X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ב-2020 נרשמה ירידה של כאלפיים ספרים, לעומת השנה הקודמת - 2019 חלה עלייה של 73% בהיקף הספרים הדיגיטליים לראשונה יצאו לאור יותר ספרי שירה מספרות פרוזה מקורית
▪  ▪  ▪
[צילום: מרי אלטפר, AP]

הספריה הלאומית מפרסמת את נתוני הוצאת הספרים בשנה שחלפה - 'שנת הקורונה' - מגפת הקורונה השפיעה מאוד גם על ענף ההוצאה לאור בישראל. את האתגרים חוו כל העוסקים בתחום - סופרים, חוקרים, מעצבים ועוד עשרות בעלי מקצוע המתפרנסים מהוצאה לאור של ספרים - ורבים נפגעו באופן משמעותי בשנה שחלפה. ואכן, הביטוי הבולט לפגיעה בענף המו"לות מתבטא בירידה משמעותית במספר הספרים שהתפרסמו. בשנת 2020 נרשמו בספרייה הלאומית רק 6,487 ספרים, ירידה דרמטית ביחס ל-8,225 ספרים שיצאו לאור שנה קודם לכן.
בשנת 2020 חלה עלייה משמעותית בחלקם היחסי של ספרי הפרוזה והשירה - סוגה המהווה 28% ביחס לשאר סוגות הספרים. גם ספרי הדרכה, העצמה ופנאי (6%)הם סוגה ש גידולה היחסי נמשך השנה, למרות שבפועל יצאו פחות ספרים.
87% מכלל הספרים (עיון, פרוזה, הדרכה ועוד) שיצאו לאור ב-2020 הם ספרי מקור שנכתבו בעיקר בעברית, וזהו נתון שגבוה במעט ביחס לשנים קודמות (85%) בממוצע). מבין הספרים המתורגמים שראו אור בארץ השנה מרבית התרגומים הם מאנגלית (74%, גידול ביחס ל-67% אשתקד), ואחריה צרפתית (6%), גרמנית וספרדית (3%) ו-26 שפות נוספות.
הקורונה לא פסחה כאמור על הפגיעה בענף הוצאות הספרים, אולם היא כמעט שלא פגעה בסוגת הפרוזה והשירה. למעשה, כמות הספרים בסוגה זו גדלה במעט ביחס לשנה שעברה - בשנת 2020 יצאו לאור 1,813 ספרים, לעומת 1,750 ספרים בשנת 2019 .מתוכם 1,685 ספרי פרוזה ושירה יצאו בשפה העברית, ומהם 1,408 הם ספרות מקור שנכתבה בשפה העברית. השאר הם תרגומים משפות אחרות. בנוסף יצאו לאור גם 76 בערבית, 34 באנגלית ו-18 בשפות נוספות.
בספרות מקור עברית, עלתה שיעורה של השירה ל-45% מתוך כל סוגות הספרות, כאשר פרוזה עומדת על 42% וסיפורים קצרים %9 מכלל הספרות.
1,113 ספרי ילדים עלו למדפים השנה. השפה העברית המובילה - 91% מספרי הילדים הם בעברית; 7% בערבית וספרים מועטים באנגלית וביידיש. רוב ספרי הילדים הינם ספרות מקור, ורק 22% מהם הם ספרים מתורגמים. מתוך המתורגמים, אנגלית היא שפת המקור העיקרים, ופחות מרבע (23%) מתוך המתורגמים (תורגמו מ-12 שפות אחרות).
כמו בפרוזה המיועדת לקהל הבוגר, גם בספרות הילדים רוב הספרים מוקדשים ליחסים בתוך המשפחה. לפחות 180 ספרים עוסקים במשפחה כנושא ראשי, ומהם כ-50 ספרים עוסקים בהורים, בעיקר לגיל קדם -קריאה. 28 ספרים עוסקים ביחסים בין אחים ועוד 37 עוסקים בקשר בין סבים וסבתות לבין נכדיהם. 3 סיפורים הם על התמודדות עם גירושין, ו-5 ספרים עוסקים בנישואין חד - מגדריים. יתר הספרים עוסקים במגוון היבטים נוספים של חיי המשפחה.
