X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אפשר בהחלט לשמור על המשקל הקיים ואף לרדת במשקל, לאכול ארוחות טעימות ומשביעות ולהגיע לעונת האביב ללא עודפים וללא תסכולים
▪  ▪  ▪
בחורף כדאי לשתות חליטות תה צמחים [צילום: AP]

החורף והשפעתו על התזונה האם האוכל בחורף טעים יותר? אז למה מעלים במשקל?
מזג האוויר מתקרר, השעון עבר לשעון חורף, בקרוב נגיע ליום הקצר בשנה, הלילה מתארך, מחליפים מארון קיץ לארון חורף, מחליפים את השמיכה הדקה לפוך העבה, מוציאים את הרדיאטור מהמחסן, קונים מעילים ומגפיים, בערב מפעילים את החשמל של דוד השמש לחמם את המים, מכינים מרקים ותבשילי חורף שונים ומחכים לסוף שבוע קר וגשום בשביל להכין חמין. גם בחורף הישראלי, הנחשב קל לעומת מדינות אירופאיות אחרות, רואים את השפעת עונת החורף על התזונה ורובנו מעלים כשניים-שלושה ק"ג.
למה עולים במשקל בעונת החורף?
לעלייה במשקל בעונת החורף יש הסברים פיזיולוגים והתנהגותיים. נתחיל בהסבר הפיזיולוגי - עלייה ברמות המלטונין וירידה ברמות הסרטונין, מתרחשת בגלל ששעות האור קצרות יותר לעומת עונת הקיץ. הירידה בהפרשת סרטונין במוח גורמת למצב רוח ירוד, עייפות, תאבון מוגבר, צורך באכילת פחמימות ובעיקר מתוקים (אכילת פחמימות תורמת להעלאת רמת הסרטונין בגוף). כדי להתחמם, אוכלים מאכלים חמים כמו: מרקים, תבשילים וקדירות המכילים לרוב כמות אנרגיה ושומן גבוהה יותר לעומת מאכלים קרים כמו סלטים, ירקות טריים ומוצרי חלב התורמים לשמירה על המשקל.
הסבר התנהגותי: יוצאים פחות, מבלים פחות, נמצאים יותר שעות בבית, זמינות המזון גבוהה, הקרבה למקרר מביאה לנשנושים ואכילה שאינה מתוך רעב, רואים יותר טלוויזיה, פעילים פחות ומבצעים פחות פעילות גופנית. הבגדים גדולים יותר בחורף, אנחנו לבושים בשכבות, ותחת סוודר ומעיל קל יותר להסתיר את עליית המשקל.
האם באמת חייבים לעלות במשקל במהלך עונת החורף? - לא!
מה צריך לעשות בכדי למנוע את ההשמנה בעונת החורף? אפשר בהחלט לשמור על המשקל הקיים ואף לרדת במשקל, לאכול ארוחות טעימות ומשביעות ולהגיע לעונת האביב ללא עודפים וללא תסכולים.

