X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עמדו לביקורת ולפיקוח [צילום: AP]
ההתנהגות של אדלשטיין והשאלה של אמסלם
תסמינים של מחלת הרודנות
שמירת עקרונות הדמוקרטיה בזמן משבר היא המבדילה בין מדינה חופשית לבין מדינה רודנית - כפי שהבינו צ'רצ'יל ורוזוולט. יולי אדלשטיין ודוד אמסלם מראים שהם מזלזלים בשלושה מן היסודות החשובים ביותר: בית הנבחרים, בית המשפט וחופש הביטוי
רגב דואגת למוסלמים
דבר אחד טוב יצא מישיבת הממשלה שעסקה בתקנות הקורונה החדשות: התברר שבניגוד לכל ההשמצות, מירי רגב דווקא בעד שוויון זכויות למוסלמים. עובדה: היא וידאה שמגבלות התפילה - עד עשרה אנשים במרחב פתוח - יחולו גם על המסגדים. מותר לשער, שבנושא ההלוויות מוכנה רגב אפילו לתת עדיפות למוסלמים.

"אחרי הכל הרי פרלמנט ריבוני וחופשי, שנבחר בדרך הוגנת במשטר המעניק זכות בחירה לכל, שידו משגת להדיח את הממשלה בכל יום, אלא שהוא גאה לתמוך בה בימים הקודרים ביותר, היה אחת הנקודות השנויות במחלוקת עם האויב. הפרלמנט ניצח". דבריו של וינסטון צ'רצ'יל על ניהולה של בריטניה בזמן מלחמת העולם השנייה, בהסבירו מדוע דאג עד מאוד לבטחונם של חברי הפרלמנט בעת ההפצצות הגרמניות הכבדות על לונדון.
צ'רצ'יל ממשיך: "ספק אם היה לאיזה מן הרודנים שלטון יעיל כל כך ברחבי האומה שלו כמו שהיה לקבינט המלחמה הבריטי. כאשר ביטאנו את רצונותינו, נתמכנו על-ידי נציגי העם והכל צייתו לנו ברוח טובה. אולם בשום שלב לא נפגעה הזכות למתוח ביקורת. כמעט תמיד כיבדו המבקרים את האינטרס הלאומי. כאשר לעיתים קראו עלינו תגר, ביטלו בתי הפרלמנט את דעתם ברוב מכריע, וזאת - בניגוד לשיטות הטוטליטריות - בלי שמץ כפייה, התערבות או שימוש במשטרה או בשירות החשאי. מקור לגאווה מצאנו במחשבה שהדמוקרטיה הפרלמנטרית, או ייקרא כאשר ייקרא לחיים הציבוריים הבריטיים שלנו, יכולה לעמוד בכל המבחנים, להתגבר עליהם ולצאת מהם בשלום".
הפרלמנט הבריטי החליט שלא לקיים בחירות בזמן המלחמה, אך הוא המשיך לפעול כסדרו. צ'רצ'יל ושריו מסרו לו דיווחים שוטפים, לעיתים בדלתיים פתוחות ולעיתים בדלתיים סגורות. הממשלה ניצבה בפני הצבעות אי-אמון וזכתה בהן. צ'רצ'יל עצמו הפך לראש הממשלה רק כאשר בזמן המלחמה התברר שלפרלמנט אין אמון בנוויל צ'מברליין וחבריו דרשו הקמת ממשלת אחדות. מיד לאחר הניצחון על גרמניה, ובעוד המלחמה נגד יפן נמשכת, התקיימו בחירות וצ'רצ'יל ספג תבוסה מוחצת ומדהימה.
מעברו השני של האוקיינוס האטלנטי התייצב פרנקלין דלאנו רוזוולט פעמיים לבחירות בזמן המלחמה. הפעם השנייה הייתה בנובמבר 1944, כאשר ארה"ב כבר הייתה שלוש שנים בתוך הקרבות. הקונגרס פעל ללא הפסקה והוא אשר הכריז, כנדרש בחוקה, מלחמה על יפן ועל גרמניה. גם הבחירות לקונגרס נערכו כרגיל.
