X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
בעת עריכת הצוואה יש להקפיד על כל התנאים הקבועים בחוק ובפסיקה ביחס לכך, מתוך שאיפה שלא ניתן יהיה לפסול את הצוואה
▪  ▪  ▪
[צילום אילוסטרציה: AP]
עשרת הדיברות להכנת צוואה
עו"ד אלי דורון, עו"ד אתי סדיס-פרל
צוואה המנוסחת בצורה ברורה ומשפטית לא רק שמביעה בצורה הטובה ביותר את רצונו האמיתי של המצווה, אלא עשויה לחסוך ליורשים אי הבנות, מחלוקות, עגמת נפש, סכסוכים והוצאות משפטיות מיותרות
לרשימה המלאה

הצוואה אכזבה אתכם?
עו"ד אליעזר גריסרו
מיליארדרית אמריקנית הורישה 12 מיליון דולר לכלבתה האהובה. זה עלול לקרות גם לכם, כמובן בסדרי גודל אחרים * בדיקת הצוואה מגלה במקרים רבים פגמים העשויים למנוע את קיומה. אם יש לכם תחושה שקופחתם, ניתן לזהות "באגים" בעזרת מומחים לצוואות
לרשימה המלאה

מערכות החוקים הקיימות עוסקות בבני אדם, מרגע לידתם ועד ליום פטירתם. באופן עקרוני, ניתן לאמור כי כל עוד אדם חי הוא יכול ורשאי לעשות ברכושו כרצונו. לכלל הזה ישנם מספר חריגים הנוגעים למי שהוכרזו כפסולי דין או לקטינים אשר מטבע הדברים מוגבלים בהיקף הפעולות המשפטיות אותן הם יכולים ורשאים לבצע.
עם פטירתו של האדם, אין הוא יכול לבצע פעולות כלשהן וכמובן שגם לא פעולות משפטיות ביחס לרכושו. החוק קובע מי הם יורשיו של הנפטר ומה חלקם ברכושו. בנוסף, מאפשר החוק לאדם לערוך צוואה, אשר בה הוא רשאי לקבוע את חלוקת רכושו, בדרך שונה מזו הקבועה בחוק. אפשרות זו נובעת מזכותו הבסיסית של האדם לקבוע מה יעשה עם רכושו לאחר מותו, ומתוך הכרה בחשיבות הערך של כיבוד רצונו של הנפטר.
הזכות לערוך צוואה מוקנית לכל אדם, פרט לקטין, למי שהוכרז כפסול דין ולמי שבמועד עריכת הצוואה לא היה כשיר לדעת ולהבין את טיבה של הצוואה.
החוק קובע ארבע דרכים לעריכת צוואה, כאשר פרט למקרה אחד חריג ביותר שלא נדון בו במסגרת מאמר זה, כל צוואה חייבת להיערך בכתב. הדרכים המקובלות לעריכת צוואה הן:
1) צוואה בכתב יד
הצוואה כולה צריכה להיכתב בכתב ידו של המצווה, היא צריכה להיות עם תאריך בכתב ידו של המצווה וחתומה על ידיו.
2) צוואה בעדים
הצוואה צריכה להיות בכתב (בדרך-כלל היא מודפסת), היא צריכה לשאת תאריך ולהיחתם על-ידי המצווה ועל-ידי שני עדים אשר יאשרו כי המצווה הצהיר בפניהם כי זו היא צוואתו.
3) צוואה בפני רשות
צוואה הנערכת בפני שופט, רשם, הרשם לענייני ירושה, דיין בבית דין דתי או נוטריון. הצוואה יכולה להימסר על-ידי המצווה בעל-פה ונציג הרשות ירשום את דבריו, או שהמצווה ימסור לנציג הרשות את הצוואה בכתב. נציג הרשות יקריא את הצוואה למצווה או שהמצווה יקרא אותה בעצמו ויצהיר שזו היא צוואתו. נציג הרשות יאשר על פני הצוואה את הצהרת המצווה ואם הצוואה הוקראה לו או נקראה על ידיו.
חשוב להדגיש כי תוקפה של הצוואה ייבדק ויינתן רק לאחר פטירתו של המצווה. כל עוד האדם בחיים, הוא רשאי לבטל את הצוואה שערך, לערוך צוואה אחרת, ולעשות בה כל שינוי שימצא לנכון לעשות. יתרה מזו, כל עוד האדם בחיים, אין לצוואה ערך משפטי כלשהו. הצוואה מקבלת מעמד משפטי רק לאחר פטירתו של אדם ולאחר הליך משפטי פורמלי, אשר במסגרתו מבקשים היורשים, או חלק מהם, מהרשם לענייניי ירושה, לתת תוקף לצוואה. רק כאשר ניתן צו המקיים את הצוואה היא מקבלת תוקף ומעמד משפטי מחייב.
זו אחת הסיבות שישנה חשיבות רבה לאופן עריכת הצוואה ולהקפדה על כל הכללים הנוגעים לעריכתה.

