X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לעיתים קרובות צריכת פירות יבשים בנוסף לטיפול התזונתי הנדרש, או בבעיה אחרת רלוונטית, עוזרת להפעלת מערכת העיכול ומונעת עצירות, בעיקר ידועה השפעת השזיפים, התמרים והתאנים
▪  ▪  ▪
יתרונות בריאותיים [צילום: יח"צ]

למה אנו אוכלים פירות יבשים בט"ו?
מאחר ובני ישראל היו מפוזרים בתפוצות, ולא הייתה להם אפשרות לאכול מפירות ארץ ישראל הטריים, שמרו על המסורת על-ידי אכילת אותם הפירות בצורה משומרת, וייבוש הפירות הינה שיטת שימור ארוכת טווח.
ייבוש הפירות - כיצד ולמה?
אחת מצורות השימור העתיקות והנפוצות ביותר הינה שיטת הייבוש. בתהליך זה מוצאים רוב המים שבפרי וכך נשאר הפרי משומר.
קיימות 3 שיטות ייבוש: בשמש (צימוקים, פלחי תפוח עץ), באוויר חם ובהקפאה. הקפאה נעשית בדרך-כלל למטרת פירות יבשים לעיבוד, יצירת תרכיז פרי ולאפיה תעשייתית. יבוש בתנור הינו תהליך היבוש הנפוץ ביותר - על-ידי אוויר חם או חימום של הפרי. התהליך גורם לחשיפה מהירה לחום גבוה ופגיעה בערכים תזונתיים - כויטמינים בעיקר הנהרסים בתנאים אלו.
יבוש בשמש, הינו הייבוש הטבעי והעדין ביותר אשר מסייע בשימוש הערך התזונתי של הפרי - כויטמינים וכמינרלים החיווניים כל-כך.
חסרוון הייבוש בשמש הינו הפוטנציאל הגבוהה לריקבון בפרי ולכן חשוב לעשות באופן מקצועי ובפירות המתאימים לכך. יש לקחת בחשבון שהפרי מאבד מצורתו ומתעוות - תתהליך טבעי לייבוש.

ההבדל בין צריכת פרי יבש אורגני ללא אורגני

  • בתהליך הגידול של הפרי, אין שימוש בתכשירי הדברה וריסוסים למיניהם והורמונים צמחיים אשר עלולים לפגוע במי שצורך אותו (בעיקר ילדים קטינים);
  • תהליך הייבוש הינו טבעי בלבד ובחשיפה לשמש וחום מתון - תהליך אשר משמש את הערך התזונתי של הפרי היבש (מינרלים וויטמינים);
  • אינו כולל הוספת רעלנים המונעים תהליכי ריקבון או שינוי צבע כגופרית, תוספת נתרן מרוכז וכמויות סוכר למיתוק ושימור טבעי - שהינו מעלה את הערך הקלורי ללא התזונתי;
  • החיסרון בפרי היבש האורגני - חיי מדף קצרים יותר, בדרך-כלל צבע ומראה הפרי פחות אטרקטיבי (ראה משמש ההופך חום כהה במקום צבעו הכתום בהיר).

טיפים לצריכה נבונה של פירות יבשים

  • מומלץ לצרוך את הפיצוחים ללא קליה. הקליה פוגעת בערכם התזונתי ותרומתם לגוף על-ידי הרס של מינרלים וויטמינים;
  • כאשר אוכלים פירות יבשים ופיצוחים, מומלץ להסתפק במספר סוגים מצומצם, ככל שנערבב יותר סוגים, כך נקשה על העיכול;
  • בצריכת פירות ופיצוחים אורגניים, נגן על הגוף מחומרי ההדברה והשימור המזיקים;
  • אחד המדדים לאבחון האם הפיצוחים המוצעים טריים הינו צבעם. אם הצבע אחיד, הינם טריים. אם צבעם מגוון (אינו אחיד) סימן שאינם טריים. שינוי הגוון חל בשל תהליכי החימצון שהינם נחשפים לו;
  • פיצוחים טחונים יש לשמור במקרר, מאחר והינם מתקלקלים מהר.

מה תורמים לנו תזונתית הפירות היבשים

א. קלוריות ומינרלים:
  • 100 גרם תמרים יבשים תורמים 270 קלוריות, 225 מג' סידן, 4 מג' ברזל, 750 מג' אשלגן ו-15 מג' נתרן;
  • 100 גרם תפע מיובשים - 256 קלוריות, 50 מג' סידן, 2 מג' ברזל, 600 מג' אשלגן ו-10 מג נתרן;
  • 100 גרם צימוקים - 290 קלוריות, 60 מג' סידן, 2.5 מג' ברזל, 850 מג' אשלגן ו-20 מג' נתרן.
תרומת הקלוריות: מקור לאנרגיה זמינה וטובה, במוצר קטן ועמיד. יש לשים לב שעיקר הקלוריות מקורן בסוכר וחולי סוכרת צריכים להיזהר.
ב. ברזל
כחלק מתפקידו חיוני בייצור המוגלובין ומיוגלובין, מחסור בו יגרום לחסר דם. (מצוי במיוחד בשזיפים יבשים ובצימוקים). ברזל - המצוי בתמרים, שזיפים וצימוקים, מהווה אומנם מקור לברזל, אולם עליה וקוץ בה, ספיגת הברזל ממקור צמחי הינה חלקית ותלויה בנוכחותם של מרכיבים אחרים כגון ויטמין C וחומצת מימן כלורי המופרשת בקיבה. צריכה של 75-25 מג' ויטמין C, ויותר ליום, תגביר את ספיגת הברזל שמקורו מהצומח פי 4-2. לכן, מומלץ לדוגמא לשתות מיץ פרי הדר, ולאכול פירות וירקות אחרים המכילים ויטמין C יחד עם אכילת הפירות היבשים.
לעומת זאת, חומרים אחרים המצויים בצומח כמו פיטטים (במוצרי חיטה מלאה וסויה) ואוקסלטים (בתרד וריבס), עלולים לקשור את הברזל כמו גם את הסידן, האבץ ומינרלים אחרים ולמנוע ספיגתם.
לסיכום - הברזל שבצומח אינו מהמקורות המומלצים במיוחד, עדיף ברזל שמקורו מהחי, אולם אין להתעלם מתרומתו לגוף אם נצרוך אותו בצורה נכונה.
ג. אשלגן
מינרל המסייע בשמירת מאזן הנוזלים, האלקטרוליטים והחומציות בגוף. חשוב לתפקוד תקין של תאי העצב והשרירים ומשתתף בתהליכים הכימיים רבים. מחסור באשלגן יגרם עקב שלשולים והקאות, דיאטות דלות קלוריות קיצוניות ותרופות מסוימות המגבירות מתן שתן. אנשים המוגבלים באשלגן עקב מחלה חייבים להיזהר מצריכת פירות יבשים (האשלגן מצוי בכמות גדולה ברוב הפירות היבשים).

