X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
סין בעיקר ממחזרת ידיעות [צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90]
סין מזהה הזדמנויות במאבק על הרפורמה
התקשורת הסינית מדגישה את הקרע בין ישראל לארה"ב על-רקע הרפורמה המשפטית, משתמשת במחלוקת כדי לקדם אג'נדה אנטי-דמוקרטית ותוהה על עתידה של ישראל

אתרי חדשות שונים בסין החלו לסקר את הרפורמה המשפטית בישראל בסוף דצמבר 2022, ובמיוחד מאז אמצע ינואר 2023, כאשר ההפגנות נגדה צברו תאוצה. בעוד שרמת העניין במערב בסוגיה זו הייתה עד כה גבוהה לאורך כל חודשי המחאה, הדיווחים בסין לא היו רבים במיוחד, וחלק ניכר מהם – וזה הנוהג בסין גם בסיקור נושאים רבים אחרים – היו מחזור של ידיעה מאתר חדשות מרכזי אחד. בכל אופן, לא מדובר בידיעות שתפסו את מרכז הבמה בסין, וגם העיסוק בנושא ברשתות החברתיות היה מוגבל רוב הזמן.
ברוב הסיקור, ודאי הפורמלי, המונח השגור במדיה הסינית הוא "רפורמה" ולא "מהפכה", לה קונוטציות מורכבות ביותר בסין. לכן, במאמר זה בחרנו להשתמש במונח הראשון. ניתן להצביע על שלושה מאפיינים של סיקור הרפורמה בתקשורת הסינית:
  • ראיית המשבר בישראל כפתח לקרע בין ישראל לארה"ב (המוצג באופן חיובי בראייה הסינית), וכעוד דוגמה לניסיון של ארה"ב להשליט את האידיאולוגיה שלה בעולם תוך התערבות בענייניה הפנימיים של ישראל (בין אם כדי למנוע מישראל לערוך רפורמה ובין אם בדחיפת ישראל לרפורמה).
  • צמצום משמעויות הרפורמה ותהייה על עצם חשיבותה של דמוקרטיה ליברלית; הצגת הבעייתיות, בראייה הסינית, של דמוקרטיה שכזו ככלל.
  • שימוש בקרע הפנימי, ולעיתים גם ברפורמה עצמה, על-מנת לתהות על עצם עתידה של ישראל.

ארה"ב בעד או נגד?
פיטורי גלנט -נקודת מפנה בסיקור [צילום: פלאש 90]

