X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
צבי שוב עורך דין שוב ושות', משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

אילת חותה עורכת דין צבי שוב, משרד עורכי דין
בלוג/אתר רשימות מעקב
בית המשפט העליון פוגע בצורה קשה וללא הצדקה בזכות הקניין של בעלי קרקע, כאשר הוא מגביל מאוד את האפשרות לקבל פיצוי בשל אי-מימוש ציפייה לשינוי ייעוד
▪  ▪  ▪
כאשר הייעוד חקלאי [צילום: יעקב נחומי, פלאש 90]
צבי שוב

העליון מגביל את הפיצוי על תוכנית המונעת שינוי ייעוד קרקע
איתמר לוין
ברק-ארז: הפיצוי יינתן רק אם הופקדה תוכנית שמטרתה הייתה לשנות את הייעוד, רק אם התוכנית המאוחרת יותר סותמת את הגולל על אפשרות זו ולרוב על-פי שווי הקרקע בלא שינוי הייעוד
לרשימה המלאה

פסק דינו של בית המשפט העליון, המגביל מאוד את היכולת לקבל פיצוי על ציפייה בלתי ממומשת לשינוי ייעוד קרקע, יפגע משמעותית בזכות הקניין של בעל זכויות בקרקע. משמעותו היא הפחתה ניכרת בשווי הפיצוי לו הוא יזכה במסגרת תביעת ירידת ערך מכוח סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, ללא כל הצדקה.
השאלה העומדת במרכז פסק הדין (1.4.20) במספר פסקי דין שנדונו בבתי המשפט המחוזיים, ואשר עסקו בתביעות בגין פגיעתן של תוכניות בשל שינוי ייעוד קרקע חקלאית, במסגרתם ניתנו פסיקות סותרות. בית המשפט הבחין בין שתי שאלות: הפגיעה והשווי (ראו קישור משמאל).
שאלת הפגיעה היא, האם פגיעה בפוטנציאל תכנוני עשויה כשלעצמה להקים עילת תביעה לפי סעיף 197 לחוק. השופטת דפנה ברק-ארז, אליה הצטרף השופט עוז פוגלמן, קבעה, כי ניתן לבסס טענה של פגיעה כזו רק כאשר ניתן להצביע על פעולה תכנונית קונקרטית וקרובה לוודאי, המבססת את הפוטנציאל התכנוני שאבד. לשם כך יש להצביע לפחות על תוכנית המצויה בשלב ההפקדה ועל "דבר מה נוסף" שמבסס את הציפייה, ואשר יתבטא בהעדר מניעה נראית לעין לאישור התוכנית, באופן שמציב את התוכנית כמעט בנקודת אל-חזור. השופט עופר גרוסקופף סבר כי שאלת הפגיעה לא התעוררה באף אחד מהערעורים בהם עוסק פסק הדין, ולכן אין כל מקום להכריע בה.
שאלת השווי הייתה, בהנחה שקיימת פגיעה במקרקעין, האם יש להביא בחשבון פוטנציאל תכנוני בעת חישוב שווי הקרקע שנפגעה במצב הקודם, ואם כן - באיזה אופן. השופטת ברק-ארז, אליה הצטרף השופט פוגלמן, קבעה, כי יש מקום להתחשב ברכיב של פוטנציאל תכנוני רק כאשר מדובר בפוטנציאל תכנוני קונקרטי וקרוב לוודאי, המתבטא לכל הפחות בתוכנית מופקדת.
השופט גרוסקופף קבע, כי החישוב צריך להתבסס על ערכי השוק, ובהתחשב בכך שהפוטנציאל התכנוני של המקרקעין הוא אחד ממאפייני המקרקעין המשפיעים על ערך השוק שלהם. בסופו של דבר הוחלט ברוב דעות כמפורט בפסק דינה של השופטת ברק-ארז.
פסק הדין צפוי לפגוע קשות גם בגובה הפיצויים בגין ההפקעה שתבוא בעקבות שינוי הייעוד בתוכנית, על-אף ההבחנה עליה הצביעו שופטי הרוב בין פיצויי ירידת ערך ופיצויי הפקעה, לאור ההלכה בדבר הפיצוי הדו-שלבי. מרבית ההפקעות נעשות בעקבות תוכניות המשנות ייעוד מפרטי לציבורי, ובחלק מהמקרים כדוגמת הפקעות על-פי חוק התכנון והבניה, יש חובה לעשות זאת. התוצאה תהיה בהכרח שהפיצוי יירד, שכן שילוב הפיצויים לא יביא לשווי שוק של המקרקעין. השופט יצחק עמית אומנם התייחס לחשש שרשויות מקומיות יעשו שימוש לרעה בפער בין פיצויים מכוח סעיף 197 ופיצויי הפקעה, על-ידי כך שיפעלו לאישור תוכנית לשינוי ייעוד הקרקע ובאופן זה להקטנת הפיצוי, אולם בסופו של דבר לא ניתן פתרון לחשש זה.
המבחן שקבע בית המשפט - הפקדת תוכנית - נוקשה מדי לטעמנו. אם מוסד תכנון יחליט על הפקדת תוכנית משביחה, אולם בהמשך, לאור אישור תוכנית אחרת מכוחה עתידים המקרקעין להיות נפגעים או מופקעים, יורה שלא להפקיד את התוכנית הראשונה-המשביחה, הרי שבעת הערכת שווי המקרקעין במסגרת תביעה מכוח סעיף 197, לא ניתן יהיה להתחשב בהחלטה להפקיד את התוכנית המשביחה, באופן שיפגע קשות בפיצוי. זאת, על-אף העיקרון לפיו יש לנטרל את השפעות התוכנית הפוגעת בחישוב הפיצוי, ובאופן שסותר לחלוטין את הפסיקה. לפיכך, היה מקום לאפשר שיקול דעת בעניין זה ולא לקבוע מבחן נוקשה כפי שנקבע.
לבסוף, לא ברור איך מסתדר פסק דין זה עם פסק הדין שניתן לאחרונה על-ידי בית המשפט העליון בעניין רומן ברג. שם נקבע, כי בעת הערכת הפיצוי מכוח סעיף 197 בגין פגיעתה של תוכנית דרך, יופחת הפיצוי בשל תוכניות מתאר ארציות שאושרו בעבר, למרות שלא ניתן היה לזהות את פגיעתן במקרקעין, ולכן ממילא אי-אפשר היה להגיש תביעות ירידת ערך בגינן.
בעניין רומן ברג קבע בית המשפט, כי עננה תכנונית שלילית המרחפת מעל המקרקעין תופחת בעת חישוב הפיצוי. לעומת זאת נקבע כעת, כי אין להתחשב בעננה חיובית בעת חישוב הפיצוי. מדובר בסתירה: מדוע בעננה אחת יש להתחשב ובאחרת לא? והכל - על חשבון קניין הפרט ומתוך הגנה על קופת הרשות.

