X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עתירים בנוגדי חמצון [צילום: חלי ממן]
פירות יבשים
לפירות היבשים חיי מדף ארוכים מאוד לעומת פירות טריים ולכן מהווים חלופה לפירות מחוץ לעונה מומלץ לשלבם עם מנת חלבון (כגון יוגורט) או מנת שומן (כגון אגוזים/שקדים) על-מנת שיאטו את עליית הסוכר בדם ויקנו תחושת שובע לאורך זמן.

ט"ו בשבט קרב ובא, ואיתו פוקדים את הסופרים שפע של פירות יבשים מסוגים ומינים שונים. מה ההבדל בין פרי יבש לפרי טרי? האם פירות יבשים בריאים? ואיך ניתן לשלבם בתפריט היומי:
1. פירות מיובשים הינם פירות טריים שיובשו באופן טבעי בשמש או בצורה מודרנית באמצעות מיכון והוספת חומרים משמרים. לפירות היבשים חיי מדף ארוכים מאוד לעומת פירות טריים ולכן מהווים חלופה לפירות מחוץ לעונה. טכניקת ייבוש הפירות התפתחה כבר בעת העתיקה. בהיעדר אמצעי קירור זו הייתה הדרך היחידה בה יכלו הסוחרים להעביר את פלאי מרכולתם על פני יבשות וימים ולהציע פירות הגדלים בארצות מרוחקות.
2. בתהליך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמצמים עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. בנוסף, בתהליך היבוש מוסיפים לפירות חומר משמר בשם גופרית דו-חמצנית או תחמוצת גופרתית (בתווית המזון יסומנו כ-220E) השומר על מראה וצבע הפרי. מחקרים מצאו כי חומר זה עלול לעורר אסתמה באנשים הרגישים לו. בנוסף בתהליך היבוש מוסיפים לפירות חומרי המתקה (סוכר מוסף) להדגשת טעמו המתוק וחומרי זיגוג להברקת הפרי ושיפור מראהו.
חשוב לציין, שישנם פירות יבשים אורגנים אשר לא מכילים תחמוצת גופרתית ולכן צבעם כהה יותר וטעמם דומה יותר לזה של הפרי הטרי, ולכן נעדיף לבחור אותם על פני הפירות היבשים הרגילים.
3. עקב איבוד המים והוספת הסוכר, ריכוז הסוכר בפרי עולה, ותכולתם הקלורית עולה ויכולה להגיע אף ל-300 קלוריות ל-100 גרם. בנוסף בתהליך הייבוש ישנו אובדן של ויטמינים מסיסי מים כגון ויטמין C.
אז מהם בכל זאת היתרונות של אכילת פירות יבשים?
1. פירות יבשים מהווים מזון טבעי (בתנאי שיובשו ללא תוספת תחמוצת גופרתית ומזגגים) ומהווים מתן זריקת מרץ ועידוד בעת צורך בהעלאת ריכוז הסוכר בדם ולכן הם משמשים מקור אנרגיה מצוין במהלך ביצוע מאמץ ממושך (מסעות ארוכים, רכיבה על אופניים ועוד..) וגם לסובלים מתת משקל.
2. מינרלים - לפירות היבשים תכולת מינרלים גבוהה והם מקור עשיר למגנזיום, אשלגן, ברזל, וסידן. המינרלים חיוניים לתפקוד מיטבי לכלל האוכלוסייה ובמיוחד לילדים ובני נוער בתהליך גדילה ולאנשים העוסקים בפעילות גופנית קבועה, כחלק מתהליכי התאוששות ובניית רקמות שריר ועוד. לדוגמה משמש מיובש עשיר בברזל וארבעה תמרים מספקים כשישית מהקצובה היומית של מגנזיום.
3. סיבים תזונתיים - פירות יבשים עשירים בסיבים תזונתיים ולכן עשויים למנוע מצבי עצירות. לדוגמה, ארוחת בוקר שתכלול שזיף מיובש בשלוב עם יוגורט וגרנולה עשויה להסדיר "יציאות".
4. נוגדי חמצון- פירות יבשים עשירים בנוגדי חמצון, משמש מיובש עשיר בבטא קרוטן, המקנה לו את צבעו הכתום. נוגדי החמצון מקבוצת הפוליפנולים מפחיתים את הסיכון למחלות לב, סוכרת ומספר סוגי סרטן. ממחקרים שנערכו ע"י פרופסור מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה בטכניון נמצא שנוגדי החימצון מסוג פוליפנולים מעכבים בתנאי מעבדה את חימצון הכולסטרול ה"רע" (LDL) ומזרזים משקעי כולסטרול מדפנות כלי הדם ובכך עשויים להגן מפני מחלות לב וכלי דם.
5. מיתון התשוקה למתוקים - שילוב של פרי יבש בתבשיל עשויי לסייע בהפחתת התשוקה למתוק בסוף הארוחה.
ולאחר שדיברנו על יתרונות הפירות המיובשים נשאלת השאלה הגדולה - איך ניתן לשלבם בתפריט היומי?
אפשר לשלב את הפירות היבשים בתור ארוחת ביניים, מומלץ לשלבם עם מנת חלבון (כגון יוגורט) או מנת שומן (כגון אגוזים/שקדים) על-מנת שיאטו את עליית הסוכר בדם ויקנו תחושת שובע לאורך זמן. בנוסף אפשר לאכול פרי מיובש במקום ממתק כאשר יש צורך במתוק. צריך לזכור שפירות יבשים מכילים כמות גדולה של סוכר ולכן יש לשלבם בצמצום ובמידה קטנה בתזונה.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, וטכנולוגית מזון בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.
תאריך:  29/01/2023   |   עודכן:  29/01/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פירות יבשים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מתוק בסוף הארוחה המצאה מערבית
הגלשנית  |  2/02/23 20:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פרופ' קובי מיכאל
בן-גביר הכריז על "קץ הקייטנה" והאסירים הביטחוניים אכן נהנים מתנאים משופרים, אך שינוי עלול לגרום להתפוצצות וחייב להיעשות בצורה מתוכננת היטב
איתמר לוין
קואליציית הרודנות סותמת את פיהם של מבקריה, בכירים ככל שיהיו    עוד כמה היבטים של האסון הכלכלי שתמיט ההפיכה המשטרית    צורת החשיבה המבחילה של החרדים
איתמר לוין
אתרים רשמיים בבירה סופיה מתעלמים כמעט לחלוטין מרצח 12,000 יהודים באיזורים שסופחו למדינה, ומציגים בצורה מוטה ומטעה את חלקו של המלך בוריס באירועים    במקביל בולגריה מרחיבה את הדיבור על הסבל שהיה מנת חלקה ו"שוכחת" לציין שהייתה בצד הנאצי
מירב ארד
קרן קנדית אשר בסוף 2021 נקנסה ב-8 מיליון דולר לאחר חקירה ארוכה ומורכבת על מאות הפרות של כללים במסחר בשורטים (מכירות בחסר), מעוניינת בהשתלטות על קופת ננו דיימנשן כדי להשיג רווחים מהירים
איתמר לוין
גלי מיארה ספגה השתלחות גסה רק משום שנחשדה במילוי תפקידה    הממשלה ה-37 מבצעת כמעט מדי יום מהלך המלמד על נטיותיה הרודניות; הנה הרשימה עד כה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il