נקודת מפנה בסיקור הרפורמה חלה עם פיטוריו של שר הביטחון, יואב גלנט, ב-26 במרס. אז התרחבו המחאות בישראל, ובהתאם לכך הסיקור התקשורתי של הנושא בסין גבר לזמן קצר. כך למשל, "יומון העם" פרסם סיקור נרחב על הרפורמה ב-27 במרס, בדיווח שכותרתו ״פיטורי שר הביטחון וקידום הרפורמה המשפטית״; בדיווח זה צוטט גם מנואל טרכטנברג, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, באומרו, כי "נתניהו יכול לפטר את שר הביטחון שלו אך אינו יכול לפטור בלא-כלום את האזהרות ששמע מגלנט".
באותו יום, ותחת אותה כותרת, פרסמה סוכנות הידיעות הממלכתית הרשמית של סין וגוף התקשורת הגדול ביותר בסין, שין-חואה, כתבה על נושא זה. דיווחים נוספים, למשל תחת הכותרת "630,000 אנשים יצאו לצעוד ולהפגין ברחובות – מה קורה לישראל?", טענו, כי פיטוריו של גלנט נבעו מהתנגדותו בפומבי לרפורמה. אחרים מסרו, כי הפיטורים החריפו את גל המחאה והובילו לעצירה מוחלטת של הכלכלה הישראלית.
לאחר השהיית החקיקה, ב-10 באפריל, פרסמה סוכנות שין-חואה מאמר ארוך: "מכון מחקר מסתורי מופיע: האם ארה"ב עומדת מאחורי המשבר בישראל?". מאמר זה מציג את פורום קהלת כמכון מחקר הממומן על-ידי ארה"ב ומניע את הרפורמה, ואת התהייה עד כמה ארה"ב, "שנוהגת להתערב בעניינים הפנימיים של מדינות אחרות", קשורה בכך. עם זאת, במחציתו השנייה של המאמר מוצגת תזה הפוכה שלפיה ארה"ב היא המממנת את ההפגנות נגד הרפורמה. לקראת סופו של המאמר הופיע דיון מאוזן יותר, עם ציטוטים ממגוון כלי תקשורת מובילים במערב, לפיו הרפורמה והמחאה גם יחד נובעות מסיבות עומק חברתיות ופוליטיות פנימיות אחרות בישראל.
חוקרים באוניברסיטאות בסין, דוגמת פודאן או האקדמיה של שאנגחאי למדעי החברה, פרסמו אף הם מאמרים שניסו להסביר את הרפורמה והמחאה, הן בהקשר האמריקני והן בהקשר של מה שמכונה "גל הפיוס" במזרח התיכון (אירן, סעודיה, סוריה ועוד), תוך תהייה על עתידה של ישראל ככלל. תהייה שכזו, לגבי עתידה של ישראל (הישרדותה או אופיה), עולה תדיר ברבים מהמאמרים שפורסמו ומתפרסמים במהלך החודשים האחרונים. ההפגנות הספורות של תומכי הרפורמה, אגב, סוקרו באופן מינימלי.
אתרי חדשות שונים בסין הדגישו, כי מדובר ברפורמות הנוגעות למערכת המשפט, שהפכו לפתיל שהצית את ההפגנות הארציות, וכי הן נתפסו כפגיעה במוסדות הדמוקרטיים ובערעור עקרון הפרדת הרשויות בישראל. תשומת לב מיוחדת קיבלו הגברת המעורבות הפוליטית במינוי שופטים, מתן חופש גדול יותר לרשות המבצעת, הגברת השפעת הממשלה בחיים הפוליטיים בישראל והחלשת כוחו של בית המשפט העליון. גם הבעייתיות המשפטית של בנימין נתניהו והשאלה האם זהו אמצעי עבורו להתחמק ממשפטו הוצגה בחלק מהדיווחים.

ניסיון לתקוע טריז
כמעט אין ביטוי לתומכים [צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90]

