X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
וושינגטון לא רוצה [צילום: חוזה מגאנה, AP]
בייג'ינג לא מסוגלת [צילום: אנדי וונג, AP]
המשבר אינו יוצר מגמות חדשות אלא מעצים קיימות

הקורונה היא תחנה, לא נקודת מפנה

נשיא המועצה האמריקנית ליחסי חוץ, ריצ'רד האס, טוען במאמר ב-Foreign Affairs ששקיעת המנהיגות האמריקנית, חולשת המוסדות הבינלאומיים והמאבקים בין המעצמות - כל אלה היו לפני הקורונה ויהיו אחריה ההיקף הבינלאומי של המשבר והשלכותיו מחייבים ארגון מחדש של המערכת העולמית, אך זה לא יקרה - כי אין שום מדינה שתוביל את המהלך
▪  ▪  ▪

הקורונה תשנה את העולם – אך לא בצורה כה דרמטית כפי שיש הסבורים, טוען ריצ'רד האס, נשיא המועצה האמריקנית היוקרתית ליחסי חוץ, במאמר ב-Foreign Affairs. המגיפה והתגובה לה חיזקו את המאפיינים העיקריים של הגיאופוליטיקה הנוכחית, ולכן המשבר יהיה פחות נקודת מפנה ויותר תחנה במסלול בו העולם נע בעשורים האחרונים. המנהיגות האמריקנית המעורערת, שיתוף הפעולה הגלובלי השביר, מאבקים בין המעצמות – כל אלו היו לפני הקורונה ויהיו אחריה.
אחד הסממנים הבולטים של המשבר הוא העדר מנהיגות אמריקנית, כאשר ארה"ב לא כינסה את העולם למאמץ משותף להתמודד עם הנגיף והשלכותיו הכלכליות. כתוצאה מכך, מדינות רבות מסתדרות בעצמן או מבקשות עזרה ממדינות אחרות ובראשן סין. אלא שבפועל, אומר האס, מדובר בתהליך הגלוי לעין מזה לפחות עשור. בחלקו הוא נובע מהתחזקותן של סין ומדינות נוספות, ובחלקו – ממהלכים אמריקניים כמו נסיגה מאפגניסטן והמזרח התיכון בימי ברק אובמה, והיציאה מאפגניסטן וסוריה בידי דונלד טראמפ.
ארה"ב פשוט אינה מעוניינת להנהיג בנושאים עולמיים, וזה היה חלק ניכר מהצלחת ססמת "אמריקה תחילה" של טראמפ. אמריקנים רבים סבורים שהעיסוק בענייני העולם הוא בזבוז ובא על חשבון העיסוק בענייני פנים. הקורונה מחזקת דעה זו, למרות שהיא אמורה ללמד דווקא על חשיבות המערכת הגלובלית. זוהי טענת שווא, סבור האס, משום שארה"ב יכולה וצריכה לעשות את שניהם, אבל היא נטענת למרות זאת.
מן העבר השני, המודל האמריקני מושך הרבה פחות מאשר בעבר – וגם זה החל לפני הקורונה. השיתוק הפוליטי, האלימות בנשק חם, הכשלים שהובילו למשבר הפיננסי, מגיפת ההשמנה – כל אלו גרמו לארה"ב להיראות בלתי אטרקטיבית בעיני רבים. התגובה האיטית, המהוססת וחסרת היעילות של הממשל לקורונה, רק תחזק את הרושם שארה"ב איבדה את דרכה.
הקורונה מלמדת שהגלובליזציה היא מציאות, לא אפשרות בחירה. אבל חוסר התפקוד של ארגון הבריאות העולמי מלמד עד כמה גרוע מצבה של המשילות הבינלאומית. גם כאן, סבור האס, מדובר בסופו של דבר בהדגשת מגמות קיימות. המציאות העצובה היא, שלמרות השימוש הנרחב במילים "הקהילה הבינלאומית", הרי שזהו ביטוי חסר ממשות – וזה לא ישתנה בקרוב. התגובה למשבר הייתה לאומית או תת-לאומית, לא בינלאומית – וההתאוששות תהיה דומה.
כדי לשנות את המצב יש צורך בשיתוף פעולה בין ארה"ב לסין, וזה לא יקרה. רבים בוושינגטון מאשימים את סין בהתפשטות הנגיף ובשבועות ארוכים של טיוח ממדי המגיפה. הניסיון הסיני לטעון כעת שטיפולה בקורונה היה מצליח ולהציע אותו כמודל לעולם, רק מגביר את העוינות האמריקנית. אם כבר, אזי המשבר יגביר את הקולות לנתק בין שתי הכלכלות ולהפחית את התלות האמריקנית במפעלים סיניים. הסינים מצידם ימשיכו לראות את הנוכחות האמריקנית באסיה כפסולה מעיקרה וימשיכו להתנגד למדיניותה בנושאי סחר, זכויות אדם וטייוואן.
ההתנגדות ברוב העולם המפותח לקלוט מספרים גדולים של פליטים, תגבר בעקבות המגיפה בשל החשש מייבוא מחלות נוספות, וגם כדי שלא להחמיר את האבטלה הצפויה להיות גבוהה ממילא. זו תהיה המגמה למרות מספר כמעט חסר תקדים של פליטים ועקורים, שינועו ממדינות שכלכלותיהן מתמוטטות. התוצאה תהיה סבל אנושי רב יותר, ונטל גדול יותר על מדינות שממילא מתקשות לשאת אותו – תוך עלייה נוספת בחוב הלאומי של מדינות מתפתחות. כל אלו מעוררים חשש מפני רעשי-משנה באפריקה, הודו, ברזיל ומקסיקו, שיקשו על ההתאוששות הגלובלית.
התפשטות הקורונה באירופה הבליטה גם את אובדן התנופה של רעיון האיחוד האירופי, ממשיך האס, כאשר המדינות הגיבו בעצמן ולא כגוש. אבל המגמה הזאת החלה לפני שנים והודגמה היטב על-ידי הברקזיט. השאלה אחרי המשבר תהיה באיזו מידה תמשיך המטוטלת לנטות מבריסל אל בירות המדינות, ולא האם היא תטה. תוצאה נוספת: המשך הפיחות במעמדן של הדמוקרטיה וזכויות האדם, כאשר המגיפה מהווה עילה לפגיעה נוספת בהן.
לדעת האס, משבר הקורונה קורא לבנות סדר עולמי יעיל יותר – כפי שעשתה זאת מלחמת העולם השנייה. סדר שכזה צריך לכלול שיתוף פעולה נרחב יותר באיתור מוקדם של מגיפות ובהתמודדות איתן. לצד זאת, יש לטפל בשינויי האקלים, במרחב הסייבר, בפליטים, בהפצת הנשק הגרעיני ובטרור. אולם קשה להאמין שזה יקרה, כי העולם אינו בנוי להתארגנות מחדש. הכוח מחולק בין יותר מדי ידיים, הסכמות אינן בנמצא והטכנולוגיה המודרנית מקשה להתמודד עם האתגרים שהיא מציבה. ארה"ב אינה רוצה ליטול את ההובלה ולשום מדינה אחרת אין רצון ויכולת לעשות זאת במקומה.

