X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
המבנה המשוחזר של בית הכנסת בגבת [צילום: אלי אלון]
סיפורו של צריף בית הכנסת בגבת
לא רבים יודעים שעוד בשנות ה-30 של המאה הקודמת, פעלו במספר קיבוצים חילוניים בתי כנסת, ששימשו בעיקר עבור הורי החברים שביקשו לשמור על אורח חיים דתי סיפורם של בתי כנסת אלה הוצנע משהו והיו לא מעט חברים בקיבוץ שהתנגדו להקמתם מחשש "שהסבים הזקנים יחזירו את הילדים הרכים לחיק הדת"

במוזאון לראשית ההתיישבות ביפעת, שוחזר צריף בית הכנסת שפעל בקיבוץ גבת בשנים 1960-1936 ושימש בעיקר את הורי החברים שביקשו לשמור על אורח חיים דתי. במספר קיבוצים חילוניים פעלו בתי כנסת עוד בשנות ה-30 וה-40 של המאה הקודמת בעיקר עבור הורי החברים שביקשו לשמור על אורח חייהם הדתיים. בחלק מבתי הכנסת האלו, שימש המבנה הן כחדר אוכל כשר והן כבית תפילה. כך זה היה גם בגבת.
פרק היסטורי זה בתולדות הישוב ובתולדות התנועה הקיבוצית הוצנע משהו אולי במכוון, ולא ידוע כמעט לציבור הרחב. מעט יחסית נכתב ופורסם על הנושא בגלל שהתנועה הקיבוצית ראתה במשך שנים בנושא בתי הכנסת בקיבוצים נושא בעייתי ומאיים.
ראוי אפוא להנציח ולספר את סיפורם של בתי הכנסת שפעלו בקיבוצים עוד בשנות ה-40-30 של המאה הקודמת. אתמקד בכתבה זו הפעם בסיפורו של צריף בית הכנסת בגבת.

הקמתו של בית הכנסת בגבת

בית הכנסת בגבת הוקם בשנת 1936 בעיקר עבור הורי החברים שבאו והצטרפו לבניהם החלוצים, אך לא וויתרו על חיים יהודיים אורתודוכסים ושמרו על אורח חיים דתי. לא הכל הסכימו להקמת בית הכנסת והיו לא מעט חברים שהתנגדו מחשש "שהסבים הזקנים יחזירו את הילדים הרכים לחיק הדת". מנגד, טענו אחרים "שיש לקיים מצוות כיבוד אב ואֵם ולאפשר להורים לחיות איתנו, למרות שאנחנו עזבנו את הדת שלא על-מנת לחזור".
טרם הקמת בית הכנסת בקיבוץ גבת, נערכו דיונים נוקבים וסוערים ושתי אספות בנדון ולבסוף הוכרע והוחלט על הקמת בית הכנסת. וגם על הקמת מטבח כשר קטן בצידו עבור ההורים. בחגים ובימים הנוראיים הגיעו להתפלל בבית הכנסת בגבת גם תושבים מיישובי הסביבה ואף ממקומות מרוחקים יותר. והוא היווה סוג של מרכז קהילתי ומקום מפגש עבור הורי החברים ומותר לציין, כי המטבח התנהל על-פי כללי הכשרות.
כמובן שגם אירועים כמו בר-מצווה, "שבת חתן" וכדומה, נערכו במקום. מבחינתם של הורי החברים היה זה המשך ל"שטאטל "שהם הכירו לפני עלייתם לארץ במקום הולדתם במזרח אירופה. גם מבנה צריף בית הכנסת הזכיר להם את השטאטל.
דמויות בולטות בחיי בית הכנסת בגבת היו הרב מנחם מנדל קרמש כנעני שהיה למעשה רב בית הכנסת ורעייתו דבורה כנעני שהיה אם הבית והאחראית על המטבח הכשר. השניים עלו לארץ מפולין בשנת 1934 והצטרפו לגבת לילדיהם שגרו כבר בקיבוץ גבת כהורי חברים.
בית הכנסת בגבת פעל, כאמור, משנת 1936 עד 1960. הצריף שימש אחר-כך כמחסן לצורכי הנוי פורק והועבר (כפנלים) לרשות המוזאון ביפעת בראשית שנות 2000.
אבנר גלילי מקיבוץ יפעת, שהיה מנהל מוזאון ההתיישבות ביפעת, והרוח החיה מאחורי שיחזור צריף בית הכנסת שפעל בגבת, מספר כי הרעיון לשחזור ולשימור צריף בית הכנסת נרקם במוחו עוד לפני מספר שנים, אולם לא יצא לפועל.
"היו אנשים רבים שלגלגו על הרעיון ולא האמינו שיצא לפועל לא היה קל", אומר גלילי, לבסוף הפך החלום למציאות, נמצא התקציב הדרוש לשימור ושיחזור צריף בית הכנסת והוחל בעבודות התכנון וההקמה.

