X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הכרוב מסייע בריפוי כיבים פנימיים וחיצוניים, הפרעות כבד, עצירות ועוד הכרובית טובה לדימומים מהחניכיים הקולורבי מתאים במצבי ליחה כרוב ניצנים מוריד חום הברוקולי משתן וטוב לדלקות עיניים
▪  ▪  ▪
הכרוב מפחית גודש בחזה [צילום: פלאש 90]

צריכת ירקות מגנה מפני מחלות שונות ותורמת לשמירה על הבריאות ואיכות החיים. מומחים רבים מוצאים קשר הדוק בין צריכת ירקות לבין הפחתת הסיכון לתחלואה מהמחלות הכרוניות.
הרמב"ם אמר כי "בכל ברואי העולם, קיימות סגולות ותכונות מיוחדות, אשר האדם, יכול להיעזר בהם, אם לבריאותו ואם לעבודתו וכן להאשרת חייו והצלחתו". אולם מעבר להשפעה המגינה של הירקות מפני פריצת מחלות רבות, חשוב גם צבע הירק. הצבעים השונים של הירקות אינם מקריים ולכל צבע סגולות רפואיות וטבעיות משלו.
במאמר זה נדון על משפחת המצליבים שהינה משפחת הצמחים השכיחה ביותר באזור הים התיכון. משפחת המצליבים ידועה כמשפחה גדולה וחשובה המכילה כ-350 סוגים וכ-3,000 מינים. המאפיין את משפחת המצליבים הן ארבעת עלי הכותרת המסודרים בצורת צלב.
הצמחים הנכללים במשפחת המצליבים מאותו מין והבולטים ביניהם הינם: כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב הקלח (קולרבי) וכרוב ניצנים. המאפיין את הירקות הללו הינו עושר התרכובות הפעילות שבהם. הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, אנטיאוקסידנטים, שהם תרכובת אורגנית, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובתחלואות השונות כגון מחלות לב, סוכרת וסרטן.
בנוסף להיותם עשירים באנטיאוקסידנטים המגנים מפני מחלות שונות ומאטים תהליכי הזדקנות, ירקות ממשפחת המצליבים מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים. סיבים אלו הם פחמימות שאינן נספגות לנו בגוף, אלא עוברות במערכת העיכול ויוצאות החוצה. אולם בדרכן במערכת העיכול הן תורמות לנו רבות. סיבים תזונתיים תורמים לנו לתחושת שובע מאחר שתופסים נפח בקיבה, קושרים את הסוכר ומאטים את ספיגתו ובכך תורמים במניעת סוכרת, משפרים את פעילות מערכת העיכול, מורידים כולסטרול ומונעים סרטנים של המעי. עם זאת, צריכה רבה ולא הדרגתית של סיבים תזונתיים מכל סוג ובייחוד מקבוצה זו, עלולה לגרום לגזים ולכאבי בטן אצל אנשים עם מעי רגיש ולכן קיימת נטייה ברפואה האלטרנטיבית לסלק אותם לחלוטין מהתפריט גם של מי שאינו סובל מאכילתם על-אף יתרונותיהם הרבים לבריאות.
משפחת המצליבים

כרוב

את הכרוב ניתן להכין בצורות שונות: חי, מעובד, כבוש ואף יש כאלה המכינים מיץ מהעלים שלו. יש את הכרוב הסגול והכרוב הלבן אשר לכל אחד מהם יתרונות שונים.
ערך תזונתי: מכיל סידן, אשלגן, ברזל, קרטנואידים, חומצה פולית וויטמין B, בעיקר מסוג B3. מכיל כ-16 קלוריות ל-100 גרם.
טיפים:
  • בין עלי הכרוב נוטים להסתתר מיני חרקים. על-מנת להרחיקם מומלץ לטבול את הכרוב במי מלח לפני השימוש;
  • כאשר מבשלים כרוב לאורך זמן, נוצר ריח לא נעים. על-מנת למנוע את הריח, מומלץ לבשלו עם פרוסת לחם טרי;
  • כדי למנוע אובדן ויטמינים, יש להוסיף לבישול או לסלט, מיץ לימון או חומץ;
  • הכרוב מסייע בריפוי כיבים פנימיים וחיצוניים, הפרעות כבד, עצירות, מפחית את הסיכוי לגידולים סרטניים, מפחית גודש בחזה בזמן ההנקה וסופח רעלים. כקומפרס ניתן להשתמש בו במצבים של דלקת פרקים ולהורדת חום.

כרובית

הכרובית עשויה פרחים לבנים ודומה בצורתה לברוקולי. ניתן לאכול את הפרחים, העלים והגבעולים ולשלבם במתכונים רבים חיים או בצורתם המבושלת.
ערך תזונתי: מכילה ברזל, סידן, ויטמין B ,C, אשלגן וקרטנואידים (ויטמין A). מכילה 24 קלוריות ל-100 גרם.
טיפים:
  • רצוי להשרותה במי מלח ולבשל לא יותר מ-10-7 דקות;
  • כתמים על-גבי הכרובית מעידים על נוכחות של כיני צמחים ולכן מומלץ לא לאכול כרוביות בעלות כתמים;
  • טובה לדימומים מהחניכיים. להקלה על בעיה זו מומלץ לאכול אותה טרייה;
  • ניתן לפורר אותה ולהכניס אותה לסלטים שונים להעשרת הטעם והערך הקלורי של הסלט.

