X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ירדן התמודדה בצורה טובה עם הקורונה, גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה כלכלית אפשרות הסיפוח ביהודה ושומרון ירדה מעל הפרק - עוד בשורות טובות לממלכה אז מדוע פועל המשטר נגד מתנגדיו ערב הבחירות לפרלמנט?
▪  ▪  ▪
עבדאללה. גייס את הסיוע [צילום: ראיד עיילה, AP]

ירדן נכנסה למשבר הקורונה בתנאי פתיחה גרועים. המלחמה בסוריה הביאה 1.4 מיליון סורים למצוא מפלט בירדן, תוך החרפת הבעיות הכלכליות שהיו קיימות בממלכה עוד קודם לכן ובראשן האבטלה. גם מחירי הנפט, שעוד לפני 2020 נמצאו בירידה, פגעו ביכולתה של ירדן לגייס מענקים ממדינות המפרץ. במו"מ שניהלה ירדן ב-2019 עם קרן המטבע הבינלאומית על מלווה רב-שנתי, היא נדרשה לבצע רפורמות פיסקליות, והדרישה גררה ביקורת כבדה מצד גורמים שונים, שכן היענות לה הייתה מאיימת על אינטרסים שלהם. בספטמבר 2019 הפגינו אלפי מורים ומורות ברחבי ירדן נגד הפגיעה בשכרם ומנעו כך את פתיחת שנת הלימודים; אחרי מו"מ ממושך נכנעה הממשלה למרבית תביעותיהם.
המלך אפשר לממשלה לעבוד
התארגנות המשטר בירדן לטיפול בהיבטים השונים של הקורונה ראויה לציון גבוה, במיוחד על-רקע נתוני הפתיחה. המלך עבדאללה אפשר לממשלה, ובמיוחד לשרים הרלוונטיים, לנהל את המשבר, והם דאגו גם לקשר השוטף של השלטון עם האזרח בכל הקשור להנחיות להתנהגות, מידע על התפשטות המחלה וצעדי הסיוע הכלכלי. הופעות המלך באמצעי התקשורת היו ספורות ומדודות ונועדו להציגו כדמות מלכדת, לא כמי שעוסק בפרטים. בחלוקת העבודה הלא-כתובה בינו לבין הממשלה נטל המלך את תפקיד גיוס כספי הסיוע החיצוני.
ואכן, את המספרים הנמוכים להפליא של מתים ונפגעים ישירות מנגיף הקורונה (11 מתים עד כה) אפשר לזקוף בעיקר לזכות ההתארגנות המהירה של המשטר, לצעדי החרום שנקט ולאכיפת ההנחיות הבלתי-מתפשרת, כולל במסגדים. יש גם לציין שחלק ניכר ממקרי החולים המאובחנים נמצאו בקרב אזרחים זרים, ביניהם נהגי משאיות מסוריה ומסעודיה.
כמו ממשלות אחרות, גם ממשלת ירדן נאלצה להגדיל את הגרעון התקציבי כדי לצמצם את הפגיעה במגזרים חיוניים, בעובדים ובמיוחד בעובדים ארעיים. עד לשנים האחרונות ירדן הצליחה לשמור על יחס חוב לתוצר מקומי גולמי סביר ונמוך מ-80%, נהנתה מהלוואות ממוסדות פיננסים בינלאומיים, מהכנסות מענפי כלכלה ובפרט תיירות (10% מהתמ"ג) מייצוא פוספטים והעברות מירדנים מועסקים בחו"ל. מענקים ממדינות המפרץ סייעו לירדן להתמודד עם המצוקה הכלכלית המתמדת מאז בואם של הפליטים מסוריה.