שימור ושיחזור צריף בית הכנסת בגבת

מבנה בית הכנסת המשוחזר, בנוי בעיקרו בניה חדשה, המבוססת על מרכיבי שימור רבים, תוך רצון לשמור על צביונו המקורי של בית הכנסת. כיוון לוחות העץ, מידות המבנה, גודל הפתחים, כל אלה הם על-פי צילומי מקור ותיעוד. הריצוף הוא שחזור של אריחי רצפה מאותה תקופה. על אחד הקירות תלויים צילומים מצריף בית הכנסת המקורי שהיה בגבת. כך שניתן להשוות בין מבנה המקור למבנה המשוחזר והמחודש.
ב-24 באוקטובר 2013, נערך במוזאון ההתיישבות ביפעת טקס חנוכת מבנה בית הכנסת בגבת המשוחזר. היה לי הכבוד להשתתף בטקס חנוכתו. בין המשתתפים בטקס הייתה ציפורה זלקוביץ, אישה בשנות ה-80 לחייה, שניכר עליה כי היא מתרגשת מהמעמד. בשנות ה-30 בהיותה ילדה שהתגוררה עם משפחתה בתל אביב, נהגה ציפורה לבקר בחופשים ובחגים את קרוביה בקיבוץ גבת וביניהם את הרב מנחם כנעני ורעייתו דבורה כנעני, שניהלה את מטבח מספרת ציפורה: "נהגתי לבקר ולשהות לא מעט בצריף בית הכנסת ולא אשכח לעולם את האווירה המיוחדת ששררה בו" ציפורה שיתפה וריגשה את הנוכחים בטקס בזיכרונות וסיפורים מצריף בית הכנסת ההיסטורי.