כיבוד רצון המת

אחד העקרונות הבסיסיים שהחוק מעניק לו חשיבות רבה בקשר עם עריכת צוואה, הוא "כיבוד רצון המת". לעיקרון הזה יש לפחות שני היבטים משמעותיים. האחד, בשלב של עריכת הצוואה, והשני בשלב שבו נדרשים לקיים את הצוואה ולתת לה תוקף משפטי.
בשלב עריכת הצוואה, ניתן משקל רב לרצונו האוטונומי של המצווה, כך שלא ייווצר מצב שבו מישהו, ובמיוחד אחד מאלה שאמורים לרשת את המצווה, ישפיע עליו בדרך כלשהי לערוך צוואה בנוסח מסוים שייטיב עם אותו אדם. השפעה יכולה להתבטא בהפעלת לחצים בצורה בלתי הוגנת על המצווה כדי שיוריש לאותו אדם רכוש, בניגוד לרצונו של המצווה וכדומה. בנוסף, קובע החוק כי כאשר ישנה מעורבות של אחד היורשים בעריכת הצוואה, גם אם לא הייתה השפעה על המצווה, הצוואה תיפסל, כולה, או לפחות החלק הנוגע לאותו יורש שהיה מעורב בעריכת הצוואה. עצם המעורבות בעריכת הצוואה נחשב כהשפעה על המצווה, ועלול לפסול את הצוואה.
בשלב השני, כאשר נדרש לקיים את הצוואה וליתן לה תוקף, עלולים להתעורר ספקות או שאלות בדבר רצונו האמיתי של המצווה, והאם הפרשנות שניתנת להוראות מסוימות הכלולות הצוואה, משקפות באמת את רצונו של הנפטר. דוגמה למקרה כזה יכולה להיות כאשר בצוואה נכללת הוראה להוריש חלק מהרכוש של המצווה למטרה מסוימת, מבלי לנקוב בה במדויק או מבלי להגדיר בצורה ברורה לאיזה גוף המקיים את אותה מטרה יש למסור את הרכוש או חלקו. במקרים כאלה, יידרש בית המשפט לנסות ולהתחקות אחר רצונו של הנפטר ולהשתדל לתת הוראות לקיום הצוואה בדרך שנראית הקרובה ביותר לרצונו של הנפטר.
כיבוד רצונו של המת מהווה גורם משמעותי גם כאשר עומדת צוואה לבחינה של בית המשפט, ונשאלת שאלה האם לקיים אותה או לפסול אותה. מבחינה עקרונית, בית המשפט ישתדל, במידת האפשר, לקיים את הצוואה, כיוון שברור כי המנוח היה מעוניין לתת הוראות ספציפיות ביחס לעיזבונו והיה מעוניין לחלק אותו בדרך מסוימת. ביטול של צוואה, כולה או חלקה, יוצר מצב שהעיזבון יחולק בין היורשים הקבועים בחוק ולא בין אלה שפורטו בצוואה. לעיתים אין הבדל גדול בין התוצאות, אולם במרבית המקרים, יש לכך משמעות גדולה, שכן אם אדם מעוניין להוריש את רכושו בדרך הקבועה בחוק, אין כל צורך בעריכת צוואה על ידיו.
ישנם מקרים בהם מוגשת התנגדות לקיומה של צוואה, ומטרת ההתנגדות לבטל את הצוואה, כולה, או רק חלקים ממנה, וזאת בעילות משפטיות שונות. החוק קובע מועדים להגשת התנגדות וכן את דרך ניהול ההליך המשפטי הנוגע להתנגדות כזו.
לסיכום, צוואה הינה מסמך משפטי אשר קובע הוראות כיצד לנהוג ביחס לרכושו של אדם לאחר מותו. יש להקפיד בעת עריכת הצוואה על כל התנאים הקבועים בחוק ובפסיקה ביחס לכך, מתוך שאיפה שלא ניתן יהיה לפסול את הצוואה או חלקים ממנה, לאחר פטירתו של המצווה.

האמור לעיל הינו בבחינת מידע כללי ואינו בא במקום התייעצות ספציפית עם מומחה מקצועי, ביחס לכל מקרה ומקרה.
תאריך:  24/03/2010   |   עודכן:  24/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
צוואה - מהותה והדרכים לעריכתה - חלק א'
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הבתי המשפט נגד צוואות
דן הקטן  |  24/03/10 21:39
2
מאמרי צוואה
yairo  |  4/04/10 12:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יעקב בר-און
כשברקע משתוללת הסערה ברשות השידור זוכים אנשי תחנת "קול המוסיקה" לרגע של נחת    זה קורה היום - כשזמירה לוצקי, עורכת בכירה בתחנה, זוכה בפרס אקו"ם
עמרם שלומי
איש 1: "כן, אבל הפלסטינים מצהירים שהם רוצים שלום והם ממשיכים לירות". איש 2: "והישראלים?" איש 1: "גם"    איש 1: "כן, אבל הפלסטינים לא באמת רוצים שלום". איש 2: "והישראלים?" איש 1: "גם..."
נורית פלד-אלחנן
לזכר ארבעה ילדים הרוגים
יונתן בן הרא"ש
הפרשה כופה על הציבור הציוני-דתי תהליך של התבגרות. עלינו ללמוד כי לעתים המציאות מורכבת ומלאת סתירות, ולהפנים כי בבסיס אמונתנו עומדת הכרעה אישית ואוטונומית, ולא דמותו של רב כזה או אחר    ועוד: דווקא לאור המשבר הזה אנו נדרשים להמשיך להשמיע את קולנו בתוככי הציבור הציוני-דתי הכללי ולשמור על אחדות המחנה
איתן קלינסקי
אחות משה ואהרון היא הגיבורה שלי בסדר פסח; בתור אחת שהנתינה לחברה הייתה עבורה דרך חיים, שווה היא הערצה ואזכור מרכזי בתנ"ך
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il