X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
זו הייתה תגובת ביהמ"ש בתגובה לבקשת מכון התקנים לחשוף זהותו של גולש, אשר נקב בשמות עובדי מכון התקנים אשר מקבלים שכר חורג, ואשר ככל הנראה, נמנה עם עובדי מכון התקנים
▪  ▪  ▪
רק גולשים אנונימיים יוכלו לחשוף שחיתויות [AP]
"האנונימיות היא לפעמים פתח לחופש הביטוי"
ענבל בר-און
בית המשפט העליון הכריע, לאחר שנים של טלטלה בפסיקת הערכאות הנמוכות - הטוקבקיסטים, "אלו שיודעים", זכאים להגנה מפני חשיפת זהותם * מדוע? מפני שהזכות לאנונימיות ברשת היא הזכות לחופש ביטוי וגם הזכות לפרטיות * ואין כל הוראה חוקית או הסדר מכוח החוק שבגינו ניתן לחשוף זהותם * השופט רובינשטיין בדעת מיעוט - ממתי נדרש חוק בשיטת משפט המקצה זכויות בהליכים של פיתוח המשפט המקובל?
לרשימה המלאה

העליון: ערך חוקתי לטוקבקים אנונימיים
איציק וולף
בית המשפט העליון דחה ערעורו של המטפל רמי מור על פסיקה שקבעה שלא יוכל לחייב ספקית אינטרנט למסור לידיו פרטיו של טוקבקיסט אנונימי שהשמיץ אותו
לרשימה המלאה

"זהו מסוג אותם מקרים שאם תותר חשיפת הגולשים - לא נמצא אותם עוד במקומותינו שכן אם אדם יידע שזהותו תיחשף, הוא יימנע מחשיפת הפרטים מחשש שיבולע לו בעקבות כך". כך קבעה (יום ב', 15.12.09) שופטת בית משפט השלום בתל אביב, חדה וינבאום וולצקי, בבקשה שהגיש מכון התקנים לחשיפת זהותו של גולש, ככל הנראה עובד של המכון, אשר בעקבות פרסום ב-ynet על חריגות השכר במכון התקנים, כתב את התגובית הבאה:
  • "זה ידוע שהבכירים גונבים במכון אבל יתר 600 העובדים מרוויחים משכורות פחות מהממוצע במשק. מומלץ להתמקד בשמות כמו ....(ביהמ"ש לא ראה לנכון לשוב ולחזור על השמות) מומלץ לבדוק איך הגיעו למה שהגיעו שכר תפקיד אם לקחו דברים ללא רשות וכד' לפעמים לקחו דברים עם רשות אבל זה לא שלהם" .
השופטת וילצקי קבעה כי במקרה שבו בעניין ציבורי עסקינן (בניגוד לתגובית משמיצה אשר עוסקת בצנעת הפרט של המושמץ) - יש לבכר את אינטרס חשיפת השחיתויות וחופש הביטוי על פני האינטרס של הנפגע 'לבוא בחשבון עם הפוגע', אינטרס שלא יוכל להתקיים לו המגיבים ידעו שהם עלולים להיחשף. על רצונו של 'מכון התקנים', 'לבוא חשבון' עם הגולש ניתן ללמוד מתשאול שערך המכון בקרב עובדיו, לברר מי כתב את התגובית. השופטת וולצקי לא אהבה, בלשון המעטה, את "נוהל העובד" של 'מכון התקנים' וקבעה כי:
  • "אין בפניית 'מכון התקנים' אל עובדיו לבוא ולהיחשף בעקבות אותו פרסום, משום פתרון שכן זהו בדיוק החשש שמביא אנשים לומר דברים רק תחת מעטה האנונימיות או לשומרם קרוב לחזה כאשר זהותם גלויה".
מכון התקנים ניסה להטיל את אשמת חוסר המוסריות דווקא ב ynet, אשר לטענתו, חופש הביטוי וחירות עובדי המכון להתבטא אינם בראש מעייניה, אלא האינטרסים המסחריים שלה, אולם השופטת וולצקי לא התרשמה וקבעה כי אין נפקא מינה אם ל-ynet מניעים מסחריים או מהותיים, עדיין אין לחשוף את זהותו של הגולש.
למותר לציין כי מאז פסיקה זו כבר ניתנה פסיקת בית המשפט העליון אשר אימצה את העמדה המבכרת את האנונימיות על פני 'זכותו' של הנפגע לבוא-חשבון עם הפוגע.