צ'רצ'יל ורוזוולט לא חשבו אפילו לרגע לפגוע במנגנונים החשובים ביותר של הדמוקרטיה: הפיקוח הפרלמנטרי והפיקוח המשפטי. בשתי המדינות נשמרו חופש הביטוי, חופש העיתונות, חופש ההתכנסות וחופש ההפגנות. משום, כפי שאמר צ'רצ'יל, שזה בדיוק היה ההבדל בינן לבין המשטר הנאצי של גרמניה, המשטר הפשיסטי של איטליה והמשטר הרודני של יפן.
מה שהיה מובן מאליו לשני מנהיגים דגולים אלו בזמן המלחמה הנוראה ביותר בהיסטוריה, כאשר ארצותיהם נאבקו על עצם הישרדותן (בריטניה) ועל העקרונות שביסוד קיומן (שתיהן), אינו מובן לכמה מן האישים הבכירים בממשלת ישראל בזמן משבר הקורונה. יולי אדלשטיין סוגר את הכנסת. דודי אמסלם מדבר על מניעת חופש ההפגנה. למרבה המזל, מול הראשון התייצבה אסתר חיות ומול השני התייצב בנימין נתניהו. אך העובדה שהצעדים החמורים הללו נמנעו, אינה סיבה להקל ראש בסכנה שמשקף עצם הניסיון לבצע אותם.
הרוב זכאי לפעול בחוסר אחריות
בכנסת יש רוב שדורש להחליף את אדלשטיין. נכון, העיסוק בשאלה הזאת בזמן משבר הקורונה הוא חסר אחריות ברמה של הפקרות פושעת. בני גנץ וחבריו צריכים לעזוב הכל ולעשות דבר אחד ויחיד: להצטרף מיד לממשלה בראשות נתניהו. יש עכשיו שתי משימות מיידיות: להציל חיים ולמנוע קריסה של המשק. כל השאר, חשוב ככל שיהיה (אם בכלל), חייב לחכות. כל מי שעוסק כעת בכל נושא אחר, מטיל בספק רב את כשירותו המוסרית להנהיג את המדינה.
כל זה נכון. אבל אי-אפשר למנוע מגנץ ושות' להתנהג בצורה כזאת, כל עוד הם פועלים בהתאם לכללים. והכללים הם שהרוב הוא הקובע, כמובן במסגרת החוק. הנוהג ההגיוני הוא לבחור את יו"ר הכנסת לאחר הקמת הממשלה, אך זה אינו כתוב בשום מקום; הקמת הממשלה היא המועד האחרון לבחירת היו"ר, ותו לא. אם הרוב רוצה לפעול בצורה חסרת אחריות - אין מנוס מלאפשר לו זאת, ולבוא איתו חשבון במישור הציבורי ובקלפי.
מניעת יכולתו של הרוב לממש את הכוח שקיבל מן העם, חמורה עוד יותר מאשר התנהגות מופקרת של הרוב, משום שהיא חותרת תחת יסודות הדמוקרטיה - פשוטו כמשמעו. אם המיעוט אינו מקבל את הכרעת הבוחר ואינו מקבל את מרות הרוב (שוב - במגבלות החוק), זוהי אנרכיה. כל השאר מתגמד ליד זה.
להפגין בכפוף לכללים
במקביל לביזוי הדמוקרטיה ושלטון החוק בידי אדלשטיין (שעד לפני שתי יממות היה אחד הפוליטיקאים היותר הגונים וממלכתיים שלנו), תהה אמסלם בישיבת הממשלה מדוע מותר להפגין גם לפי תקנות החרום החדשות. העלאת השאלה מלמדת על אחת משתיים: בורות מוחלטת לגבי יסודות הדמוקרטיה או התעלמות מוחלטת מהם. וכמו במקרים דומים, תחליטו אתם מה גרוע יותר.
