X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
קשה לראות כיצד יזכה בנימין נתניהו למשפט הוגן לאחר גל הפרסומים נגדו עמדתה של הנשיאה אסתר חיות בנוגע לזכות להליך הוגן מטרידה גם היא
▪  ▪  ▪
"יותר מדי משפט עיתונות" [צילום: מן הטלוויזיה]

בחודש יולי 2013 אמרה השופטת (וכיום הנשיאה) אסתר חיות, כי יש לבטל את כלל הסוב-יודיצה (סעיף 71 לחוק בתי המשפט), האוסר על פרסומים בנוגע להליך פלילי תלוי ועומד במטרה להשפיע על מהלך המשפט או על תוצאותיו. באופן לא מפתיע, זה קרה קצת אחרי שהנשיא דאז, אשר גרוניס, קבע (בהסכמתה של חיות), כי יש לבטל את צו המניעה נגד שידור תחקיר "עובדה" בעניינו של שמעון קופר. בית המשפט המחוזי בתל אביב (השופט גדעון גינת) סבר, כי זכותו של נאשם להליך הוגן גוברת בנסיבות העניין על הזכות לחופש הביטוי, אך גרוניס הסביר, כי הנורמה הפלילית בדבר סוב-יודיצה איננה מתירה אוטומטית הוצאת צווי מניעה מראש הפוגעים בחופש הביטוי.
ברמה האופרטיבית, בית המשפט העליון קיבל את הערעור של "עובדה" והעיתונאית אילנה דיין על יסוד נימוקים דיוניים גרידא (כגון: אי-תשלום אגרה ואי-צירוף תצהיר), אולם כל שופטי ההרכב (גרוניס, חיות ונעם סולברג) הביעו את עמדותיהם העקרוניות בנוגע לעבירת הסוב-יודיצה. גרוניס קבע, כי השימוש בעבירה זו לשם מניעה מראש של פרסומים הנוגעים להליך פלילי תלוי ועומד, חייב להיעשות במשורה. סולברג קבע, כי לא פג טעמה של עבירת הסוב-יודיצה גם בעידן הנוכחי, ולכן אין מניעה לנאשם בפלילים לעתור לסעד בעניין זה. חיות קבעה, כי מניעה מוקדמת של פרסומים פוגעת פגיעה קשה בזכות החוקתית לחופש הביטוי, שהיא בלשונה "נשמת אפו של כל משטר דמוקרטי".
למרבה הצער, לצד דברי השבח וההלל של חיות לחופש הביטוי, לא נאמרה מילה אחת על הסכנה שבהרשעת שווא של חפים מפשע. היה נדמה לרגע שהעליון "שכח", כי חופש הביטוי, ככל זכות חוקתית, איננו חופש מוחלט. חיות כתבה גם, כי ספק רב בעיניה אם קמה הצדקה למניעה מראש של שידור התחקיר בעניינו של קופר.
אבל מה זה בכלל "ספק רב" כשמנגד עומד אינטרס חשוב של שמירת טוהר ההליך הפלילי? אם נשים על כפות המאזניים את חופש הביטוי והעיתונות מול זכותו של הנאשם למשפט הוגן - ברור לגמרי לאן נוטה הכף: לא ניתן להצדיק פגיעה בטוהר ההליך השיפוטי הפלילי. הגנה על אדם מפני סיכון של הרשעת שווא, איננה בגדר זכות שניתנת לאיזון, גם לא מטעמים של חופש הביטוי. יפים לענייננו הדברים הברורים שקבע מקדמת דנא השופט (ולימים הנשיא) יואל זוסמן: "חופש הביטוי אינו חופש להסיג את גבולו של בית המשפט ולדון באשמתו של אדם". לא בכדי בשנים האחרונות בית המשפט העליון שב וחזר בהסכמה על דברים נכוחים אלה.
