X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כבעבר כל הפרשנויות האפוקליפטיות לא מחזיקות מים ארה"ב תוציא אומנם את הכוח הקטן שלה, אך לא ממעבר טנף האסטרטגי אינה זונחת את האינטרס המרכזי שלה: צמצום השפעת אירן וסילוקה מסוריה לפי שעה גם הכורדים לא הופקרו לציפורני הטורקים
▪  ▪  ▪
כבר לא מדווחים [צילום: בילאל חוסיין/AP]

כחודש ימים חלף מאז הודיע הנשיא טראמפ על הוצאת הכוחות האמריקנים מסוריה (כ-2,000 איש במזרח סוריה). מה לא נאמר ופורשן באותם ימים בסגנון היסטרי? שזאת סטירת לחי משפילה לישראל; שארה"ב היא משענת קנה רצוץ שאסור לסמוך עליה; שנפתח השער בפני השתלטות אירן על סוריה; שישראל והמדינות הסוניות נשארו בודדות; ארה"ב נטשה את המזרח התיכון וצה"ל צריך להיערך לעידן אסטרטגי חדש בזירה הסורית. וכמובן הכורדים המסכנים, בני הברית של ארה"ב שהופקרו ונזרקו לרגליו הדורסניות של ארדואן הטורקי האיום.
כל הפרשנויות השחורות נראו לי, מלכתחילה, כמופרזות ביותר ואף שגויות. כתבתי על כך. אבל, חושבני שטעיתי בנושא הכורדי, שעה שקבעתי כי הכורדים הופקרו. אז מה התמונה הנוכחית במפה הסורית?
נתחיל בכורדים. לפי שעה הם לא הופקרו. ארה"ב הזהירה מפורשות את טורקיה לבל תתקוף את הכורדים בסוריה, השולטים למעשה על כמעט שליש משטחה של סוריה המשתרע ממזרח לנהר הפרת, והכולל את מרבית בארות הנפט והגז שלה. הם נאלצו לעזוב את העיר מנביג', הנמצאת ממערב לפרת, ושאינה אזור כורדי בכלל. בשלב זה לא הטורקים ולא הכוחות השונים של משטר אסד, שולטים בעיר. אם הטורקים יכנסו לשם, הם ישלימו רצף טריטוריאלי של "אזור ביטחון טורקי" בתוך סוריה, לאורך מאות קילומטרים, מהים התיכון ועד לנהר הפרת. בתוך האזור הזה ניתן להכליל גם את מחוז אידליב הגדול (אורכו כמעט 200 ק"מ ורוחבו כ-100 ק"מ), עם אוכלוסייה של כ-3 מיליון נפש ועשרות אלפי מורדים, חלקם מאומן ומחומש על-ידי הטורקים. הבעיה עם הכורדים ועם ארדואן היא ההפכפכנות שלהם.
לגבי אזור טנף, שהגדרתיו כנקודה אסטרטגית ארכימדית, שנוכחות אמריקנית בה ביחד עם מורדים שאומנו על ידם, מונעת מאירן ציר יבשתי קצר ונוח לדמשק ובירות - ארה"ב הודיעה כי לא תיסוג ממנו. ובכל מקרה האמריקנים התחילו לבנות בסיס בצד העירקי, לא הרחק מטנף. דהיינו, בכל מקרה יחסמו בפני אירן את הציר החיוני הזה.
ראייה רחבה
ובאשר לאירן, ארה"ב הכריזה ברורות כי לא חל שום שינוי במדיניות שלה המיועדת למנוע השפעה והתעצמות אירנית בסוריה, ולהביא לסילוקה. ישראל תמשיך, בברכת ארה"ב וחסותה, לתקוף את המאמץ האירני לבסס עוצמה צבאית בסוריה ולצייד את חיזבאללה בנשק מדויק; ארה"ב מצידה תגביר את ה"מלחמה" הכלכלית שלה נגד אירן על-מנת לחנוק, בין השאר, את יכולותיה האימפריאליות בסוריה, עירק ותימן. בהקשר הזה, בראיה רחבה יותר, יש לראות את הירידה במחירי הנפט: אחד מכלי הנשק של ארה"ב "במלחמות" שלה בתקופת טראמפ. ארה"ב הפכה ליצרנית הנפט הגדולה בעולם, וביחד עם סעודיה, היא זאת שקובעת היום, למעשה, את מחירי הנפט בחוזים עתידיים. זהו גם אחד מכלי הנשק נגד פוטין.
והרוסים הם השולטים היום בסוריה של אסד. כלומר, במדינה חרבה, חסרת משאבים, חסרת כוח אדם לצרכים צבאיים וכלכליים, שיארך שנים על גבי שנים לשקם אותה, מבלי שימצא משקם עם יכולות כספיות. אסד הוא למעשה מריונטה של פוטין.
ואי-אפשר בלי דאעש. הוא עדיין חי ובועט, לוחם מלחמת גרילה בעיקר במזרח סוריה. ספק אם ניתן יהיה להוציא לו תעודת פטירה סורית.