אז הנה שיעור לשר אמסלם, המופקד בין היתר על חופש התקשורת: זכותו של הציבור למחות בכל עת ובכל עניין, היא המבדילה בין מדינה חופשית לבין מדינה רודנית. בחירות מתקיימות אחת למספר שנים (במצב נורמלי) ועשויות להידחות בשל מצבי חרום (כמו בבריטניה במלחמת העולם השנייה וכמו אצלנו במלחמת יום הכיפורים). זכות הביטוי, המונית ככל שתהיה בעידן פייסבוק, עדיין מוגבלת למי שרוצים לשמוע. זכות ההפגנה היא זו המאפשרת להמונים להתקבץ ולהביע את דעתם, בלא להמתין לקלפיות.
דווקא בזמן משבר, חשוב מאוד לאפשר לציבור להשמיע את קולו. המשטרה בהחלט רשאית וגם חייבת להביא בחשבון את כל הנסיבות כאשר היא מקבלת בקשה לרשיון הפגנה. עליה להתחשב ביכולתה לשמור על הסדר, בשיקולים ביטחוניים וכיום בשיקולים בריאותיים. יש כלים חוקיים להגביל הפגנות בשעת משבר. אבל לאסור אותן לחלוטין - זה בל ייראה ובל יימצא בחברה דמוקרטית. ראו את ההפגנות בארה"ב בזמן מלחמת וייטנאם ופרשת ווטרגייט או את ההפגנות אצלנו בזמן מלחמת שלום הגליל. לכן, הזכות להפגין חייבת להישמר גם בזמן חרום - בכפוף לכללים המיועדים להגן על שלום הציבור ובריאותו.
עצם העובדה שיו"ר הכנסת ושר התקשורת מנסים לפגוע בפעילות הפרלמנטרית ובזכות היסוד להפגין, מלמדת על מחלה מסוכנת המקננת בצמרת הממשל שלנו: מחלה של סתימת פיות ומניעת ביקורת. המחלה הזאת עלולה להפוך לממארת, במיוחד כאשר באותה צמרת יש מי שמנסים לחסל את התרופה העיקרית נגדה - פיקוח משפטי יעיל, עצמאי וחסר מורא. וכמו הקורונה, כך גם מחלת הרודנות מחייבת איתור מהיר, בידוד הלוקים בה ומאבק חסר פשרות עד לחיסול הנגיף.

תאריך:  26/03/2020   |   עודכן:  26/03/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אבי ניסנקורן / Avi Nisankorn  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אופיר כץ / Ofir  Katz  אורי מקלב / Uri Maklev  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אורנה ברביבאי / Orna  Barbivai  איילת שקד / Ayelet Shaked  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתמר גרוטו / Itamar Groto  איתן גינזבורג / Eitan  Ginzburg  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי כהן / Eli Cohen  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אסף זמיר / Asaf Zamir  אסתר חיות / Esther Hayut  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בג"צ קול העם  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גבי אשכנזי / Gavriel  Ashkenazi  גבי ברבש  גדי דסטה יברקן / Gadi Desta  Yivarken  גדעון משה סער / Gideon  Sa'ar  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד  ביטן / David Bitan  ווליד טאהא / Waleed Taha  וינסטון צ'רצ'יל / Winston churchil  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  חופש הביטוי  חיים כץ / Haim Katz  טור פז משה  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich  יואב קיש / Yoav Kish  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  יזהר שי / izhar  shay  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  מאי גולן / May  Golan  מאיר בן שבת / Meir Ben-Shabat  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכאל מרדכי ביטון / Michael  Biton  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מירב כהן / Meirav  Cohen  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  ממשלת ישראל / Israel Government  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  משה ארבל / Moshe Arbel  משה בר סימן טוב  משה גפני / Moshe Gafni  משולם נהרי / Meshulam Nahari  מתן כהנא / Matan  Kahana  ניסים ואטורי  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סיגל סדצקי  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  עודד פורר / Oded Forer  עודה איימן / Ayman  Odeh  עומר ינקלביץ'  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עפר שלח / Ofer  Shelah  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely  קארין אלהרר / Karin  Elharar  רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  רפי פרץ / Rafi  Peretz  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שרן השכל / Sharren Haskel
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תסמינים של מחלת הרודנות
תגובות  [ 17 ] מוצגות  [ 17 ]  כתוב תגובה 
1
המחוקק אלוהים חיים מעל ביהמ"ש
בהגדרת הדמוקרטיה  |  26/03/20 10:42
2
אימר לוין טועה בכל
משה, עורך-דין  |  26/03/20 11:15
 
- בוודאי...
