X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שינוי הנורמות והערכים בצה"ל נובע לא רק מתמורות בחברה הישראלית, אלא גם מקבוצות לחץ כמו אליטות ועיתונות, שבתורן, התעצבו גם הן מתוך התמורות שפעלו לקידומן
▪  ▪  ▪
אנדרטה לזכר חללי גדוד 53, חטיבת גבעתי [צילום: חן ליאופולד]

גם אם לא תמיד מוטמעים עד תום ערכי החברה בכלל שדרות הצבא ובדרכי התנהלותו, מקצתם בוודאי מוצאים את ביטויים בחלקים ניכרים בפעילות הצבאית. מלחמת לבנון השנייה לא חרגה מכך, ולא בכדי מוצאת ועדת וינוגרד בין השאר כי "ההיחלשות של הנורמות והערכים של צה"ל חלחלו מהחברה הישראלית הרחבה יותר" (עמ' 400 בדוח הסופי).
בקביעה של הוועדה כי "[...] בעיות בדבקות במטרה גם לנוכח קשיים ונפגעים [...], הן כנראה ביטוי לבעיות תרבותיות עמוקות בחברה הישראלית ובצה"ל[...]" - כמובן שאין צמצום של תחולת הביקורת רק לצה"ל מודל 2006 או לחברה הישראלית של ימי המלחמה. לרוב, אימוץ נורמות וערכים הוא תהליך מתווך, בעל ספיגה איטית וממושכת, ובדרך כלל לא קל להצביע על מועד תחילתו. כך, צה"ל של מלחמת לבנון השנייה היה צבא שצקלונו הערכי כבר מולא עד לעייפה בנורמות שהחלו לשרור בחברה הישראלית שנים רבות קודם לכן. למצער, חלק מהנורמות הללו שררו בחברה הישראלית עוד בשנות ה-80, כשמקצתן אף באו לידי ביטוי עוד במלחמת לבנון הראשונה.
עם זאת, תמורות ערכיות מעולם לא הצטמצמו לסד ליניארי חד סטרי. החברה הישראלית לא יצרה מתוך עצמה באורח בלעדי את הרוויזיה הערכית שבה, בדיוק כפי שצה"ל לא הוזן רק מתמורות חברתיות. ההנהגה, העיתונות, האליטות, וקבוצות לחץ חוץ-פרלמנטריות (כמו ארבע אימהות), כמו העולם החיצוני, השיאו את תרומתן לעיצוב דמותה הערכית של החברה הישראלית וצה"ל, וגורמי הפנים שבהם (הנהגה, עיתונות, אליטות וקבוצות לחץ חוץ-פרלמנטריות) התעצבו מאותן תמורות שהן עצמן עשו לילות כימים לקידומן. מטבעם של דברים, שינוי ממין זה הוא כמעט תמיד סימביוטי, רב-ערכי וכלל מערכתי, גם אם לעתים קרובות יש גורם דומיננטי אחד או יותר, המתעלה מעל השאר.
השאלה מי הם הגורמים הדומיננטיים ומה מידת השפעתם לעתים אינה ברורה דיה גם בדיעבד, אך דומה שבמקרה דנן לתקשורת, כמו להנהגה (לפחות בחלק מהתקופה בעשורים האחרונים), וכמו לאליטות, הייתה השפעה מכרעת על ההתנערות מערכים מסוימים, שוועדת וינוגרד כה מצרה על שחיקתם או נטישתם. במידה רבה החברה הישראלית שימשה כמעין מתווך ערכי שבין השילוש הנהגה-אליטות-עיתונות לבין צה"ל, גם אם לא נעדרו מהטבעת החותם הערכית הזו על הצבא גם תהליכים חברתיים עצמאיים, למשל העלייה המטאורית במשקלן של משפחות החיילים והשפעתן על המערכת.
"צה"ל התנהל במלחמה כמי שהחשש מנפגעים בקרב חייליו שימש מרכיב מרכזי בהליכי התכנון ובשיקוליו המבצעיים", מציינת הוועדה, ובמידה רבה ניתן לומר שאת גנותו של החשש הזה נשאו אליהו וינוגרד ועמיתיו לוועדה במידת הצמצום ובזהירות יתר, ולא בקול גדול, כיאה לאותו שבר. כמו כל חברה שעומדת בתחילה על נפשה, ובשלב מסוים מחלחלת בה התחושה שהחרב כבר לא מונחת מעל צווארה, גם החברה הישראלית החלה בשלב מסוים לחוש את התרחקותה של החרב.
גם אם אין תמימות דעים לגבי תחילת קינונה של "תחושת הסכנה הקיומית הנעלמת" והעצמתה בחברה הישראלית, אין רבים החולקים על ממשותה. ובמקום שבו תחושות מעין אלה שוררות, אך טבעי הוא שבמועד מוקדם או מאוחר הן יתורגמו לשפת המוטיבציה הפוחתת של "להמשיך ולשלם בחיי אדם בעד שימור הבית הלאומי". האם תחושות אלה הן תוצר בלעדי של הרהורי לב ומשאת נפש לאחר שנים רבות של הכרה שאיננו יושבים כאן לבטח? האם רק משאלות לב הנובעות מעייפות חומר הן שהזינו את אותן תחושות? הרהורי לב ומשאת נפש אומנם לא עשו זאת רק בגפם, אך הם השיאו תרומה שלילית מאין כמותה לכך. וכשהאסטרטג אדוארד לוטוואק קובע כי החברה הישראלית עברה לשלב פוסט-הירואי, הוא נסמך במידה רבה באבחונו על עלייתן ושגשוגן של התחושות הללו בקרבנו.