הכותבים הם ממשרד צבי שוב, העוסק בתחום הנדל"ן.
תאריך:  02/04/2020   |   עודכן:  05/04/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פגיעה כפולה בבעלי קרקעות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
עיוות הדין
חקלאי  |  3/04/20 12:37
2
אתימות
לב  |  3/04/20 17:41
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מאיר דודאי
יש מה ללמוד ממדינות אחרות לגבי תכנון, ניהול ועוד    אבל ברמה הפרטנית יש לנו משהו שלא מצאתי בעולם - ראש גדול של כל ישראלי    האיכפתיות וגם המרפקים הופכים את ההתמודדות הישראלית עם הקורונה ליעילה    אחרי שיא משבר הקורונה בוודאי תתחיל ישראל לייצא ציוד, ידע וטכנולוגיה למדינות שעדיין יהיו בשיא המשבר
עו"ד אבנר כהן, עו"ד אלעד עפארי
משבר הקורונה צפוי להביא לקריסתן של חברות לא-מעטות. שאלות ותשובות לעובדים אשר ייקלעו שלא בטובתם למצב זה
יובל לובנשטיין
לעזאזל, מדוע לא לומדים מארצות מתקדמות, איך הן מבצעות בדיקות? מדוע להמציא את הגלגל מחדש? לאלתר כן אבל לא לעשות דברים מטופשים
אהוד ברק
מגמת ההאטה בהכפלת מספר הנדבקים בקורונה היא מגמה חיובית ודרמטית    נדרש טיפול מיידי במוקדי ההתפרצות במגזר החרדי, הערבי והבדואי - כולל סגר הדוק    סביר שלא נגיע ל-100 מתים ובוודאי שלא ל'קריסה איטלקית'    חשוב לצמצם את ממדי הסיכון להתפרצות ברשות הפלשתינית ובעזה ולתכנן חזרה מדורגת לפעילות עסקית - הייטק לפני תיירות ותל אביב לפני בני ברק
יואב יצחק
לא ממשלת אחדות אלא ממשלת חירום בראשות נתניהו    לא ראוי להשיב את אדלשטיין לראשות הכנסת    יש לקדם חקיקה לקבוע מגבלות בג"ץ    רוטציה עולה בקנה אחד עם האינטרס האישי של נתניהו    משפטו יתעכב בגלל האירועים ויימשך 4-3 שנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il