פרי ממשפחת הדלועיים, מוצאו מאפריקה וכיום נפוץ גידולו באזורים חמים ויבשים ברחבי העולם. מצוי בעיקר בחודשים יוני- יולי. צבע הקליפה משתנה מירוק ועד אפור. בפנים אדום כהה, בהיר ולעיתים צהוב.
משקלו נע מ-1 ק"ג ועד 25 ק"ג. האבטיח הוא אחד בפירות העשירים ב-93% מים, לכן אכילתו מרווה ומרעננת. גרעיני האבטיח כשהם לא קלויים, עשירים בחלבון, שומן רב בילתי רווי, ברזל, סידן וויטמין B. מכיל: בטאקרוטן, ויטמין C, וויטמין B. מספק 26 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים עממיים: מטהר חום, משתן, טוב לצמאון, מפיג דיכאון, לדלקות בכליות ודרכי השתן, ללחץ דם גבוה, כיבים בפה, הקליפה בחלקה הפנימי (הלבן) משמשת לפצעים בפנים בעיקר אקנה על-ידי שפשוף הפנים עם הקליפה.
|
מוצאו של האגס מקווקז משם הופץ לאירופה. עצי האגס גדלים באזורים ממוזגי אקלים באירופה ובמערב אסיה. הומרוס רחש הערכה רבה לאגס עד כי כינה אותו "אודיסאה" מתנת האלים.
לארץ הגיע האגס מאסיה ומאיי יוון וגידולו נפוץ בעיקר באזור הצפוני. בדרך-כלל קוטפים אותו ירוק ומניחים לו להבשיל במקום קריר ואפל. אגסים משמשים לקינוח, לבישול, מיץ, לשיכר, ריבות, משקאות חריפים וכמובן לאכילה.
מכיל: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, ויטמין C ,B ובטאקרוטן. מכיל 63 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים עממיים: טוב לשיעול, הפחתת ליחה, צרידות, איבוד קול, עצירות, קושי בהשתנה. (בישול של אגסים רכים מאוד + סוכר נבט לבעיות במערכת הנשימה כמו: שיעול, בררונכיטיס, יובש ועוד).
|
שייך למשפחת הוורדיים. מוצאו של האפרסק בסין. ישנם שני סוגים של אפרסקים, אלה שהגרעין הדוק לפרי והוא משמש לבישול ושימורים ואלו אלה שהגרעין נפרד מהפרי מתאים לאכילה.
טעמו של האפרסק מתוק-חמוץ והוא מתקלקל בקלות ורגיש לקור. כתמים חומים מעידים על קלקולו. מבשילים מחודש מאי-אוקטובר. מכיל: בטאקרוטן, C, סידן, ברזל, אשלגן ודל בנתרן. מספק 46 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים עממיים: הורדת חום, משלשל קל, מרגיע, מווסת ומניע חסימות, מרגיע שיעול יבש, מפחית הזעה.
|
2 ספלי קווקאר
שלושת רבעי ספל קמח מלא
שני רבעים של ספל אגוזים
רבע ספל גרעיני חמנייה קלופים
חצי ספל מנדרינה או תפוזים
שליש ספל שמן
כפית קינמון
חצי כפית מוסקט
חצי כפית מלח
8 תפוחי עץ מזן גרנד
לחתוך את תפוח העץ לפרוסות, להזליף עליהם את המיץ ולבחוש עד שכולם יכוסו בו. חצי מהתפוחים להכניס לתבנית משומנת, ערבבו את הקווקאר, הקמח, האגוזים, הגרעינים, המלח וקליפת התפוז המגורדת. פזרו מצית מהפירורים על-גבי תפוח העץ. כסו ביתרת הפלחים ופזרו את יתרת הפירורים עליהם. אפו בתנור בחום נמוך למשך שלושת רבעי שעה עד שהפירורים יזהיבו.
|
פרי אדמדם שמוצאו מסין. המשורר הסיני סו טונג פו שחי בגלות בקאנטון כתב שהליצ'י "מסוגלים לחבב על כל אדם אפילו גלות נצח". המשורר נהג לאכול לפחות 300 פירות ביום.
כיום מגדלים בארץ מטעי ליצ'י וניתן למוצאו לא רק בצורתו המשומרת. עונת הליצ'י מתחילה בסוף יוני ומסתיימת במחצית חודש אוגוסט. הפרי מאבד מצבעו יום-יומיים לאחר קטיפתו, מומלץ להכניסו לקירור כדי לשמור על רעננותו כך יוכל להישמר עד שבוע ימים. טעמו מתקתק, דומה בטעמו לענבי מוסקט. ניתן לייבש את הליצ'י ןלאוכלו כמו צימוקים או להוסיפו לתה.