ולגבי הכוח האמריקני עצמו - הוא "התחיל להוציא ציוד". רובו יעבור לעירק, ולא יחזור לארה"ב, בתהליך מדורג שיקח כמה חודשים. אם יהיה צורך, העוצמה הצבאית האמריקנית שתופעל בסוריה תהיה חיל-האוויר.
בסיס למלחמת אזרחים
מלחמת האזרחים הסורית האיומה מאחורינו, אך המלחמות שם לא נפסקו. כמו גם הרציחות וההרוגים. פשוט כבר לא מדווחים על כך. ובהקשר למלחמת אזרחים, תוספת קטנה בהקשר הישראלי - רקטור האוניברסיטה העברית בירושלים צופה אפשרות של מלחמת אזרחים בישראל. למה הוא מתכוון? למלחמה כמו בסוריה?
בדרך מקרה למדתי כי רקטור האוניברסיטה העברית בירושלים, שם הוסמכתי כשחיילים ירדניים ישבו על חומות העיר העתיקה, אמר בראיון עיתונאי לפני זמן מה כי בית המשפט העליון צריך לגבש דוקטרינה שתכפה על-כנסת ישראל להדיח את בנימין נתניהו מתפקידו. ואם היא לא תעשה כך אזי יווצר "בסיס למלחמת אזרחים". התחלחלתי. כאשר הבן של נתניהו אומר דבר שטות מטופשת, מיד גועשת התקשורת, אמות הסיפים של היכלי הפוליטיקאים רועדות, ותמיד ימצא אותו אליהו מצא, שופט בית המשפט העליון בדימוס, שישפוך אש וגופרית ויקונן על הדיקטטורה המשתלטת עלינו. וכאן, דממה, שקט. במזל נודע לי על הגותו של רקטור האוניברסיטה העברית.
לפי זכרוני היו אצלנו כמה פרופסורים שיעצו להפעיל טנקים נגד הטרוריסטים המתנחלים, וגם ברק באחת מדרשותיו דבר על מאבק דמים, או משהו כזה. אבל, מלחמת אזרחים? והשאלה הבאה לא נותנת לי מנוח:
למה התכוון הרקטור? למלחמת אזרחים נוסח סוריה? קשה להאמין, כי שם נהרגו יותר משבע מאות אלף איש, והדיקטאטור, פושע המלחמה, עדיין יושב בבטחה על כיסאו, מחכה שמדינות ערב הסוניות יחדשו עימו את היחסים. גם שם שולטים דיקטאטורים שיודעים לרצוח. ואולי הוא התכוון למלחמת אזרחים כמו בספרד (1936 - 1939)? ספק, כי שם דווקא הדיקטאטור הוא שרצח את הדמוקרטיה וניצח. ואולי מלחמת האזרחים האמריקנית, או הרוסית, או הסינית? או אולי בתימן, או בלוב? או בעוד עשרות מקומות אומללים? ואולי כל דבריו הם רק משל, או סתם דבר שטות שנפלט ממנו? עצוב!

תאריך:  17/01/2019   |   עודכן:  17/01/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
מרדכי ליפמן
פ. ויליאם אנגדהל: "אכן נרקמה תוכנית קונספירטיבית, במעורבות בריטית ואמריקנית, ובמיוחד בממשלת ג'ימי קרטר, נגד משטרו של השאה, התוכנית נועדה להגביר את הסלידה הציבורית האירנית מהשאה, על-מנת להמריץ הפיכה אזרחית"    "ממשל קרטר", כך טוען עוד אנגדהל, "החל לבקר את מדיניות ממשל השאה ולהפעיל עליו לחץ בינלאומי בטיעונים על הפרות בוטות של 'זכויות האדם'"
יורם אטינגר
מזכיר המדינה מייק פומפיאו והיועץ לביטחון לאומי ג'והן בולטון מתמקדים באיומים הכבדים על אינטרסים אמריקנים, כולל הבטחת קיום משטרים ערביים פרו-אמריקנים
רפי לאופרט
עד כה הותיר טראמפ בידי ישראל חופש פעולה כמעט מלא בעזה, ובסוריה, ובלבנון סייע בתאום ובעיצוב המודוס אופרנדי מול רוסיה    נראה שזה עומד להיות המצב גם בעתיד   
למהלך האמריקני ולאופן בו יתפרש על-ידי השחקנים האזוריים ועל פעולותיהם, תהיינה השלכות על ישראל בתחום האסטרטגי ובתחום הביטחון השוטף
איתמר לוין
העלאת מחירי הדלק והורדת הסובסידיות הן רק הסיבות המיידיות למחאה נגד הנשיא עומר בשיר, השולט במדינה בתערובת של שחיתות, אלימות וחוסר אונים
ד"ר יהושע קרסנה
הנסיגה האמריקנית אינה מפתיעה כאשר בוחנים את עקרונותיו של טראמפ. ישראל תצטרך לסמוך יותר על עצמה ולחפש עזרה מצידה של רוסיה, ולהתכונן להפתעות בלתי נעימות נוספות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il