בין דכנר לסוכן המשטרתי
בחודש ספטמבר 2012 (כחצי שנה לפני שניתן פסק הדין של בית המשפט העליון בפרשת קופר) חיות התירה, בהסכמת השופטים עוזי פוגלמן וצבי זילברטל, לשדר את תחקיר "כלבוטק" שעסק בעד המדינה שמואל דכנר בפרשת הולילנד. אולם, עיון בפסק הדין הקצרצר מלמד, כי הסוב-יודיצה פשוט "נשכחה" מעיני בית המשפט, כך שייתכן ששידור התחקיר זיהם את ההליך השיפוטי ופגם בשאלת מהימנותו של דכנר. במאמר מוסגר יצוין, כי כשנתיים לאחר מכן (קרי - כשנה וחצי לאחר שניתן פסק הדין בפרשת קופר), השופט אליקים רובינשטיין - שהיה בדעת מיעוט בדיון הנוסף בפרשת סרן ר' - רמז באוביטר, כי גישתו בסוגיית הסוב-יודיצה נוטה לעמדתו של השופט סולברג בפרשת קופר, תוך שהוא אומר כי לדעתו קיים "קושי של סתירה מניה וביה בעמדה ה'מנטרלת' את הסוביודיצה כליל".
חלפו שבע שנים מאז פרשת קופר. פסק דין עקרוני זה בסוגית הסוב-יודיצה "נבלע" אי-שם במאגרי החיפוש המשפטיים וצוטט שוב ושוב בהקשר אחר לחלוטין: החשיבות שבצירוף תצהיר בהליכים אזרחיים. כלומר - מה שהתחיל בקול תרועה הסתיים בקול ענות חלושה.
בחודש שעבר קבע סגן נשיא בית המשפט המחוזי בלוד, מנחם פינקלשטיין, בפרשת רצח הסוכן המשטרתי אנטון רומן, כי הוא מצטרף במישור העקרוני לעמדת השופט סולברג לפיה משפטו הפלילי של כל נאשם חייב להתקיים אך ורק בתוככי בית המשפט ולא בכיכר העיר. פינקלשטיין הוסיף וקבע באופן שאינו משתמע לשני פנים כי "האיסור הפלילי [של הסוב-יודיצה] עדיין קיים, ולא בכדי".
חשוב להדגיש: בעוד התחקיר בעניינו של קופר כלל סדרת ראיונות עם עדות התביעה המרכזיות ("הנשים בחייו של הנאשם") תוך מעין-דימוי של הליך משפטי, התחקיר בעניינו של הסוכן המשטרתי עסק באירוע הרצח וכלל הצגת חומרי חקירה וראיונות עם פרקליטים וקציני משטרה שטיפלו בהפעלתו ובחקירת הרצח, כשאחד מהם אף שימש כעד תביעה. בכל מקרה, חשוב לזכור שלא מדובר כאן באינטרס מובהק של חופש הביטוי הקלאסי ועיתונות חוקרת "פר אקסלנס" (כגון: חשיפת שחיתות שלטונית), אלא במה שנראה כניסיון לצבור נתוני מידרוג ("רייטינג") בסיקור פרשיות רצח "צהובות" על חשבון פגיעה בטוהר ההליך השיפוטי. ל"עובדה", "כלבוטק" והציבור הרחב לא היה נגרם נזק מדחיית שידור התחקירים עד לסיום המשפט, או למצער עד להשלמת עדותם של העדים שהתראיינו לתקשורת.
מה עמדתה של חיות?
ראוי להקדיש עוד מעט לעמדתה של חיות. כאמור, בשנת 2013 היא ביכרה את חופש הביטוי והעיתונות על פני זכותו של הנאשם למשפט הוגן. בחודש שעבר, כאשר ארגון העיתונאים עתר נגד תקנות שעת חירום המאצילות לשב"כ סמכות לאכן טלפונים של עיתונאיים שחלו בקורונה, באופן שעלול לגרום לחשיפת מקורותיהם, חיות הגדילה לעשות וביכרה את חופש העיתונות על פני הזכות לחיים ולבריאות. חיות (בהסכמת המשנה חנן מלצר) קיבלה את העתירה וקבעה, כי "על חשיבותו של חופש העיתונות במדינה דמוקרטית אין צורך להכביר מילים". זהו. מסתבר, שלשיטתה של חיות, די בנימוק זה כדי לבטל החלטת ממשלה הנוגעת לחיי אדם.