מרבית הדיווחים מתבססים על סוכנויות ידיעות זרות, המתמקדות בתעשיית ההיי-טק בישראל ובהתנגדותה הנחרצת לרפורמה, בציטוטים של בעלות בריתה המתנגדות להרפורמה, ומצטטות את המכון הישראלי לדמוקרטיה אעשר טען שישראל מצויה ב"תחילתו של משבר חוקתי". באשר להפגנות, מרבית הדיווחים תיארו אותן כ"כאוס", "האביב הישראלי" (כאנלוגיה ל"אביב הערבי"), "המחאה הגדולה ביותר בתולדות ישראל" ו"השינוי הפוליטי החתרני ביותר מאז הקמתה של מדינת ישראל".
עוד נטען כי ההפגנות מובילות לפגיעה חמורה בסדר החברתי, הביטחון והיציבות במדינה. כך למשל דווח, כי בתוך "המהומה" בישראל, משתנה גם המצב הפוליטי-ביטחוני וישראל מצויה בתחושת משבר לאחר שינוי המצב הגיאו-אסטרטגי הרחב יותר, קרי: המתיחות מול הפלשתינים והגעתן של סעודיה הסעודית ואירן להסכם שנחתם בבייג'ינג לשיקום הקשרים הדיפלומטיים ופתיחת שגרירויותיהן. זאת, בנוסף לשיתוק המערכתי בו מצויה ישראל, בין היתר עקב השבתתם של מערכת החינוך, שירותים ציבוריים ועסקים מקומיים.
מספר גופי תקשורת בסין בחרו להתמקד במרקם החברתי בישראל ותיארו את המחאה כמאבק בין תחתית החברה לאליטות, בין חילוניים לדתיים ובין אשכנזים למזרחים. לדבריהם, במחאה באים לידי ביטוי הרקע והערכים התרבותיים השונים של מזרח ומערב, כמו גם "המערכת המעמדית המובהקת" המתקיימת בישראל.
לעיתים הם מציינים, כי לאחר שנתניהו ניצל במשך שנים רבות את השסעים בין ימין ושמאל, שסעים שלו יצאו מכלל שליטה והחברה הישראלית נקרעת על-רקע המחאות. בהתאם, כך נטען, כי הרפורמה לא משפיעה רק על מערכת המשפט והקריירה הפוליטית של נתניהו, אלא גם על עתידה החברתי של ישראל, ונשאלת השאלה האם משמעות הרפורמה היא הפיכת ישראל למדינת אפרטהייד המפלה בין אזרחיה.
באתרים בסין כמעט ולא ניתן למצוא תגובות בלתי אמצעיות. המעטות שנכללו באתרי החדשות הרשמיים טענו, כי "צריך לכבד את רצון העם" או ש"נתניהו מחפש דיקטטורה". תגובות אחרות כלל לא התייחסו לרפורמה המשפטית, וניצלו את ההתרחשויות בישראל לביקורת על היחסים הדיפלומטיים של ישראל עם ארה"ב, נושא אשר מעסיק מאוד את הסינים ועלה במספר רב של דיווחים.
ברשת החברתית הפופולרית Sina Weibo, ניתן למצוא התייחסויות לרפורמה, כולן תחת ההאשטאג "מחאות המוניות בישראל". בין היתר נטעו, שהימין הקיצוני רוצה להיפטר ממערכת המשפט ולהשתמש ברפורמה כדי להשתחרר מכל מגבלות. גולשים אחרים משתפים תמונות של המוני האזרחים המשתתפים בהפגנות, ואחרים קוראים "להתנגד נחרצות לדעות מערביות שגויות" כמו ממשל חוקתי", הפרדת רשויות ועצמאות הרשות השופטת.
העובדה שגם בסין, שאינה חובבת (בלשון המעטה) סיקור הפגנות בעולם, דיווחו על ההתרחשויות בישראל כמעט מן הרגע הראשון כמעט, מעידה, כי גם בעולם שאינו דמוקרטי-ליברלי עוקבים אחר המתרחש ועשויים להסיק מכך מסקנות אופרטיביות. אופי הסיקור משקף את סגנון השלטון בסין ותפיסת עולמו, שלפיה דמוקרטיה ליברלית או מחאות נגד השלטון נתפסות כבעייתיות; את התחרות האסטרטגית מול ארה"ב; וניסיון לקידום מעמדה של סין במזרח התיכון.
ספציפית ובדומה למדינות אחרות, גם בסין תופסים את מצבה של ישראל כלא-יציב, העלול להפחית מיכולותיה לקיים שיתופי פעולה עם סין, המחפשת יציבות, ואף יותר מכך – להתמודד עם המרחב המזרח-תיכוני. המיקוד המיוחד שהוקדש בחלק מהדיווחים ליחסי ישראל-ארה"ב עשוי ללמד, כי קיים פוטנציאל לשימוש ברפורמה על-ידי מדינות שונות לתקיעת טריז בין ישראל לבעלות בריתה. על ישראל להיות ערה לכך ולפעול כדי שמחד-גיסא כל הצדדים יהיו מודעים לעמדתה הרשמית, ומאידך-גיסא כדי לחזק את מעמדה גם בתקשורת הסינית.