אלא שמשבר הקורונה גרם לרוב העובדים בחו"ל לשוב לירדן, ענף התיירות שותק ובמחירי הנפט נרשמה ירידה דרסטית. נפילת מחירי הנפט והגז השפיעה על יכולתן ונכונותן של המדינות המפיקות לסייע למדינות ערב האחרות, וביניהן ירדן. עם זאת, על-אף התחזית לצמיחה כלכלית שלילית ב-2020, בשיעור של 3.7%, המערכת הפיננסית הביעה אמון בניהול הכלכלי של ירדן. מעבר למלווה הרב-שנתי בסך 1.3 מיליארד דולר, העניקה קרן המטבע מילווה להתמודדות עם השלכות הקורונה בסך 396 מיליון דולר. בנוסף, הנפקה של איגרות חוב של ממשלת ירדן זכתה לביקוש יתר בשיעורי ריבית סבירים (4.95% לחמש שנים, 5.85% לעשר שנים).
"דף מסרים" ברור בנושא הסיפוח
ירדן נכנסה במקביל למערכה מדינית למניעת סיפוח חלקים ביהודה ושומרון לישראל.
מוצאם של יותר ממחצית אזרחי ירדן הוא פלשתיני, וכל מהלך סיפוח ישראלי היה מעורר גלי מחאה - במיוחד אם המלך לא היה מתייצב ופועל נגד המהלך. גם בנושא זה גילה המלך תבונה טקטית בניהול המערכה בזירה הבינלאומית תוך תיאום עם הרשות הפלשתינית, בעיקר על-מנת לזכות בהערכה ותודה שאותן יכול היה להציג מול אזרחי ירדן הפלשתינים.
"דף המסרים" היה פשוט וברור: סיפוח בכל היקף ובכל חלק של הגדה המערבית יחסל את פתרון שתי המדינות, שהוא הפתרון המקובל על כל הקהילה הבינלאומית; סיפוח יביא לערעור השלום והביטחון באזור ויעצים את מצוקותיו. ישראל וארצות הברית לא הוזכרו כמעט בדף המסרים והמלך ושר החוץ הירדני, היחידים שניהלו את המערכה, נצמדו אליו. ראש ממשלת ירדן, עמאר רזאז, בהתבטאות חריגה, הוסיף לנוסח הרשמי מסר, לפיו מות פתרון שתי המדינות יביא למדינת אפרטהייד, אבל אם ישראל מוכנה למדינה דמוקרטית אחת, שבה ייהנו האזרחים הערבים משוויון זכויות מלא, ירדן תוכל להתייחס לכך בחיוב. העובדה שלפי שעה לא הוגשה לאישור הממשלה או הכנסת הצעת סיפוח קונקרטית, מסייעת למלך לגרוף נקודות זכות בזירה הפלשתינית משני צידי נהר הירדן, במדינות ערב ובזירה הבינלאומית, שרובה ככולה הביעה התנגדות למהלך הסיפוח.
על-רקע רקורד מרשים זה, נראתה ההחלטה לעמוד בדרישת החוק ולקיים את הבחירות לפרלמנט ב-10 בנובמבר כנטולת סיכונים משמעותיים. במהלך משבר הקורונה נשמעה ביקורת מועטה ומתונה בלבד על תפקוד הממשלה. גם משאלי דעת קהל הצביעו על תמיכה סולידית בשרים ספציפיים, ביניהם שר הבריאות. הפרלמנט היוצא לא תפקד כחותמת גומי של המשטר, אבל להוציא מספר נושאים, ביניהם הרפורמות שנדרשו על-ידי קרן המטבע או העסקה לרכישת הגז הטבעי המופק בישראל, הוא נזהר לא לחצות את הקו ולהתעמת עם המלך ולאלצו לפזר את הפרלמנט. במהלך משבר הקורונה עברה ממילא מרבית הפעילות לרשות המבצעת, בעוד יו"ר הבית התחתון מקושש כותרות בהקשר לכוונת הסיפוח ישראלי.
נראה היה, כי בחירות נובמבר 2020 לא אמורות לשנות מהותית את מאזן הכוחות בין המלך וממשלתו מזה לבין הפרלמנט מזה. אולם, במהלך חודש יולי נקט המשטר שני צעדים המעוררים שאלה האם הוא מטיל ספק בהשפעת הישגיו על הבוחר ולכן הוא נזקק לאמצעים הפוגעים בתדמית הנאורה והאחראית, שהמלך עמל על בנייתה.
