X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
איתן טמיר פסיכולוג וראש מכון טמיר מכון תמיר
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מחקרים שונים הראו כי התערבויות מגוונות דרך המכשיר הסלולרי יכולות להביא לאפקט חיובי על מחלות פיזיות כמו סוכרת, וכן על מצבים נפשיים, כמו חרדה בחודש האחרון אושרה לשימוש אפליקציה להתמודדות עם התמכרויות על-ידי ה-FDA
▪  ▪  ▪
דכאון קל [צילום: אריק גיי/AP]

העולם מתקדם ואיתו גם האופן שבו ניתן לגשת לטיפול פסיכולוגי. כיום יש אופציות נוספות לקבלת טיפול פסיכולוגי: צ'ט, וידאו צ'ט, שיחה קולית וכו', הקליניקה היא כבר לא האפשרות היחידה, ומסתבר שהפסיכולוג האנושי גם לא. מחשבים פסיכולוגיים תוכנתו על-פי טכניקות טיפוליות מוכחות מדעית ולדברי הממציאים מאפשרים טיפול יעיל למגוון קשיים נפשיים. מצד אחד מדובר ב"מטפל המושלם": לא שוכח דבר, זמין בכל עת, זול ואוביקטיבי. מצד שני, ההתקדמות אל עבר הטכנולוגיה מעצימה את יכולת הפגיעה של האקרים שיכולים להגיע לפרטים האינטימיים ביותר שלנו.
מחודש לחודש אנחנו רצים קדימה עם התפתחות הטכנולוגיה והטלפונים הניידים, ובתחומנו - אפליקציות שמבטיחות ייעוץ, טיפול או אפילו רק הקשבה אמפתית להתמודדות עם בעיות נפשיות שונות, הופכות לפופולריות יותר ויותר. עם 10,000 אפליקציות בפלטפורמות של IOS ואנדרואיד, יש לתחום הזה אפילו שם חדש: mobile health) mHealth)!
מספר מחקרים שנעשו לאחרונה מעידים על יעילות האפליקציות הטיפוליות השונות בסמארטפון כמדיום מוצלח בהתערבות טיפולית ניידת, כאשר היתרונות המרכזיים של האפליקציות בטלפון באים לידי ביטוי בממשק ובגישה המהירה והנוחה, כמו גם בעלות הטיפול הנמוכה.
מחקרים שונים הראו כי התערבויות מגוונות דרך המכשיר הסלולרי יכולות להביא לאפקט חיובי על מחלות פיזיות כמו סוכרת, וכן על מצבים נפשיים, כמו חרדה. בחודש האחרון אושרה לשימוש אפליקציה להתמודדות עם התמכרויות על-ידי ה-FDA.
אתר CBS News העלה כתבה ובה מספר מחקרים רלוונטיים:
הסקירה המקיפה ביותר על האפקט הקליני של התערבויות טיפוליות באפליקציות בחנה את השפעתן על הפחתת סימפטומים של דיכאון. במחקר מטה-אנליזה, שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי World Psychiatry, בחנו החוקרים את היעילות של התערבות טיפולית נפשית דרך הטלפון הסלולרי בהפחתת התסמינים של דיכאון הן בקרב משתתפים בעלי הפרעת דיכאון והן בקרב בעלי דיכאון סאב קליני. החוקרים בחנו 18 מחקרים אשר בדקו את השפעתן 22 אפליקציות סלולריות לטיפול בדיכאון וכללו יחד נתונים מ-3,414 משתתפים.
באופן כללי, החוקרים מצאו כי הסימפטומים הדיכאוניים הופחתו בקרב אלו שהשתמשו באפליקציות לטיפול בדיכאון בהשוואה לקבוצת הביקורת. כמו-כן, נמצא כי התערבות טיפולית דרך הטלפון הנייד הייתה יעילה יותר עבור אלו עם דיכאון קל עד בינוני אך לא עבור אלו הסובלים מדיכאון מז'ורי. כלומר, על-פי התוצאות התערבות זו יכולה לסייע בעיקר במניעה של התפתחות הפרעת דיכאון אצל אלו הסובלים מסימפטומים תת-קליניים או כתוספת לתוכנית טיפול בקרב אלו הסובלים מדיכאון קל עד בינוני.
