צריכת תה ירוק מונעת יתר לחץ דם
|
|
במחקר מדעי שפורסם בכתב העת לרפואה פנימית ה-Archives of internal Medicine, אשר עסק בצריכת תה ירוק בעיקר אצל הסובלים מלחץ דם גבוה, הוכח כי התה מספק הגנה מפני התפתחות של יתר לחץ דם, ומרכיבי התה הירוק מונעים את התופעה על-ידי שיפור האלסטיות של כלי הדם, והגנה מפני תהליכים ניווניים בהם. המחקר עקב במשך שמונה שנים אחר 1,500 בני אדם בני 20 ומעלה שלא סבלו מיתר לחץ דם קודם-לכן. מהמחקר עלה, כי אצל אנשים שצרכו בכל יום 3-1 כוסות ליום של תה ירוק, הסיכון להתפתחות יתר לחץ דם, היה פחות ב-46% בהשוואה לאלה שלא צרכו תה בקביעות.
|
בנייר עמדה משותף של האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד, עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל אשר כלל המלצות לציבור למניעת מחלות לב באמצעות תזונה בריאה, המליצו הכותבים על שתיית תה ירוק אשר על-פי מחקרים נמצא, כי הוא קשור להיארעות נמוכה יותר של מחלות קרדיווסקולריות. הכותבים ציינו בנייר העמדה, כי תה הינו אחד המשקאות הנפוצים בעולם מזה 4,000 שנה. כל סוגי התה נוצרים מעלי הצמח Camellia Sinensis ואופן העיבוד של העלים (בעיקר חמצון ופרמנטציה), אחראי לסוג התה - שחור או ירוק ולתכונותיו הביוכימיות. מעל 70% מהתה הנצרך בעולם (בעיקר בארצות המערב) הינו שחור, כחמישית נצרך כתה ירוק (בעיקר באסיה).
|
תה ירוק יכול לסייע לירידה במשקל
|
|
מחקר מדעי קבע, כי התה הירוק מעלה את קצב חילוף החומרים בגוף ובכך מסייע לירידה במשקל. הגורמים האחראיים להעלאת קצב חילוף החומרים בתה הירוק הם ככל הנראה שני המרכיבים, קפאין ופוליפנולים, הנמצאים בעלי התה. אחד המחקרים בהקשר זה הצביע על הפחתה של 4.6% ממשקל הגוף במסגרת ניסוי קליני במשך שלושה חודשים עם 70 אנשים אשר צרכו תמצית של תה ירוק.
|
כידוע, התה הירוק הוא נוגד חמצון רב עוצמה ומעניק הגנה יעילה מקרינת השמש, על-ידי נטרול רדיקלים חופשיים אשר השמש מייצרת בעור הגורמת להזדקנות. היתרונות הבריאותיים מגיעים אל הגוף על-ידי שתייה של תה חם או קר. יתרה מכך, ביכולתו לסייע גם להגנה מפני שבירת הקולגן, שמחוללות קרני השמש. על כן, ניתן לשלב אותו בקרמים (לחות, הגנה מהשמש) וטיפולים קוסמטיים להגנה על עור הפנים.
|
תה ירוק מונע הצטננויות ושפעת
|
|
מחקרים מצאו, כי בתה הירוק ישנן רמות אנטיאוקסידנטים גבוהות, המחזקות את מערכת החיסון. בנוסף, מחקרים מדעיים מצאו, כי לתה הירוק השפעה אנטי בקטריאלית ואנטי ויראלית, וכי צריכת תה ירוק מפחיתה את הסיכוי להצטננות או שפעות ב-23% ואף מקצרת את משך המחלה ב-36%. הפוליפנולים בתה הירוק הידועים בשם קטכינים מעכבים את שכפול וירוס השפעת ובעלי השפעה ישירה עם קטילת הנגיף.
|
בתה הירוק ישנם חומרים הפועלים כנוגדי חמצון טבעיים בגוף האדם. תה ירוק מפחית דלקת בגוף, כמו גם שומנים וסוכרים בדם ובכך תורם משמעותית להורדת הסיכון לשבץ מוחי ולמחלות לב וכלי דם.
