X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
משבר חדש ביחסי ישראל עם הממלכה

נתניהו דחה בקשת ירדן לתוספת מים

ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה בקשה ירדנית לקבל תוספת מים מישראל על-רקע המתיחות בין שתי המדינות המלך עבדאללה מנסה תקופה ארוכה לבחוש בפוליטיקה הפנימית בישראל ולעורר פרובוקציות בהר-הבית, הגיע הזמן שיחדל מכך ויחזיר את היחסים לתיקונם
▪  ▪  ▪
נתניהו, עבדאללה. משבר [צילום: AP/Yousef Allan/Jordanian Royal Palace]

המתיחות בין ישראל לירדן התחדשה שוב בשבוע שעבר לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו דחה בקשה ירדנית שהוגשה לוועדת המים המשותפת של שתי המדינות לקבל תוספת מישראל של 8 מיליון קוב של מים בגלל המצוקה במי שתייה שחווה ירדן השנה בגלל כמות המשקעים הנמוכה מהממוצע השנתי.
על-פי הסכם השלום בין שתי המדינות, ירדן זכאית לבקש תוספת מים מישראל אך ישראל איננה מחויבת לכך. בשנים עברו קיבלה ירדן תוספות מים מישראל ללא שום בעיות. על-פי הסכם השלום משנת 1994 (הסכם "ואדי ערבה"), ישראל מחויבת לספק לירדן 35 מיליון קוב מים בשנה בנוסף למים שנאגרים בכנרת בתקופת החורף.
בשנת 2010 הוסכם בין שתי המדינות כי ירדן תקנה כמות נוספת של 10 מיליון קוב מים מישראל ובכך הגיעה הכמות השנתית של מים שישראל מספקת לירדן ל-45 מיליון קוב בשנה. השנה ירדן נמצאת במצוקה קשה של מחסור במים וגורמי הביטחון בישראל המליצו לדרג המדיני לאשר את בקשת ירדן לתוספת מים, אולם, על-פי גורמים מדיניים בירושלים ראש הממשלה דחה את הבקשה הירדנית על-רקע אירועים האחרונים בין שתי המדינות.
כזכור, על-רקע ביטול ביקורו של יורש העצר הירדני חוסיין בן עבדאללה בהר-הבית, סגרה ירדן את המרחב האווירי שלה ולא איפשרה למטוס של איחוד האמירויות לטוס בה כדי להעביר את ראש הממשלה נתניהו מירושלים לביקורו הראשון באבו דאבי. בתגובה הורה ראש הממשלה נתניהו לסגור לשעתיים את המרחב האווירי של ישראל בפני טיסות ירדניות. המתיחות בין שתי המדינות התפוגגה בסופו של דבר, אבל בית המלוכה הירדני יצא במתקפה חריפה דיפלומטית ותקשורתית על ישראל.
אין זה סוד שבין המלך עבדאלללה השני לבין ראש הממשלה נתניהו יש טינה אישית עמוקה ומשקעים מהעבר, אבל המלך עבדאללה הגזים בתקופה האחרונה ויצר מתיחות מיותרת ביחסים עם ישראל. הוא ניסה לבחוש בפוליטיקה הפנימית בישראל לקראת הבחירות, הוא אירח לביקור חשאי את שר הביטחון בני גנץ ותדרך אותו נגד ראש הממשלה נתניהו. שר הביטחון גנץ חזר ארצה והשתלח בראש הממשלה בהסתמך על הדברים ששמע בירדן.
סטטוס-קוו
גם הביקור של יורש העצר הירדני בהר-הבית לא היה ביקור "ביקור דתי" כפי שהגדירה ירדן במגעים המוקדמים עם ישראל לקראת הביקור. נכון שירדן היא האפטרופוס של המקומת הקדושים לאיסלאם ולנצרות בירושלים על-פי הסכם השלום בין שתי המדינות, אבל אפוטרופסות לחוד וריבונות לחוד. ישראל היא הריבון בהר-הבית ובמזרח ירושלים והיא האחראית לביטחון ולסידורי הביטחון במקומות האלה. ירדן ניסתה לעשות "תרגיל" לישראל ובניגוד לסיכומים המוקדמים לקבוע עובדות בשטח ולהכתיב לישראל את אופי הביקור של יורש העצר הירדני, את סידורי הביטחון שלו ואת זכותו לבקר גם בכנסיות בעיר העתיקה בירושלים בנוסף לביקור בהר-הבית, כל זאת ללא אבטחה ישראלית. המטרה הירדנית הייתה פשוט להציג את יורש העצר כ"בעל הבית" בירושלים, ישראל התנגדה ובצדק.
לכך יש להוסיף גם את ההתנהלות הירדנית במתחם הר-הבית בשנתיים האחרונות, ירדן היא זו שהורתה לווקף המוסלמי הכפוף לה להשתלט בכוח על מתחם שער הרחמים בתוך הר-הבית ולהפר את החלטת בית המשפט הישראלי ואת הסטטוס-קוו במקום, ירדן היא זו שפועלת באופן דיפלומטי ותקשורתי נגד ביקורי אזרחים ישראלים בהר-הבית ומובילה ביחד עם הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בישראל ועם ארגון "אלמוראבטאת" את הקמפיין השקרי "מסגד אל-אקצה בסכנה".
גם ישראל עשתה טעויות ביחסה לירדן, לדוגמה, הצילום המשותף של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביולי 2017 עם המאבטח הישראלי שירה למוות ב-2 אזרחים ירדנים במתחם השגרירות הישראלית ברבת עמון לאחר שהותקף על-ידי אחד מהם. שני הצדדים עשו טעויות והיו עליות ומורדות ביחסים בין שתי המדינות, אולם המלך עבדאללה איננו מסתיר כבר את יחסו האישי העויין לראש ממשלת ישראל והניסיונות שלו להתחכם ולבחוש בפוליטיקה הישראלית חזרו אליו בסופו של דבר כבומרנג.
ישראל הרבה יותר חזקה מירדן מכל הבחינות והיא גם זו ששולטת על מקורות המים. אחרי שתוכנית הסיפוח הישראלית ירדה מעל הפרק והתחלף הממשל בבית הלבן התעורר המלך עבדאללה מחדש וחשב שהוא יוכל לקבוע עובדות חדשות בירושלים ולהתעמת עם ממשלת ישראל ללא שום חשש. עכשיו הוא נתון לחסדיה של ישראל בנושא המים. סביר להניח שבסופו של דבר ראש הממשלה נתניהו יתרצה וייענה לבקשה הירדנית לתוספת מים. לישראל יש אינטרס מובהק לשמור על הסכם השלום עם ירדן, בין שתי המדינות יש גבול ארוך מאוד והירדנים שומרים עליו היטב בצד המזרחי של נהר הירדן ומונעים חדירות מחבלים והברחות אמל"ח.
אבל השמירה על הסכם השלום היא גם אינטרס ירדני, לדוגמה, ירדן הסובלת ממשבר קורונה חריף ביותר הייתה יכולה להיעזר בישראל באמצעות קבלת חיסונים נגד הקורונה, אבל המלך הירדני בחר במסלול של הסלמה. לכן, ההסלמה בין שתי המדינות היא מיותרת ופוגעת בהסכם השלום, האינטרס של שתי המדינות הוא לשמור עליו ולכן יש לעשות מאמץ משותף להחזיר את היחסים לתיקונם כפי שהיה לפני משבר ביקור יורש העצר הירדני בהר-הבית.

