X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בזירה הגיאו-פוליטית הנוכחית, מדינת ישראל זקוקה לטורקיה ידידותית ולשיתוף פעולה ביטחוני הדוק עמה, אם ברצונה להרתיע את המשטר באירן ואם ברצונה להדק את החגורה על משטרו של בשאר אסד, שכנראה אוחז בראשי קרב כימיים
▪  ▪  ▪
פיוס לטובה [צילום: AP]

ראש הממשלה בנימין נתניהו התקשר ביום שישי, לפני כניסת השבת, לראש ממשלת טורקיה והסדיר את היחסים בין שתי המדינות, שהידרדרו לאחר משט אוניית ה"מאווי מרמרה", בשנת 2010. הפיוס בין ישראל וטורקיה, שנערך כחלק מבקשה, או הפצרה – אם תרצו - של נשיא ארה"ב ברק אובמה, התסיס את ההמון בישראל והחזיר לקדמת הבמה פולמוס שנערך שוב ושוב מאז השתלטות צה"ל על המשט הטורקי: האם על ישראל לוותר על כבודה ולהתנצל – דבר שישקם את היחסים עם מדינה אסטרטגית ביותר, או שמא להתעקש על הכבוד, אך לאבד בת-ברית מרכזית בציר המערבי-ערבי-סוני?
בשביל לענות על שאלה כבדת-משקל זו, יש להבין, ראשית, כי למדינת ישראל יש אינטרס עליון בשיקום היחסים עם טורקיה, הן בשל המאבק מול אירן – המובילה את הקו השיעי הפונדמנטליסטי באיסלאם - והן בשל המצב המידרדר בסוריה (ואגב כך, היחלשות חיזבאללה בלבנון) והאפשרות לתגובה הולמת של הקואליציה המתגבשת בין ישראל, ירדן, ארה"ב ומדינות נוספות שיחסן עם ישראל לא מסוקר בתקשורת - וטוב שכך. במקרה כזה, ישראל חייבת לשתף פעולה, בעיקר מודיעינית, באופן חלק, עם הממשל בטורקיה.
כשבוחנים ומנתחים את הזירה הגיאו-פוליטית, אנו רואים כי ישראל זקוקה לטורקיה ידידותית ולשיתוף פעולה ביטחוני הדוק עמה, אם ברצונה להרתיע את המשטר באירן ואם ברצונה להדק את החגורה על משטרו של בשאר אסד, שעל-פי דיווחים שונים אוחז בראשי קרב כימיים.
הממשל בטורקיה הבין...
כשמדברים על דיפלומטיה ויחסי חוץ, שיקולי כבוד עצמי וגאווה לפעמים חייבים להישאר בצל לכמה זמן, כדי שיוכלו לחזור בטווח הארוך. מדינת ישראל עשתה את שלה. היא עמדה על כבודה די והותר והוכיחה לטורקים, ובמיוחד לראש ממשלתם, כי במשחקים שנערכו בשנים האחרונות, היא לא מעוניינת ליטול חלק. כעת הגיע הזמן לעבור שלב.
אמת היא שראש ממשלת טורקיה אינו בדיוק "ציוני נלהב" ונכון שהיחסים בין שתי המדינות הידרדרו הודות להתנהלותו הפרובוקטיבית של ארדואן, שרואה עצמו כמנהיג העולם המוסלמי - ההשתלחויות חסרות הרסן של הטורקי נגד ישראל לאחר מבצע "עופרת יצוקה" והזלזול והיחס המחפיר אותם הפגין המנהיג הטורקי כלפי נשיא המדינה, שמעון פרס, בכנס דאבוס, בעקבות המבצע בעזה, היו, למי שזכרונו אינו בגד בו, הרבה לפני אותו משט טורקי - אך טורקיה דהיום חכמה יותר מבחינה מדינית, במיוחד לאור ההתפתחויות מדרומה והשעיטה של אירן להרכבת ראש נפץ גרעיני. בין אם מברירה או מחוסר ברירה, הממשל בטורקיה יודע היום היטב שלא כדאי לו להוציא יותר משטים. ועובדה היא שהדבר אכן לא קורה.
על מה נתניהו הביע צער
ועדיין, אם נבחן את ניסוח ההתנצלות הישראלית בקפידה ובאופן מושכל – כפי שאכן יש לעשות במקרים דיפלומטיים ומדיניים (לכל פסיק יש משמעות) - ולא בצורה מתלהמת ופופוליסטית, אזי נוכל להבחין, בנקל, שראש הממשלה "הביע צער" רק על הטעויות שנעשו בטיפול המשט ולא על האירוע עצמו.
מדובר בהבדל משמעותי וחשוב. ראש הממשלה נתניהו בתבונתו כי רבה, למעשה הביא את ארדואן למצב שבו הוא מעניק לגיטימציה לפעולה הישראלית כנגד המשט, אך לא להשלכות של הפעולה עצמה, עליה, כאמור, "הביע צער". בנוסף, ראש הממשלה לא דיבר על טעויות ספציפיות או על תקלה זו אחרת, אלא הסתפק בתיאור כללי ומרוחק, בכך ש"הביע התנצלות לעם הטורקי על כל טעות שיכלה להוביל לאובדן חיי אדם" וכמו-כן אמר ש"ישראל מביעה צער על פגיעה ואובדן חיי אדם".
אין באמירות אלו כל התנצלות ישירה על הנעשה במשט, אלא התנצלות ישראלית כללית על סטייה מהקו המנחה את מדינת ישראל באופן כללי, בכל האמור למדיניות הביטחון שלה וההיצמדות לחוק הבינלאומי. היינו, אין שום חדש.
