X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  פַּנְדוֹרָה
בעוד שעולם הלימוד המסורתי היה חסום בפניה, שערי העולם האקדמי היו פתוחים בפניה, ועולם זה סיפק בידיה את האפשרות לשלב יחד את שתי אהבותיה: חקר הכתבים מתקופת המשנה והתלמוד וקרבה בלתי אמצעית להיסטוריה של עם ישראל במרחב הגאוגרפי של ארץ ישראל
▪  ▪  ▪
פרופ' ורד נעם

פרס ישראל בתחום חקר התלמוד יוענק לפרופסור ורד נעם. בנימוקיה ציינה ועדת הפרס בראשות הפרופסור דניאל שפרבר כי היא תקבל את הפרס "על הישגיה הרבים המדגימים בראש ובראשונה מצוינות מחקרית מרשימה המתבטאת בפרסומים מן השורה הראשונה".
עוד כתבה ועדת הפרס, שכללה את הפרופסורים משה בנוביץ ומיכל בר אשר סיגל, כי "ראוי לציון מיוחד, רוחב יריעה אקדמי המכסה תחומים מגוונים מספרות בית שני ועד לספרות התלמוד, דרך מסורות קדומות הנטועות בספרות חז"ל, ועד גרסאות התלמוד המתבטאות בפרשנות הראשונים".
הוועדה אומרת כי מדובר בחוקרת בעלת שם בין לאומי והכרה רבה בחשיבות מחקרה, "ובעיקר היא דמות ומופת בתרומתה לקהילה המדעית והציבורית הכללית, בהנגשת הספרות הרבנית והתלמוד לכלל ציבור הלומדים והלומדות בישראל".
ורד נעם הייתה בשנת 2014 חברת ועדת הפרס, שהחליטה להעניק את פרס ישראל בתחום חקר התלמוד לשנת תשע"ד לפרופסור שמא יהודה פרידמן.
פרופסור ורד נעם - קורות חיים
נולדה בירושלים ב-1960. אמה, סופרת הילדים, רבקה אליצור, נולדה בפרסבורג-ברטיסלבה, ואביה, חוקר המקרא, פרופ' יהודה אליצור, עלה ארצה מבודפשט. הוריה גדלו במשפחות דתיות בעלות תודעה ציונית עמוקה, והם עלו ארצה בגיל צעיר, הכירו בירושלים והקימו את משפחתם בה. ורד, הקטנה מבין חמשת ילדי המשפחה, גדלה והתחנכה בבית שהיה בית ועד לתורה בשכונת רחביה בירושלים, והיא למדה רבות מאביה שהתייחד בשילוב שהציע של חקר ההיסטוריה והגאוגרפיה של ארץ ישראל בלימודי התנ"ך. משחר ילדותה ייחלה להצטרף אל הלומדים את מורשת הדורות בהיבטיה הטקסטואליים וההיסטוריים.
לאחר שסיימה את לימודי התיכון בבית הספר אוולינה דה רוטשילד בירושלים, שירתה בצבא כמדריכה בבית ספר שדה ביישוב קשת ברמת הגולן. נראה כי הקרבה לגמלא, המגע עם בתי הכנסת העתיקים בגולן ובגליל והעמידה מול כתובת בית מדרשו של רבי אליעזר הקפר זרעו אצלה את הזיקה לחקר ההיסטוריה של תקופת בית שני, המשנה והתלמוד.
בעוד שעולם הלימוד המסורתי היה חסום בפניה, שערי העולם האקדמי היו פתוחים בפניה, ועולם זה סיפק בידיה את האפשרות לשלב יחד את שתי אהבותיה: חקר הכתבים מתקופת המשנה והתלמוד וקרבה בלתי אמצעית להיסטוריה של עם ישראל במרחב הגאוגרפי של ארץ ישראל. אך טבעי היה עבורה להקדיש את שנות לימודי התואר הראשון באוניברסיטה העברית בירושלים להכשרה בחוגים לתלמוד ולארכיאולוגיה.
באוניברסיטה העברית היא השלימה את שלושת התארים האקדמיים (תואר ראשון בשנת 1985, תואר שני בהצטיינות בשנת 1989, ודוקטורט בשנת 1997 אף הוא בהצטיינות). עבודת הדוקטור שלה, בהנחיית הפרופסור יעקב זוסמן, עסקה במגילת תענית, והיא הבסיס לספר שהוציאה על מגילה זו. במחקר זה מימשה נעם את ההכשרה והעניין האינטלקטואלי שלה במחקר המשלב יחד את חקר הספרות הרבנית עם ההיסטוריה היהודית מהבית השני - זה, למעשה, הקו המשותף לכל מחקריה מאז.
