X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
תחנה מרכזית נתניה 1976 [צילום: משה מילנר/לע"מ]
סיפורה של התחנה המרכזית בנתניה
תלאות רבות עברה התחנה המרכזית החדשה של נתניה עד לפתיחתה הרשמית בשלהי חודש פברואר 1963 התחנה שהייתה בזמנו מהתחנות המשוכללות והחשובות בשרון, הוקמה בלב נתניה סמוך להצטלבות רחובות שד' בנימין והרצל וקיימת במקום זה עד היום סיפורה של התחנה

העיר נתניה הוקמה כידוע בשנת 1929. כשנתיים לאחר הקמתה, בשנת 1931, נחתם הסכם תחבורה בין ועד המושבה לעקיבא סודק "הנהג הראשון של נתניה", וניתן לו זיכיון להפעיל קו נסיעות קבוע בין נתניה לתל אביב. ארכיון העיר נתניה יודע לספר כי תמורת הזיכיון שילם סודק 5 לירות לחודש.
עקיבא סודק עלה מאוקראינה גדל והתגורר במטולה. בתחילת שנות ה-20 היה נהג בקו טבריה-צפת-מטולה, ואף הוביל נוסעים ומשאות לדמשק, אך משהתברר לו שלא יזכה לקבל נחלה מפיק"א במושבה מטולה החליט למצוא עתידו במקום אחר. וכך, יחד עם חלוצים נוספים מהגליל, הקימו את נתניה בשנת 1929. בשנותיה הראשונות מנתה המושבה נתניה כמה מאות תושבים בלבד.
עקיבא סודק ושותפו ברויטמן מתל אביב פתחו בתל אביב משרד להסעות בשם "שותפות נתניה" ובבעלותם היו משאית ומכונית נוסעים אחת. ארכיון העיר נתניה יודע לספר כי פעם ביום יצא השירות של עקיבא מנתניה לת"א ובחזרה. היה זה טקסי-מונית גדולה. בין השאר הוביל הטקסי את "הפילם" לסרט בקולנוע אסתר שהיה מרכז הבילוי הבולט בעיר באותן שנים.

ראשית התחבורה הציבורית מנתניה לתל אביב
[צילום: זולטן קלוגר/לע"מ]

בתמונה:
ככר ציון בנתניה, כאן שכנה התחנה המרכזית.

החלה תחרות בין אג"ד ל"השרון המאוחד" על השליטה בקווי האזור התחרות לוותה לא פעם בתגרות ידיים בין נהגים והפרעות מכוונות לנסיעות
▪  ▪  ▪

הנסיעה מנתניה לתל אביב ארכה כשעתיים ועברה דרך כפר סבא ופתח תקוה, ולעיתים גם דרך טול כרם בדרך לא דרך. מחיר הנסיעה היה 10 גרושים לנוסע. לא פעם נתקעה מכונית ההסעה בדרך בוצית והנוסעים נאלצו לא פעם לשנס מותניים ולסייע בחילוץ המכונית מהבוץ הטובעני. בשל הדרך הבוצית או תקלה ברכב, היו לא פעם, מקרים שנוסעים הגיעו ליעדם באיחור שעות רבות ולעיתים אף כעבור יום שלם.
נתניה החלה להתפתח, ומהטקסי הבודד רכשה "שותפות נתניה" אוטובוס עם ספסלים מוצבים לאורכו, שחציו האחורי משמש להובלת משאות. לא חלף זמן רב ולחברת "שותפות נתניה" היו כבר 4 אוטובוסים. ב-1936 קמו חברות הסעות מתחרות בקווי השרון: ובהם "עמק חפר", "הגליל" וקואופרטיב "השרון המאחד", שהיה איחוד של נהגי משאיות ואוטובוסים מאזור כפר סבא הרצליה ועוד.
"שותפות נתניה" של סודק וברויטמן התאחדה עם ה"שרון המאוחד" וזו האחרונה הפכה להיות חברת ההסעות מהמובילות באזור נתניה והשרון. בשנת 1937, עם פתיחת כביש חיפה-ת"א (הכביש הישן) וקיצור משמעותי של משך הנסיעה מנתניה ויישובי השרון האחרים לתל אביב, ביקשה חברת "אגד" להפעיל קווים גם באזור נתניה והסביבה.
החלה תחרות בין אג"ד ל"השרון המאוחד" על השליטה בקווי האזור. התחרות לוותה לא פעם בתגרות ידיים בין נהגים והפרעות מכוונות לנסיעות. הדברים אף הגיעו לידי תביעות שנדונו בבית משפט. באוקטובר 1937 קם איחוד בין קואופרטיב "השרון המאוחד" ל"אגד". עקיבא סודק וחלק מחבריו בקואופרטיב "השרון המאוחד" הפכו לחברי "אגד". עקיבא נפטר ב-1964 בגיל 65 והיה מהפנסיונרים הראשונים של חברת אג"ד.
בשנת 1939 הפעילה אגד 6 נסיעות מתל אביב לנתניה ב: 6:15, 8:30, 1,11, 3, 4:30 ושש נסיעות חזור מתל אביב לנתניה בערך באותן שעות.