תאריך:  14/04/20   |   עודכן:  14/04/20
+40% מהחולים בקורונה ששבו מחו"ל - הגיעו מארה"ב
00:09 15/04/20  |  יואב יצחק

נתונים שחושף משרד הבריאות מגלים כי חלק ניכר מהחולים בישראל שנדבקו בנגיף הקורונה הגיעו מארה"ב. הם נדבקו במקומות ציבוריים בארה"ב ועם שובם הדביקו אחרים. דוח אפידמיולוגי שפרסם משרד הבריאות קובע כי 40% מהחולים ששבו מחו"ל הגיעו מארה"ב. רבים אחרים הגיעו מאיטליה, לונדון וצרפת. נזכיר, כי בניגוד להנחיות, ישראלים ששבו מחו"ל דרך נמל התעופה בן-גוריון לא נשלחו לבידוד במלוניות.

+עליות חדות בבורסות בניו-יורק - מצפים ליציאה מהסגר
00:01 15/04/20  |  יואב יצחק

עליות חדות בבורסות בניו-יורק, בעקבות הציפיות ליציאה בקרוב מהסגר והנתונים המצביעים על ירידה במספר הנדבקים והמתים ממגיפת הקורונה. הנשיא דונלד טראמפ הכריז על ה-1 במאי כתאריך יעד להתחלה של יציאה. הדאו ג'ונס עלה ב-2.4%. נאסד"ק עלה ב-4%. הנפט, לעומת זאת, ירד בשיעור של 10%.

+דוח מוטה של וועדת הקורונה
23:24 14/04/20  |  אפרים הלפרין   |   לרשימה המלאה

ועדת הקורונה היא לא הוועדה לביקורת המדינה  ▪  אם חפצת חיים היא, עליה לשבח ולחזק את החוזקות, ולבקר את החלושות  ▪  כמה עצוב ומזיק שהוועדה הזו עוסקת בחולשות בלבד

רק מחדלים [צילום: דוברות המשטרה]
+קריאה בפרשות "תזריע" ו"מצורע" בימי הקורונה
22:00 14/04/20  |  איתן קלינסקי   |   לרשימה המלאה