אותה חוויה מכוננת של נערה ששערי בית המדרש היו נעולים בפניה, השפיעה על הדרכים שנעם דאגה לפתוח בעזרתן את השערים הללו לכל מי שחפץ לבוא וללמוד. כך, למשל, לצד התקדמות והצטיינות מחקרית, ולאחר שקיבלה את תואר הדוקטור, נעם עמדה בראש בית המדרש של מדרשת לינדנבאום לנשים.
בשנת 1999 קיבלה נעם משרה בחוג לתלמוד באוניברסיטת תל אביב (שהתאחד מאוחר יותר עם החוג לפילוסופיה יהודית) והתקדמה בסולם הדרגות, ומשנת 2014 היא פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל אביב. לאורך כל הקריירה האקדמית זכתה באופן עקיב להכרה בהצטיינות מחקריה (בשנת 1994 היא קיבלה פרס מל"ג לתלמידי דוקטורט, בשנת 1998 זכתה עבודת הדוקטור שלה בפרס קנדי-לי לעבודת דוקטורט מצטיינת באוניברסיטה העברית, בשנת 1998 הוענקה לה מלגת פוסט-דוקטורט ע"ש אפרים אורבך של קרן הזיכרון לתרבות יהודית, בשנת 2000 זכתה בפרס רוזנטל מהחוג לתלמוד בירושלים, ובשנת 2010 זכתה בפרס היוקרתי ביותר לחוקרים צעירים בישראל ע"ש מיכאל ברונו). ההכרה בחשיבות מחקריה אף ניכרת בזכיות החוזרות במענקים של הקרן הלאומית למדע למחקר ולפרסום.
מחקריה של נעם נפרשים על פני תחומי ידע רחבים בחקר מדעי היהדות, הן מבחינת הקורפוסים הן מבחינת המתודולוגיה. היא מתייחדת בשליטתה במגוון הרחב של תחומי הידע הרלוונטיים, ובכך שהיא מראשי המדברים בכל אחד מהם. העדות הטובה ביותר לכך היא חברותה בשורה מכובדת של מערכות של כתבי עת המובילים בתחומי הידע השונים. לצד היותה עורכת של כתב העת "ציון" של החברה ההיסטורית הישראלית, ושל Journal of Ancient Judaism, Supplement Series, היא אף חברת מערכת בכתבי העת Jewish Studies Quarterly ו-Dead Sea Discoveries, וגם בוועדות האקדמיות של הוצאות הספרים של מוסד ביאליק ויד בן צבי.
רשימה זו מעידה על המעמד הבינלאומי המיוחד של נעם. מעמד זה בא לידי ביטוי גם בכך שהוזמנה להיות פרופסור אורחת באוניברסיטת ייל שבארה"ב, ואף להיות חברה בוועדה האקדמית הבינלאומית המייעצת של Katz Center for Advances Judaic Studies של אוניברסיטת פן (Penn University).
מעבר להיותה חוקרת מהשורה הראשונה, נעם היא גם מנהיגה בממד המחקרי, הניהולי והציבורי. במסגרת הניהולית, לאחר שכיהנה כראש התוכנית לפילוסופיה יהודית, ספרות יהודית עתיקה וקבלה בשנים 2014-2012, היא הייתה ראש החוג ללימודי התרבות העברית (2016-2015), ומאז שנת 2017 היא עומדת בראש בית הספר למדעי היהדות וארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב, ובשנת 2016 הייתה אף חברה בוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב. בשנים כראש בית הספר, מעבר לדאגה הקפדנית להצטיינות אקדמית, וגיוס של סגל צעיר מוביל בתחומי המחקר שתחת סמכותה, הראתה שוב את האחריות העמוקה שלה להפצת המחקר האקדמי מעבר ל"מגדל השן" האקדמי. כך למשל היא כוננה את שלוש סדרות ההרצאות "בימת החוקר" לציבור הרחב (סדרות של 20 הרצאות שנתיות שבהם מיטב החוקרים במדעי היהדות מנגישים את מחקריהם לקהל שומעים רחב), ארגנה פורום לערבי ספר המציגים מיבולם של בית הספר, וייסדה נוהג של אירועי "טד" לדוקטורנטים מצטיינים. אף בחומר היא דאגה לתלמידי בית הספר שלה. ראשית, היא כוננה איגום משאבים לצורך מלגות כיסוי שכר לימוד לנרשמים לתואר שני כדי להגדיל הרשמה לחוגים, ואף ביצירה של מרחב ציבורי מזמין לדוקטורנטים ולחוקרים בבית הספר.