תאריך:  28/03/2021   |   עודכן:  28/03/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נתניהו דחה בקשת ירדן לתוספת מים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
זוכר את מובלעת צופר
Q  |  28/03/21 16:59
2
אבו נפחא ירדני
שפן   |  29/03/21 12:19
3
ירדן מדינה פילסטינית
זנזיבר  |  30/03/21 01:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-ערבי
איציק וולף
גורם דיפלומטי רשמי באיחוד האמירויות צוטט ברשת CNN ותקף את הניסיון של בנימין נתניהו לנכס לעצמו את החתימה על 'הסכמי אברהם'    "איחוד האמירויות חתמה על ההסכמים בשל התקווה וההזדמנויות שהם מספקים לעם שלנו, ולא למנהיגים"
איציק וולף
שר החוץ של איחוד האמירויות הודיע כי מדינתו חתמה על 'הסכמי אברהם' מתוך כוונה לבסס קשר אסטרטגי עם מדינת ישראל וכי לא תהיה מעורבת בתהליכי בחירות פנימיים בישראל
מרדכי ליפמן
העולם הסוני והעולם השיעי צועדים בעיניים פקוחות להתמודדות, שלעומתה תיראה מלחמת אירן - עירק (22 בספטמבר 1980 - 20 באוגוסט 1988), על מיליון קורבנות השווא שלה, כמשחק ילדים    אירן, מאורגנת ומחומשת טוב יותר משכנותיה הסוניות, ואילו הן חרדות לגורלן, מבקשות לסגור, באיחור גדול ובעזרת ישראל, פער של עשרות שנים, בחימוש ובארגון צבאי
יוני בן-מנחם
ההערכה בירושלים היא כי המשבר עם ירדן בעקבות ביטול ביקור יורש העצר הירדני בהר-הבית חלף וכי אין סכנה לגורל הסכם השלום בין שתי המדינות. ישראל צריכה להקפיד על תיאום הדוק עם ירדן בכל הקשור להר-הבית כדי למנוע אי-הבנות מיותרות והירדנים חייבים להפסיק את הפרובוקציות בהר-הבית וניגוח ישראל בזירה הבינלאומית
איציק וולף
ראש הממשלה אישר כי הביקור שלו באמירויות לא התאפשר בשל מה שהגדיר כ"אי הבנה עם ירדן וקשיים בתיאום הטיסות" בעקבות מניעת ביקור יורש העצר הירדני בהר-הבית    "לקח לנו כמה שעות ליישר את ההדורים עם ירדן. אנחנו יכולים לטוס מעל ירדן ואני יכול לטוס מעל ירדן"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il