הכותבים הם חוקרים באוניברסיטת תל אביב. המאמר פורסם בידי המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  03/06/2023   |   עודכן:  03/06/2023
+מפגינים נגד הממשלה חסמו את איילון לתנועה
23:03 03/06/23  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

מפגינים התאספו גם בצומת קפלן ובמרכז חורב בחיפה  ▪  השר לביטחון לאומי גיבה את התנהלות השוטרים בהפגנה הלא חוקית בקיסריה וקרא קרא לפרקליטות למצות את הדין עם "הבריונים שתקפו שוטרים"

חסימת נתיבי איילון [צילום: עומר פיכמן/פלאש 90]
+14 מפגינים נגד הרפורמה נעצרו; חלקם לאחר שתקפו שוטרים
21:59 03/06/23  |  עידן יוסף

המשטרה עצרה 14 ממתנגדי הרפורמה המשפטית בעקבות הפגנת מחאה בלתי חוקית שקיימו בליל שבת סמוך לביתו הפרטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקיסריה. שלושה מהם נעצרו במקום, ו-11 נעצרו בעת שהפגינו מול תחנת משטרת חדרה במחאה על מעצר חבריהם. המפגינים טוענים שהופעלה כלפיהם אלימות, וכי שוטר יס"ם היכה אחד מהם בפניו ושבר את אפו. המשטרה אומרת כי ההפגנה מול מעונו של ראש הממשלה לא הייתה חוקית ובמהלכה הפרו חלק מהמפגינים את הסדר ותקפו שוטרים.

+"התקפה על שלטון השופטים"
10:48 03/06/23  |  ניסים סופר   |   לרשימה המלאה

פרופ' ג'וש צ'פץ מאוניברסיטת ג'ורג'טאון מותח ביקורת נוקבת על בית המשפט העליון, שמעז, לדבריו, להרחיב התערבותו בסוגיות שלטוניות תוך עקיפת סמכותן של הרשויות הנבחרות  ▪  צ'פץ יצא במקביל נגד התגובה הפבלובית המתעוררת בכל פעם שנמתחת ביקורת על בית המשפט העליון  ▪  ובישראל? - אם פוליטיקאי ישראלי היה מטיח ביקורת דומה בבית המשפט העליון, אמצעי התקשורת המרכזיים היו קוראים לכך "הסתה"

בית המשפט העליון, ארה"ב [צילום: מארק טנאלי, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סין מזהה הזדמנויות במאבק על הרפורמה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סערת הרפורמה במשפט
עידן יוסף
יו"ר ועדת החוקה קורא לנשיא המדינה, ללפיד ולגנץ לקרוא למתנגדי הממשלה המתכננים לשבש את מפגן התמיכה בישראל בניו-יורק שלא להכניס פוליטיקה שיש בה כדי לפגוע בערכיה הדמוקרטיים של המדינה
עידן יוסף
פעיל השמאל הרדיקלי, בן השכנים של משפחת זוהר, הורחק מבני משפחת זוהר לאחר שדחף את הילד בשעה שהכדור בו שיחק עף לכינת השכנים    השר זוהר: "לאן הגענו? אדם בן 45 תוקף ילד בן 8 בגלל דעותיו הפוליטיות של אביו"
ארי בוסל
את אותם חכמים לא ראיתי ולא שמעתי פעם אחת משך העשורים האחרונים כשהיה צריך להגן על מדינת ישראל או עלינו היהודים    כשהפיצו עלילות דם ובישלו אותן לאורך זמן, הם פשוט לא היו בנמצא
עידן יוסף
נדחה בטרומית: חוק-יסוד: כבוד האדם וחירות ברקע ויכוח על הוצאת שני נציגי לשכת עוה"ד מהוועדה לבחירת שופטים    השר לוין: "לנו אסור לעשות כלום אבל לכם מותר לקדם חוק יסוד שהוא בליבת הנושאים שבמחלוקת ובליבת מה שדנים בו בבית הנשיא?"
דן מרגלית
חבל שבנימין נתניהו העניק להפיכה המשפטית רוח גבית אשר חרכה את יחסי ישראל עם ארצות הברית והבריחה מהארץ מיליארדים בתחום ההייטק    ביבי הוא פשלן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il