הקמת בית הכנסת יפעת

בבית הכנסת בגבת היו שלושה ספרי תורה. לימים בפילוג בתנועה הקיבוצית בשנות ה-50 התפלגו גם ספרי התורה. כאשר חלק מחברי גבת עזבו ועברו לקיבוץ יפעת, הם לקחו עימם שני ספרי תורה והעבירו אותם לבית הכנסת שהוקם בשנות ה-50 בקיבוץ יפעת.
בבית הכנסת בגבת נשאר ספר תורה אחד. בפילוג עבר אחד מבניו של הרב מנחם כנעני מגבת ליפעת (אריונק) והבן השני נשאר בגבת (אברהם). הרב מנחם כנעני נשאר בגבת - שם היה ביתו ושם קהילתו ופרנסתו.
מספרת מרים אהרוני מארכיון קיבוץ יפעת שעוסקת שנים רבות בתיעוד ובזיכרון. "בקבוצת השרון לא היה בית כנסת. החברים המעטים שרצו להגיע לבית כנסת, בעיקר בראש השנה, יום הכיפורים ושמחת תורה, הלכו לנהלל. בתקופת הפילוג בתנועה הקיבוצית בשנות ה-50 חלק מהחברים והוריהם הדתיים של קיבוץ גבת עברו לקבוצת השרון (קיבוץ יפעת) ובניהם ר' אהרון בגון, יוצא העיר פינסק שעבר עם משפחת בנו ישראל בגון ליפעת, ונהיה לרב של יפעת. במחצית השנייה של שנות ה-50, הוחלט ביפעת להקים בית כנסת עבורם במימון משרד הדתות. בית הכנסת היה למעשה צריף עץ גדול שהוקם ליד בתי המגורים שהוקצו להורים סמוך לכניסה ליפעת. באגף המזרחי של הצריף הותקן מטבח לפי כל דיני הכשרות, ומרים כהן ושרה ברזלי בישלו בו להורים הזקנים ארוחת צהריים חמה. לפעמים הצטרף אל חדר האוכל הקטן של ההורים בן משפחה שומר מצוות שהגיע לביקור או גם אורח מזדמן".
מרים אהרוני מספרת עוד, כי עם השנים ולאחר שהורים הלכו לעולמם וגם רב בית הכנסת הרב אהרון בגון הלך לעולמו "ריחפה סכנת סגירה על בית הכנסת - בדומה למה שקרה בגבת שנים קודם לכן. אולם אז נרתמה להצלת בית הכנסת קבוצת חברים מן הוותיקים, שהחשיבה את קיומו ורצתה בהמשכו. על נאמני בית הכנסת המתמידים נמנו: מיכאל עובד, רפאל פסחי, יעקב לוצקי, אהרון זיגלמן, משה דיטל, מיכאל קושט, אריה כרמי, ישראל ביטמן, יהושע מחניימי, אלימלך אגסי, שמחה חורש, יעקב ווליניץ, זליג סובול, מאיר בירנבאום, מרדכי בינר, ראובן גורביץ', אריה ברזלי ואברהם עמית".
ב-1965 הצטרף לבית הכנסת ביפעת יעקב לוין ז"ל. מספרת מרים אהרוני: "יעקב, בקולו הערב, במנגינותיו הנפלאות ובתפילתו הזכה השרה רוח חדשה על בית הכנסת ומשך אליו קהל נוסף. יעקב שימש כבעל קריאה קבוע ואף לימד ילדים לבר מצווה.
מרים אהרוני מספרת, כי בשנת 1990 עבר בית הכנסת ביפעת שיפוץ ושדרוג במימון נוסף שהושג ממשרד הדתות וכספים שגויסו ממקורות אחרים. החזות הפנימית של בית הכנסת עוצבה בסגנון אירופי עתיק וחמים, עם תקרת עץ דקורטיבית אשר נברשת רבת קנים משתלשלת ממנה ועם חלונות מקומרים שבהם מעוטרים ויטראז' צבעוני. גם הבימה חודשה בעבודת עץ אמנותית, מעשה ידיהם של שלמה שריקי ויאן קליאניאן. בקיר המערבי של בית הכנסת נקבע לוח לזכר בני יפעת שנפלו במערכות ישראל. המרפסת הוגדלה והורחבה כדי לאפשר בניית סוכה והתכנסות קהל גדול בחגים, המדרכה לבית הכנסת הורחבה ונבנה "גשר" אל הבית, שבחזיתו שער מרשים.

בית הכנסת בקיבוץ יפעת 1963 [צילום: באדיבות ארכיון יפעת]
תאריך:  29/12/2015   |   עודכן:  29/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מ.ד.ן / Madan
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורו של צריף בית הכנסת בגבת
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
יישר כח לעושים במלאכת הקודש.
פלא יועץ  |  29/12/15 13:48
2
יש בכתבה אי-דיוק
היסטוריון  |  30/12/15 03:51
 
- טעות באות אחת
מרים אהרוני  |  1/01/16 11:03
 
- את צודקת
היסטוריון  |  2/01/16 16:15
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
מי זוכה, מי נותר מורשע, מי קיבל הקלה בעונש, מי ירצה את העונש שהטיל המחוזי: ריכוז התוצאות המעשיות של פסק הדין והשינויים לעומת פסק הדין של דוד רוזן
יוני בן-מנחם
מנהיג החיזבאללה מנסה למרוט את עצביה של מדינת ישראל אך הוא נחוש לנקום את חיסולו של סמיר קונטאר. רוסיה ואירן אינן מעוניינות במלחמה בין חיזבאללה לישראל דבר שאמור להשפיע על אופי התגובה של חיזבאללה
איתמר לוין
דיונים של ועדת ערר במקרקעין אינם סוערים, אך גם אותם צריך לדעת לנווט ביעילות ובשילוב של רוח טובה עם תקיפות - והשופטת אורית וינשטיין עושה זאת בצורה מצוינת
ד"ר שמואל גור
בימים הקרים של החורף, אחד הבילויים המשפחתיים הפופולריים הוא בישול יחדיו, אך כך בדיוק גדלה הסכנה שילדינו יינזקו מכוויות    יש מה לעשות כדי להימנע מהן ומה ניתן לעשות כדי לטפל בהן?
ליטל פיינגרץ
כמחווה ללוח הפופולרי ביותר שלא חשוב מהי דתנו, עדיין את השכר מקבלים בראשון לחודש של הלוח הזה    אז מי שחוגג ולמי שלא חוגג, תמיד נחמד לקבל המלצות לארוחה חגיגית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il