|
מחקרים מדעיים הוכיחו, כי צריכה עקבית של תה ירוק, משפיעה לטובה על ירידה ברמת הכולסטרול הרע בדם. אחד המחקרים הנחשבים שפורסם בכתב העת המדעי ה-british medical journal, הוכיח כי שפנים שצרכו תה ירוק בכל יום, הראו רמות נמוכות יותר של כולסטרול וטריגליצרידים, ולעומת זאת רמת הכולסטרול הטוב הייתה מוגברת בדמם. חלק מהמחקרים מצביעים על כך שישנה הפחתה בסיכון למחלות לב בקרב צרכי תה עקביים.
|
בזכות המרכיבים האנטי אוקסידנטיים בתה, יש ביכולתו להשפיע על בריאות מערכת כלי הדם בגוף האדם. ראייה מטושטשת או נקודות שחורות שנעות סביב שדה הראייה, עלולות להוות סימן לאספקת דם לקויה אל העיניים. הדבר יכול לנבוע מלחץ דם נמוך, וכך תהליך אספקת הדם אל העין משתבש ועימו יכולת ראייה נאותה. התה הירוק מסייע במניעת התופעה על-ידי כך שהוא מעודד את זרימת הדם בגוף, ובכך תורם לאספקת דם טובה יותר אל העיניים.
|
תה ירוק שומר על בריאות השיניים
|
|
מחקר רחב היקף שנערך ביפן מצא, כי שתיית כוס אחת של תה ירוק ביום, שומרת על בריאות השיניים ומונעת מחלות חניכיים הגורמות לאיבוד שיניים בגיל מבוגר. בתה הירוק ישנן מולקולות אנטיבקטריאליות התורמות לשמירה על השיניים. אנשים ששתו לפחות כוס תה ירוק אחת ביום היו בעלי סיכון נמוך ב-19% לאבד את שיניהם יחסית לאנשים שלא שתו תה כל יום. נשים היו בעלות סיכון נמוך ב-13% לחלות במחלות חניכיים יחסית לנשים שלא שתו תה ירוק.
|
תה ירוק תורם לשיפור הזיכרון
|
|
מחקר מדעי חדש שפורסם לאחרונה הוכיח, כי לרכיבים הקיימים בתה הירוק יש יכולת להמריץ את פעילות המוח ולשפר את הזיכרון. המחקר בדק שני רכיבים הקיימים בתה הירוק, נוגדי חימצון עוצמתיים וחומצה אמינית הקיימת בעלי התה ופועלת להרפיית השרירים והגברת תחושת הרגיעה. המחקר בדק כ-100 משתתפים מבוגרים הסובלים מירידה קלה ביכולות השכליות, אשר חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת שקיבלה תה וקבוצה נוספת לביקורת. בתום המחקר, נערך מבחן לנבדקים והסתבר, כי אלו ששתו תה ירוק, שיפרו את היכולות השכליות ואת הזיכרון לעומת קבוצת הביקורת.
|
תה מוריד את הסיכון למחלות לב
|
|
מחקר שנערך באוניברסיטת גלזגו שבסקוטלנד, בשיתוף עם אוניברסיטת מונפלייה שבצרפת, קבע לאחרונה כי שתיית כוס תה חם או קר ביום, מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לב, הודות לריכוז הגבוה של פלבנואידים, נוגדי חימצון חזקים המצויים בריכוז גבוה בצמח התה קמליה סיננסיס. הפלבנואידים מספקים הגנה לכלי הדם והלב, באמצעות עיכוב הצטברות ושקיעת שומן בדפנות כלי הדם ובכך מסייעים להפחתת הסיכון לחלות בטרשת עורקים ובמחלות כלי דם והלב. מהמחקר עלה, כי הצטברות השומן באבי עורקים בקרב קבוצת האוגרים שקיבלה לתפריט המזון שלה תוספת של תמצית התה, הופחתה בכעד 95% בהשוואה לקבוצה שלא קיבלה תמצית תה. עוד עלה מהמחקר, כי 20% מהדפנות הפנימיות של עורקי האוגרים בקבוצה שלא קיבלה תמצית תה כתוספת בתפריט, היו מכוסים בשכבות שומן, סימן זהה למחלות לב המופיעות בקרב בני אדם, כדוגמת טרשת העורקים, מחלה של העורקים, בה רבדים שומניים מתפתחים על הדפנות הפנימיות של העורק ובהדרגה גורמים לחסימה של זרימת הדם. הגורמים העיקריים למחלה כוללים תזונה עשירה בשומן מן החי.