"דבקות במשימה וחתירה לניצחון" הוא הראשון מבין עשרת ערכי צה"ל, ו"הגנת המדינה, אזרחיה ותושביה" הוא הראשון מבין ערכי היסוד של הצבא. אומנם שני ערכים מובילים אלו לא הפכו לפלסתר במלחמה האחרונה, אך הערך הראשון מומש רק בחלקו, ובערך השני חל שיבוש עד כדי היפוך יוצרות מסוים, שבמידה רבה ממשיך כיום בזירה העזתית. אומנם הרטוריקה שמלווה את אופן יישומו של הערך השני כורכת את מימושו בשיקולים רחבים, כגון הגנת אזרחים למול אבדן מוערך של חיי חיילים בפעולה צבאית, השלמה מדודה של פגיעה באזרחים למול פגיעה ודאית במספר גדול יותר של חיילים, או דחייה בטיפול באיום עתידי על אזרחים נגד הסרת האיום במחיר של קורבן מיידי של חיילים. ואולם, שיקולים ממין זה אינם יותר ממעטפת מילולית המגלמת בתוכה את שינוי הערכים שעברה החברה בסיועם של גורמים מתווכים ואחר כך הטמעתם בצה"ל.
דבריו האחרונים של עמוס עוז בעקבות קבלת פרס דן דוד, שבהם שלל מכל וכל פלישה לעזה, כשבין שלל נימוקיו מצוי חישוב מחיר הדמים הכבד יותר שצה"ל עלול לשלם אם ייכנס לרצועה, הוא דוגמה אחת מני רבות להיפוך היוצרות הערכי שהחברה הישראלית עברה וממנה, בתיווך האמור לעיל, זלגה לצה"ל. עוז, כאחד מבאי-כוחה הבולטים של האליטה; כמו נחום ברנע ושמעון שיפר, כשניים מנציגיה המוערכים של העיתונות (שטענו באחרונה במפגיע כי במלחמות העתיד לא ניתן לנצח, ולפיכך יש להוציא מכך את כלל המסקנות המתבקשות) - הם חלק מהמסד הרעיוני שעליהם בין השאר מתקבעים בצה"ל מושגים פוסט-הירואים מובהקים, כפי שלמשל הם מוצאים את ביטויים בחוברת "פסיכולוגיה צבאית" מדצמבר 2006.
ארבעה חודשים קודם להוצאתה לאור של אותה חוברת יישם חלק מהפיקוד הבכיר של צה"ל, כמו הדרג הפוליטי, כמה מהתפישות המעוגנות ב"פסיכולוגיה הצבאית החדשה", כגון נטייה מובהקת שלא לערב כוחות קרקעיים במלחמה גם כשמטר קטיושות אינו חדל ממעופו ואזרחים לא חדלו מלהיפגע עקב כך. זו חלק מיציקת תוכן החדשה לאותם שני ערכים צה"ליים: "דבקות במשימה וחתירה לניצחון" ו"הגנת המדינה, אזרחיה ותושביה".

הכותב הינו מרצה לפילוסופיה
תאריך:  17/03/2008   |   עודכן:  17/03/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מלחמה בחברה פוסט הרואית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
צריך מפקדים ולא מנהלנים
ngvhrtdyh  |  17/03/08 21:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
לקירחים מבטיחים הצמחת שיער ולנמוכים - הגבהת קומתם. לבעלי פין קצר מובטחת הארכה ולשמנים - מאכלים ומשקאות דיאטטיים להרזיה    מיתוסים "רפואיים" שאין בהם שום אחיזה במציאות
עודד יפה
כמויות הגשמים המעטות שירדו בחורף האחרון יחייבו את הרשויות לנקוט בצעדי חירום לחיסכון במים וייתכן שיותקנו מגבלות על השימוש בהם    טיפים מהמומחה, כיצד לחסוך מעכשיו בצריכת המים בעשרות אחוזים
עו"ד יוסי דר
טענת הכותבים שלמצב עניינים של חוסר היכולת להעריך מסוכנות, יש פתרון תקף גם במצב החוק היום - טענה זו אינה נכונה - באשר אין בפתרון זה התייחסות למצב שבו ראובן אינו מסוגל להעריך את מסוכנות הפורץ וגם אינו מניח הנחה כלשהי אם מסוכן הוא אם לאו
עו"ד חיים קליר
נהג גרם באשמתו לתאונת דרכים קטלנית. הנהג ניזוק בגופו מהתאונה אולם בעיקר בנפשו. כתוצאה ממות קורבנותיו, התפתחו אצלו רגשי אשמה ואלה גרמו לו למחלת נפש קשה. האם מחלת הנפש שהתפתחה מכוסה במסגרת חוק הפלת"ד ופוליסת ביטוח החובה?
צבי מרום
בארה"ב, המדינה לה אנו שולחים סיוע שנתי, יש כיום משבר חמור. לא התרככות, לא מיתון חלקי, לא פגיעה פיננסית, כי אם משבר חמור שכמוהו לא ראו מרביתנו בימי חלדנו
רשימות נוספות
חינוך  /  אריה ברנע
המדרש כדיאלוג  /  נאה אלחנן
שלום  /  ליאור חורב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il