עובדות המקרה

ביום 1.09.09 פורסמה ב-ynet כתבה בעניין עובדי מכון התקנים, ועל פיה, מצאה ביקורת של משרד האוצר חריגות שכר חמורות במכון התקנים, וכי 100 מתוך 700 עובדי המכון נהנים מדרגת שכר של מנכ"ל. פלוני פרסם תגובית, אשר מקריאתה ניתן להניח בסבירות גבוהה כי היא נכתבה על-ידי עובד של המכון שביקש להעיר על התנהלות לא ראויה בעיניו של בכירי המכון:
  • "זה ידוע שהבכירים גונבים במכון אבל יתר 600 העובדים מרוויחים משכורות פחות מהממוצע במשק. מומלץ להתמקד בשמות כמו ....(ביהמ"ש לא ראה לנכון לשוב ולחזור על השמות) מומלץ לבדוק איך הגיעו למה שהגיעו שכר תפקיד אם לקחו דברים ללא רשות וכד' לפעמים לקחו דברים עם רשות אבל זה לא שלהם" .
מכון התקנים ראה בכך לשון הרע, הגיש תביעת לשון הרע נגד ידיעות אחרונות והכותב האנונימי, ובמקביל, ביקש צו לחשיפת זהותו של הטוקבקיסט האנונימי, אשר ככל הנראה נמנה עם עובדי המכון אשר משתכרים "פחות מהשכר הממוצע במשק".
קבוצת 'ידיעות אחרונות', בינתיים, צינזרה את התגובית.

טענות הצדדים

לטענת ידיעות אחרונות, חשיפה שכזו תפגע בחופש הביטוי ותמנע מגולשים לחשוף שחיתויות של השלטון או של גופים ציבוריים גדולים.
מכון התקנים גורס כי לידיעות אחרונות אין מעמד של "טוען ציבורי", ובסופו של יום מבקשת 'ידיעות אחרונות' להגן על אינטרסיים מסחריים שלה עצמה. מכון התקנים חולק על טענת 'ידיעות אחרונות', ולפיה, חשיפת פרטי הגולש יש בה כדי "לחנך" את עובדי מכון התקנים לבל יצאו נגד ההנהלה. לטענתם לעובדים יש דרכים לגיטימיות לפנות בביקורת הן בפני מבקר הפנים של המכון והן בפני מבקר המדינה ככל שהם סבורים שנעשים דברים לא ראויים. לטענת המבקשים אי העתרות לבקשתם מבטלת את האינטרסים הלגיטימיים שלהם כאנשים פרטיים שלא יוכפש שמם.

קביעות בית המשפט

הגישות השונות בפסיקה עד כה - מהותה של בקשה זו ודומות לה, הינה במתח שבין הזכות לחופש הביטוי, ובכללה האינטרסים הציבוריים הנובעים מזכות זו, לבין הזכות של אדם לשמו הטוב. בתי המשפט המחוזיים כבר נדרשו לסוגייה זו וניתן למצוא בהם שלוש גישות: הגישה החותרת להגן על שמו הטוב של אדם ואשר תספק צוים שכאלו ברוחב לב, הגישה הרואה בחופש הביטוי ערך עליון ואשר תספק צוים שכאלו ביד קמוצה, וגישת הביניים אשר קובעת כי ככל שהטובק נוגע יותר לצנעת הפרט של הנפגע – כך יטה ביהמ"ש לחשוף את המשמיץ, וככל שהטוקבק נוגע לעניין ציבורי ופוליטי – יקמוץ ביהמ"ש ידו מחשיפת הגולש. (מאז הינתן פסיקת בית המשפט העליון הגישה השלטת מבכרת את אינטרס חופש הביטוי – ע.ב.)
אימתי יטה ביהמ"ש לחשוף כתובת IP של גולש ומתי לא? - יש ליתן משקל רב ליכולת לחשוף שחיתויות בגופים גדולים רק מקום שפרטי החושף יישארו חסויים. חשיפה של שחיתויות הינה בעלת ערך ציבורי רב ומכאן שראויה להגנה רבה. מנגד כאשר בוחר גולש לפרסם פרטים אינטימיים מחייו הפרטיים של אדם ואשר יכולים לעלות כדי לשון הרע, הנטייה תהיה לחשוף את פרטי אותו גולש שכן החשיבות שבחשיפת הפרטים לציבור הינה קטנה בהשוואה לנזק שנגרם למושא הפרסום.
שיקולים במקרה דנן - התגובית פורסמה לפרק זמן קצר בלבד, בשפה עילגת, בתגובה לכתבה שפורסמה בידיעות אחרונות – ואשר התובעים אינם רואים בה לשון הרע- בעניין מכון התקנים שהינו גוף פרטי בעל אופי ציבורי, "וחשוב מכל, ברי שזהו מסוג אותם מקרים שאם תותר חשיפת הגולשים – לא נמצא אותם עוד במקומותינו שכן אם אדם יידע שזהותו תיחשף, הוא יימנע מחשיפת הפרטים מחשש שיבולע לו בעקבות כך". במקרה הנדון – האינטרס הציבורי בחשיפת שחיתויות – ידו על העליונה.
נסיונו של מכון התקנים לחשוף את זהות הטוקבקיסט אינה ראויה - אין בפניית 'מכון התקנים' אל עובדיו לבוא ולהיחשף בעקבות אותו פרסום, משום פתרון שכן זהו בדיוק החשש שמביא אנשים לומר דברים רק תחת מעטה האנונימיות או לשומרם קרוב לחזה כאשר זהותם גלויה.

