הדין בנוגע לחיפושים בהם פתחנו, הקביעות הללו באו בתיקים פליליים. הבעיה היא, שהשופטים תמיד מסתפקים באמירות הללו, ולא עושים את הצעד המתבקש: להעביר את ממצאיהם לרשויות המתאימות. בפסק הדין השלישי, השופטת דווקא אומרת שיש לבחון את טענותיה של הקצינה בדבר התנכלות מכוונת מצד בכירים בשב"ס – וזהו.
השופטים אינם יכולים להתנהג כאילו הם מהאו"ם. כאשר שופט מגיע למסקנה שנעברה עבירה – הוא חייב לפעול. זוהי אזרחות טובה מינימלית, ובוודאי שיש מקום לדרוש אותה משופטי ישראל. יש מקום לקבוע בחוק בתי המשפט, כי כאשר שופט מוצא ראיות לכאורה לעבירה, עליו להעביר את פסק דינו לרשות הרלוונטית (המשטרה, המחלקה לחקירות שוטרים, נציבות שירות המדינה ועוד). יש גם להעניק בחוק סמכות לכל רשות חוקרת לבקש ולקבל מיד את כל החומרים בתיק המבססים את מסקנתו של השופט.
זאת ועוד: ראוי לשקול לחייב את השופטים לעקוב אחרי הטיפול בממצאיהם, או להעביר את המעקב לידי גוף מרכז בהנהלת בתי המשפט. אם לא יהיה מעקב כזה, אפשר להניח שהבירור יתמסמס – ודאי כאשר מדובר בשוטרים (ובמקרים נדירים גם בפרקליטים). אולי זה יטיל על השופט עוד קצת עומס, אבל מדובר בסך-הכל בכמה שעות עבודה בשנה – שהן חיוניות הרבה יותר מאשר הרוב המכריע של התיקים.

היחידות החוקרות

עוד שינוי מתבקש הוא הוצאתה של המחלקה לחקירות שוטרים מן הפרקליטות. מעבר לתפקוד הבעייתי שלה, מח"ש מצויה בניגוד עניינים מובנה: היא חלק מן הגוף העובד בצמוד למשטרה, וכפי שראינו – הגוף שלעיתים גם מגבה את פעולותיה הבלתי-חוקיות. ואילו פסק הדין בנוגע לקצינת השב"ס הפנה זרקור נדיר לעבר היחידה לחקירות סוהרים (יח"ס), ומתברר שלפחות במקרה הזה – ההתנהלות שלה הייתה בעייתית מאוד, בלשון המעטה. גם כאן המצב הבסיסי מזמין בעיות: שוטרים וסוהרים הרי עובדים יחדיו.
יש מקום לחשוב על הקמת רשות נפרדת שתרכז את כל גופי החקירה הפנים-ממשלתיים: מח"ש, יח"ס, הממונה על הביטחון במשרד הביטחון (המלמ"ב), יחידת המשמעת של נציבות שירות המדינה – בקיצור, כל הגופים שחוקרים את עצמם או את חבריהם. הרשות הזאת יכולה להיות כפופה למשרד ראש הממשלה, או אפילו למשרד מבקר המדינה. אני מבטיח לכם, שאם זה יקרה – פתאום תראו זינוק באכיפה הפנימית, הן מבחינת ההיקף והן מבחינת התוצאות. זהו צעד חיוני לתיקון הליקויים הקשים להם אנו עדים.

תאריך:  21/02/2020   |   עודכן:  21/02/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה עושים עם המשטרה
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 11 ]  כתוב תגובה 
1
ביקורת יסודית דחוף
גימלאי  |  21/02/20 15:22
2
גם המשטרה, גם הפרקליטות
מייק  |  21/02/20 15:58
3
גיבוב של שקרים שהופכים לכתבת
ישראל ישראלי  |  21/02/20 17:01
 
- מה לא בסדר?
פלג א  |  21/02/20 19:56
4
כתבת "אווירה".הא ותו לא .
אזרח פשוט  |  22/02/20 06:28
5
מאמר לא רציני
שמעון הצדיק  |  22/02/20 07:48
6
"כנופיית שלטון החוק"
יאיר ל  |  22/02/20 09:13
7
איך בדיוק לנער
ארי כספי  |  23/02/20 08:49
8
מישהו לקח לי את המידע ?
אלי007  |  23/02/20 13:00
9
תביעה ייצוגית כנגד הממד החמישי
אקטואלי  |  23/02/20 16:35
10
וובטח מושחתי כחול לבן יעשו זאת ל"ת
חה חה חה חה  |  24/02/20 08:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משטרה במוקד
איתמר לוין
סטפן ראשד הודה, כי סייע לשוטר אמג'ד אשקר לשדוד נהגים ונוסעים פלשתינים, במסווה של בידוק ביטחוני    ביהמ"ש החליט להסתפק בתשעה חודשי עבודות שירות, בעיקר משיקולי שיקום
איתמר לוין
אבירם בורגרקאר היכה באקדחו ובאגרופיו אדם שהקניט אותו וגרם לו שברים וחבלות מרובים    ביהמ"ש העליון דחה את ערעורו וקבע: העונש שהטיל עליו המחוזי עושה עימו חסד רב
איתמר לוין
השופטת רבקה גלט זיכתה את רב-כלאי אתי ליאון בן-נון, שהואשמה בתקיפת עצור    בן-נון טענה להתנכלות המגיעה עד לצמרת השב"ס; גלט: העובדות מטרידות מאוד    החוקרים ביחידת להב לא תפסו ראיה מרכזית, התעלמו מראיות מזכות והטיחו בבן-נון האשמות חסרות שחר    התביעה הביאה עדים שסתרו את עצמם - ולא זימנה עדי ראייה שתמכו בגרסתה של בן-נון
עידן יוסף
שוטרים מצוידים בצו חיפוש הגיעו הלילה לביתו של פעיל הר-הבית וחבר הכנסת לשעבר    בבוקר נעצר גליק בטענה כי הלך לאט מדי בהר ושוחרר אחה"צ    אחרי החיפוש נעצר גליק, לא נמסר באיזו עילה
איתמר לוין
ארבעה שוטרים ערכו חיפוש בלתי חוקי בחצר ביתו של חשוד בעבירות סמים, כאשר במקום נכחה רק בתו בת השמונה שהייתה לבושה בבגד ים    בית המשפט קובע: דוחות הפעולה שלהם ועדויותיהם היו שקריים    זיכה את הנאשם בעיקר כדי להעביר למשטרה מסר חינוכי-חברתי
רשימות נוספות
צעדים נגד ראש יח' תביעות תעבורה ת"א  /  איתמר לוין
חיפוש בלתי חוקי כפול שלוש  /  איתמר לוין
ועדת הבדיקה למח"ש החלה בעבודתה  /  איתמר לוין
משטרת בריטניה במשבר קשה  /  איתמר לוין
המשטרה רוצה סמכות גם לערער  /  עו"ד פנחס (פיני) פישלר
פושעים טיפשים  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il