X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אספירין אינו אפקטיבי בטיפול חיצוני בשן כואבת רצוי מאוד להיבדק על-ידי רופא השיניים פעמיים בשנה, לא משנה מה תחושתך לגבי מצב השיניים
▪  ▪  ▪
הכל על רפואת השיניים [אילוסטרציה: AP]

מדי יום צצים ועולים מיתוסים והמלצות חדשות בנושא הטיפול בשיניים. חלקם מוזנים על-ידי "אגדות אורבניות" וחלקם כתוצאה מרמיזות של חברות שיווקיות המעוניינות לקדם את מוצריהן.
כתוצאה מכך, רבים מוצאים עצמם מבולבלים ביחס לעקרונות בסיסיים בתחום בריאות הפה, החל מצחצוח השיניים, שימוש בחוט דנטלי ועד להבהרת שיניים.
ליקטנו כאן 20 מיתוסים נפוצים בנושא - תוך בחינה מה נכון, מה מופרך ומה טעון הסבר
מיתוס: צחצוח השיניים מספר פעמים ביום לא מומלץ מאחר שעלול לפגוע בזגוגית השן
האמת:
זה נכון באופן יחסי. בדרך-כלל, מספיק לצחצח את השיניים פעמיים ביום, אך רצוי (אם ניתן) לצחצח בתדירות גבוהה יותר (למשל, לאחר כל ארוחה) מומלץ שימוש במברשת רכה אשר תמנע שחיקה יחסית של האמייל המצפה את השן.
מיתוס: משחת שיניים יקרה טובה יותר מזולה
האמת:
מה שחשוב אינו מחירה של משחת השיניים, אלא מרכיביה והתאמתה לצורכי המשתמש. משחת שיניים לחניכיים מודלקים / משחה העוזרת לרגישות בשיניים / משחות מכילות פלואוריד / מלבינות וכד'. יש לרכוש את המשחה לאחר התאמה אישית, בעזרת רופא השיניים או השיננית.
מיתוס: שימוש בגומי לעיסה ללא סוכר או תחליף סוכר, לאחר ארוחה, יכול להחליף צחצוח שיניים - והאפקט זהה
האמת:
לא ממש, אבל אם לא ניתן לצחצח את השיניים לאחר כל ארוחה, מומלץ להשתמש בגומי לעיסה, ללא סוכר, כדי לנקות את השיניים, לאזן את חומציות הפה ולרענן את הנשימה. מומלץ ללעוס את המסטיק לא יותר מ-10 דקות.
מיתוס: אני לא חייב להחליף את מברשת השיניים שלי, אם החניכיים שלי החלו לדמם
האמת:
לא נכון. דימום החניכיים הוא סימן לדלקת ואות לביקורת / בדיקה אצל רופא השיניים. עם זאת, מומלץ להחליף את מברשת השיניים במברשת רכה אשר לא תפצע את החניכיים, לא תמנע את ההחלמה ולא תעודד את הדימום. מומלץ לקבל הנחיה לצחצוח נכון במקרה זה.
מיתוס: כאשר חניכיים מדממים - עדיף שלא לצחצח
האמת:
חניכיים מדממים הינם סימן לחניכיים מודלקים שאינם בריאים. בדרך-כלל נובע הדבר מהצטברות אבנית ושיירי מזון סביב השן. ללא הסרתם ימשיך הדימום והדלקת תתפתח. צחצוח בעזרת מברשת רכה, יסייע בניקוי השן, הרחקת גורמי הזיהום והבראת החניכיים.
מיתוס: ילדים אינם צריכים להיעזר בחוט דנטלי - כל עוד הם מצחצחים בקפדנות
האמת:
אין זה נכון, בעיקר כאשר כל השיניים הקבועות התפתחו ובקעו. מחלות חניכיים ודלקות, עלולות להתפתח בגיל הצעיר גם אם התבטאותן תהייה בגיל מבוגר יותר. השימוש בחוט דנטלי יכול לסייע גם בהפחתת תופעת העששת שבין השיניים.