בהקשר הציבורי פתח את קבוצת הפייסבוק "יומי". בימים אלו חברים בקבוצה הזאת מעל אלף לומדים. בפורום הזה מתנהלת מדי יום ביומו שיח אינטלקטואלי הנסוב על אודות הדף היומי הנלמד באותו היום, בדגש מחקרי. בדיונים שם ניתן למצוא שיח פורה על העריכה הספרותית, על כתבי היד, ועל הרקע ההיסטורי והארכאולוגי של הסוגיות בתלמוד הבבלי. מעבר לכך שחוקרות וחוקרים מציגים שם מאמרים ופרקי מחקר לעיון הציבור, חברות וחברים רבים בעולם האקדמי מעידים על כל שהדיונים בפורום הזה גם מַפרים, והם היוו תשתית לשורה מכובדת של מחקרים חדשים, ולשיתופי פעולה אקדמיים. נעם תורמת מספר פעמים בכל שבוע לדיונים בדף הפייסבוק הזה. בפעילות הזאת, מכוננת פרופ' נעם ומבססת דמוקרטיזציה על לימוד תורה, שכן בבית המדרש הווירטואלי הזה משתתפים כל המגזרים וכל המגדרים.
הנהגתה באה לידי ביטוי גם באופן ישיר במחקריה האקדמיים. בפרויקט המחקר על יוספוס וחז"ל, היא הובילה, בשותפות עם הפרופסור טל אילן, קבוצה של חוקרים שבחנה באופן מקיף את הנושא, ופרסמה שורה של פרסומים אישיים תחת קורת הגג של הפרויקט הזה. הנהגה זו באה לידי ביטוי בשלושת הקבצים שהייתה שותפה בעריכתם, וביוזמה ובניהול קבוצת המחקר הבינלאומית במכון ללימודים מתקדמים בשנת 2015-2014, יחד עם הפרופסור רמי ריינר, שעסקה בנושא של "פרשנות כמכוננת משפט דתי: מבט משווה".
מחויבותה של נעם לתלמידיה קנתה לה שם מיוחד כמנטור. היא הדריכה בעבר ומדריכה בהווה תשעה תלמידים ותלמידות ללימודי תואר שלישי, והיא אף זכתה להכרה כמרצה מצטיינת, עת קיבלה את פרס הרקטור של אוניברסיטת תל אביב לשנת 2014 על הצטיינות בהוראה.
ורד נשואה לאלחנן נעם, ולהם שישה ילדים: רבקה, רות, עמיחי, כנרת, אורי ויהודה, כמו גם נכדים ונכדות.

תאריך:  10/02/2020   |   עודכן:  10/02/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כלת פרס ישראל לחקר התלמוד: ורד נעם
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרס ישראל
עמנואל בן-סבו
לא להשתקה, לא לסתימת פיות, לא לאחידות, כן למחלוקת, כן למחאה    ברכות לרב יעקב אריאל לרגל קבלת פרס ישראל לספרות תורנית, האמת והשלום אהבו
איציק וולף
פרס ישראל יוענק לפרופ' זמיר על טיפוח והשבחה של זני עגבניות וגידולים אחרים    פיתח אוכלוסייה של עגבניות תרבותיות שמכילות קטעי דנ"א ממיני בר של עגבנייה המקנים עמידות לעקות כמו יובש ומלח ועמידות כנגד מחלות צמחים.
רות רפאלי ביקשה לשלול את פרס ישראל שניתן לפני 27 שנים לפרופ' ראובן פוירשטיין שנפטר לפני חמש שנים - בטענה שספר על ילדי מרוקו, שכתב לפני 56 שנים, פוגע בה
עידן יוסף
בבנייני האומה בירושלים התקיים טקס הענקת פרסי ישראל    הטקס במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, שר החינוך, סגן יו"ר הכנסת, נשיאת בית המשפט העליון וראש עיריית ירושלים
איתמר לוין
עורך הדין המזוהה עם השמאל דרש בבג"ץ שוויון לנשים בוועדות המעניקות את פרס ישראל, ועמד על העתירה גם לאחר שהובהר לו שהשנה הן מהוות 45% מחברי הוועדות והעתירה הפכה לתיאורטית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il