ספרי קורונה
מגפת הקורונה השפיעה מאוד על שוק הספרים בישראל וענף המו"לות, בהיבטי כתיבה, ההדפסה, השיווק, ההפצה והמכירות. על-אף שתהליך כתיבה והוצאת ספר יכול להיות ארוך למדי, הרי שבכל זאת רבים הספיקו כבר במהלך 2020 להביא את יצירתם, העוסקת במישרין במגפה, אל מכבש הדפוס. לפחות 69 ספרים מודפסים יצאו לאור בשנת 2020 כאשר הנושא הראשי שלהם הוא משבר הקורונה.
ביניהם ניתן למצוא 25 ספרי ילדים; 25 ספרי יהדות והלכה בנושאי קורונה; 8 ספרי שירה ופרוזה וגם ספר ילדים אחד בערבית יצא לאור בנושא. מה כותבים בספרים הללו? ספרי יהדות מתחלקים לשני סוגים: רוב הספרים עוסקים ביישום ההלכה בתנאי קורונה כגון עיסוק בשאלות על מנייני מרפסות, טבילה ללא תחלואה, תיעדוף הלכתי כאשר משאבי הרפואה מצומצמים ועוד.
סוג שני של ספרים הם אוספי תפילות לעצירת המגיפה, רובם מסתמכים על תפילות ממגפות שונות לאורך ההיסטוריה. ספרי הילדים על הקורונה יצאו כבר בתחילת המגפה, בעיקר במטרה לרכך את החששות של הילדים מול האימה החדשה. כך למשל יצאו ספרים המתארים מצב בו ילד בכיתה חולה, הסברים על נחיצות המסכה והתמודדות עם ריחוק חברתי וכדומה. בהמשך השנה נכתבו ספרי ילדים עלילתיים שמתרחשים
על-רקע "שגרת" קורונה.
כמו-כן יצאו לאור גם כמה ספרי פרוזה המוקדשים לקורונה וכן "יומני ב ידוד" המתעדים את חייהם של הכותבים והכותבות בשנה החולפת. 7בנוסף, אולי הודות לתקופות הסגר הממושכות, יצאו לאור ספרי ביכורים רבים בשירה ובספרות מקור, לרבות ספרי העצמה אישית. בספרייה הלאומית מעריכים כי בשנים הקרובות צפוי גידול משמעותי בספרי פרוזה, מחקר וביוגרפיות המתעדות את התקופה המורכבת והייחודית הזו.

תאריך:  08/06/2021   |   עודכן:  08/06/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
2020: סוגת ספרי העיון היא הנפגעת הקשה ביותר
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איציק וולף
שר הבריאות הודיע כי באמצע החודש תבוטל החובה לעטות מסיכות בחללים סגורים    "החלטנו שאם עד 15 ביוני התחלואה תמשיך להיות נמוכה נאפשר את הסרת המסכות גם בחללים סגורים. זוהי מציאות שלא שיערנו שנגיע אליה בשלב זה, והגענו"
איציק וולף
משרד הבריאות הוסיף את נמיביה לרשימת המדינות שביחס אליהן יש אזהרת מסע חמורה בשל התפשטות נגיף הקורונה בשטחן. הרשימה כוללת היום אורוגוואי, איי סיישל, בוליביה, מלדיביים, נמיביה, נפאל, פרגוואי, צ'ילה, קולומביה, קוסטה ריקה, תוניסיה
רו"ח יהודה ברלב, אלינור וולף, ליטל מדי
ההתקדמות הטכנולוגית שיצרו מגבלות, המגיפה הקלה על צוות ביקורת חקירתית ישראלית בביצוע חקירה חובקת עולם של מעילה בחברה משפחתית גרמנית
עו"ד ורו"ח מאורי עמפלי
הקורונה גרמה לקשיים ניכרים למי שמתגוררים במדינה אחת ועובדים במדינה אחרת - לא רק בחיי היום-יום, אלא גם בתחום המיסוי. בעוד OECD פרסם שני ניירות עמדה בנושא, רשות המיסים הישראלית שומרת על שתיקה
מירב ארד
בתאילנד מצפים ל-129,000 מבקרים שיגיעו לפוקט בין יולי לספטמבר השנה    התיירים יצטרכו לשהות באי לפחות שבעה ימים לפני שיורשו לצאת ליעדים אחרים בתאילנד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il