צריך לקרוא את ההנחיות הבאות: להפנים וליישם

  • הימנעו מאכילה בהיסח הדעת וללא תחושת רעב: לא לאכול מול הטלוויזיה או המחשב, מעל הסירים או תוך כדי פעילות. יש לאכול מול שולחן מסודר כאשר גודל המנה מותאם לנו, יש לאכול לאט בכדי לעודד את תחושת השובע. תכנון נכון של הארוחות מראש - שלוש ארוחות עיקריות ושלוש ארוחות ביניים קטנות, יגרמו לשובע וירידה בצורך לנשנש בין הארוחות;
  • שתיית נוזלים: חשוב לשתות הרבה במהלך היום. מזג-האוויר הקר גורם לנו לחוש פחות צמא, אך הצורך של הגוף בנוזלים לא שונה. יש להקפיד לשתות 10-8 כוסות מים ביום על-מנת לשמור על מאזן הנוזלים בגוף. הבחירה העדיפה היא כמובן שתיית מים, אך בחורף כדאי לשתות גם חליטות תה צמחים או מים חמים בתוספת לימון או נענע. המשקאות החמים מסייעים בחימום הגוף (יש לזכור שהמתקה בעזרת סוכר מעלה את צריכת הקלוריות היומית);
  • צריכת פחמימות מורכבות: בחורף חשוב לספק את הצורך של הגוף בפחמימות להעלאת רמות הסרטונין ולתחושה טובה, אך בכדי שנשמור על המאזן הקלורי, רצוי לצרוך פחמימות מורכבות העשירות בסיבים תזונתיים המעלות את תחושת השובע כמו: לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, דייסת שיבולת שועל, קינואה, אורז מלא, קוסקוס מלא, בורגול, כוסמת, קטניות (עדשים, שעועית, גרגירי חומוס). מומלץ לאכול פחמימות בכל ארוחה על-מנת למנוע תנודות חדות ברמות האינסולין והסוכר;
  • צריכת ירקות: רצוי להגדיל את צריכת הירקות המבושלים בתפריט. הירקות מכילים ויטמינים ומינרלים רבים, בעלי ערך קלורי נמוך ומכילים סיבים תזונתיים המשרים תחושת שובע. למשל: ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים, כרוב, בצל, גזר, קישוא, חציל, דלעת. אפשר להכין סלטים, מרקים או תבשילים מירקות אלו, לדאוג שיהיו זמינים תמיד במקרר כתוספת חמה;
  • צריכת פירות: יש להקפיד על כמויות הפרי שאנו אוכלים בחורף. ההמלצה היא שתיים-שלוש מנות פרי ביום לאדם בריא. אך מהי מנה? ההגדרה היא 60 קלוריות ו-15 גרם פחמימה, אבל מה הכוונה? מנה = אגס גדול / אנונה קטנה / אפרסמון / חצי אשכולית / בננה קטנה / גויאבה גדולה / 10 דובדבנים / קרמבולה / קלמנטינה גדולה / 12 ענבים / שליש פומלה / 2 קיווי / תפוז / תפוח. מומלץ להימנע ממיצי פירות ולהעדיף את הפרי השלם המכיל סיבים תזונתיים. פרי יכול לשמש כארוחת ביניים, כמנה אחרונה (סלט פירות), כתוספת צבעונית לסלט חסה או כחלק מארוחה כמו יוגורט עם פרי חתוך וארבעה אגוזי מלך. לכל פרי סגולות שונות ולכן מומלץ לשלב בין סוגי הפירות השונים בתפריט השבועי;
  • חשיפה לאור שמש: חשיפה לאור תסייע בשמירה על רמות הסרוטונין, בחורף הישראלי ימים רבים של שמש. בצעו פעילות גופנית מחוץ לבית, צאו להליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה וטיולים עם המשפחה. יש לשמור על מינימום של שעתיים פעילות גופנית בשבוע.
לסיכום
אם נמשיך ונקפיד על תזונה נכונה וסדירה ונשלב פעילות גופנית, נוכל לשמור על גופנו מפני עליית המשקל בעונת החורף.

מתכון למרק עדשים עשיר

המרכיבים:
2 כוסות עדשים (1/3 כוס אדומות, 2/3 כוס ירוקות וכוס שחורות)
2 כפות שמן קנולה
1 בצל
1 תפו"א קטן
1 קישוא
3 גזרים
1 כרישה (החלק הלבן)
1 שורש פטרוזיליה
2 עלי סלרי
4 שיני שום
ליטר וחצי מים
כף אבקת מרק עוף
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1/4 כפית כמון
אופן ההכנה:
  • קולפים את הבצל ושיני השום וחותכים דק, את שאר הירקות קולפים וחותכים לקוביות.
  • מאדים את הבצל עם השמן בסיר גדול, מוסיפים את כל הירקות וממשיכים לאדות.
  • מוסיפים את העדשים, מערבבים היטב, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
  • מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים למשך שעה.
  • לאחר שעה מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומבשלים חצי שעה נוספת.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc. ברשת סטודיו C
תאריך:  25/12/2014   |   עודכן:  25/12/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
השירים "זמר נוגה", "הנך יפה רעייתי", "ים ושקיעה", "שיר האליפות של הפועל באר שבע" - הם רק חלק קטן משירים רבים אותם הלחין, המלחין והזמר הבאר שבעי יוסף מוסטקי, החוגג 76 שנה להולדתו
ד"ר רולי ברקוביץ
ילד חולה לא אוכל טוב, לא שותה מספיק, לא מאפשר צחצוח שיניים ולרוב נושם דרך הפה    כל אלו מובילים לכך שבעיקר באזור השיניים הקדמיות העליונות, נוצרת דלקת חניכיים    ילדים שנוטלים אנטיביוטיקה עלולים לפתח פטרת בתוך הפה
ד"ר נמרוד פרידמן
הניתוח מתבצע דרך מספר חתכים קטנים, אותם אני מסתיר במקומות שאינם נראים לעין (המפשעה או הטבור לדוגמה)    בניתוח עצמו אני בעצם מפסל את השומן ומעצב קוביות שייראו כמו קוביות השריר, וכל זה על-ידי שאיבת שומן    ההחלמה מהניתוח נחשבת כקלה יחסית
חיים נוי
אין ספק כי מדובר במחזמר קומי, הזוי לפעמים, אך הוא בהחלט מעניק חוויה תיאטרלית. ייתכן כי היה ראוי לקצר אותו מעט ולהדק את מסגרתו, אבל בסך הכול זהו מופע משובח
מכון ויצמן למדע
מדעני מכון ויצמן למדע הצליחו, לראשונה, להפיק במעבדה תאי גזע מקדימי זרע וביצית    מוביל המחקר, ד"ר יעקוב חנא: המחקר עשוי לספק תובנות חדשות בנוגע לשלבים המוקדמים ביותר של התפתחות העובר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il