התחנה המרכזית הראשונה בנתניה
בר בסוף שנות ה-40 הועלה לסדר היום הציבורי בנתניה הצורך להקים תחנה מרכזית חדשה בנתניה שתחליף את התחנה הישנה
▪  ▪  ▪

האוטובוסים והמוניות (הטקסי) מנתניה לתל אביב ולישובים נוספים יצאו מאזור כיכר ציון ("כיכר פוט") שהייתה למעשה התחנה המרכזית הראשונה של נתניה. משרדי ורציפי תחנה מרכזית זו היו מפוזרים על פני מספר רחובות - רח' שער הגיא ורחובות סמוכים לו, והנוסעים, לא פעם, היו נאלצים להתרוצץ בין המכוניות הנוסעות ברחובות במתחם התחנה, כדי להגיע לתחנות השונות לעלות לאוטובוסים ולנסוע ליעדם.
עם גידול האוכלוסייה בנתניה ובכמות התנועה ברחובות העיר. גרמה הפעילות בתחנה המרכזית בעיר והאוטובוסים שחנו והעלו נוסעים לעיתים ממש באמצע הרחוב להפרעה לתנועה השוטפת במרכז העיר. כבר בסוף שנות ה-40 הועלה לסדר היום הציבורי בנתניה הצורך להקים תחנה מרכזית חדשה בנתניה שתחליף את התחנה הישנה שתחנותיה משרדיה היו, כאמור, מפוזרים על פני מספר רחובות על מדרכות הרחוב והפכה למטרד תחבורתי. בנוסף לכל אלה בהעדר מבנה מרכזי מקורה גדול לתחנה היו חשופים נוסעיה לגשמים רוחות וקור בחורף, ולשמש הקופחת בקיץ.

עיכוב של שנים בהקמת התחנה
קשיים בהפקעת השטחים במגרש שהיו מגרשים פרטיים עיכבו בעוד חודשים רבים את הקמת התחנה החדשה
▪  ▪  ▪

בשנות ה-50 הוקמה חברה בשם "מפעלי התחנות" כחברת-בת של אג"ד ואחד מתוכניותיה הראשונות הייתה להקים תחנה אוטובוסים מרכזית לעיר נתניה שגדלה והתרחבה באותן שנים באופן מואץ. לשם הקמת התחנה רכשה אגד מגרשים ב"פרדס סמיט" בנתניה (כיום באזור רחובות טשרניחובסקי סמילנסקי) ואף הוכנה תוכנית בניה, אך ועדת החינוך העירונית וועד ההורים של בתי הספר איתמר ותיכון טשרניחובסקי עררו על הקמת התחנה המרכזית בשל קרבת המקום לשני בתי הספר וטענו כי הדבר לא בטיחותי ועלול לסכן בטיחותם ושלומם של התלמידים.
ועדת החינוך של עיריית נתניה העבירה את נושא המחלוקת והקמת תחנה מרכזית חדשה לדיון בוועדה ממשלתית וזו לאחר דיונים ובירורים החליטה לקבל טענות ההורים והמליצה להקצות לאג"ד מגרש אחר ולהקים את התחנה במקום אחר. לבסוף הוצע לאגד לשם הקמת התחנה החדשה מגרש בן למעלה מ-12 דונם בלב ליבה של העיר סמוך להצטלבות הרחובות שד' בנימין, והרצל שהופקע לצורך הקמת התחנה המרכזית על-ידי עיריית נתניה, אולם קשיים בהפקעת השטחים במגרש שהיו מגרשים פרטיים עיכבו בעוד חודשים רבים את הקמת התחנה החדשה.
בשל העיכובים והמחלוקות רק ב-1961 הוחל על המגרש שהופקע בבניית התחנה המרכזית החדשה של נתניה שהייתה מתוכננת להיבנות עוד בשנות ה-50.