לשתי הפרשות, המחייבות אותנו לשמירה על בריאות הגוף, יש נוכחות חזקה בסדר היום של מחזור הקריאה בתורה, אבל הן נעדרו, למרבה הצער, מסדר היום של כל ממשלות ישראל, שלא נתנו דעתן להקציב את התקציב הדרוש למערכת הרפואה הציבורית

מניעת מגיפות [צילום: עבד ראחים חטיב/פלאש 90]
+איך נרגיש אחרי המבול
21:28 14/04/20  |  עדי בליי   |   לרשימה המלאה

ההשלכות הפסיכולוגיות העתידיות של משבר הקורונה עדיין לא ידועות, אך בהתבסס על דיווחים של מומחי מגיפות, ניתן לחזות כי תהינה השפעות עמוקות על כולנו

היום שאחרי [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
+הגבעטרון מאחלת חג שמח מהגלבוע
18:28 14/04/20  |  עידן יוסף

דבר לא יעצור אותם מלשמח. להקת הגבעטרון לא מפסיקה לרגש ושולחת ברכת "חג שמח" מהגלבוע.

[צילום: הגבעטרון, באדיבות מוא"ז הגלבוע]
+שני חולים נוספים מתו מקורונה
18:26 14/04/20  |  עידן יוסף

במחלקה המבודדת במרכז הרפואי שערי צדק מת מקורונה מטופל בן 90 עם מחלות רקע מורכבות. בשערי צדק מאושפזים 114 מטופלים, מתוכם 12 מונשמים. בהדסה עין כרם: מת חולה קורונה בן 78 שסבל ממחלות רקע רבות ומורכבות. צוות הדסה איפשר לבני המשפחה להגיע ליחידה על-מנת להיפרד ממנו ברגעים האחרונים.

+כך נראים כבישי ישראל עם כניסת ההסגר
18:20 14/04/20  |  עידן יוסף

מחלף הכפר הירוק, רמת השרון, כביש 5, היום בשעה 18:10 תועד כשהוא ריק עם כניסת ההסגר לתוקף. על-פי נתוני מרכז ניהול התנועה הלאומי של חברת נתיבי ישראל, החולש 8,500 ק"מ כביש, היקף התנועה בכבישים כעת הינו 1% מנפח התנועה של שעה זו בשגרה.

[צילום: נתיבי ישראל]
+נחנך בית החולים הטורקי בעזה
17:57 14/04/20  |  עידן יוסף

אחרי שנים שעמד מוכן וריק, נחנך רשמית בית חולים הטורקי בעזה. הוא משמש כעת כמתקן לבידוד עזתיים ששבו דרך מעבר רפיח וזקוקים להשגחה רפואית כגון מטופלים לאחר ניתוח שעברו במצרים.

[צילום: טלגרם]
[צילום: טלגרם]
+בת 71 מתה מקורונה
17:39 14/04/20  |  עידן יוסף

מספר המתים מקורונה בישראל עלה ל-120: בת 71 שהגיעה מבית אבות בטבריה וסבלה ממחלות רקע מתה בבית החולים פוריה.

+מתחמי "היבדק וסע" מגיעים לתרשיחא וראמה
17:35 14/04/20  |  עידן יוסף

מחר (ד') יפעלו משעות הבוקר מתחמי "היבדק וסע" הקבועים של מגן דוד אדום ומשרד הבריאות בתל אביב, בירושלים, בחיפה ובבאר שבע, ולצידם המתחמים הניידים במודיעין, ברהט, במזרח ירושלים, וגם בתרשיחא ובראמה. בצאת החג ייפתח גם מתחמם "היבדק וסע" הנייד בבני ברק, שם מפעיל מד"א שירות מיוחד ללא עלות, לאזרחים שאין ברשותם רכב פרטי, לאיסוף מביתם באמבולנסים מיוחדים אל המתחם, והחזרתם לאחר ביצוע הדגימה.
שבעה מחלימים מנגיף הקורונה תרמו היום פלסמה, מתוך 26 שתרמו עד כה. לצידם, חמישה חולים קיבלו היום פלסמה, מתוך 16 חולי קורונה שקיבלו פלסמה עד כה בישראל (שתי מנות לכל מטופל). חולי קורונה אשר חלפו לפחות 14 יום מהחלמתם המלאה, מוזמנים לתרום פלסמה, בהליך פשוט ביותר. לשם כך, ניתן לפנות לשירותי הדם של מד"א בטלפון 03-9101101 או בדוא"ל hadarm@mda.org.il

+מוקי ועברי לידר הקדישו שיר למשטרה
17:25 14/04/20  |  עידן יוסף

מוקי ועברי לידר חלקו את השיר החדש שלהם "תזכור הכל" עם שוטרים שתועדו על-ידי אגף התיעוד של המשטרה בעבודתם בכל רחבי הארץ. השיר הוקדש בהצדעה למשטרת ישראל עם הפתעה מרגשת בסופו של הקליפ.