מעלות וחסרונות בשיטת הייבוש

המעלות
  • חיי מדף בלתי מוגבלים בתנאי שימור נאותים;
  • הקלוריות נשמרות וכך גם המינרלים. הקלוריות מקורן לרוב מהסוכרים שבפרי.
החסרונות
  • איבוד חלקי של הויטמינים;
  • בנוסף, בפירות היבשים נמצא גופרית המוספת בזמן הייבוש בשל השפעתה האנטי-חימצונית ותרומתה לשימור, בדומה גם מוסף נתרן.

פירות יבשים ועצירות

הסיבות לעצירות יכולות להיות רבות, החל מסיבות תזונתיות כמו מחסור בתאית ובסיבים, מזונות דלים בשומן, חוסר שתייה ועוד, וכלה בחוסר פעילות גופנית ועד סיבות רגשיות.
לעיתים קרובות, צריכת פירות יבשים, בנוסף לטיפול התזונתי הנדרש, או בבעיה אחרת רלוונטית, עוזרת להפעלת מערכת העיכול ומונעת את התופעה, בעיקר ידועה השפעת השזיפים התמרים והתאנים. בנוסף, מומלץ גם לשתות מים בהם הושרו הפירות היבשים.
פירות יבשים ותחושת רוגע ונינוחות
נמצא כי פירות יבשים, מסייעים בהגברת ייצור הורמון הסרוטונין בדם - הורמון האחראי על תפקוד מערכת העצבים, ובכך תורמים לחיוניות הגוף ולתחושת נינוחות ורוגע.

מחברת המאמר הינה ראש החוג לנטורופתיה במכללת מהות לרפואה משלימה, בחסות אוניברסיטת בר-אילן
תאריך:  08/02/2009   |   עודכן:  08/02/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר צ'לו רוזנברג
לפי כלי התקשורת אין טעם יותר בהליך הטורדני של הליכה אל הקלפיות, כי ממילא התוצאות ידועות כבר. מכוני הסקרים, בכסות התקשורת ובגיוס "המדע", מנבאים לנו את התוצאות
יוני בן-מנחם
ארגון החמאס ותומכיו באירן ובעולם הערבי החלו בהפקת לקחים מהמלחמה בעזה לקראת ה"סיבוב הבא". גם ישראל צריכה להפיק את לקחיה מהמלחמה ולגבש דוקטרינת לחימה חדשה ויעילה שתאפשר להשיג ניצחון ברור במלחמה הבאה
שלמה אידן
איך, בדרך השלילה, החלטתי למי להצביע    אלה שלא יצביעו, יחלקו קולם בין כל הרשימות שיעברו אחוז החסימה - גם השנואות, הבזויות ומעוררות הסלידה הרבה ביותר, לטעמם    לכן צריך להצביע. בוחרים שאף רשימה לא אהודה עליהם, צריכים להצביע עבור זאת שמעוררת אצלם הדחייה המועטה ביותר
איריס פרחי
אישה שמקיימת יחסי מין לא בטוחים ולא רוצה שזה ייגמר בבטן תופחת - לא תיכנס להריון    אישה שתזהיר את האיש, שאוי לו, לאמו ולאביו אם תיכנס להריון כי היא לא רוצה הריון!!! לא רוצה ילד!!! - לא תיכנס להריון    אישה מודעת, לא תעצום עיניה לאפשרות שתיכנס להריון ולא תגיד: "מה שיהיה יהיה"...
ד"ר אברהם בן-עזרא
אם אתה לא מצביע נתניהו ומתלבט בתוך הקלפי בין ברק ללבני - בחר ברק. שניהם לא מתאימים, אך בבחירת ברק - סיכויי לבני לכהן כראש ממשלה קטנים
רשימות נוספות
מגוון פעילויות לט"ו בשבט  /  גלית יצחק
לרגל ט"ו בשבט: מיקס פירות יבשים אורגני  /  גלית יצחק
תיירות בטעמים  /  אינדקס מדיה
הַשְּׁקֵדִיָּה שֶׁלִּי  /  יהודית מליק-שירן
סגולות ותכונות מרפאות של החרוב  /  שרון קוצר
המלכה של ט"ו בשבט  /  ראובן לייב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il