X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
וזאת גם אם לא כולה אמת האינטרס הציבורי מחייב להגן על אזרחים שנפגעו מהתנהלותם של עובדי ציבור זאת בתנאי שהתלונה נעשית בתום לב אין דרישת "אמת דיברתי" במקרים כאלו
▪  ▪  ▪
יש להגן על זכותם של אזרחים להתלונן, כאשר עובדי ציבור נהגו בהם שלא כשורה

"עוד יצוין כי הרושם הכללי מהמכתב ומהעדויות מעיד על כך שהמערער חש באמת ובתמים כי הוא נרדף על-ידי המשיב. גם אם המשיב פעל כדין ועשה שימוש בסמכויות הנתונות לו, אין בכך כדי לשנות מתחושותיו של המערער. מכתב התלונה מהווה על כן "זעקה" של המערער והבעת תחושותיו על העוול לו טען. המכתב מתייחס להתנהגות כללית של המשיב ולתחושת רדיפה שנבנתה באירועים רבים ולאו-דווקא באירוע הנדון. כאשר בוחנים את מכתב התלונה במכלול הנסיבות ומתוך איזון בין האינטרסים המנוגדים והרצון להגן על זכותו של אזרח להתלונן על עובדי ציבור, נראה לי כי אין די בראיות שהוצגו כדי לקבוע שהמערער פעל בחוסר תום לב וכדי לשלול ממנו את הגנת סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע". כך קבע (יום א', 6.9.09) שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, רון סוקול, בערעור שהגיש עובד חברת פז-גז על פסק דינו של בית משפט השלום בחיפה.
בית משפט השלום קבע כי המכתב ששלח המערער, עובד חברת פז-גז, ובו תלונה חריפה על התנהגות מפקח במנהל הגז במשרד התשתיות כלפיו, עולה כדי לשון הרע, וזאת משום שהעובד גרס כי המפקח התעלל בו, דיבר אליו בחוסר כבוד ואף נשא נשק. בית משפט השלום קבע כי יש בדברים משום לשון הרע חרף הגנת תום הלב שבסעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע המגנה על תלונות לממונים של עובדים - וזאת במטרה לפקח על התנהגותם.
בית המשפט המחוזי הפך את פסק דינו של בית משפט השלום וקבע כי גם אם לא הוכח כי המפקח נשא נשק (ובכל מקרה, אנשי מג"ב שנלוו לו נשאו נשק), תכליתו של סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע הינה להגן על זכותם ועל יכולתם של אזרחים להתלונן על עובדי ציבור שנהגו בהם באופן לא ראוי לטעמם או באופן פוגעני, וגם אם אין בתלונה אמת ועשויה בסופו של יום להתברר תמונה אחרת, מתקיים אינטרס ציבורי לאפשר לאזרחים להתלונן על עובדי ציבור ועובדים של תאגידים/רשויות בכלל.

