- משמש: פרי נפלא, המכיל כמות יפה של ברזל ומומלץ למי שסובל מאנמיה. עשיר באשלגן, בטא קרוטן, ופיטוכמיקיל המשמש נוגד חמצון והופך בגוף לויטמין A. נוגדי החמצון מגנים מפני מחלות לב וסרטן. יש לשים לב, כי אין מדובר במשמש הכתום הזרחני והיפה הנמכר כיום במרבית החנויות. אלא, במשמש אורגני בעל צבע חום;
- צימוקים: מכילים חומר בשם חומצה טרטרית (Tartaric acid), אורגנית, הנמצאת בטבע בעיקר בענבים ומהווה אחת מהחומצות הדומיננטיות ביין. הודות לנוכחותה ולנוכחות הסיבים התזונתיים שבצימוקים, הם נהדרים כדי לסייע בפינוי פסולת באופן יעיל יותר מהמעי ולמניעת מחלות של המעי הגס. הצימוקים גם מכילים חומרים המסייעים להקל על כאב ודלקות;
- שזיפים: מגיל צעיר אנחנו יודעים לקשר את המילים "שזיף מיובש" עם המילה "עצירות". אחת מתרופות הסבתא הידועות ביותר למצב של עצירות הינה השריית שזיפים מיובשים במים או בישולם במים ואכילתם (כולל שתיית הנוזל המתקבל), זאת בשל מרכיב הסורביטול המצוי בשזיף ומעודד פעילות מעיים. השזיף המיובש מכיל כמות נכבדת של ויטמיני B, ויטמין A, ברזל ואשלגן התורמים, בין היתר למערכת העצבים, לראייה ולמצב אנמיה;
- תמרים: ללא ספק אחד הפירות היותר פופולריים מבין הפירות היבשים. רבים מוצאים בתמרים נחמה כחטיף, ואין ספק שכיף לשלבם בתפריט כמשהו מתוק (מבלי להיסחף בכמויות) או כספקים של אנרגיה זמינה. התמרים, כמו השזיפים, אף הם מצוינים למצבים של עצירות, בין היתר הודות לסיבים התזונתיים שבהם. בנוסף, הם עשירים בסידן החשוב לעצמות ולשרירים, ברזל החשוב בין היתר להובלת חמצן בדם על-ידי ההמוגלובין, ואשלגן שעוזר בתהליך ההתכווצות של השרירים ובשמירה על מאזן נוזלים ומלחים בגוף. אשלגן חשוב בשליחת מידע עצבי דרך תאי עצב ובשחרור אנרגיה מחלבונים, שומן ופחמימות בזמן חילוף חומרים. לכן הוא חשוב לתפקוד תאי עצב ושריר וחיוני לתפקוד הלב;
- תאנים: אותם אנו מכירים בשם "דבלים" והם נכללים יחד עם התמר והשזיף בקטגוריית "המסייעים במצבי עצירות". אך מעבר לכך, הדבלים מכילים ברזל, סידן, מגנזיום ועשירים ביותר בסיבים תזונתיים המקנים בריאות למעיים. סיבים תזונתיים חשובים ביותר לתנועתיות מעיים ופעילות תקינה, סדירה ובריאה של מערכת העיכול ולפינוי מלא ותקין שלה מפסולת. בעקבות עלייה בצריכת המזון המתועש והמוכן של התזונה המודרנית היום, ירדה כמות צריכת הסיבים מאוד. וזאת למרות המחקרים הרבים המדגישים את חשיבותם של הסיבים למניעת מחלות שונות, כולל סרטן המעי הגס. התאנים יסייעו גם במצבי עייפות, חולשה ואנמיה;
- חמוציות: מסייעות לטיפול בדלקות חוזרות בדרכי השתן. למטרה זו, יש להשתמש בחמוציות ללא סוכר, ולהעדיף חמוציות טריות / קפואות. ניתן ליטול כמוסות של חמוציות, המשפיעות על האיזון החומצי בדרכי השתן, מה שפוגע ביכולת ההישרדות של החיידקים;
- חרוב: בניגוד לשאר הפירות היבשים, החרובים מכילים כמות יפה של חלבון (מעל 8%) והכי פחות נוזלים. החרוב עשיר במרכיבים חיוניים לתהליך העיכול ובעל השפעה פרה ביוטית על המעיים ולכן מצוין לטיפול בשלשולים (אבקת חרובים תסייע למצבי שלשול ביעילות רבה גם בתינוקות). נסו גם את הדבש של החרוב לטיפול באפטות (פצעים כואבים בחלל הפה והלשון). אם אתם אכלני שוקולד מושבעים, ניתן לעשות שימוש בממרח חרובים כתחליף לשוקולד (שימו לב לכמויות הסוכר והשומן - ואל תגזימו גם בזה), מניסיון, ילדים אוהבים את זה. יש שעושים בו שימוש נהדר כתחליף לקקאו מאחר שהוא לא מכיל קפאין והוא מתקתק;
- שאר הפירות: כל שאר הפירות המיובשים שנכנסו לשוק בשנים האחרונות, הם פחות שכיחים, בהם: קיווי, אפרסמון, תפוח, אפרסק, מנגו, תות וכדומה. השתדלו לאכול אותם חיים ולוותר על התענוג המיובש. ואם כבר - בדקו שהם אורגניים, לא מסוכרים וללא חומרים ותוספות (אחד הסימנים יכול להיות הצבע. למשל, אם הקיווי מאוד ירוק זרחני-בוהק מומלץ להתרחק);
- אגוזי מלך: חשובים כחלק מהתפריט היומי, מסייעים להורדת הכולסטרול, מכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, המונעות הסתיידות עורקים, מורידות לחץ דם גבוה, ומונעות הפרעות בלב ובמערכת הדם. עשירים בוויטמין E , מגנזיום, סיבים תזונתיים, ובפיטוכימיקליים המסייעים בהורדת רמות כולסטרול. כדי שערכם הקלורי ישמר יש לאכול אותם בצורתם הטבעית שהם אינם קלויים;
- שקדים: עשירים בחומצות שומן חד-בלתי רוויות שתורמות להורדת הכולסטרול ומסייעים לחיזוק כללי של הגוף, חיזוק עצמות ושיניים. בעלי ערך תזונתי גבוה, מכילים חלבון, מינרלים רבים כגון: סידן, ברזל, אשלגן ומגנזיום, וויטמין B כולל חומצה פולית. גם במקרה זה מומלץ לאכול אותם כשהם אינם קלויים.
|