בנית התחנה וחנוכתה
כבר בשנותיה הראשונות של התחנה התגלעו חילוקי דעות בין אג"ד לעירית נתניה
▪  ▪  ▪

מלאכת בניית התחנה הופקדה בידי "סולל ובונה" שהיה אז מחברות הבנייה המובילות והגדולות בארץ. עלות הקמתה, כך נמסר, כמיליון וחצי לירות. טקס פתיחתה חנוכתה הרשמית נערך ביום חמישי 28 בפברואר 1963 במעמד שר התחבורה ישראל בר-יהודה, ראשי העיר נתניה, אנשי "אגד" ותושבים. לאחר גזירת הסרט כחול לבן, החלו נכנסים אליה "אוטובוסים מפוארים מקושטים בשלל ירק כשבהם מאות ילדים".
הייתה זו מתחנות האוטובוסים המרכזיות המשוכללות בארץ. התחנה השתרעה על שטח של 12 דונם וכללה 4 רציפים להורדה, 9 רציפים עירוניים ו-14 רציפים בין עירוניים. שטח מתחם התחנה, כך נמסר בעיתונות, הסתכם ב-2,500 מ"ר. בקומה השנייה של התחנה שכנו משרדי הנהלת התחנה וחדרי נהגים ופקידים. לאורך שתי חזיתות המבנה המרכזי בתחנה, הוקמו חנויות בשותפות מסחרית עם העירייה.
בניגוד לתחנות בערים אחרות פנו רוב חזיתות החנויות לרחוב ולא לתחנה. התחנה כללה מזנון-מסעדה, משרד טיולים של אגד (כנראה הכוונה "אגד תיור"), משרד אגד חבילות - העברת מטענים ושמירת חפצים, טלפונים ציבוריים, מקלט ציבורי חדרי שירותים ציבוריים ועוד.
בעיתונות דאז דווח כי כבר בשנותיה הראשונות של התחנה התגלעו חילוקי דעות בין אג"ד לעירית נתניה (שניהם היו למעשה שותפים בתחנה). העירייה דרשה מאגד להבטיח את שמירת השבת בשטח התחנה ואי הפעלת התחנה בשבתות בהתאם לחוק עזר עירוני, וכן התגלעו מחלוקות בין העירייה לאגד בעניין זכויות הבעלות על הקרקע של התחנה החדשה.

התחנה כיום
רבים מתושבי נתניה נזכרים בגעגועים ומוצפים בנוסטלגיה בהיזכרם בתחנה האוטובוסים המרכזית נתניה "של פעם"
▪  ▪  ▪

עם השנים כמו תחנות אוטובוסים מרכזיות רבות אחרות ברחבי הארץ שפגעי הזמן והזנחה נתנו בהם אותותיהם כך גם חזותה של התחנה המרכזית בנתניה הפכה עם השנים למיושנת ודהויה משהו. בשנים 2009- 2010 שופצה התחנה באופן משמעותי, רחבת הרציפים רוצפה בשיש והפכה בחלקה להיות מבנה סגור עם מיזוג אוויר.
כיום עוברים בשעריה אלפי נוסעים מדי יום. אם כי ידעה ימים יפים יותר, רוב קוויה הם תחנות מוצא והגעה ולא תחנות מעבר בן עירוניות. רבים מתושבי נתניה נזכרים בגעגועים ומוצפים בנוסטלגיה בהיזכרם בתחנה האוטובוסים המרכזית נתניה "של פעם". לרבים מהם, מן הסתם, חוויות וזיכרונות ילדות מהתחנה המרכזית של נתניה הישנה ו"החדשה" של פעם.

תאריך:  17/04/2019   |   עודכן:  17/04/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורה של התחנה המרכזית בנתניה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות תחבורה ציבורית
איתמר לוין
שתי עמותות מבקשות מבג"ץ לאסור על משרד התחבורת ליישם את מיזם "קווי שירות מותאמי ביקוש" עד אשר כלי הרכב יותאמו לבעלי מוגבלויות
איתמר לוין, יצחק דנון
החברה הישראלית טוענת שהחברה הצרפתית הפרה הסכם להקמת מיזם משותף רחב היקף בתחום הרכבות, וגרמה להפסקת עבודתה בתחזוקת קרונועים עבור רכבת ישראל
עידן יוסף
נתניהו על השביתה ברכבת: אקים השבוע צוות שימנע השבתת שירותים חיוניים במדינה ויאפשר את חופש התנועה לכל אזרחי ישראל    בהסתדרות מאיימים בהשבתה של כל המשק וממליצים לא לנסות אותם
עידן יוסף
תקלת החשמל בקו המהיר לירושלים תוקנה, ותנועת הרכבות מחודשת, בתדירות של רכבת אחת בשעה, לכל כיוון, במקום שתי רכבות בשעה בשל עיצומי הוועד
עידן יוסף
משרד התחבורה והנהלת הרכבת אינם יכולים להתעלם מהכרעתם של עובדי הרכבת להעמיד בראשם את גילה אדרעי. במקום לנסות לערוך לה סיכול ממוקד יש להידבר עימה בכפיים נקיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il