X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תוכניתו המדינית של טראמפ מכוונת ליצירת מאזן כוחות אזורי רציונלי ויציב, אחרי החבלות שחולל באזור ממשל אובמה. השארת חמאס כגורם צבאי מיליטנטי בשליטה על רצועת עזה, היא הטמנת מוקש זמן ששעון העצר שלו פועל בליבת המערך החדש
▪  ▪  ▪
גבול עזה [צילום: וויסאם נאסר/פלאש 90]

במאמרו: "פתרון שלוש המדינות"1 מנסח גרשון הכהן נוסחת "פלא" חדשה לטיפול במציאות המשבר הישראלי-פלשתיני, שבאופיה מזכירה את סיסמת יוזמת "אוסלו" הזכורה לרע: "עזה ויריחו, תחילה". בדרך כלל מאמריו של הכהן מנוסחים בתמציתיות ובבהירות ועוסקים בצורה ממוקדת במספר מצומצם של נושאים מהותיים מתחום האקטואליה הנזילה שלנו. דומני שהפעם החטיא בבחירת הכיוון והשיטה גם יחד.
הכהן מכנה את המצב בעזה: "...הידרדרותה הנוראה של הרצועה...". בעצם השימוש בביטוי זה הוא משחק לידיהם של הפלשתינים ותומכיהם. המצב בעזה - וזו לטעמי נקודת המוצא הנכונה להגדרתו - הוא תולדה צפויה של החלטה אסטרטגית של חמאס, ששולט ברצועה מאז מהפך 2007. שליטה זו ומדיניותו של חמאס, זוכים לגיבוי אקטיבי ופסיבי של מרבית האוכלוסייה המקומית. עיקר התמיכה ניתן להמשך הלחימה נגד ישראל, אי-הכרה בה והימנעות מכל תהליך או מהלך שחותר לסיום הסכסוך.
חמאס2 ורוב האוכלוסייה המקומית ברצועה, החליטו, מבחירה חופשית ובניגוד להצעות ישראליות רבות ושונות, להמר על חייהם, איכות חייהם וסיכוייהם להגיע לשינוי מהותי של המציאות בעזה. "דמעות התנין" הזולגות מעיניהם ומעיני אוהדיהם, הם חלק ממסע המיועד לכרסם בדימויה של מדינת-ישראל ולשוות לה אופי דמוני, שישרת את מטרת "המאבק לשיבה" שבביטויו הברור והבולט אנו חוזים בשבועות האחרונים.
הטיפול הישראלי בעזה מיטלטל כבר מאז הפינוי ב-2005, בין שתי הגדרות יסודיות - עזה היא בעיה או עזה היא מטרד?! בעיה - במובן שישראל אחראית למצוא פתרון לקשיים האזרחיים ברצועה, שיהיה מקובל על העזתים, הפלשתינים בכלל, על הערבים ועל בני בריתם לסוגיהם. מטרד - במובן שישראל בנסיגתה מעזה ב-2005, ויתרה על אחריותה לרצועה, לרבות אחריות אזרחית, והיא אינה רואה עצמה כתובת לפניות בסוגיות אלה. מבחינת ישראל, עזה נותרה מטרד ביטחוני וכל מה שאנו עושים סביבה או כלפיה, נועד למזער את הסיכונים והנזקים שהישות העזתית מנסים לחולל לישראל ולאזרחיה. מרגע שימצא פתרון שיניח את דעתה של ישראל בתחום הביטחון הלאומי, עזה תעמוד לנפשה מכל וכל. ההתנהלות הישראלית בפועל מול הרצועה, מאפשרת לישות זו לפעולת כעלוקה. הערבים וידידיהם, היו רוצים לראות את ישראל מתנתקת מהרצועה וללא תנאים. עמדה ישראלית הגורסת: תנאי להינתקות ביטחונית הוא הפסקת האלימות, החתרנות והאיומים - הם מעבר "לקיבול הערבי".
ההיסטוריה של ההדברות הישראלית-ערבית רצופה כפל לשון, שהקו המנחה אותו הוא אולטימטום ערבי פרמננטי לישראל - על ישראל לקבל את הקו הערבי במלואו, או שהערבים ימשיכו להתנהל כגורם עוין, מאיים, חתרני ומפגע, בשעה שהעולם רואה בישראל מי שאחראית למצבם ומונע ממנה להשתחרר ממהם חד-צדדית. האמת חייבת להיאמר: זו אסטרטגיה מתוחכמת, שישראל כשבויה של עולם ה"תקינות הפוליטית", למרבה הפלא, אינה מסוגלת להשתחרר ממנה.
אם יצליחו אויבינו ויריבינו וחתרנינו מבית לגרום לישראל, באמצעות לחץ הומניטרי, כביכול, להסיר את המצור מהרצועה מבלי לשנות מהותית את מערכת האיזונים בין הצדדים, יוכלו לממש שתי מטרות: א. יוכיחו את צידוק טענתם בדבר עליונות המאבק המזויין על התיזה "המדינית" של אבו-מאזן. או-אז ידיחו אותו וירחיבו את גזרת השפעתם ופעולתם גם לאיו"ש וגם לתחומי ישראל. ב. יפַתחו לעצמם מקומית אופק חדש וחופש פעולה להיערכות מלחמתית נגד ישראל, אפקטיביים יותר מאלו הקיימים כיום, שישרתו גם ניסיונות להפצת החתרנות הפעילה לאיו"ש ובין הגורמים המיליטנטיים בקרב ערביי ישראל.
