מוצרי חלב מהווים חלק נכבד מהתזונה הישראלית. מאמרים רבים נכתבו בזכות ובגנות החלב. מחד החלב חשוב לצריכת הסידן וחשוב לצרוך לפחות שני מוצרי חלב ליום ומאידך החלב מזיק לעיכול ומכביד על הנשימה ולכן עדיף להימנע ממנו. אז בואו נעשה סדר ותחליטו בעצמכם.
על-פי עקרונות התזונה הסינית, אין תזונה שנכונה לכולם. לכל מרכיב תזונתי יש את האיכויות שלו ועל-פיהם מתאימים את התזונה לכל אחד. לכל אחד ממרכיבי המזון יש איכות מסויימת, מקררת, מחממת, מכווצת, מייבשת, מייצרת נוזלים או ליחה וכו'.
בבואנו להרכיב תזונה שמתאימה למצבנו, עלינו לאבחן ממה אנו סובלים ולאזן את זה בתזונה מתאימה. לדוגמא, אם אדם סובל מסימפטומים של חום (גלי חום, הזעות, צרבות, לחץ דם גבוה), כדי לו להימנע ממזונות מחממים (תבלינים חריפים כמו ג'ינג'ר, פלפל חריף, בשר כבש ועוד) ולהעדיף מזונות מקררים (ירקות, פירות, נענע).
במטבח הסיני המסורתי נדיר למצוא מוצרי חלב וזאת מכיוון שהם מודעים לזה שהחלב מכביד על מערכת העיכול ומייצר ליחה. ישנם גם אנשים רבים שאלרגים ללקטוז (סוכר החלב) דבר שגורם לכאבי בטן ושלשולים.
איכות החלב, על-פי הרפואה הסינית, היא מקררת ומלחלחת (מייצרת ליחה) ועל-כן צריכתו עלולה להזיק לאנשים שסובלים מתופעות של עודף ליחה.
ליחה, על-פי הרפואה הסינית, היא הצטברות נוזלים פתולוגית שנובעת מצריכה מוגזמת של מזונות מלחלחים, או חולשה של מערכות העיכול והנשימה וכשלון שלהן בפיזור של הנוזלים, מצבים אלו יתבטאו בגוף בצורות שונות:
- במערכת הנשימה: ליחה בגרון, מלאות וגודש בחזה, נזלת וסנוסיטיס;
- במערכת העיכול: נפיחות בקיבה, גזים ושלשולים;
- במערכת הגניקולוגית: הפרשות וגינליות, פטריות;
- בעור: פצעים מוגלתיים, אקנה;
- דלקות, עייפות וכבדות, קושי בריכוז, כאבי ראש עמומים והשמנה;
- כמו-כן, נראה חיפוי עבה ושמנוני על הלשון. קור יתבטא בתחושות של קור וצמרמורות, חילוף חומרים איטי ובעיות עיכול. ועל כן מי שסובל מסימפטומים אלו כדי להימנע ממוצרי חלב או להמעיט בצריכתם. כל אחד על-פי מצבו;
- לעומת זאת, במצבים של חום ויובש בריאות, ניתן לצרוך מוצרי חלב ללא חשש. עם זאת, במידה כיוון שמערכת העיכול אינה אוהבת קור ולחות.