עובדות המקרה

המשיב, עובד כמפקח במינהל הגז במשרד התשתיות, הגיש לבית משפט קמא תביעה בסדר דין מהיר כנגד המערער לפיצוי על-פי חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965, בעקבות מכתב ששלח המערער לשר התשתיות הלאומיות ביום 10.6.05. על-פי הנטען בכתב התביעה, כלל המכתב ביטויים שיש בהם משום פגיעה בשמו הטוב של המשיב ועל כן הינם בבחינת הוצאת לשון הרע עליו.
במסגרת עבודתו כמפקח במינהל הגז הגיע המשיב, ביום 31.5.05, לכפר ג'ת בו מתגורר המערער העוסק בחלוקת בלוני גז. המשיב הגיע כשהוא מלווה בעובדים נוספים מאגף הפיקוח ובשוטר מג"ב. כמו-כן הגיע לכפר מנהל אגף הפיקוח במחוז הצפון מר גיא כהן. מטרת הביקור בכפר הייתה אכיפת הוראות הבטיחות והוראות הדין הנוגעות להובלה, לאחסנה ולמכירה של גז לבישול.
אין חולק כי המשיב ביחד עם צוות המפקחים הגיעו לביתו של המערער. מיד לאחר מכן פרצה מהומה במקום, ועל-פי הנטען ברח אחד מעובדי המערער עם רכבו של המערער ובו בלוני גז. מבלי לפרט את כל העובדות, יצוין כי בעקבות התלהטות הרוחות והתקהלות קהל רב החליטו המפקחים לעזוב את המקום.
ימים ספורים לאחר מכן שלח המערער את המכתב לשר התשתיות שכיהן באותו מועד, השר בנימין בן-אליעזר. באופן כללי ניתן לציין כי במכתב הנ"ל טען המערער כנגד התנהגות המשיב כלפיו.
במכתבו הנ"ל טען המערער כי הינו בעל רישיון לחלוקת בלוני גז ומשמש כקבלן משנה של חברת פז-גז. עוד טען כי המשיב והצוות שהגיע עימו נהגו כלפיו ביחס בלתי ראוי ואף בלתי אנושי. המערער ציין כי מדובר בהתנהגות החוזרת על עצמה והעולה כדי התעללות מצידו של המשיב. בין היתר ציין המערער:
"המצב יצר מתח בקרב בני משפחתי, שכני וכל מקרי (צ.ל. מכרי – ר', ס'). וכעס רב כאשר עמד מר שחר על שלו רק להתלבות (צ.ל. להתלוות – כ', ס') אלי לתחנת המשטרה, איים אפילו בנשק במידה ואני לא עושה כן".
בבית משפט קמא נחלקו הצדדים בשאלה האם תוכנו של המכתב, ובמיוחד הטענה כי המשיב איים על המערער בנשק, מהווים לשון הרע. כן חלקו בשאלה האם עומדת למערער הגנה כלשהי על-פי חוק איסור לשון הרע.
בית משפט קמא, לאחר ששמע את הראיות ובחן את תוכנו של המכתב כולו, מצא כי שילוב האמירות השונות במכתב מהווה הוצאת לשון הרע על המשיב. בית המשפט הדגיש ביטויים כמו "נעניתי בשלילה וללא כל הסבר אנושי כל שהוא", האמירה כי התנהגות המשיב הינה "פזיזה", "לא ראויה" ו"אינה אנושית", מהווים לשון הרע.
בית המשפט בחן גם את אמירתו של המערער במכתב כי המשיב "איים אפילו עלי בנשק", ומצא כי אינה אמת וכי המשיב כלל לא הגיע עם נשק למקום.
בית המשפט בחן גם אם עומדת למערער הגנה על-פי סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע ובמיוחד על-פי סעיף 15(8) לחוק, אולם קבע כי המערער נהג שלא בתום לב ועל כן לא עומדת לו כל הגנה.
בעקבות הקביעה כי המכתב כולל ביטויים המהווים לשון הרע ובהיעדר הגנה, נפסק כי על המערער לפצות את המשיב. בית המשפט קבע כי לא הוכח שנגרם למשיב נזק ישיר כלשהו ועל כן פסק לו פיצוי בלא הוכחת נזק בסך של 35,000 שקלים.

טענות הצדדים

בערעורו חוזר המערער וטוען כי אין בביטויים הכלולים במכתב משום לשון הרע. לטענתו, האמירות כי התנהגות המשיב הייתה "בלתי אנושית" או כי היא מהווה "התעללות" - אינן בבחינת לשון הרע, שכן הן משקפות את תחושותיו של המערער ומהוות על כן "הבעת דעה" על התנהגות המשיב.
המערער חוזר וטוען כי המשיב הגיע למקום האירוע כשהוא נושא נשק וכי טעה בית המשפט משדחה את גרסתו.
לבסוף טוען המערער כי עומדת לו הגנה על-פי סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע, שכן המכתב מהווה תלונה לממונה על המשיב.