התפתחות כזו עלולה לאלץ את ישראל לחזור ולכבוש את עזה וכך להשיב על-כנה את סוגיית המאזן הדמוגרפי. במילים אחרות: חזרה של כ-30 שנה לאחור, מסמוס משבר ההינתקות ושינוי אסטרטגי לרעה במצבה של ישראל.
המפתח לפתרון נמצא בהשתחררות מוצהרת ומעשית מעניבת חנק מטופשת זו. לשם השתחררות חייבת ישראל להכריז - בניגוד לדעתם של מתנגדים מבית ומבחוץ - שהיא אינה רואה עצמה יותר אחראית אזרחית לעזה ולתושביה. היא אחראית אך ורק למניעת אלימות עזתית כלפי תושבי ישראל; ולכן מול העזתים תפעל בהתאם להתנהלותם הביטחונית מול ישראל.
כתוצאה ממהלך כזה, בפני העזתים תעמודנה שתי אפשרויות: התפרקות מנשק ומציאת גורם מדינתי מקובל על ישראל, שיהיה מוכן ליטול על עצמו את האחריות להתנהלות הפנים-עזתית ולהתנהלות הביטחונית מולה. בתמורה יותר לו לשנע אספקה אזרחית לרצועה ככל שזו תמומן ע"י הערבים או ידידיהם. לחלופין, החרפת התגובות הישראליות הכוללות כלפי התוקפנות החמאסית, לרבות קריאה מפורשת לעזתים להחליף את ממשל החמאס ולהקים ממשל עצמי חלופי, לרבות מתן סיוע מעשי למקומיים לשם מימוש הדבר; או להגר מהרצועה. אל לישראל להירתע מאמירה מפורשת כזו משום שאסור להניח לחמאס להחזיקנו בני-ערובה בידיו.
בהצעתו לפתרון "שלוש המדינות", מנסה גרשון הכהן לפצל את פתרון "שתי המדינות" שאיננו בר-ביצוע ומעולם גם לא היה כזה, לפתרון מורכב עוד יותר, של "שלוש", "ארבע" ו"חמש מדינות" בא"י המערבית. כיוון מחשבה זה אינו מקדם פתרון, אלא מרחיק אותו. הפיצול במחנה הערבי גדול מאוד גם מבלי שנעודד בו תהליכים של חמולתיזציה - מדינות חמולתיות... . אסור שבארץ-ישראל המערבית תהיה יותר ממדינה ריבונית אחת.
הואיל ומצרים אינה רוצה לקבל אחריות על עזה, וירדן אינה רוצה לקבל אחריות על חלקים מאיו"ש, הפתרון בא"י חייב להיות מבוסס על מדינה אחת, יהודית, בכל שטחי א"י המערבית, למעט רצועת עזה. באיו"ש תתקיים אוטונומיה פלשתינית בריבונות ישראלית וברצועה תתקיים אמִירות בפיקוח ביטחוני ישראלי - מצרי. לחלופין, אם מצרים לא תשתף פעולה בכך, על ישראל לפעול למהפך שלטוני מלווה בהסדר מדיני שמבטיח לה ביטחון, או להתפוררות ודילול יסודי של היישוב הערבי ברצועה.
היסוד היחיד מעידן מלחמת העולם הראשונה, שיש בו בסיס שלם להסדר פוליטי וגאו-אסטרטגי שישראל תוכל לחיות עימו, הוא הצהרת בלפור. הנבזות הבריטית, הגלומה בגזלת כ-77% משטחי המנדט מהעם היהודי והעברתם לשליטה ערבית (ירדן), חייבת להיות סוף הוויתור הטריטוריאלי של ישראל בארץ-ישראל. השיקול הדמוקרטי אף פעם לא היה ולא יהיה תחליף לשיקול הקיומי. דמוקרטיה היא הוויה "נזילה" בעוד ריבונות היא ישות קשיחה. לאור התוויות אלה, חייבת ישראל לנהל את מהלכיה. בעידן הנוכחי מתחוללים שינויים רבים של עיצוב מחדש של המציאות הגאו-פוליטית במזרח התיכון: קביעת גבולות, סידורי ביטחון, סידורי פיקוח והסדרת בעיות פתוחות של פליטים ויחסים בין קהילות ועוד; אלה צפויים להסתיים בעשור הקרוב. על ישראל להתכונן להשתלב בשינויים אלה תוך השפעה עליהם והתוויית הפתרונות החיוניים. זאת גם ללא שיתוף פעולה מצד הערבים, ותוך ביקורת והתעמתות עם הגורמים האירופיים הקולוניאליים לשעבר, ששיקוליהם מעולם לא ראו בריבונות יהודית בת-קיימא בטריטוריה מזרח-תיכונית, אבן יסוד של מדיניותם האזורית.
בחלל האוויר מנסרת גם תוכניתו המדינית של הנשיא טראמפ, שאמורה לכלול עיצוב מחדש של מערכות היחסים בין מדינות האזור, ארגון מחדש של שיתופי-פעולה ובריתות במטרה לקיים אזורי השפעה מעצמתיים חדשים ומאזני כוחות תואמים אזורים אלה. לשם כך נדרש, כמובן, להוציא את תוכנית הגרעין האירנית ממשוואת מאזן הכוחות האזורי. הגוש הפרו-אמריקני החדש צריך לכלול את ישראל כאחד הנדבכים המרכזיים, אולם בכדי שתוכל למלא תפקיד מועיל, חייבת הבעיה הפלשתינית לרדת מסדר היום. השארת חמאס כגורם צבאי מיליטנטי בשליטה על רצועת עזה, היא הטמנת מוקש זמן ששעון העצר שלו פועל בליבת המערך החדש. על ישראל להיזהר מפני אפשרויות ממין זה, כשכל רעיון של יותר מריבונות אחת בארץ-ישראל המערבית, הוא מוקש פועם.