מיתוס: הצמדת טבלית אספירין לצד השן הכואבת (באזור החניכיים) תקל על הכאב
האמת:
אספירין אינו אפקטיבי בטיפול חיצוני בשן כואבת. נוסף על כך, האספירין הוא חומצי והצמדתו לחניכיים עלול ליצור כוויה קלה ברקמה. אם מעוניינים בהקלה באמצעות טיפול חיצוני לצד השן / על האזור הסמוך בחניכיים, מומלצים משככי כאבים טבעיים, כגון מריחת שמן ציפורן, שמן תלתן או שמן עץ התה.
מיתוס: אין צורך בביקורת רופא שיניים, אם אין בעיה הנראית לעין או כאב
האמת:
רצוי מאוד להיבדק על-ידי רופא השיניים פעמיים בשנה, לא משנה מה תחושתך לגבי מצב השיניים. לפעמים, רק רופא השיניים יכול לאבחן בעיה אפשרית, ותמיד טוב יותר להתחיל טיפול ולזהות בעיות בשלבים ראשונים עוד לפני שהתפתחה בעיה חמורה יותר.
מיתוס: אם צבע השן החיצוני לבן - סימן שהשן בריאה
האמת:
ממש לא נכון. מראה שן לבן וצחור אינו מעיד על בריאותה הפנימית. מראה השן אינו יכול להעיד על תופעות של תחילת התפתחות עששת, בעיות בשורש או תופעות אחרות המצריכות טיפול.
מיתוס: שן שיש בה כבר סתימה אינה צפויה לפתח עששת נוספת
האמת:
אין כל הבטחה שכזו. טיפול שוטף של צחצוח השיניים ושימוש נכון בחוט דנטלי, יעכבו או ימנעו התפתחות עששת, אך אין כל הבטחה מלאה לכך.
מיתוס: מוטב לעקור שן הסובלת מתהליכי עששת נרחבים
האמת:
לפני קבלת החלטה האם לטפל בשן או לעקור שן כואבת, יש להתייעץ עם רופא השיניים, או לבקש את חוות דעתם של רופאים נוספים. לפעמים, גם שן פגועה מאוד, ניתן לשחזר. היתרון בשמירה על השן הקיימת הוא בכך שיש לשיניים מנגנונים לבלימת כוחות ועומסי לעיסה, מנגנוני תחושה ומנגנונים נוספים אלו אינם קיימים בשתלים מלאכותיים.
מיתוס: מוטב לעקור מראש שיני בינה שכן הן בדרך-כלל גורמות לבעיות
האמת:
אין סיבה למהר ולעקור שיני בינה. שיניים אלו יכולות לתפקד בהצלחה רבה בפה כמו כל טוחנת אחרת. עקירת שיני בינה מומלצת אך ורק כאשר נוצר צורך אמיתי (שיניים כלואות העלולות לפגוע בשיניים אחרות, דלקות חוזרות ונשנות, חסר משמעותי במקום בלסת).
מיתוס: שיניים בריאות - מגיעות בתורשה (עניין גנטי)
האמת:
גורם כמו תורשה הינו מרכיב קטן מאוד בבריאות השיניים ומשמעותי יותר בחניכיים, בכל מקרה מעקב רפואי סדיר ושמירה קפדנית על היגיינת הפה, בעלי השפעה משמעותית גדולה יותר.
מיתוס: צריכה אינטנסיבית של שוקולד ומתוקים, מעודדת עששת
האמת:
לא צריכת השוקולד/מתוקים מהווה את הסיכון לעששת, אלא מניעת ניקוי הפה על-ידי צחצוח או שטיפה מייד לאחר הארוחה והימצאות המתוקים במשך פרק זמן ארוך בפה. במידה ולאחר צריכת מתוקים, פחמימות או לאחר ארוחה, יצוחצחו השיניים בשילוב שטיפה עם מי פה, יפחת משמעותית הסיכון.