לעומת זאת, סולברג חלק על כך ואמר בדעת המיעוט: "עם כל חשיבותם של חופש העיתונות והחיסיון העיתונאי... הזכות לחיים גוברת על חשש הפגיעה בחופש העיתונות". אכן, דבר מובן מאליו. חופש הביטוי והעיתונות, כבודם במקומם מונח, אך הם מזמן אינם חזות הכול. בייחוד לא כשמדובר בדיני נפשות.
נסכם. לפני שבע שנים חיות שגתה כשהעדיפה את חופש הביטוי והעיתונות על פני זכותו של הנאשם להליך הוגן. בחודש שעבר פינקלשטיין החזיר עטרה ליושנה כשקבע בצדק, כי הסוב-יודיצה עדיין לא מתה, ונתן משקל ניכר לטוהר ההליך השיפוטי. לפני שבועיים חיות שגתה שוב כשהעדיפה את חופש העיתונות על פני הזכות לחיים ולבריאות. עם זאת, בחודש שעבר גם הורתה חיות לקיים דיון נוסף בפרשת השוטר היורה נאור יצחק, בעיקר מהנימוק של פגיעה בזכות להליך הוגן.
ומה לגבי ראש הממשלה, בנימין נתניהו? עיקרון הסוב-יודיצה הופר ברגל גסה במקרה שלו. העיסוק התקשורתי בו חצה כל גבול מבחינת היקף הפרסומים, תכיפותם, עוצמתם וחומרתם. לא בכדי אמרה פרופ' רות גביזון, משפטנית מוערכת וכלת פרס ישראל לחקר המשפט: "אני חוששת שאכן אין לנתניהו סיכוי לקבל משפט צדק. היה יותר מדי משפט עיתונות". גם שר המשפטים לשעבר, עו"ד משה נסים, הביע את חששותיו מכך שנתניהו לא יזכה למשפט צדק. על עמדה זו של נסים נמתחה ביקורת מצד האקדמיה ומצד שופטים בדימוס. השופט בדימוס אורי שטרוזמן (המזוהה עם הליכוד) השיב: "כאשר יש בשפיטה כדי לקבוע את עתיד ישראל והשופטים חשים שהוא תלוי בהם, תוצאות המשפט עלולות להיות מוטות לפי השקפותיהם ולאו-דווקא כמתחייב מהראיות".
לעניות דעתי, הצדק עם גביזון, נסים ושטרוזמן. קשה לראות כיצד נתניהו יכול לזכות למשפט הוגן, לאחר שעניינו נמרח שוב ושוב מעל דפי העיתונות. נזכיר שבעניינו של הנשיא לשעבר משה קצב הזהיר בית המשפט העליון (מרים נאור, עדנה ארבל וסלים ג'ובראן), כי אין לשלול את האפשרות שהעברת הדיון המשפטי אל הזירה התקשורתית, עלולה לגלוש לכדי פגיעה בטוהר ההליך השיפוטי ובדימויו ואף להביא לביטולו של כתב האישום.

הכותב הוא עורך דין העוסק בליטיגציה ובייצוג חברות ולקוחות פרטיים. בשנת 2013 התמחה בלשכתו של השופט סולברג בבית המשפט העליון, אך לא עסק בפרשת קופר.
