X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בדיקה במדינות OECD, במדינות המובילות במדד הדמוקרטיה של אקונומיסט ובמדינות ארה"ב מעלה, כי כמעט בכולן נבחרים שופטי בית המשפט החוקתי בידי הציבור או נציגיו
▪  ▪  ▪
זכות וטו לשופטי העליון

אופן בחירת שופטי בית המשפט העליון בישראל הוא חריג ביחס לרוב המדינות המתקדמות בעולם, בכך שהוא אינו מופקד בלעדית או בצורה עיקרית בידי נבחרי ציבור. כך מעלה מחקר משווה שמפרסם (יום ג', 7.1.20) פורום קהלת, המזוהה עם האגף הימני במפה הפוליטית.
עוה"ד שי-ניצן כהן, שמעון נטף ואביעד בקשי השוו את בחירת השופטים בבתי המשפט לחוקה בין ישראל לבין יתר 35 המדינות החברות ב-OECD, ל-30 המדינות המובילות במדד הדמוקרטיה של אקונומיסט (ישראל מדורגת במקום ה-30) ול-50 המדינות המרכיבות את ארה"ב. בחלק מאותן מדינות בית המשפט לחוקה הוא גם בית המשפט העליון לערעורים (כמו בישראל), ובחלקן הוא עוסק רק בשאלות חוקתיות (כמו בית המשפט העליון של ארה"ב). נקודת המוצא להשוואה היא, כי מדובר בערכאות להן יש סמכות לפסול חוקים של הרשות המחוקקת.
ההשוואה למדינות OECD העלתה, כי 31 מהן מעניקות לנבחרי הציבור את השליטה בזהות שופטי הערכאה החוקתית העליונה. בעשר מדינות נבחרים השופטים בשיתוף פעולה בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת; בעשר מדינות הבחירה היא בידי הרשות המבצעת; בשש מדינות הבחירה היא בידי הרשות המחוקקת; ובחמש מדינות קיים דגם מפוצל.
חמש המדינות בהן נבחרי הציבור אינם שולטים בבחירת השופטים החוקתיים הן ישראל, בריטניה, לוקסמבורג, טורקיה ויוון - אך פורום קהלת מציין, כי בבריטניה ובלוקסמבורג לא יכולים שופטים אלו לפסול חוקים. עוד נמצא, כי בין 17 המדינות בהן בית המשפט העליון הוא גם בית המשפט לחוקה, רק בישראל ובבריטניה לא מופקדת בחירת השופטים (או רובם) בידי נציגי הציבור - וכאמור, בית המשפט העליון הבריטי אינו מוסמך לבטל חוקים.
השוואת מדינות מדד הדמוקרטיה העלתה, כי ב-25 מהן בוחרים נציגי הציבור את כל או רוב שופטי בית המשפט לחוקה. ב-11 מהן הבחירה היא בידי הרשות המבצעת; בשש היא בידי הרשות המחוקקת; בארבע מדינות משתתפות שתי הרשויות בבחירה; ובארבע מדינות - מודל מפוצל. המדינות היחידות, מלבד ישראל, בהן השליטה אינה בידי נבחרי ציבור הן בריטניה, לוקסמבורג, מאוריציוס ובוצוואנה.
במדינות ארה"ב, מוסיפים החוקרים, התמונה מובהקת עוד יותר - שכן בכולן בחירת השופטים לערכאה המדינתית העליונה נתונה בידי הציבור. ב-22 מדינות הבחירה היא ישירה בקלפיות; בארבע מדינות - בידי הקונגרס המדינתי; ב-24 מדינות יש ועדה מקצועית המציעה את המועמדים, אם כי ב-16 מתוכן חבריה נבחרים בידי נציגי הציבור. בשמונה מדינות ממנים המושלים את השופטים, ולאחר מכן יש אשרור בהצבעה כללית ומדי כל קדנציה.
כהן, נטף ובקשי מסיימים את המחקר בשאלות רטוריות: "האם מבין כלל המדינות שתוארו לעיל דווקא בישראל, ביוון ובטורקיה זוכה בית המשפט לאמון הציבור המירבי? האם אכן רק במועדון יוקרתי זה של מדינות קיים בית משפט מקצועי ובלתי תלוי? ישפוט הקורא ויחליט".
News1 מזכיר, כי בוועדה לבחירת שופטים יש שני שרים, שני חברי כנסת, שני נציגים של לשכת עורכי הדין ושלושה שופטים של בית המשפט העליון; ניתן לטעון, כי גם נציגי הלשכה הם נבחרי ציבור, אם כי לא הציבור הרחב אלא רק ציבור עורכי הדין. בחירת שופטי העליון מחייבת רוב של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה, ובשל כל יש לשופטים המכהנים זכות וטו על הבחירה - אך ניתן לבטל מגבלה זו, שהונהגה רק בעשור הקודם.
עוד יצוין, כי בחירת השופטים בארה"ב היא חלק מהפוליטיזציה הכללית של מערכת המשפט המקומית, הכוללת גם בחירות ישירות לתפקידים כגון שריף ותובע מחוזי. בכך ארה"ב היא יוצאת דופן בעולם הדמוקרטי, וזאת כחלק ממערכת האיזונים והבלמים הייחודית לה. לכן, ספק אם ניתן ללמוד ממדינות ארה"ב לגבי יתר העולם בכלל וישראל בפרט.

תאריך:  07/01/2020   |   עודכן:  07/01/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בחירה חריגה לביהמ"ש העליון בישראל
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
בעתון הארץ שמעו על כך?
אפשר גם אחרת  |  7/01/20 12:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הוועדה לבחירת שופטים
איתמר לוין
חיות חתמה על נוהל ולפיו שופט שהוועדה לא תמליץ לקדם - לא יוכל לבקש קידום במשך שלוש שנים    הסודיות תימשך: חברי הוועדה לבחירת שופטים יקבלו רק את השורה התחתונה
איתמר לוין
ברק-ארז דחתה את בקשת התנועה למשילות ולדמוקרטיה לדון שוב בהחלטה לפיה לא ייחשפו ההתכתבויות של השופטות בדימוס המייעצות לחיות בנוגע לבחירת השופטים
עו"ד סיון רצון
מה יכולות תורת המשחקים וחוכמת ההמונים לתרום לשיפור עבודת הוועדה לבחירת שופטים? הצעה מעשית ושקולה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ודרכי פעילותה
איתמר לוין
דוברים מהימין ממשיכים להעלות טענות כלפי בג"ץ, תוך התעלמות מוחלטת מן העובדות. זה מה שקורה כאשר מוציאים פסקי דין מהקשרם, מפברקים טענות ומעלימים את האמת
איתמר לוין
איתמר בן-גביר רוצה להיות חבר בוועדה לבחירת שופטים כדי למנות שופטים שיצייתו לממשלה - כמובן, כל עוד מדובר בממשלת ימין. הוא עלול להיות גידול ממאיר בגופה של הדמוקרטיה, כי כך נולדות דיקטטורות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il