מכיל: ויטמין C ,B, סידן, ברזל, זרחן, אשלגן. מספק 64 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים עממיים: מקל על שיעול, מחזק דם, משכך כאבים, מרגיע שיהוקים וצימאון.
|
שייכים למשפחת הגפניים. אחד מצמחי התרבות העתיקים ביותר, ידוע מעל 6,000 שנה. מוצאם מצפון מזרח טורקיה וקווקאז. טעמם מתוק-חמוץ. ישנם זנים שונים של ענבים שכל אחד מהם מתאים לשימושים כמו: ייצור יין, צימוקים ולמאכל טרי. הם מספקים אנרגיה מיידית מעוררים ומרווים.
מכילים: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ, ויטמין C ,B ובטאקרוטן. מספקים 67 קלוריות ל-100 גרם.
צימוקים: מסייעים בהקטנת הסיכון ללקות במחלות של המעי הגס, דלקות מפרקים, כאבי ראש ומיגרנה ומסייעים בהורדת הכולסטרול.
יין אדום: מכיל ליקופן המסייע בהורדת הכולסטרול הרע והעלאת הכולסטרול הטוב בנוסף נחשב כאנטיאוקסידנט רב עוצמה המנטרל רעלים מהגוף ומונע גידולים סרטניים.
שימושים עממיים: להזעות לילה, שיפור תפקודי כבד, מנקה את הדם, משתן על כן טוב ללחץ דם גבוה ולבצקות, בעיות מפרקים.
|
התאנה היא אחת משבעת המינים בהם נתברכה ארצנו. מולדתה מאזור אגן הים התיכון בארץ היא גדלה עוד מימי קדם בהרי הגליל ובהרי ירושלים וכיום מגדלים אותה מהערבה ועד הגולן.
הזנים היותר מוכרים הם הירוקים, אולם לאחרונה הצטרפו הזנים השחורים שמקורם בברזיל. התאנה פורחת כל הקיץ ומבשילה בסופו, אולם את הזנים השחורים ניתן למצוא באביב ובסתיו. מכינים ממנה שימורים, ריבות, דבש תאנים ואכילתה בצורתה הטרייה.
מכילה: ויטמין C ,B, אשלגן, סידן ובעיקר ברזל. מספקים 77 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים עממיים: לבעיות עור, קרבונקלים על העור, דיזנטרייה, גרון יבש ושיעול, עצירות (השריית התאנים במשך כל הלילה במים לשתות את המים ולאכול את התאנים) וטחורים.
|
התפוח בנוסף להיותו מפתה, כוכב סיפורים ואגדות ילדים נחשב כפרי פופולרי ובעל תכונות מרפא רבות. שייך למשפחת הוורדניים, עץ התפוח הוא עץ נשיר, בחורף עומד בשלכת ומלבלב ופורח באביב.
מוצאו מדרום מערב אסיה ומאירופה המזרחית. בארץ הוא גדל בגולן, בגליל ובעמק החולה. ישנם מאות זנים של תפוחים בעולם מתוקים וחמוצים. תפוח מזרז הבשלה של פירות אחרים משום שהוא פולט גז אתילין לאוויר. נמצא בשימושים רבים במזון כמיץ, רסק, משומר, חומץ תפוחים ויין תפוחים.
מכיל: ויטמין C ,B, אשלגן, בטאקרוטן, סידן חומצה פולית, אבץ, פיטוכימיקלים (פועלים כאנטיאוקסידנטים) ופקטין. מספק 55 קלוריות ל-100 גרם.
שימושים עממיים: מסייע לפעילות מעיים, טוב לשמירה על החניכיים, מפחית חום, מקל על יובש, מסלק ומנקה ריח רע מהפה, מטהר רעילות בכבד (תפוח חמוץ), הורדת כולסטרול, מעודד הפרשת רוק.
חומץ תפוחים מסייע: בהורדת חום על-ידי שפשוף המצח והשכמות בבד הטבול בחומץ תפוחים, פטריות בציפורניים, שטיפות ווגינליות לבעיות של פטריות בווגינה, כאבי ראש ומיגרנה שיפשוף המצח והרקות, הורדת כולסטרול ותת חומציות בקיבה.
|
|