קולורבי

הקולורבי, כרוב הקלח, הוא ירק דל מאוד בקלוריות ועשיר בויטמינים ובייחוד ויטמין C, ויטמינים B1 ,B2 ,B6, חומצה פולית, זרחן, אשלגן, ברזל, סידן ונחושת. הוא מומלץ לירידה במשקל ועוזר בהפרשת נוזלים מן הגוף.
ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, סידן, ויטמין B ,C וקרטנואידים. מכיל 26 קלוריות ל-100 גרם.
טיפים:
  • יעיל בהורדת לחץ דם גבוה;
  • מקל על כאבים כתוצאה מדלקות בדרכי השתן;
  • מייבש לחות ועל כן מתאים במצבי ליחה וסינוסיטיס;
  • קחו לכם כנשנוש בין הארוחות קולרבי חתוך לרצועות עם לימון וקצת מלח;
  • השתמשו גם בעלים של הקולורבי בסלט. הם מכילים קרטנואידים שתורמים לראייה ותורמים במניעת סרטן ותהליכי הזדקנות;
  • רצוי לבחור בקולורבי קטן (בגודל כדור טניס) מאחר שהגדולים פחות מתוקים ונוקשים.

כרוב ניצנים

כרוב ניצנים בדומה לברוקולי מכיל חומר בשם סולפופאן אשר יעיל ביותר במלחמה נגד חיידקים שונים ובנוסף תורם רבות לאיזון ומניעה של סוכרת. רוב גידולי הכרוב ניצנים בארץ מיועדים לתעשיית ההקפאה, ורק העודפים מגיעים לשווקים.
ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, קרטנואידים וויטמין C. מכיל 52 קלוריות ל-100 גרם.
טיפים:
  • יעיל מאוד לטיפול בעצירות;
  • תורם בהורדת חום בגלל היכולת שלו להילחם בחיידקים;
  • על-מנת להאריך את ימיו, מומלץ לא לרחוץ אותו לפני האחסון, אלא להניחו במקרר בשקית מחוררת;
  • ככל שהניצנים קטנים יותר הם נחשבים לטובים יותר - בחרו את הקטנים;
  • הניחו על נייר אפייה מלח גס וכרוב ניצנים והכניסו לתנור. זוהי תוספת מצויינת לארוחה בשרית או סתם כנשנוש בערב מול הטלוויזיה.

ברוקולי

מבחינה בוטנית נמנה עם משפחת הכרוביים ואף מזכיר בצורתו את הכרובית. כשהברוקולי הגיע מאירופה לאמריקה במאה ה-18, הוא נחשב כירק יקר ואקזוטי ורק בשנות ה-20 הפך למאכל עממי.
ברוקולי מכיל כ-200% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, מה שעוזר גם לספיגת הברזל והסידן הרבים שבו. עם זאת, יש לציין כי ברוקולי שהזהיב איבד מתכולת הוויטמין C שבו. ערך תזונתי: מכיל ברזל וסידן בכמות גדולה, חומצה פולית, כלורופיל, אשלגן, ויטמין B, וויטמין C בכמות הגדולה פי שתיים מהמצויה בפרי הדר.
טיפים:
  • מומלץ לאכול גם את הגבעולים למרות שמשך הבישול שלהם ארוך יותר. בגבעולים יש מאגר גדול של מינרלים;
  • ניתן לאכול את פרחי הברוקולי גם כשהם טריים;
  • משתן, טוב לדלקות עיניים, מנקה חום ורעלים ומסייע במניעת סרטן המעי הגס.
לסיכום, הירקות הללו ממשפחת המצליבים, מכילים רכיבים רבים אשר משפרים את בריאותינו, תורמים במניעת מחלות רבות, תורמים בריפוי של דלקות והפחתת סימפטומים ומכילים ויטמינים ומינרלים אשר יתנו לכם הרגשת חיוניות. שלבו אותם יותר ביום יום, שימו לב לשלב אותם בהדרגה כדי למנוע גזים ונפיחות בבטן.

הכותבת היא תזונאית קלינית B.Sc, ברשת סטודיו C, סניף רמת-גן
תאריך:  03/06/2012   |   עודכן:  03/06/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בריאות עם משפחת המצליבים
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
תודה תודה - טוב לדעת! ל"ת
רחובותית  |  3/06/12 12:11
2
והשפעתם על פעילות בלוטת התריס? ל"ת
הניה  |  3/06/12 15:54
 
- משפחת המצליבים
S.G  |  3/06/12 23:11
3
ירקות ממשפחת המצליבים
S.G  |  3/06/12 22:54
4
One more
S.G  |  4/06/12 02:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צביקה ברגמן
מה הן השאלות והבדיקות שצריך לברר לגבי הפנסיה - כדי להיערך נכון לתקופת הפרישה
ד"ר דב סטמפלר
את מסנן הקרינה מרחו על כל האזורים החשופים לפני כל יציאה לשמש    השתמשו במסנני קרינה גבוהים החל מגיל קטן יחסית    השתמשו בקרם הגנה עמיד במים
עליס בליטנטל
כשאברהם רז (1971-1937) כתב את המחזה "לא ביום ולא בלילה" ב-1968, בעיצומה של מלחמת ההתשה, שעלה בהצלחה 400 פעם אז ב"צוותא", הייתה ליא קניג צעירה מדי כדי לשחק את תפקיד הזקנה במחזה. היום, כשהיא בשיא בשלותה וכשרונה הנפלא, נדמה שאברהם רז כתב את המחזה ממש עבורה
רואי קלנר
טעויות נפוצות אותן מבצעים משקיעים מתחילים הרוצים לרכוש נכס בארה"ב. קיראו, ישמו וחיסכו הרבה מאוד כסף על שגיאות מיותרות שניתן למנוע
אורן פרסיקו
ארגוני עיתונאים בישראל ובעולם מתנגדים להחלטת היועץ המשפטי לממשלה להעמיד לדין את העיתונאי אורי בלאו משום שהחזיק מסמכים סודיים. הפגנה נגד ההחלטה תתקיים מחר בירושלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il