קביעות בית המשפט

  • אין להתערב בממצאי ערכאה קמא - בית משפט קמא שמע את העדויות והכריע בשאלות העובדתיות שבפניו. בפסק הדין ציין בית המשפט מספר פעמים, כי אינו נותן אמון בגרסת המערער. מאידך-גיסא ציין כי הוא נותן אמון מלא בעדות המשיב ובעדותם של עובדי משרד התשתיות. כלל ידוע הוא שאין דרכו של בית המשפט שלערעור להתערב בממצאים עובדתיים שקבעה הערכאה הראשונה. לאור האמור, יש להניח כי העובדות הן כפי שנקבעו על-ידי בית משפט קמא, דהיינו כי לא הוכח שהמשיב הגיע עם נשק או כי איים על המערער כי יעשה שימוש בנשק, וכי לא הוכחה כל התעללות מצידו של המשיב.
  • האם הדברים שנאמרו על המערער עולים כדי לשון הרע? - בחינה אובייקטיבית של המכתב והתבוננות כוללת על הביטויים שנכללו בו, מחייבות את המסקנה כי המכתב מהווה פרסום לשון הרע על המשיב. המכתב כולל ביטויים כמו יחס בלתי אנושי, התעללות ואיום בנשק. כל אחד מאלו, לא כל שכן כאשר כל הביטויים כלולים באותו מכתב, מחייבים את המסקנה כי המכתב עלול לפגוע במשיב, במשרתו ובתפקידו, ועל כן מהווה לשון הרע.
  • האם זכאי המערער ליהנות מהגנת תום הלב? - בכך לא תם הדיון, שהרי עיקר המחלוקת נעצרה בהגנה על-פי סעיף 15(8) לחוק. סעיף זה קובע: "במשפט פלילי או אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה אם הנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב באחת הנסיבות האלו: ...(8) הפרסום היה בהגשת תלונה על הנפגע בעניין שבו האדם שאליו הוגשה התלונה ממונה על הנפגע, מכוח דין או חוזה, או תלונה שהוגשה לרשות המוסמכת לקבל תלונות על הנפגע או לחקור בעניין המשמש נושא התלונה; ואולם אין בהוראה זו כדי להקנות הגנה על פרסום אחר של התלונה, של דבר הגשתה או של תכנה".
  • תכליתו של סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע - בסעיף זה ביקש המחוקק לעגן את ההגנה על האינטרס הציבורי בדבר העברת מידע לרשויות המוסמכות בנושאים שעליהם הן מופקדות. מידע כזה לא תמיד יהיה מדויק, לא תמיד יהיה מבוסס ולעיתים יתברר לאחר חקירה כי הינו מוטעה, אך למרות זאת ישנה חשיבות רבה להגן על המתלוננים. רק הגנה על מוסרי המידע תאפשר לרשויות הציבור למיניהן לקבל מידע נרחב ככל שניתן, ובעקבותיו לחקור ולגלות מעשים בלתי תקינים ואף פליליים של הגורמים העומדים לפיקוחן.
  • האם המערער פעל בתום לב? קביעת ערכאה קמא - בית משפט קמא סבר כי המערער אינו יכול ליהנות מהגנת סעיף 15(8) לחוק, שכן שוכנע שהוא פעל "בדרך הפגיעה המכוונת בשמו הטוב של התובע וזאת כדי להעביר את רוע הגזירה מעליו". בית המשפט קמא הניח כי המערער בחר לתקוף את המשיב על-מנת להסיט את האש ממנו. עוד ציין בית המשפט כי חוסר תום הלב נלמד ממשלוח המכתב לאנשים נוספים.
  • המערער פעל בתום לב - בית המשפט קבע כי המערער שלח את המכתב לאנשים נוספים על סמך דברי המערער עצמו בעמ' 27, אולם מהפרוטוקול עולה כי לא כך טען המערער. המערער ציין כי "היו כמה אנשים ששלחתי אליהם מכתבים...", אולם לא ברור האם המכתבים שנשלחו לכל אלו הם עותקי המכתב נשוא התביעה, או שמא מכתבי תלונה אחרים. המערער לא התייחס בתשובתו למשלוח המכתב שבדיון דווקא ולא הובאה כל ראיה כי מכתב זה נשלח לגורמים נוספים.
  • אי-דיוק עובדתי אינו מהווה פעולה שלא בתום לב - אין גם לקבוע כי די בכך שהמערער לא אמר אמת בגרסתו בדבר האיום בנשק כדי לשלול את הגנת תום הלב, שהרי בכך יישמט כל הבסיס להגנה. כאמור, ההגנה לפי סעיף 15(8) חלה על כל פרסום המהווה לשון הרע, וגם על פרסום שאינו אמת, ועל כן לא די בכך שייקבע כי לא הוכחה טענת "אמת דיברתי" כדי לשלול את תום לבו של המפרסם. זאת ועוד, גם אם לא הוכח שהמשיב עצמו הגיע עם נשק, הרי שבביקורת כולה נלוו למשיב מאבטחים ממשמר הגבול נושאי נשק. תחושת האיום עשויה הייתה להילמד גם מהחזקת הנשק על-ידי אחרים.
  • המערער זעק על היחס שקיבל - עוד יצוין כי הרושם הכללי מהמכתב ומהעדויות מעיד על כך שהמערער חש באמת ובתמים כי הוא נרדף על-ידי המשיב. גם אם המשיב פעל כדין ועשה שימוש בסמכויות הנתונות לו, אין בכך כדי לשנות מתחושותיו של המערער. מכתב התלונה מהווה על כן "זעקה" של המערער והבעת תחושותיו על העוול לו טען. המכתב מתייחס להתנהגות כללית של המשיב ולתחושת רדיפה שנבנתה באירועים רבים ולאו-דווקא באירוע הנדון.
  • הצורך להגן על אזרחים מפני עובדי ציבור - כאשר בוחנים את מכתב התלונה במכלול הנסיבות ומתוך איזון בין האינטרסים המנוגדים והרצון להגן על זכותו של אזרח להתלונן על עובדי ציבור, נראה לי כי אין די בראיות שהוצגו כדי לקבוע שהמערער פעל בחוסר תום לב וכדי לשלול ממנו את הגנת סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע.