מגיב ותיק  |  26/03/20 12:21
 
- תגובה מעולה, משה
עובד 1  |  26/03/20 14:50
 
- תגובת עו'' ד משה חכמה וממצה
א'' ש  |  26/03/20 15:05
3
המערכת חולה הרבה לפני הקורונה
בעז ש  |  26/03/20 11:36
4
קשקוש ל"ת
מגיב ותיק  |  26/03/20 11:54
5
ואתה מזלזל רק בדבר אחד :
אנונימי  |  26/03/20 12:42
6
אין רע בשעורי היסטוריה
באום  |  26/03/20 13:55
7
האם יש לאיתמר לוין
עובד 1  |  26/03/20 15:04
8
רוב זכאי לפעול בחוסר אחריות?
יאיר4  |  26/03/20 15:49
9
מחלה של סתימת פיות?
יאיר4  |  26/03/20 15:57
10
מדהים לראות איך לאיתמר אין
מרחם על בורים  |  26/03/20 18:06
11
איתמר לך לטיפול המרה
עוד סתם אחד   |  26/03/20 21:34
12
איתמר לך לטיפול המרה
יענשקוש  |  26/03/20 21:35
13
התסמינים של מחלת הרודנות
מנדל   |  26/03/20 21:56
14
כדרכך אתה מביא חצי אמת
ישראל בר-ניר  |  27/03/20 19:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 23
איציק וולף
היו"ר המתפטר של הכנסת, יולי אדלשטיין, טוען כי סירובו לציית לפסיקת בג"ץ היה במסגרת הימנעותו "לקחת את האירוע לקצה" ובשל התנגדותו המצפונית לצעד המנוגד לטענתו לדמוקרטיה    "בג"ץ השתלט מזמן על הרשות המבצעת, וזה ברור. עכשיו יש גם ניסיון השתלטות על הרשות המחוקקת ועל הפרוצדורה שלה"
איתמר לוין
בג"ץ החליט באופן חסר תקדים להתערב באיוש תפקיד יו"ר הכנסת: פרץ, שהוא ותיק הח"כים, יכנס עוד היום את המליאה כדי לבחור את היו"ר    ביקורת חריפה במיוחד על התנהגותו של אדלשטיין: גרם פגיעה חמורה ביותר להבטחת שלטון החוק - דווקא בימים בהם הציבור נקרא לציית למגבלות חסרות תקדים מכוח תקנות לשעת חרום
איציק וולף
נשיא המדינה התייחס להתפטרות יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, תוך הפרת פסיקה של בית המשפט שחייב אותו להעלות היום להצבעה את בחירת יו"ר הכנסת ה-23    "חובה על כולנו לציית לצווי בית המשפט,גם אם סבור מאן דהוא כי שגה בית המשפט בהחלטתו"
עידן יוסף
ח"כים קראו ליועמ"ש הכנסת להפעיל סעיף בתקנון המקנה סמכויות לוועדה המסדרת להכריע בסוגיות שאין להן הוראות מפורשות בתקנון    ינון: "מדובר בסעיף לוקאלי, שלא ניתן להפעיל במשבר חוקתי כמו זה"    יו"ר הוועדה המסדרת: "אם ביהמ"ש לא יוביל לקיצור לוחות הזמנים, ייבחר יו"ר חדש בתחילת השבוע הבא"
עידן יוסף
ועדת הכספים הזמנית אישרה: כחצי מיליארד שקל ערבות מדינה שיעמידו הלוואות של 4 מיליארד שקל לעסקים הקטנים והבינוניים    יו"ר הוועדה דורש מהממשלה: הציגו תוכנית סיוע כוללת למשק עד ליום חמישי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il