[צילום: דוברות המשטרה]
+בית שמש: תינוק בן 8 ימים חלה בקורונה
17:03 14/04/20  |  עידן יוסף

תינוק בן שמונה ימים מבית שמש נדבק בקורונה, מדובר בחולה הצעיר ביותר בארץ. הוא פונה לבית החולים וולפסון לאחל שסבל מחום והושם בבידוד. אמו נבדקה, תוצאות הבדיקה טרם התקבלו.

+מסתמנת הקלה בחובות המדינות המתפתחות
16:58 14/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

שרי האוצר והנגידים המרכזיים בקבוצת G7 תומכים בדחיית הפרעון של חובות לממשלות ולבנקים מסחריים - בתנאי שכל מדינות G20 יסכימו לצעד; הסכמה כזאת צפויה להתקבל

מזון לנפגעי הקורונה במצרים [צילום: נרימן אל-מופתי, AP]
+אין בשלב זה בסיס להפחדות
16:57 14/04/20  |  אהוד ברק   |   לרשימה המלאה

התמונה העולה משיחות עם אנשי מקצוע היא של מערכת ממשלתית מזגזגת שאל שיקוליה מתגנבים אינטרסים ביזאריים כמו תורמים מעבר לים של חברי ממשלה ומחלק הפיתות או מאפיית הפיצות שקרובים לשר כזה או אחר  ▪  רשומה מספר 9

שם: פיקוד העורף בחלוקת מזון בירושלים [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+נדחתה עתירה נגד הסגר ברמות
15:09 14/04/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ברון: אין מנוס מהירתמות חברתית כוללת למאבק בהתפשטות הנגיף - כל אחד ב-ד' אמותיו  ▪  עמית: הפגיעה בזכויות יסוד חוקתיות צריכה להיות מידתית וממוקדת ככל שניתן

רמות. קצב הדבקה מהיר
+מניין המתים מקורונה בישראל עלה ל-119
14:02 14/04/20  |  מירב ארד

בבית החולים וולפסון מת חולה קורונה בן 82. לחולה היו מחלות רקע והוא אושפז בבית החולים במשך שלושה ימים. בכך, עלה מניין המתים מנגיף הקורונה ל-119.

+מסיכות פנים לכולם
14:02 14/04/20  |  חיים ביבר   |   לרשימה המלאה

חלוקת מסכות לכל האזרחים  ▪  בדיוק כמו שחילקו מסיכות אב"כ במלחמת המפרץ חייבת להיות חלוקת מסכות, במרכז חלוקה, או במשלוח הביתה

לפי מספר נפשות [צילום: חן לאופולד/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקורונה היא תחנה, לא נקודת מפנה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ארה"ב הנהיגה ושילמה וחרבנו עלי
אורי... .  |  14/04/20 23:51
2
עוד גלובליסט...
חשדנית  |  16/04/20 09:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איתמר לוין
שרי האוצר והנגידים המרכזיים בקבוצת G7 תומכים בדחיית הפרעון של חובות לממשלות ולבנקים מסחריים - בתנאי שכל מדינות G20 יסכימו לצעד; הסכמה כזאת צפויה להתקבל
אהוד ברק
התמונה העולה משיחות עם אנשי מקצוע היא של מערכת ממשלתית מזגזגת שאל שיקוליה מתגנבים אינטרסים ביזאריים כמו תורמים מעבר לים של חברי ממשלה ומחלק הפיתות או מאפיית הפיצות שקרובים לשר כזה או אחר    רשומה מספר 9
איתמר לוין
ברון: אין מנוס מהירתמות חברתית כוללת למאבק בהתפשטות הנגיף - כל אחד ב-ד' אמותיו    עמית: הפגיעה בזכויות יסוד חוקתיות צריכה להיות מידתית וממוקדת ככל שניתן
חיים ביבר
חלוקת מסכות לכל האזרחים    בדיוק כמו שחילקו מסיכות אב"כ במלחמת המפרץ חייבת להיות חלוקת מסכות, במרכז חלוקה, או במשלוח הביתה
שוקי אמרני
ההשלכות הקשות הצפויות ממגפת הקורונה על חיי הפרט, החברה והמדינה מחייבות שינוי כללי המשחק לרבות שינוי התשתית החוקית והנורמטיבית לניהול משברים בזירה הגלובלית והמקומית. המאפיינים של מדינת ישראל מעצימים את החשיבות והדחיפות הנודעת להסדרת ניהול משברים ובמרכזם הקצאת המשאבים הדרושים וחקיקה שתקבע באופן ברור את חלוקת התפקידים בין הגופים השונים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il