תוצאת ההליך

הערעור התקבל, ופסק דינו של בית משפט השלום בוטל. על המשיב להשיב למערער את כספו, אולם עקב סגנון מכתבו של המערער לא יפסקו לטובתו הוצאות המשפט.

פרטי ההליך

- בבית המשפט המחוזי בחיפה
- בפני השופט רון סוקול
- בשם המערער עו"ד רסמי דקה
- בשם המשיב עו"ד חווה קלמפרר מרצקי

ע"א (חי') 212-08 חוסני חסן נאדף נ' דב שריר (ניתן ביום 6.09.09)
תאריך:  10/09/2009   |   עודכן:  10/09/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"תלונה על עובד ציבור אינה מהווה לשון הרע"
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
ממתי ביהמ"ש הוא בי"ס לנימוסין?
הטובע הכללי  |  10/09/09 11:05
 
- אתה חושב הפוך - העובד השתולל
רשלנות מסוכנת בגז  |  11/09/09 02:24
2
השתוללות ואלימות ערבית וסכנה
פס''ד הפוך לאמת  |  11/09/09 02:12
3
שוב שופט נותן פרס לעברין
ע.ג1  |  14/09/09 17:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
האם ייפוי כוח בלתי חוזר כובל לקוח לעורך דינו חרף רצונו? כן, בנסיבות מסוימות    לדוגמא, כאשר מעורבים צדדים שלישיים שעלולים להיפגע מכך
ענבל בר-און
האם השפעה אפשרית של תניית בוררות על צדדים שלישיים מהווה עילה לביטולה? במקרים נדירים, כאשר האפשרות היא ממשית    תכלית הבוררות היא דיון מהיר ויעיל, ולא בנקל תיסוג תכלית זו מפאת אינטרס נוגד
מאיר הילזנרט
חברת סלקום הודיעה ללקוחותיה כי תתחיל לגבות מהם תשלום עבור פירוט השיחות    אמרה – וגבתה    ביהמ"ש המחוזי מרכז אישר את התובענה הייצוגית להשבת הכספים שנגבו שלא כדין תוך הפרת חוזה כהגדרת השופטת
מאיר הילזנרט
לקוח סלקום שביקש להתנתק מחבילות שירותים סלולאריים טורטר על-ידי החברה עד שנעתרה לבקשתו זכה בתביעתו לפיצויים    לדברי השופט, הפיצויים שהושתו על סלקום מהווים הרתעה לעוסקים מעוולים אחרים ומשכך התביעה היא בגדר "שירות ציבורי"
ענבל בר-און
זאת משום שמכוח שורה של חיקוקים, מקום בו תתבררנה הזכויות השנויות במחלוקת בחלקה, ניתן להשיב את המצב לקדמותו    "אין לעכב רישום גוש שלם בשל חלקה אחת שהזכויות בה שנויות במחלוקת"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il