תאריך:  10/05/2020   |   עודכן:  10/05/2020
+ההקראה בתיק נתניהו - ב-24 בחודש
18:52 10/05/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

בית המשפט הטיל מגבלות על מספר הנוכחים באולם בעת הדיון הראשון, בשל הנחיות הקורונה  ▪  הדיון יועבר בשידור במעגל סגור לשני אולמות נוספים בבית המשפט המחוזי בירושלים - אך לא ישודר בשידור ישיר

האולם אינו גדול די הצורך
סניגור אחד באולם [צילום: גלי טיבון]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אביחי מנדלבליט / Avichai Mendelblit  אורי שטרוזמן  אילן ישועה / Ilan Yeshua  אילנה דיין  איריס ניב-סבאג  אליקים רובינשטיין / Elyakim Rubinstein  אסתר חיות / Esther Hayut  ארי  הרו / Ari Haro  ארנון מוזס / Arnon  Mozes  ארנון מילצ'ן  אשר גרוניס / Asher Grunis  בג"צ קול העם  בועז בן-צור  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גדעון גינת  ג'יימס פאקר  הלל צ'רני  ז'ק חן  חופש הביטוי  חנן מלצר / Hanan Melcer  יהודית תירוש / Yehudit Tirosh  יוני תדמור / Yonni Tadmor  ליאת בן-ארי שווקי / Liat  Ben-Ari Shwekey  מיכל רוזן-עוזר  ממשלת ישראל / Israel Government  מנחם פינקלשטיין  מרים נאור / Miriam Naor  משה בר-עם  משה נסים / Moshe Nisim  משה קצב / Moshe  Katsav  נוית נגב  ניר חפץ  נעם סולברג / Noam Sohlberg  סלים ג'ובראן / Salim Joubran  עדנה ארבל / Edna Arbel  עודד שחם  עוזי פוגלמן / Uzi Vogelman  עמית חדד / Amit Hadad  צבי זילברטל / Zvi Zylbertal  רבקה פרידמן-פלדמן / Rivka Fridman-Feldman  רות גביזון  שאול אלוביץ / Shaul Alovich  שלמה פילבר / Shlomo Filber  שמואל דכנר
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסוב-יודיצה נרמס בתיקי נתניהו
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ואולמרט זכה למשפט הוגן?
משה 1949  |  10/05/20 13:41
 
- אצל אולמרט זקן העידה על מעטפות
עוד סתם אחד   |  22/05/20 21:13
2
חיות הביתה.  ל"ת
אברי גדול  |  10/05/20 23:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משפט נתניהו
איתמר לוין
מ-12 בחודש ידונו בתי המשפט המחוזיים גם בנושאים פליליים - ולכן ניתן יהיה לקיים את ההקראה בעוד שבועיים    עם זאת, תנאי הריחוק החברתי עלולים לחייב דחייה נוספת בשל העדר מקום מספיק בבית המשפט המחוזי בירושלים
דן מרגלית
הייתה הצעה מאת אביגדור ליברמן לפתור את הסוגיה בחקיקה הקובעת כי אדם עם כתב אישום פלילי אינו יכול לכהן כראש הממשלה    אבל בתוך עמנו אנו יושבים ויודעים כי היא אפילו לא הונחה על שולחן הכנסת
דן מרגלית
עצם העובדה שביבי כפה בכלל על בג"ץ דיון כה מביך בסוגיה אם הוא כשיר להיות ראש הממשלה היא התהום
עמוס שנער
ברוב חוצפתם קבעו השופטים לפני הבחירות שהסוגיה בעניין כשירותו של נתניהו הינה תיאורטית ולכן אין צורך לדון בה עד שהוא ייבחר    במילים אחרות, שופטי בית המשפט שלחו את אזרחי ישראל לקלפיות מבלי שהם ידעו אם הכרעתם תכובד ובכך הם העבירו את ההכרעה התיאורטית לעם
מחלקה ראשונה
אמון הציבור ביועמ"ש מתרסק: סקר ישראל היום חושף כי 48% לא מאמינים לו    בג"ץ צריך למשוך ידו מהפוליטיקה    התקשורת איבדה את אמון הציבור
רשימות נוספות
פתיחת משפט נתניהו נדחתה  /  איתמר לוין
משפט נתניהו יחל כמתוכנן  /  איתמר לוין
נתניהו: לדחות המשפט ב-45 יום  /  איתמר לוין
ראיתי את כבודו מוחט את אפו  /  עמנואל בן-סבו
"בואו נדבר קונקרטי"  /  איתמר לוין
"אני לא מכיר הליך כזה"  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il