ההבדל בין צריכת פרי יבש אורגני ללא אורגני
|
|
- בתהליך הגידול של הפרי, אין שימוש בתכשירי הדברה וריסוסים למיניהם והורמונים צמחיים אשר עלולים לפגוע במי שצורך אותו (בעיקר ילדים קטינים);
- תהליך הייבוש הינו טבעי בלבד ובחשיפה לשמש וחום מתון - תהליך אשר משמש את הערך התזונתי של הפרי היבש (מינרלים וויטמינים);
- אינו כולל הוספת רעלנים המונעים תהליכי ריקבון או שינוי צבע כגופרית, תוספת נתרן מרוכז וכמויות סוכר למיתוק ושימור טבעי - שהינו מעלה את הערך הקלורי ללא התזונתי;
- החיסרון בפרי היבש האורגני - חיי מדף קצרים יותר, בדרך-כלל צבע ומראה הפרי פחות אטרקטיבי (ראה משמש ההופך חום כהה במקום צבעו הכתום בהיר).
|
טיפים לצריכה נבונה של פירות יבשים
|
|
- מומלץ לצרוך את הפיצוחים ללא קליה. הקליה פוגעת בערכם התזונתי ותרומתם לגוף על-ידי הרס של מינרלים וויטמינים;
- כאשר אוכלים פירות יבשים ופיצוחים, מומלץ להסתפק במספר סוגים מצומצם, ככל שנערבב יותר סוגים, כך נקשה על העיכול;
- בצריכת פירות ופיצוחים אורגניים, נגן על הגוף מחומרי ההדברה והשימור המזיקים;
- אחד המדדים לאבחון האם הפיצוחים המוצעים טריים הינו צבעם. אם הצבע אחיד, הינם טריים. אם צבעם מגוון (אינו אחיד) סימן שאינם טריים. שינוי הגוון חל בשל תהליכי החימצון שהינם נחשפים לו;
- פיצוחים טחונים יש לשמור במקרר, מאחר והינם מתקלקלים מהר.
|
מה תורמים לנו תזונתית הפירות היבשים
|
|
א. קלוריות ומינרלים:
- 100 גרם תמרים יבשים תורמים 270 קלוריות, 225 מג' סידן, 4 מג' ברזל, 750 מג' אשלגן ו-15 מג' נתרן;
- 100 גרם תפע מיובשים - 256 קלוריות, 50 מג' סידן, 2 מג' ברזל, 600 מג' אשלגן ו-10 מג נתרן;
- 100 גרם צימוקים - 290 קלוריות, 60 מג' סידן, 2.5 מג' ברזל, 850 מג' אשלגן ו-20 מג' נתרן.
תרומת הקלוריות: מקור לאנרגיה זמינה וטובה, במוצר קטן ועמיד. יש לשים לב שעיקר הקלוריות מקורן בסוכר וחולי סוכרת צריכים להיזהר.
ב. ברזל
כחלק מתפקידו חיוני בייצור המוגלובין ומיוגלובין, מחסור בו יגרום לחסר דם. (מצוי במיוחד בשזיפים יבשים ובצימוקים). ברזל - המצוי בתמרים, שזיפים וצימוקים, מהווה אומנם מקור לברזל, אולם עליה וקוץ בה, ספיגת הברזל ממקור צמחי הינה חלקית ותלויה בנוכחותם של מרכיבים אחרים כגון ויטמין C וחומצת מימן כלורי המופרשת בקיבה. צריכה של 75-25 מג' ויטמין C, ויותר ליום, תגביר את ספיגת הברזל שמקורו מהצומח פי 4-2. לכן, מומלץ לדוגמא לשתות מיץ פרי הדר, ולאכול פירות וירקות אחרים המכילים ויטמין C יחד עם אכילת הפירות היבשים.
לעומת זאת, חומרים אחרים המצויים בצומח כמו פיטטים (במוצרי חיטה מלאה וסויה) ואוקסלטים (בתרד וריבס), עלולים לקשור את הברזל כמו גם את הסידן, האבץ ומינרלים אחרים ולמנוע ספיגתם.
לסיכום - הברזל שבצומח אינו מהמקורות המומלצים במיוחד, עדיף ברזל שמקורו מהחי, אולם אין להתעלם מתרומתו לגוף אם נצרוך אותו בצורה נכונה.
ג. אשלגן
מינרל המסייע בשמירת מאזן הנוזלים, האלקטרוליטים והחומציות בגוף. חשוב לתפקוד תקין של תאי העצב והשרירים ומשתתף בתהליכים הכימיים רבים. מחסור באשלגן יגרם עקב שלשולים והקאות, דיאטות דלות קלוריות קיצוניות ותרופות מסוימות המגבירות מתן שתן. אנשים המוגבלים באשלגן עקב מחלה חייבים להיזהר מצריכת פירות יבשים (האשלגן מצוי בכמות גדולה ברוב הפירות היבשים).
|
מעלות וחסרונות בשיטת הייבוש
|
|
המעלות
- חיי מדף בלתי מוגבלים בתנאי שימור נאותים;
- הקלוריות נשמרות וכך גם המינרלים. הקלוריות מקורן לרוב מהסוכרים שבפרי.
החסרונות
- בנוסף, בפירות היבשים נמצא גופרית המוספת בזמן הייבוש בשל השפעתה האנטי-חימצונית ותרומתה לשימור, בדומה גם מוסף נתרן.
|
הסיבות לעצירות יכולות להיות רבות, החל מסיבות תזונתיות כמו מחסור בתאית ובסיבים, מזונות דלים בשומן, חוסר שתייה ועוד, וכלה בחוסר פעילות גופנית ועד סיבות רגשיות.
לעיתים קרובות, צריכת פירות יבשים, בנוסף לטיפול התזונתי הנדרש, או בבעיה אחרת רלוונטית, עוזרת להפעלת מערכת העיכול ומונעת את התופעה, בעיקר ידועה השפעת השזיפים התמרים והתאנים. בנוסף, מומלץ גם לשתות מים בהם הושרו הפירות היבשים.
פירות יבשים ותחושת רוגע ונינוחות
נמצא כי פירות יבשים, מסייעים בהגברת ייצור הורמון הסרוטונין בדם - הורמון האחראי על תפקוד מערכת העצבים, ובכך תורמים לחיוניות הגוף ולתחושת נינוחות ורוגע.
|
|