בנוסף לכך, החוקרים מצאו כי הבדלי גיל או מין לא גרמו להשפעה שונה של האפליקציות, ממצא המעיד על כך שהתערבות זו יכולה להיות מיושמת עבור טווח נרחב מאוד של אנשים.
בחינה מעמיקה יותר של האפליקציות השונות במחקר הראתה כי התערבויות המבוססות על טיפול קוגניטיבי התנהגותי, אפליקציות אשר משלבות אספקטים של אימון מיינדפולנס והשימוש בתוכנות לניטור מצב הרוח, הביאו כולן לשיפור בתסמיני הדיכאון. עם זאת, התוצאות הראו כי משתתפים עם דיכאון חמור יותר הראו שיפור רב יותר בעקבות אפליקציות התנהגותיות, בעוד משתתפים עם דיכאון קל הראו שיפור רב יותר בעקבות אפליקציות של אימון מיינדפולנס.
מכאן שההבנה איזו התערבות פסיכולוגית מועברת הכי טוב דרך הסמארטפון, כמו גם איזו התערבות היא המתאימה ביותר עבור כל סוג של מטופלים מצריכה מחקרי המשך.
העדויות ממחקר זה מצביעות על כך שטלפונים חכמים הינם כלי טיפולי מבטיח להפחתת תסמיני הדיכאון. עם זאת, טיפול באמצעות אפליקציות לטלפון מעלה אספקטים חדשים שצריך לשקול, מעבר לשינוי בפלטפורמה הטיפולית. באופן ספציפי, קיים צורך להבין כיצד עניין ומעורבות באפליקציה, הפידבק, אפקט הציפייה של המשתמשים ומאפיינים אינדיבידואליים שונים משפיעים על תוצאות ההתערבויות. אין לראות במשתנים הללו חסמים לשימוש ופיתוח אפליקציות רלוונטיות, אלא הזדמנויות חדשות למחקרים שיוכלו להפוך את ההתערבויות דרך הטלפונים הניידים לאופטימליות ואפקטיביות ביותר.
ביקורות ומגבלות
חשוב להבין כי אפליקציות אלו אינן יכולות להחליף (עדיין?) מטפלים אנושיים שעוברים הכשרה והסמכה ארוכה ומעמיקה. לפחות בינתיים הכלים הדיגיטליים לא הבשילו עדיין באופן מלא. בואו ניקח דוגמה למה אנחנו רק כמעט שם, אבל עדיין לא לגמרי:
לפני שמתחילים טיפול פסיכולוגי, נדרשת לרוב הערכה פסיכודיאגנוסטית מקיפה של המועמד לטיפול בכדי לקבוע תוכנית פסיכותרפיה מתאימה ונכונה עבורו. במפגשים מסוג זה, שנקראים גם מפגשי אינטייק, מתבקשים המטופלים לשוחח על נושאים ממש לא פשוטים ודי מאתגרים ולא ברור כיצד שלב זה יכול להתבצע באופן מדויק ובטוח על-ידי אפליקציה אינטרנטית. זה מורכב.
כמו-כן, פעמים רבות במהלך הטיפול נעשה שימוש בתקשורת בלתי מילולית כמו אינטונציה קולית או הבעות פנים של המטופל על-מנת להבין מה מצבו ולמה הוא זקוק. כל אלה עלולים להתפספס כאשר משתמשים באפליקציות בלבד.
ועדיין לא דיברנו על קשר טיפולי בין מטפל למטופל. איפה ה״העברה״? איפה ה״התנגדות״? הרי לתופעות האנושיות הללו השפעות משמעותיות ותרפויטיות על תהליך הטיפול. כך, צמצום הטיפול למכשיר סלולרי, ברמת התחכום של תקופתנו, מביא גם לצמצום ההשפעות הטיפוליות על האדם.
אבל למרות החסרונות, לאפליקציות הטיפוליות יש שוק פוטנציאלי נרחב ביותר. בשוק הגלובאלי, תחום הטיפול ההתנהגותי, בתוכו נכללות גם האפליקציות הטלפוניות, הוערך בכ-75.4 מיליארד דולר ב-2016 והוא צפוי לעלות ל-88.1 מיליארד דולר עד שנת 2022. לכן, כיום, קיימות אלפי אפליקציות בשוק, שרק הולך וגדל.
איך תדעו מהי האפליקציה הנכונה עבורכם?