תוצאת ההליך

זהות הטוקבקיסט לא תיחשף.

פרטי ההליך

- בבית משפט השלום בתל-אביב
- בפני השופט חדוה וינבאום וולצקי
- בשם מכון התקנים – עו"ד י. סמואל ואח'
- בשם ידיעות אחרונות – עו"ד מ. מזור ואח'

ת"א 22992-09-09 מכון התקנים הישראלי ואח' נ' אלמוני ואח' (ניתן: 15.12.10)
תאריך:  21/05/2010   |   עודכן:  21/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ביהמ"ש: "לחשיפת שחיתות בטוקבק ערך ציבורי רב"
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
כל הכבוד, אין מילה אחרת.
אליהו חיים  |  21/05/10 18:48
2
על מי בדיוק מכסה בית המשפט?
יש מיש  |  22/05/10 06:33
3
חנן וייס-אם ייחשף עלול להרצח
בועד לא משחקים  |  22/05/10 06:38
4
אין להם בושה
עידן סובול  |  22/05/10 10:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
אלמוני פרסם באתר שדכן מודעה שקרית ולפיה אבי רועי דוביצקי, אזרח תמים וישר "מחפש קטינות"    הפרסום הכוזב הוסר במהרה    דוביצקי תבע את "שדכן" בגין הדקות שבהן הפרסום התנוסס    בית המשפט דיבר גבוהה גבוהה על כבוד האדם אך פסק פיצוי במשורה
ענבל בר-און
ביהמ"ש קבע כי היות שתכלית כניסתה של המודלדובית לישראל היא בחינת כנות קשר הנישואין בינה לבין האזרח הישראלי המבקש, מניעת כניסתה תמנע מן הזוג כל אפשרות להוכיח את כנות כוונותיהם    על הביצה, התרנגולת, ועל ביהמ"ש אשר קטע את המעגל השוטה
ענבל בר-און
האישה, פנסיונרית של בנק ישראל, גרסה כי צעד כזה לא יותיר לה כל הכנסה חודשית משמעותית ויעשיר את הגרוש, תוך יצירת פער ביניהם    ביהמ"ש המחוזי: רק לעיתים נדירות סוטים מהוראות החוק היבש ומתגמשים
ענבל בר-און
הנהלת אסותא הציבה מצלמות בחדר ההלבשה של העובדים ושל המטופלים לצורך טיפול ב'מכת גניבות'    העניין נחשף בתחקיר טלוויזיוני    אחד הנפגעים עתר לבג"צ להדיח את מנהל בית החולים מתפקידו    עתירתו נדחתה על הסף
ענבל בר-און
אמנם, עם התרחש אירוע ביטחוני הם מעורבים כמו חיילי צה"ל וכמו שוטרי מג"ב    אך הגדרת תפקידם היא שיטורית, ואין להשוות לעניין השכר בינם לבין שוטרי מג"ב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il