|
מחקר מרתק נוסף שנערך במחלקה למחקר ופיתוח בארגון ניפון סאפלמנט שבאוסקה, יפן ופורסם בכתב העת המדעי לחקר התזונה (Nutrition Research) קבע, כי שתיית תה קר או חם על בסיס יומי, מביאה להורדת רמת הכולסטרול הרע בדם, המכונה LDL) Low Density Lipoproteins) ומשפרת את תפקודם של כלי הדם והלב. מניתוח תוצאות המחקר התקבלה תמונת מצב דרמטית, המראה כי בקרב הנבדקים שצרכו תמצית תה, נמצאה ירידה משמעותית של 12% ברמת הכולסטרול הרע בדם, בהשוואה לרמתו לפני צריכת התה. מעבר לכך, נצפתה ירידה של 9% ברמת הכולסטרול הכוללת בדם הנבדקים שצרכו תמצית תה. בקרב קבוצת הביקורת, שצרכה פלצבו, לא נמצא שינוי משמעותי ברמת הכולסטרול בדמם.
|
במחקר מורכב שהתנהל במעבדה כימית, נבדק הקשר שבין הרכיבים הכימיים השונים המצויים בתה ופעילותם נוגדת החימצון על גוף האדם. החוקרים בחנו 12 סוגים שונים של תה, במטרה לבדוק את רמת הרכיבים האנטי אוקסידנטים המצויים בהם ואת פעילותם נוגדת החימצון. בנוסף, נעשתה השוואה בין רמת הרכיבים האנטי אוקסידנטים שנמצאו בתה לבין אלו המצויים בירקות חיים כגון בצל וכרוב. מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, הצטיירה תמונת מצב אופטימית הניתנת ליישום בקלות באמצעות שתייה של תה. בכל סוגי התה שנבדקו, נמצאה רמה גבוהה של רכיבים אנטי אוקסידנטים טבעיים. כמו-כן, נמצא כי פעולתם נוגדת החימצון של הרכיבים הטבעיים בתה, גבוהה באופן משמעותי מפעילותם נוגדת החימצון של הרכיבים המצויים בירקות חיים דוגמת בצל וכרוב. המחקר אודות פעילותם של נוגדי החימצון הטבעיים הנמצאים בתה, פורסם בכתב העת המדעי הבינלאומי לביוטכנולוגיה היוצא באפריקה (African Journal of Biotechnology).
|
מחקר שנערך על-ידי חוקרים מאוניברסיטת סינגפור באסיה ומאוניברסיטת מינסוטה שבארה"ב קבע, כי שתיית תה חם או קר על בסיס קבוע, של כ-23 כוסות בחודש או של כ-3/4 כוס מדי יום, מורידה את הסיכון למחלת פרקינסון, הודות לרכיבים האנטי אוקסידנטים הייחודים והטבעיים המצויים בתה. במחקר השתתפו 63,257 נשים וגברים מסין, אשר נתבקשו לדווח, באמצעות שאלונים מובנים וראיונות אישיים, על הרגלי התזונה וסגנון החיים שלהם לאורך 12 שנים. מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו במהלך המחקר, התקבלה תמונת מצב דרמטית, שהעלתה כי שתיית תה על בסיס קבוע של לפחות 23 כוסות תה קר או חם בחודש, או כ-3/4 כוס מדי יום, מורידה ב-71% את הסיכון ללקות במחלת פרקינסון.
|
|