מיתוס: במידה ואוכלים מזונות חמים וקרים יחד עלול להיגרם נזק לשן
האמת:
צריכת מזונות בטמפרטורות קיצוניות בסמוך אחד לשני (שלגון לצד מרק חם) עלולים ליצור נזק לשן ולעצבי השן - בשל הקושי להסתגל במהירות לשינוי הקיצוני בטמפ' (היוצרות מצבים מהירים של הרחבה בחום וכיווץ בקור). צריכת ארוחות פושרות או בטווחי טמפ' שאינם קיצוניים, לא אמורה ליצור בעיה.
מיתוס: שימוש בקיסמי שיניים אחרי הארוחות, יכול להרחיב את המרווחים בין השיניים
האמת:
השימוש הרגיל בקיסמים אינו יכול "לנייד" את השיניים. יש לנקוט במשנה זהירות בעת השימוש בקיסמים, ניקוי "אלים" מדי עלול לפגוע בחניכיים וברקמות הפה הרכות.
מיתוס: הלבנת שיניים עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לזגוגית השן
האמת:
בשיטות ההלבנה העדכניות המבוצעות באופן מקצועי מפוקח ומבוקר לאחר שנים רבות של ניסיון ומחקרים, אין סיכון. עם זאת, יש לזכור כי הלבנת שיניים אינה מומלצת עבור בעלי שיניים רגישות או לאנשים עם בעיות באמאיל השן, לסובלים מדלקות בחניכיים מומלץ לטפל קודם בדלקת.
מיתוס: השימוש בסודה לשתיה (המיועד לאפיה) לטובת הלבנת השיניים אינה מזיקה ואפקטיבית
האמת:
השימוש בסודה לשתיה מזיק מאוד. הסודה לשתיה הינו חומר היוצר שחיקה גבוהה מדי של אמאיל השן, וכתוצאה מכך עלול ליצור נזק בלתי הפיך
מיתוס: הטיפול בשיני החלב - תחזוקה וביקורת אינו חשוב. ממילא בעוד מספר שנים יפלו שיני החלב ויצמחו חדשות במקומן
האמת:
זה לגמרי לא נכון ממגוון היבטים. ראשית, בעיות שאינן מטופלות עלולות לגרום לנשירה מוקדמת, טרם זמנן, של השיניים הראשוניות. תהליך זה עלול ליצור קושי באכילה, כאבים מיותרים ועד לפגיעה בלתי הפיכה או לבעיות בבקיעת השיניים הקבועות הסמוכות לשן החלב והמושפעות מבריאותה. בנוסף, טיפול בשיני החלב מהווה מודל לטיפול הנכון בשינים הקבועות (לעתיד) והנחיה להיגיינת פה נכונה.
מיתוס: יש צורך להימנע מטיפולי שיניים במהלך ההריון
האמת:
אין זה נכון. כל רופא שיניים יודע מה מותר ומה האסור בטיפול באישה בהריון. מניעת טיפול במידת הצורך במהלך ההיריון - אם במקרה חירום/ או מעקב בריאותי עלולה לגרום לנזקים חמורים בהרבה, בסוף ההיריון ולאחריו.
מיתוס: כל סוג של טיפול שיניים, כואב
האמת:
כבר לא. מדי שנה מושקות טכנולוגיות מתקדמות בתחום בריאות השן שמטרתן לאפשר ביצוע טיפול שיניים ללא כאב - החל משיטות ההרדמה ועד למכשור בו נעזר הרופא.
מיתוס: לאחר טיפול הבהרת שיניים לא אצטרך לחזור על התהליך שוב
האמת:
אין זה נכון - השמירה על גוון שן צחור מושפעת מאופן הטיפול בשיניים, תדירות הצחצוח, תדירות צריכת משקאות או מזונות המכתימים את השיניים (קפה, תה, סוגי פירות וכד') ובמידה והנך מעשן. ברוב המקרים טיפול רענון לטיפול ההלבנה שכבר בוצע, הינו מהיר יותר וקל יותר, מתהליך ההבהרה המקורי.
מיתוס: תהליך הבהרת השיניים יסייע בהבהרת כל השיניים שבפה - בין היתר גשרים, שתלים, ציפויים, מילויים
האמת:
אין זה נכון - ההבהרה פועלת רק על שיניים הטבעיות שבפה. במידה והנך מתכוון לבצע שיקומים, השתלות ציפויים וכד' התייעץ עם הרופא לגבי הקדמת הבהרת השיניים - כך שתוכל להתאים את "השחזורים" לגוון המובהר ולמנוע גווני שיניים שונים בפה.
