X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
השלושה טוענים, כי לבית המשפט העליון הפדרלי אסור להתערב בחקיקה ובפסיקה המדינתיות בנוגע לכללי הבחירות - וכך פסק בית משפט זה בעצמו
▪  ▪  ▪
פסיקה מחייבת מ-2015 [צילום: סקוט אפלווייט, AP]

עורכי דין של המפלגה הרפובליקנית מנסים לשכנע את בית המשפט העליון להפוך החלטות של בתי המשפט המדינתיים בנוגע לנוהלי ההצבעה לפי חוקי המדינות. הטיעון שלהם: בתי המשפט המדינתיים נוטלים לעצמם סמכויות השיירות לבתי המחוקקים. במאמר בניו-יורק, קוראים שלושה פרופסורים למשפטים לבית המשפט העליון שלא להתערב. מחבריו הם פרופ' אקיל עמר מאוניברסיטת ייל; פרופ' דייוויד עמר, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת אילינוי; ופרופ' ניל קייטאל מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, לשעבר פרקליט המדינה בפועל של ארה"ב.
הרעיון לפיו חוקות המדינות אינן רלוונטיות ומה שקובע הוא רק מה שעושים המחוקקים, הוא מזעזע – טוענים השלושה. אולם אירועים שהתרחשו לאחרונה מלמדים, כי לתיאוריה זו יש אוזן קשבת בבית המשפט העליון. יש לה השלכות מרחיקות לכת: היא עשויה להוביל לכך שבית המשפט העליון יהפוך החלטות מדינתיות – למרות שמדובר בפסקי דין מדינתיים המפרשים את החוקים המדינתיים.
עד כה נכשלו הנסיונות המפלגתיים לערב את המערכת השיפוטית הפדרלית בהליכי הבחירות המדינתיים, וטוב שכך. בשבוע שעבר דחה בית המשפט העליון, בשל תיקו בין שמונת שופטיו, ניסיון של הרפובליקנים להפוך את החלטת בית המשפט העליון של פנסילבניה, לפיה יש לספור קולות שנשלחו עד יום הבחירות והגיעו אחריו. כעת הם מנסים שוב את מזלם, בתקווה שהשופטת הטרייה איימי קוני-בארט תטה את הכף לטובתם. ניסיון דומה נעשה להפוך עוד פסק דין מפנסילבניה, לפיו ניתן לקבל מעטפות שנחתמו בחתימה דיגיטלית.
חוקי בחירות מדינתיים אינם מעניינם של בתי המשפט הפדרליים – טוענים עמר, עמר וקייטאל. כבר בשנת 2000 הם כתבו, כי התערבות בית המשפט העליון בחוקי פלורידה במאבק בין ג'ורג' בוש הבן לבין אל גור, הייתה חרפה. לפני כן מעולם לא ניסה בית המשפט העליון הפדרלי להפוך פסק דין של בית משפט עליון מדינתי בנושא חוקי המדינה. רק שלושה מהשופטים אז, כולל הנשיא ויליאם רנקוויסט, טענו שהם הסמכות העליונה בפרשנות חוקי הבחירות המדינתיים.
עד השבוע האחרון סבר רק השופט קלרנס תומס, כי התערבות בית המשפט העליון בבחירות 2000 הייתה חיובית. אבל השבוע הצטרף אליו השופט ברט קוואנו, באומרו שלבית המשפט העליון מותר להרהר אחרי פסיקת הערכאות המדינתיות בנוגע לחוקיהן. "החוקה מחייבת את בתי המשפט הפדרליים להבטיח שבתי המשפט המדינתיים אינם משכתבים את חוקי הבחירות", כתב קוואנו בפסק הדין לפיו אין להאריך את מועדי קבלת הקולות בדואר במדינת ויסקונסין.
לדברי מחברי המאמר, החלק הזה בפסק הדין בבחירות 2000 כבר נדחה בפסק דין חשוב משנת 2015. באחד מפסקי הדין החשובים ביותר שלה קבעה השופטת רות בדר-גינזבורג, כי כאשר סעיף 1 של החוקה האמריקנית מעניק למדינות את הסמכות לחוקק, הכוונה היא להליך החקיקה כפי שנקבע בחוקתה של אותה מדינה. אין בחוקה ובפסיקה שום דבר שמונע מן המחוקקים המדינתיים לפעול בהתאם גם בנוגע לבחירות הפדרליות.
אותו היגיון חל גם על סעיף 2 לחוקה, לפיו המחוקקים המדינתיים יקבעו כיצד ייבחרו האלקטורים בבחירות לנשיאות; הם אינם רשאים להתעלם מחוקת המדינה ומפסיקת בית המשפט העליון שלה. לאור זאת – אומרים השלושה – כאשר בית משפט מדינתי מתאים את החקיקה המדינתי לעקרון הזכות להצביע כפי שהוא מוגדר בחוקת המדינה, הוא עושה בדיוק את מה שהחוקה הפדרלית הטילה עליו.
קוואנו ושלושת השופטים שהצטרפו אליו החמיצו נקודה זו – וזה מתמיה במיוחד כאשר מדובר בשופטים הטוענים שהם נצמדים ללשון החוקה ולרוחה על בסיס תקדימים מבוססים היטב. רק אשתקד ציטט בית המשפט העליון – בפסק דין חשוב של נשיאו, ג'ון רוברטס, ובהסכמה פה אחד – את פסק דינה של בדר-גינזבורג מ-2015 ואף הסתמך עליו.
אם בתי משפט פדרליים יוכלו להתערב בחוקי הבחירות המדינתיים, התוצאה תהיה מסוכנת ותערער את היציבות – טוענים עמר, עמר וקייטאל. המדינות קובעות לרוב כללים אחידים לבחירות הפדרליות ולבחירות המדינתיות; התערבות של בתי המשפט הפדרליים רק בחקיקה הנוגעת לבחירות הפדרליות, תפגע באחידות הפנים-מדינתית. וכך עלול להיווצר מצב, בו הצבעה שתגיע ב-5 בנובמבר לא תיספר בבחירות לנשיאות – וכן תיספר בבחירות לתפקיד המושל.
כללי הבחירות המדינתיים נקבעו בידי נציגיהם הנבחרים של תושבי המדינה, והללו החליטו שהם יהיו אחידים בכל הרמות – המקומית, המדינתית, לקונגרס ולנשיאות. המחוקקים המדינתיים גם סומכים על בתי המשפט המדינתיים, שיפקחו על כל כללי הבחירות ויבטיחו את אחידותם. החוקה והפסיקה ברורות, וכל ניסיון של בית המשפט העליון להתערב בהליכים המדינתיים יהיה הרה אסון לו ולארה"ב, טוענים המחברים.