התנצלות מוצדקת ולגיטימית
ההתנצלות על הטעויות שבתגובה הישראלית, הייתה מוצדקת ולגיטימית, הן על-פי תחקיר שנערך בשייטת 13, הן על-פי ועדת טירקל, הן על-פי דוח פאלמר והן על-פי דוח של מבקר המדינה. הטעויות החלו ממערך המודיעין של אמ"ן ועד הפעלת הכוח של החיילים (שהייתה הכרחית בזירה ונבעה מהטעויות המודיעיניות ומקבלת ההחלטות של הדרג המבצעי והמדיני).
יכולים ארדואן וארגון החמאס להתהדר כמה שירצו ב"התקפלות" הישראלית (מזכיר את "חגיגות הניצחון" של חמאס במבצע "עמוד ענן"). זה לא ישנה את המציאות בכך שבניגוד לדבריו של ראש ממשלת טורקיה, הוא אכן הסכים לוותר על שני עקרונות מרכזיים שלו - התנצלות ישראלית פומבית וכזו שתדבר על עצם פעולת התגובה הישראלית ולא על תוכנה. גם החגיגות על "הסרת המצור" משוללות כל תוכן, מכיוון שישראל כבר הסירה ומסירה בהדרגה את המצור הימי מעל עזה מזה שנתיים, ותמשיך לעשות כן, כל עוד הרגיעה בעזה תימשך.
ארדואן בעמק השווה
ניתן לומר כי הפיוס נבע מכך שארדואן, למעשה, הגיע לעמק השווה, גם בזכות הלחץ של הנשיא אובמה וגם בזכות העקשנות של ראש הממשלה. המנהיג הטורקי הבין כי עדיף לו לשתף פעולה ולהתקרב למערב, במיוחד נוכח הנעשה בסוריה ובאירן, מאשר שיקבל מובלעת כורדית עצמאית בצפון סוריה, שתנשוף בעורפו. זו גם הסיבה שמיהר לחתום על הסכם פיוס היסטורי מול המחתרת הכורדית בארצו (PKK) וזו הסיבה שהסכים להניח טילי פטריוט בשטח ארצו.
ההתנהלות האחרונה של ארדואן ללא ספק מעניקה רוח גבית למחנה המערבי-איסלאמי-סוני שכולל את קטר, ערב הסעודית, מצרים, טורקיה, ירדן וגם החמאס בעזה (שהתרחק מאירן לאחר הנעשה בסוריה). נדמה כי המשפט האלמותי "לא מאהבת מרדכי, כי אם משנאת המן" מקבל בימים אלו משנה תוקף מיוחד עבור מדינת ישראל.
נוכח השאיפות הגרעיניות האירניות, מאגרי הנשק העצומים שבידי חיזבאללה, הנשק הכימי שבידי משטרו המעורער של אסד וכיבוש עירק המתפרקת דה-פקטו על-ידי אירן, כמו גם היחלשות ארה"ב בזירה העולמית ועליית כוחן של סין ורוסיה מנגד, עדיף לה, לישראל, לפחות בעת הזו, שהמחנה המערבי-איסלאמי-סוני יהיה עם ידו על העליונה, מאשר המחנה המזרחי-איסלאמי-שיעי הרדיקלי.
הפיוס הישראלי-טורקי שנערך ביום שישי, מביא עמו תמורות חיוביות לציר היותר מועדף מבחינה אסטרטגית עבור מדינת ישראל וטוב שנעשה לפני שהלבה המבעבעת מתפרצת מהר הגעש הרועד.

הכותב הוא מפעיל וכותב הבלוג "למה לא פוליטיקה עכשיו", סטודנט לתואר ראשון במדע המדינה ותקשורת וכן עוזר מחקר במחלקה לישראל והמזרח התיכון באוניברסיטת אריאל.
תאריך:  24/03/2013   |   עודכן:  24/03/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הפיוס הישראלי-טורקי: הכרח אסטרטגי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
לא להתייחס לליברמן
קורנגולד מחיפה  |  24/03/13 13:23
2
לא פיוס ולא נעליים.
אהוד פרלסמן  |  28/03/13 01:25
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמה בסוריה
איציק וולף
על-פי דיווחים בכלי תקשורת ערביים שלא אומתו על-ידי גורמים רשמיים התנקש שומר ראשו של נשיא סוריה בחייו    אבטחה כבדה סביב בית החולים א-שאמי בדמשק ובתוך בית החולים
איציק וולף
אחד מאנשי הדת הבכירים בסוריה, אשר היה מקורב למשטר אסד, נהרג יחד עם 41 אנשים נוספים בפיגוע התאבדות במסגד אימאן    המורדים מכחישים קשר לפיגוע
אריאל י. לוין
הישג חסר תקדים לאסיר פלשתיני ששבת רעב    המשחק הכפול של מורסי    מדוע מורדים סורים מעדיפים לקבל טיפול בישראל?    הידרדרות נוספת ביהודה ושומרון    ממש לפני ביקור אובמה חושפת הרשות הפלשתינית מעבדת נפץ
איציק וולף
צרפת, בריטניה וארצות הברית יפנו למזכ"ל האו"ם בדרישה שישלח לסוריה משלחת שתבחן את הדיווחים על שימוש בנשק כימי
איתמר לוין
אומר שאין חילוקי דעות בתחום המודיעין בין ישראל לארה"ב בנושא האירני    "ישראל נשארת מחויבת לחלוטין לפתרון של שתי מדינות לשני עמים"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il