X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הביקורת הקשה שנמתחה על התנהלותה של התקשורת במלחמת לבנון השנייה הביאה לשינוי דרמטי, גם מצידה וגם מצד דובר צה"ל, במבצע "עופרת יצוקה". התוצאה הייתה דיווחים שסייעו לישראל להשיג את מטרותיה ולסיים את המבצע בתחושת ניצחון
▪  ▪  ▪
עופרת יצוקה. הצדקה מלאה [צילום: AP]
הבלטה של קשיי העורף במלחמת לבנון השנייה [צילום: AP]

בלי דיווחים מדויקים על פגיעות ב"עופרת יצוקה"

הביקורת הקשה שנמתחה על תפקודה של התקשורת בזמן מלחמת לבנון השנייה, הביאה לשינוי משמעותי בהתנהלותה בזמן מבצע "עופרת יצוקה" - כך מלמדת בחינה השוואתית של שני האירועים. המסקנה המתבקשת מבחינה זו היא, כי המודל של "עופרת יצוקה" הוא הנכון והוא המסייע להגשמת מטרותיה של ישראל בעת פעילות צבאית רחבת היקף.
יש מספר קווי דמיון בין מלחמת לבנון השנייה ומבצע "עופרת יצוקה": שניהם התנהלו מחוץ לגבולות ישראל, עם פעילות מקדימה של חיל-האוויר, לאחריה כניסת כוחות קרקעיים ולבסוף גיוס מילואים. בשתי המערכות הללו, הארגונים נגדם פעל צה"ל עשו שימוש נרחב בירי רקטות ומרגמות, שהגיעו לטווחים רחוקים יותר מכפי שציפו.
לצד זאת, ישנם שני הבדלים משמעותיים בין שתי המערכות. הראשון: מלחמת לבנון השנייה החלה בפעילות התקפית של חיזבאללה, שלמעשה גררה את ישראל למלחמה. לעומת זאת, הרקע למבצע עופרת יצוקה נעוץ שנים לפני ביצועו, וישראל היא שהחלה את המערכה. השני הוא התחושה בסיום הלחימה. בעוד שמלחמת לבנון השנייה הסתיימה באקט צורם של עשרות הרוגים ומינויה של ועדת חקירה ממלכתית, מבצע עופרת יצוקה הסתיים בתחושת ניצחון, והרגשה שהחמאס הוכה מכה חזקה.
האווירה בסיום הלחימה
עם תחילת מבצע "עופרת יצוקה", התקשורת האדירה את עוצמת צה"ל והדגישה את המכה הראשונית החזקה שהחמאס ספג. העיתונאים פיארו את המודיעין המדויק, עוצמת חיל-האוויר ומספר היעדים שהותקפו. זאת בניגוד למלחמת לבנון השנייה, שהכותרות הראשיות על תחילתה דיווחו בצורה ציורית על המתקפה הקשה של חיזבאללה נגד צה"ל, שהביאה למספר חיילים הרוגים ונעדרים.
הבדל משמעותי נוסף היה בהצדקת המתקפה. התקשורת במלחמת לבנון השנייה לא הצדיקה את המתקפה על חיזבאללה, לאחר שהארגון תקף וחטף חיילי צה"ל. העיתונים בתחילת מבצע "עופרת יצוקה" כתבו על חשיבות הלחימה תוך פרסום מאמרים שכותרתם הייתה "מוטב מאוחר" ו"אין מלחמה מוצדקת יותר".
הבדל נוסף היה בדיווח על הנפגעים והירי הרקטי. במלחמת לבנון השנייה, העמודים הראשונים הוקדשו לחיילי צה"ל שנפלו, כמו גם לסיקור הרקטות שנורו מלבנון לשטח ישראל. במבצע "עופרת יצוקה", העמודים הראשונים הוקדשו לפעילות צה"ל, להתקדמותה ולמכות שסופג החמאס. הסיקור על אודות החיילים שנפלו או הרקטות שנורו הועבר בדרך כלל לאמצע העיתון ולקראת סופו. כאן יש לציין, כי לקראת סוף מבצע "עופרת יצוקה" החלו להופיע כתבות וידיעות על הפגיעות של העורף הישראלי בזמן הלחימה.
במלחמת לבנון השנייה, התמונות התמקדו יותר בעורף הישראלי ובפגיעות הרקטות. לעומת זאת, במבצע "עופרת יצוקה" ניתן להגיד שהשתמשו בתמונות צבאיות יותר, כאשר פורסמו הרבה מאוד תמונות של חיילים במדים ואפוד מלא. השער של העיתון ידיעות אחרונות מ-12 בינואר 2009, מדגיש את השוני בתמונות בין שתי המערכות, כאשר מוצגת בו קבוצה של חיילים רוקדים לפני כניסתם לרצועת עזה.