תאריך:  29/10/20   |   עודכן:  29/10/20
+תסריטים בהם טראמפ נכנע
14:13 29/10/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

החשש מפני סירוב של טראמפ להכיר בתוצאות הבחירות הוא ממשי - אך וושינגטון פוסט מציע תרחישים בהם לא תהיה לו ברירה אלא להיכנע

קמפיין טראמפ, 27.10.20 / פוקס ניוז
לא יוכל להתנגד לתוצאות [צילום: אלכס ברנדון, AP]
+שטיפת מוח - בקפסולות
09:51 29/10/20  |  עו"ד אברהם פכטר   |   לרשימה המלאה

שטיפת המוח הפוליטית המונהגת על-ידי אגודה מגמתית, כולל שיתוף של אנשי צבא ומוסד לשעבר, היא לא רצינית ולא משוכנעת  ▪  מדובר באנשים עם עבר מפואר אבל עם ראיית עתיד של קטרקט או בצורה ציורית יותר ראיית עתיד עם משקפת סגורה

החלטות של רגע [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב 2020
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס מדווח על העתירות ופסקי הדין העיקריים מן הימים האחרונים, במאבק בין הדמוקרטים לרפובליקנים על התאמת נוהלי ההצבעה למשבר הקורונה
איתמר לוין
כותב ב-Foreign Affairs: אחזור להסכם הגרעין אם אירן תעמוד בתנאיו, אקדם את פירוק הגרעין בקוריאה הצפונית ואפעל להובלה אמריקנית בטכנולוגיה
מנחם רהט
במרוץ הצמוד טראמפ-ביידן, צריכה להיות נתונה אהדתנו לנשיא היחיד שנכדיו יהודים כשרים אל נהיה כפויי טובה לנשיא הכי פרו ישראלי והכי פרו יהודי מאז ימי ג'ורג' ושינגטון
איתמר לוין
כותב ב-Foreign Affairs: יש לחזק את מעמד הביניים על-ידי השקעות בתשתיות ובחינוך, להפגין תקיפות מול סין ולסיים מלחמות ממושכות
פנינה אלעזר שלו
ב-2 באוקטובר צייץ טראמפ לעולם כי בבדיקה שביצע, נמצא חיובי לנגיף, ואיתו גם רעייתו    באותו היום מיהר כבר להתפנות לאשפוז בבית חולים צבאי בוושינגטון, בצעד שגרר ענין עולמי רב בשאלה: למה ממהר להתאשפז ומה מוסתר מעיני הציבור האמריקני?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il