מעשה העז מאת ש"י עגנון הוא סיפור קצר שבמרכזו איש יהודי פולני חולה שרופאו המליץ לו לקנות עז ולשתות מהחלב שלה. הילת הבריאות סביב חלב עזים ומוצרי עזים בכלל, קיימת לאורך ההיסטוריה. אז מה יש במוצרים אלו שבריאים לנו?
חלבון איכותי
הרכיב המשמעותי שמספקים מוצרי החלב הם חלבונים. החלבון הוא אחד מאבות המזון - רכיב חיוני בתפריט בריא ומאוזן, בעל תפקיד מפתח בבריאות. בתינוקות וילדים חיוני לגדילה והתפתחות תקינה ובמבוגרים לשמירה על תפקוד תאי הגוף.
החלבון מורכב מיחידות קטנות הנקראות חומצות אמינו. בני האדם מייצרים בעצמם את רוב חומצות האמינו, אך חומצות האמינו שגוף האדם אינו יכול לייצר בעצמו הוא חייב לקבל מהמזון והן נקראות חומצות חיוניות. למעשה, איכות החלבון בתפריט תלויה ביכולת לספק חומצות אמינו חיוניות בכמויות הדרושות לגוף. חלבון חלב העיזים הוא חלבון מלא. המכיל את חומצות האמינו החיוניות.
טאורין היא חומצת אמינו המהווה את אחת מאבני הבניין שבונה חלבונים. בתינוקות חומצה זו היא חיונית. כלומר, הגוף לא יודע לייצר אותה וצריך לקבל אותה ממזון. לטאורין שנמצאת באופן טבעי בחלב אם. תפקיד חשוב בהתפתחות הקשרים שבין תאי המוח והראייה. רמת הטאורין גבוהה במיוחד בחלב עזים, כ-8% יותר מהכמות בחלב פרה.
ויטמינים ומינרלים
חלב העזים עשיר בויטמינים מקבוצת B, A ו-D ובמינרלים כמו מגנזיום, אבץ וסידן. ביחס לחלב פרה כמות הסידן גבוהה. מחקרים הראו, כי זמינות ביולוגית (יכולת ספיגה ועיכול) של מינרלים חיוניים לגוף (כמו ברזל, אבץ, נחושת וסלניום), טובה יותר מחלב עזים יחסית לחלב פרה וכן יכולת הגוף לנצל אותם גבוהה יותר.
קל לעיכול
חלב עזים מכיל כדוריות שומן קטנות יחסית, כמות גדולה של חומצות שומן קצרות ובינוניות וכמות נמוכה של חלבון מסוג α1 קזאין. הרכב ייחודי זה של שומן ושל חלבון, מוביל לגבן רך יותר במערכת העיכול ומסייע לעיכול טוב יותר.
עבור חלק מהאנשים, תתכן אי-נוחות במערכת העיכול לאחר צריכת מוצרי חלב פרה. במידה ולא מדובר באלרגיה לחלבון הפרה או ברגישות ללקטוז, ייתכן שמעבר למוצרי חלב על בסיס עזים יכולים להקל על התופעות.