נגד האחים המוסלמים והמורים
ב-16 ביולי הורה בית המשפט העליון לפרק את תנועת האחים המוסלמים בירדן. מניעיו הפוליטיים והמשפטיים של הצעד אינם ברורים, שהרי מאז פרוץ "האביב הערבי" התנועה הוצאה מחוץ לחוק, משרדיה נסגרו והיא עצמה החליטה לא להתמודד בשמה בבחירות הקודמות. הצעד הנוסף, שנראה דרסטי ודרקוני, היה מעצרם ב-25 ביולי של כל חברי הוועד המנהל של התאחדות המורים בירדן וסגירת המשרד הראשי שלה ברבת עמון, לצד 11 סניפים נוספים ברחבי המדינה. התובע הכללי אסר על פרסום ידיעות בעניין, ולמחרת היום הודיע שר החינוך על מינוי ועד זמני. בעיני המשטר, שני הארגונים משתפים פעולה:. כך למשל, שר הפנים טען שבהפגנות המחאה של המורים, שהתקיימו בתחילת אוגוסט בעיר קרק, השתתפו גם נציגי שתי מפלגות (השר לא נקב בשמותיהן).
הצעדים שננקטו נגד האחים המוסלמים והתאחדות המורים מאותתים שהמשטר יתנגד לכל שינוי בכללי המשחק ובמאזן הכוחות הפוליטי-חוקתי הקיים. לחלק מהמפלגות, ביניהן חזית הפעולה האיסלאמית, יש עניין בהגדלת מספר חברי הפרלמנט הנבחרים על בסיס ארצי על חשבון החברים בפרלמנט המייצגים אזורי בחירה. זאת, שכן כך הן לא יאבדו קולות באזורים אלו מול מועמדים מקומיים, הנהנים מתמיכה שבטית. בפרלמנט היוצא, המפלגה הגדולה ביותר היא חזית הפעולה האיסלאמית, המייצגת את האחים המוסלמים. יש להניח, שמפלגה זו הייתה נשכרת מהגדלת מספר הנבחרים על בסיס רשימות ארציות. החזית משתפת פעולה עם מפלגות קטנות היוצרות יחדיו את הקואליציה לרפורמה, שבה 15 חברי פרלמנט, עשרה מהם חברי חזית הפעולה האיסלאמית. המשטר חושש שהמצוקה הכלכלית תגביר תמיכה במועמדי המפלגות המרכיבות קואליציה זו, ולכן מבקש למנוע דיון בשינוי שיטת הבחירות.
לאור הזמן הקצר שנותר עד לבחירות, נוסף ליכולת המשטר לנקוט צעדים אדמיניסטרטיביים בצל מגיפת הקורונה כדי לשבש התארגנות (למשל אסור תנועה בין מחוזות) וסיום כהונת הפרלמנט, הסיכוי לשינוי הוא אפסי. המשטר יבקש להגיע למועד הבחירות עם התדמית החיובית שנבנתה בחודשים האחרונים ולכן סביר שינסה להסדיר את היחסים עם התאחדות המורים, ולו גם כדי למנוע את חידוש אירועי 2019.
אם ישראל תימנע מצעדי סיפוח ביהודה ושומרון, אפשר שעקב בחירת נשיא דמוקרטי בארצות הברית יפחת מכשול פוטנציאלי אחד ממכלול האתגרים שהמשטר הירדני ניצב בפניהם ויגדלו סיכוייו לצלוח את בחירות 2020. עם זאת, לאורך זמן יהיה עליו להמשיך להתמודד עם האתגרים שמקורם במתח בין הרצון לקדם משטר נאור ודמוקרטי לבין המציאות הדמוגרפית, שבה למייסדי הממלכה אין רוב, והמצוקה הכלכלית שאינה מבשרת אופטימיות.