מיתוס: הבהרת שיניים ניתנת להיעשות בכל גיל
האמת:
אין זה נכון. אצל ילדים ומתבגרים (בני עשרה) מוך השן (הרקמה החיה בתוך השן) רחב יחסית. עובדה זו עלולה לגרום לרגישות יתר בתהליך ההבהרה ולחוסר נוחות.
מיתוס: אין הבדל בין שימוש במברשת שיניים קשה או רכה
האמת:
אין להשתמש במברשת קשה, אלא ברכה בלבד. שימוש רצוף או לא נכון במברשת בעלת סיבים קשים, עלול ליצור נזק בלתי הפיך או טעון שיקום לזגוגית השן ולחניכיים.
מיתוס: אין הבדל האם הברשת השיניים היא מלמעלה למטה או לצדדים
האמת:
תנועות מעגליות קלות הינן הטובות ביותר. השימוש החד-כיווני - למעלה / למטה / לצדדים, בעיקר עם מברשת בעלת סיבים קשים, עלול להפעיל כוחות חזקים על השן והחניכיים ולגרום לנזק של שחיקת השן ונסיגת חניכיים.
מיתוס: אין צורך אמיתי בשימוש בחוט דנטלי לאחר צחצוח שיניים יסודי
האמת:
השימוש בחוט דנטלי מטרתו למנוע דלקות ובעיות חניכיים. בעוד שמברשת השיניים מסירה כ-50% בלבד מרובד החיידקים שעל-פני השן, החוט הדנטלי מסייע בהרחקת החיידקים ושיירי המזון מהאזורים שבין השיניים - פעולה שמברשת אינה מסוגלת לבצע.
מיתוס: אין אפשרות להגזים בשימוש בחוט דנטלי - אם מבחינת התדירות או מבחינת העוצמה המופעלת במהלך הניקוי על החניכיים
האמת:
ניתן להשתמש בתדירות גבוהה בחוט הדנטלי, אך הפעלת כוח במהלך הניקוי באזור בסיס השן (בחיבור שבין השן לחניכיים) עד לדימום, עלולה ליצור נזק לחניכיים ותהליך דלקתי. הפעלת כוח אפשרית אך ורק בהחדרת החוט בין שיניים סמוכות ההדוקות האחת לשנייה.

מחבר המאמר הינו רופא שיניים, עוסק באסתטיקה ושיקום הפה, חבר נספח באקדמיה האירופאית לאסתטיקה דנטלית וחבר באקדמיה האמריקנית לקוסמטיקה דנטלית
תאריך:  21/01/2010   |   עודכן:  23/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מיתוסים פופולריים ברפואת שיניים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ציפי לידר
שלוש סוגיות בלתי-פתורות נותרו בחיי שרה: מדוע עינתה את הגר? מדוע גירשה את ישמעאל? ולמה צחקה שרה?    להלן התשובות
יוסף קנדלקר
כל נושא החזאות קיבל מימדים שפשוט קשה להבין    איזו סיבה יש כדי לתת פינה נפרדת בחדשות לחזאות מזג האוויר, ועוד תחת סדרות חסויות כאילו לא די לנו בפרסומות
עו"ד יוסי עבדי
האם פעילות המשלחת הישראלית להאיטי היא רק מסע יח"צ, כפי שטוען פרופ' יואל דונחין?    ובכן, התשובה היא 279. זהו מספר בני האדם שחייהם ניצלו בזכות אותן פעולות "שווא"
נרי אבנרי
לא הייתה לו בעיה עם ההשפעה של עליזה על בעלה אהוד אולמרט. אבל עם שרה וביבי יש לו ועוד איך    על "כלב שמירה" בלתי-אמין
מני ישי
שנה ל"עופרת יצוקה": בסיום מבצע זה, ממש ערב פרשתנו "בא", למדים אנו עד כמה דבר לא השתנה - פרעה והנייה חד הם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il