ה"ג'אנק-פוד", שהיה כל כך פופולרי בשנים האחרונות בעולם כולו, כמו גם אצלנו - הוא היום "פאסה". אפילו מזללות המזון המהיר הפופולריות, כמו "מקדונלד" ומתחרתה, "בורגר קינג" - נאלצו להרים ידיים ונכנעו לטרנד החדש של בישול בריא.
בני הנוער, שהיו בעבר צרכניו העיקריים של המזון המהיר, ישרו מהר מאוד קו והשלימו עם המהפך הקולינרי, שבמרכזו עומד הרצון לרזון. יותר ויותר צעירים, הפוקדים כיום את המזללות, מוותרים על ה"צ'יז בורגר" לטובת הקציצה דלת השומן, ומלווים אותה בסלט, שאינו נוטף בהכרח רוטב.
בית היוצר האמריקני של ה"ג'אנק-פוד" שינה באחת את טעמו לנוכח הסטטיסטיקה המדאיגה של עליית גרף השומן באוכלוסיה ונוכח התעמולה העצומה שלוותה אליה בדבר הצורך הדחוף לרדת בגדול, במיוחד אצל בני הנוער.
המטרה מקדשת
מהפך המזון הבריא מגיע השנה גם לבתי הספר שלנו, כמו גם למטבח הצה"לי. תפריט המזון, המוגש לתלמידים ולחיילים, מבוסס יותר ויותר על מזון דל-שומן וסוכר. הכל נמדד במשורה למען המטרה הקדושה. אין גם ספק שתוכנית הטלוויזיה הפופולרית, "לרדת בגדול", עשתה את שלה, ועובדה היא שיותר ויותר אנשים מאמצים עכשיו את האתגר הזה כאמביציה ראשונה במעלה.
תוצאות ראשוניות לירידה בהקף השומן כבר נראית בשטח - לא רק בתוכנית הטלווייזיה. דיאטתיקנים, מומחי-תזונה ורופאים מדווחים על עלייה משמעותית בכמות הלקוחות שלהם, העושים מאמצים כנים להגשים את החלום החדש וגם מתחילים לראות תוצאות.
המטבח הצה"לי תורם באחרונה את חלקו הנכבד למערכת הרזון. התפריט המוגש לחיילים מבוסס על מזון מזין אך בריא: יותר ירקות ופירות, לחם דל-קלוריות, ומים במקום המשקאות המתוקים.
שף תאכל
אפילו המסעדות הקולינריות החלו מאמצות את הטרנד החדש. אוכל-בריאות ובישול בריא הם שם המשחק. מה שנראה רק לפני מספר שנים כעוד אופנה חולפת - מתעצם היום לממדי מהפכה. גידול עצום נרשם בבישול מוצרים טבעיים, שאינם מכילים חומרים משמרים, ולאו דווקא אורגניים. את הקבב הטעים והטוב של העבר מקפידים הסועדים לדרוש כשהוא עשוי מבשר-טלה, עם טעם של פעם, אבל מופחת-שומן, ואם אפשר - גם מלווה בפיתה אפוייה מקמח מלא.
השפים המובילים במסעדות התאימו עצמם, מהר מאוד, למציאות החדשה - ולא על חשבון היצירתיות. שהרי הלקוחות במסעדות עדיין לא מוכנים לוותר על ריגושים קולינריים, ויש להם רצון ועניין להעז ולנסות מוצרים חדשים. כבר אי אפשר לעבוד עליהם. הם פשוט בודקים, בשבע עיניים, אם המוצר שהם אוכלים אכן מכיל חומרים טבעיים בלבד, ללא שימוש בחומרי-הדברה כימיים, או במרכיבים לא-טבעיים.
למרות המודעות הגוברת לאיכות הסביבה, המגבילה מטבע הדברים את יצירתיותם של השפים - אין אמני הבישול קופאים על שמריהם. מתברר שלמרות המגבלות התזונתיות של בישול בריא, שהן עכשיו כל כך "איניות", אין גבול להמצאות ולשילובים של השפים - ועל כך בכתבה אחרת.