גם הדיווחים על סיום המערכות היו שונים. במלחמת לבנון השנייה, התקשורת המשיכה לסקר את נופלי צה"ל וסיפוריהם האישיים, כפי שעשתה לאורך כל המלחמה. כמו-כן, החלו דיווחים על הצורך בוועדת חקירה לבדיקת התנהלות המלחמה, ועל אודות חזרת כוחות חיזבאללה לדרום לבנון. לעומת זאת, הדיווחים על סיום מבצע "עופרת יצוקה", הדגישו את העליונות של צה"ל ואת המכה שספג ארגון חמאס. הדבר בא לידי ביטוי בתמונות, שהראו את חיילי צה"ל מניפים את ידיהם בניצחון ומנופפים בדגל ישראל. הדבר גם בא לידי ביטוי, בכותרות שניתנו לדיווחים השונים: כותרות כמו "הניצחון", "עיי חורבות" ו"עזה בהלם".
שינוי חד בדובר צה"ל
ככל הנראה, אחד הדברים שהשפיעו על ההבדל בסיקור של מלחמת לבנון השנייה ומבצע "עופרת יצוקה" היה השוני במעורבות של דובר צה"ל. מחקר שנעשה בנושא מצא, כי במלחמת לבנון השנייה לא ניתנה עדיפות לידיעות שבהכנתן היה מעורב דובר צה"ל. ההבחנה בין ידיעה בה הייתה מעורבות לידיעה ללא מעורבות, באה לידי ביטוי באחידות התכנים. לעומת זאת, במבצע "עופרת יצוקה" נמצאה עלייה במעורבות דובר צה"ל בידיעות. מתוך 61 הידיעות שנבדקו במחקר, ב-41 ידיעות (67%) נמצאה מעורבות של דובר צה"ל.
ההבדל נובע משינוי מדיניות בדובר צה"ל. במלחמת לבנון השנייה ננקטה מדיניות תקשורתית של פתיחות, דבר שבא לידי ביטוי בקשרים טובים עם התקשורת, עריכת תדרוכים רבים, שיחות רקע רבות ומתן אפשרות גישה לשטח. פתיחות זו הביאה לדיווחים חופשיים על המתרחש בחזית ובעורף הישראלי. הדבר הביא לתקלות ביטחון מידע רבות, כאשר הועברו לתקשורת ולציבור הרחב דיווחים שהצבא לא היה מעוניין שיועברו. אירועים אלו, הם שהביאו את ועדת וינוגרד להמליץ על בחינת נושא הפתיחות התקשורתית, כאשר הדבר כולל אי-הכנסת כתבים לשטחים צבאיים סגורים, חפ"קים ואזורי התארגנות של צה"ל.
בהתאם לכך, עבר דובר צה"ל לעמדת "פתיחות מבוקרת", שבאה לידי ביטוי במבצע "עופרת יצוקה". עמדה זו הביאה לשליטה כמעט מוחלטת במידע ובפרסומים שהועברו מצה"ל לתקשורת. שליטה זו יצרה קול אחיד בתקשורת הישראלית, וצמצמה את המרחב הציבורי בו מתגבשת דעת הקהל. השקט התקשורתי שנוצר, איפשר לצה"ל לפעול בצורה חופשית.
דוגמה להשפעת התקשורת
השפעתה של התקשורת על הלך הרוח בחברה, לפי האופן בו היא מדווחת על אירועים, באה לידי ביטוי במלחמת לבנון השנייה ובמבצע "עופרת יצוקה". במלחמת לבנון השנייה, התקשורת הרבתה לדווח על אודות מספר הנפגעים ונפילות הרקטות בשטח ישראל. הדבר הביא להרפיית ידי אזרחים ובכירים במערכת הביטחון ובצמרת המדינה. דיווחים אלו הביאו בסופו של דבר גם לתרעומת של הציבור על ההתנהלות התקשורתית הלא-זהירה, שלדבריהם לפי הנטען הייתה אחראית לא-אחת למחדלי המלחמה.
במבצע "עופרת יצוקה" חל שינוי משמעותי בדיווחי התקשורת. התקשורת חזרה להיות תקשורת מגויסת לטובת המלחמה, דיווחה על ההצלחות של צה"ל ומיעטה לדווח על נפילות הרקטות ומיקומן. כאן יש לציין, כי בשתי מערכות אלו התקשורת דיווחה בפירוט על אודות חיילי צה"ל שנפלו. בעוד שבמלחמת לבנון השנייה מדובר היה במגמה רחבה מאוד, במבצע "עופרת יצוקה" צומצמו דיווחים אלו במידה ניכרת.