תאריך:  28/06/2018   |   עודכן:  28/06/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עזה: בעיה או מטרד?
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
מאמר מלומד וחכם. יש לשגרו
עזה בעיה או מטרד?  |  28/06/18 17:36
2
הגיע הזמן להגיד את האמת
יש פתרון  |  29/06/18 21:13
 
- רק שישראל אינה אמיצה לפתור
פתרון חכם ונבון  |  30/06/18 07:18
 
- נכון, תמיד יש פתרון...
רפי לאופרט  |  30/06/18 08:07
 
- העזתים לא יחליטו, משום שאין
לא יחליטו לבד  |  30/06/18 15:22
 
- אני מסכים שצריך לעזור, אם
רפי לאופרט  |  1/07/18 12:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
איתמר לוין
הרשות חויבה בתשלום ראשוני ל-52 פלשתינים שנכלאו ללא משפט בחשד ששיתפו פעולה עם ישראל    פיצויים נוספים ייפסקו בנפרד
עמוס גלבוע
המדיניות אינה יכולה להיות זאת של "מה רוצים" (כמו לכבוש ולהשמיד החמאס, או היפוכו של דבר-לעשות איתו הסדר מדיני) אלא של "מה יכולים לעשות" והאינטגרציה בין מה שישראל מוכנה לו לבין מה שהחמאס מוכן לו. זאת בעיה לא פשוטה, מה עוד ומעורבים בה גורמים אחרים כמו הרשות הפלשתינית ומצרים
יוני בן-מנחם
הנהגת חמאס מסלימה את המצב הביטחוני ברצועה כדי לכפות על ישראל הסכם "הסדרה" ארוך טווח גם במחיר של עימות צבאי כולל. מצרים הינה היחידה היכולה לתווך בהצלחה בין ישראל וחמאס כדי למנוע את התדרדרות המצב ולהגיע להסכם
עידן יוסף
שימשה עד לאחרונה בתפקידים בכירים במרצ בהם יועצת למיכל רוזין    יניב שחם ימונה לתפקיד הסמנכ"ל
אסתר שניאורסון גרי
זאת לא מדינה דמוקרטית    מעט הדמוקרטיה שיש במדינה, קיימת אצל הערבים שבמדינתנו    הם מצביעים עבור מנהיגים שונאי ישראל ומקבלים את חברי הכנסת שלמענם הצביעו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il