כיום לא קיימים חוקים או הנחיות מוסכמות לגבי בחירת האפליקציה המתאימה והנכונה עבור כל אדם. עם זאת, אנחנו רואים מאמצים של ארגונים מרכזיים בבריאות הנפש, כמו ה-American Psychiatric Association, להגדיר קווים מנחים ל-health-m. ב-APA מבססים סולם הערכה שאמור להעריך את איכות האפליקציות. הם אפילו מזמינים קלינאים לעזור ולהמליץ בעצמם על אפליקציות רלוונטיות לקהל המשתמשים.
בחירה באפליקציה תלויה במה שאתם צריכים. היות שאין עדיין סטנדרטים מוסכמים, מומלץ להתייעץ עם מטפל בבריאות הנפש עליו אתם סומכים בטרם תרכשו אחת מהאפליקציות הללו. ייתכן שיהיה לו ניסיון לגבי חלק מהאפליקציות וידע מצטבר שיענה על השאלה האם הן יעילות או לא. בנוסף, מומלץ לבחון מהן ההנחיות שמציעה האפליקציה במצבי משבר, כאשר הסימפטומים מחריפים או במידה ופורץ מקרה חרום פסיכיאטרי.
האופן בו האפליקציה מתוארת חשוב אף הוא. האם מדובר בטיפול עבור מצב רפואי או בתמיכה בתקופת מעבר או קושי התפתחותי שרבים עשויים לחוות? למשל, אם אתם עוברים לעיר חדשה ומתמודדים עם בדידות, אפליקציה שמסייעת בכך בהחלט עשויה לעזור. אולם, אם אתם סובלים ממצב חמור יותר, כמו דיכאון קליני, אפליקציה עשויה לטשטש זמנית, אך ככל הנראה לא תהיה מספקת. דיכאון הוא כידוע הפרעה ארוכת טווח המלווה בתחושות ורגשות חמורים יותר מאשר אלו שרוב האנשים חווים במהלך חייהם.
כלומר, משתמשים פוטנציאליים באפליקציות לעזרה נפשית צריכים לקרוא היטב את האותיות הקטנות כדי להבין מה בדיוק האפליקציה נועדה לספק ועבור מי.
עד שתבשלנה האפליקציות, חשוב לציין את הערך המוסף של אמצעי תקשורת טכנולוגיים, בהם נעשה שימוש בתוך קשר פסיכותרפי בין מטופל למטפל. אנחנו כבר יודעים שאמצעים כאלה יכולים לסייע, להשתלב במהלך הטיפול ולחזק אותו.
מקורות: CBSNews, APA.

תאריך:  12/03/2018   |   עודכן:  12/03/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אפליקציות לייעוץ נפשי - האם הן עובדות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
מצרים זועמת על ההתבטאויות שמשמיע נגדה מזכ"ל הפתח בגדה ג'בריל רגו'ב שהינו אישיות בלתי רצויה בשטחה. רג'וב תוקף את מצרים בגלל תמיכתה במוחמד דחלאן לתפקיד יו"ר הרש"פ הבא וכדי לרצות את קטר שתומכת בו לתפקיד היורש
פנחס (פיני) פישלר
נתנחם רק בכך שהסיוט הזה של אפס הישגים בקדנציה כה כושלת - תם ונגמר. הנה, עוד 9 חודשים - אתה מסיים קדנציה אחת כושלת המחזקת את תיאוריית העיקרון הפיטרי (אדם לעולם מגיע לדרגת חוסר כישוריו) והולך הביתה - לגבעת שמואל. לעם ישראל מגיע מפכ"ל מקצוען
ד"ר חיים משגב
האם יכול להיות שמנדלבליט מנסה לסלול את דרכו לבית המשפט העליון? וכלום יהיה זה לא סביר להניח שהוא סבור שסגירת התיקים נגד נתניהו תחסום את דרכו לשם? אינני יודע - אבל הטעם המר נשאר בפי. אני פשוט מרגיש שמנדלבליט מבקש להוכיח משהו
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - פטפטת, מוכשר, החמצה ומתמלא
אברהם שרון
בראש הממשלה צריך לכהן אדם שלא דבק רבב באישיותו, בהתנהלותו ובמעשיו    מספר הולך ורב, גדל בהתמדה, של מקרים המעידים, לכאורה, על העדפת אינטרס אישי על אינטרס ציבורי, לרבות חשד במעשים שהעדר טוהר המידות בהם ברור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il