ככל-הנראה, ישנן מספר סיבות לשינוי זה בתקשורת הישראלית. הראשונה נוגעת לדוח ועדת וינוגרד. ועדת חקירה ממלכתית זו, שבחנה את המחדלים של מלחמת לבנון השנייה, קבעה שההתנהלות התקשורתית של צה"ל במלחמת לבנון השנייה לא הייתה תקינה, דבר שהביא לדלף מידע ולפגיעה בכוחותינו. דבר זה הביא לשינוי בפעילות דובר צה"ל ופתיחות הצבא אל מול התקשורת.
הסיבה השנייה היא הביקורת הציבורית. במהלך מלחמת לבנון השנייה ולאחריה, נמתחה ביקורת ציבורית רבה על התנהלות התקשורת. היו שהאשימו את התקשורת בחיפוש אחר סקופים, ובהדגשת הביקורת והרע שבמלחמה. עוד נטען, כי הטון הביקורתי של הסיקור התקשורתי, השפיע לרעה על האזרחים ולמעשה שירת את מטרות ארגון חיזבאללה. נאמר שהלהיטות של התקשורת המשודרת לצלם ולסקר, הייתה ביזיון בעיני החיילים והמפקדים. לעומת זאת, במבצע "עופרת יצוקה" ההתגייסות התקשורתית רוממה את רוח האזרחים, דבר שביטל את הביקורת הציבורית ונתן לצה"ל לפעול בשקט.
לאור זאת, המסקנה המתבקשת היא שאין לחזור לסיקור התקשורתי כפי שהיה במהלך מלחמת לבנון השנייה, ולהמשיך את הסיקור התקשורתי של מערכות לחימה כפי שהיה במבצע "עופרת יצוקה". על התקשורת להפנים את תפקידה והשפעתה, במיוחד במצבי חרום, ולהבין את ההשלכות הנובעות מהתנהלותה על החברה הישראלית כולה.

המאמר מבוסס על עבודה סמינריונית בקורס "כוח, כסף ודת במדיה" באוניברסיטת בר-אילן, אותו העביר ד"ר צוריאל ראשי.
תאריך:  29/09/2015   |   עודכן:  29/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מודל מעופרת יצוקה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
נקודת השבר
באום  |  29/09/15 13:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
יוני בן-מנחם
שליח האו"ם למזרח התיכון נפגש באחרונה עם הנהגת חמאס ברצועה כדי לחדש את המגעים על הסכם רגיעה בעקבות כישלון יוזמת טוני בלייר. הקהילה הבינלאומית מודאגת מסכנת התלקחות ברצועה ופועלת לחידוש המגעים העקיפים בין חמאס לישראל
אסתר שניאורסון גרי
כאשר אנו מזמינים את האושפיזין לבוא לסוכה, אנו מקווים כי כל אחד מהם יעניק לנו תשורה ממנה נלמד ונתחזק. אברהם יעניק לנו את מידת החסד, יצחק את הגבורה, אהרון את רדיפת השלום, דוד המלך את המלכות, משה את הנאמנות הגמורה, ונשאלת השאלה מה מבקש לפיד לקבל מהכנסת ה"פליטים" לתוככי ארץ ישראל?
ישראל רוזן
השמאל הישראלי, וחלקים מהמרכז, לא רואים חשיבות בהר-הבית, בריבונות ישראל בו ובאפשור עלייה יהודית ותפילה במרומיו    הם מקבלים, בגלוי או בסתר ליבם, את המתווה ההיסטורי של משה דיין: הכותל ליהודים והר-הבית למוסלמים
יוני בן-מנחם
ההתפרעויות בהר-הבית נמשכות והן מסכנות את יחסי ישראל-ירדן ופוגעות בתדמיתה של ישראל בעולם. אחד האתגרים החשובים של המפכ"ל החדש יהיה להחזיר את השקט למקום שהפך למוקד אלימות והסתה שעלול להבעיר את המזרח התיכון
דרור אידר
המאמר של יאיר לפיד בעיתונות האיסלנדית שכח את כלל היסוד בצדקת הדרך הישראלית: זכויות היהודים על הארץ המוחרמת הזו    זה חייב להיות הבסיס גם - ואולי בעיקר - למי שמעוניין בחלוקת הארץ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il