הכותב הוא חוקר בכיר במרכז למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  16/08/2020   |   עודכן:  16/08/2020
+דחלאן חוזר לזירה
13:28 16/08/20  |  יוני בן-מנחם   |   לרשימה המלאה

הסכם הנורמליזציה בין איחוד האמירויות לישראל פותח את הדלת לחזרתו לשטחים של מוחמד דחלאן והתמודדותו על תפקיד יו"ר הרש"פ  ▪  הברית הפוליטית בין דחלאן לחמאס הסתיימה, הוא הקים מאחזי כוח בשטחי הגדה וממתין לעיתוי הנכון לחזור לרמאללה

מוחמד דחלאן [צילום: מיכל פתאל/פלאש 90]
+ההזדמנות לנטרל את כוחו של חיזבאללה
12:15 16/08/20  |  יוני בן-מנחם   |   לרשימה המלאה

ארה"ב, צרפת וסעודיה מנסות לנצל את אסון הפיצוץ בנמל ביירות כדי לנטרל את כוחו של חיזבאללה בלבנון ולהקים ממשלה שתוציא את לבנון מהמשבר הכלכלי  ▪  חיזבאללה תומך בהקמת ממשלה מהר ככל האפשר אך נחוש שלא לוותר על כוחו הפוליטי והנשק שברשותו, המאבק בעיצומו

הפגנות בלבנון [צילום: בילאל חוסיין, AP]
+העולם השתגע
09:47 16/08/20  |  דוד ארגז   |   לרשימה המלאה

את ההוכחה הסופית שהעולם השתגע סיפק ראש ממשלתנו בנימין (ביבי) נתניהו, כשהכריז על הסכם השלום המתגבש עם ה"מפרציות". אם פרס לימד אותנו שפוליטיקה היא אומנות האפשר בא ביבי והראה לנו שפוליטיקה היא אומנות הבלתי אפשרי

נתניהו. לא נראה כל כך טוב [צילום: עדינה ולמן/דוברות הכנסת]
+חדשות מתפרצות
09:03 16/08/20  |  ארי בוסל   |   לרשימה המלאה

ערביי המפרץ משקשקים מפחד מאירן, ואין ספק שהמהלך של השלום הנרקם נועד לשלוח מסר ברור לאירן: את מנסה להשמיד את ישראל, ישראל מגיעה אליך וכבר ניצבת על גבולותיך

תחת עמימות [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בינתיים בעבר הירדן מזרחה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
המלך יודע שהמדינה שלו היא
סניל  |  16/08/20 21:41
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
עמוס גלבוע
ביסוד כל צרות לבנון עומד משטר העדות בלבנון עליו הוסכם ב-1943    כוונת המפגינים כיום בבירות היא לבטל משטר זה    הם לא יצליחו, בראש ובראשונה כי חיזבאללה, שמאחוריו אירן, מתנגד לכך    יהיה הרבה רעש וממשלה חדשה, ועולם העדות הרקוב בלבנון ימשיך להתקיים
שאול מנשה
חקלאים בדרום לבנון אינם יכולים לעבד את אדמותיהם בגלל תוקפנותו של נסראללה נגד ישראל, תוקפנות שהפכה את אדמת דרום לבנון לזירת מלחמה שלא ניתנה לעיבוד, זירה רוויה מוקשים וגדרות תיל
יוני בן-מנחם
הפיצוץ בנמל ביירות החריף את המשבר הכלכלי והפוליטי בלבנון,לבנון ניצבת בפני קשיים גדולים בקבלת הסיוע הכספי הבינלאומי ושיקום ביירות יארך זמן רב. הקהילה הבינלאומית איננה בוטחת במערכת הפוליטית המושחתת בלבנון, היא תתנה את העברת הסיוע הכספי ברפורמות מקיפות ויתכן שגם בהתפרקות חיזבאללה מנשקו
יוני בן-מנחם
ערוץ "פוקס ניוז" האמריקני חשף כי קטר העבירה בחשאי ציוד צבאי וכספים לארגון חיזבאללה. קטר ממשיכה לשחק משחק כפול ולממן ארגוני טרור כמו חיזבאללה, חמאס והמורדים החות'ים בתימן, הגיעה העת שארה"ב וישראל יעמידו אותה במקומה
איתמר לוין
המשבר מחייב את יורש העצר הסעודי לוותר על המלחמה בתימן ועל עיר העתיד שתכנן - אך לא בטוח שיש לו שיקול הדעת הדרוש לשם כך
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il