- יש להקפיד שהילדים יאכלו ארוחת-בוקר לפני היציאה לבית-הספר. ארוחה זו מספקת אנרגיה לאחר צום הלילה, נותנת הרגשת שובע, מונעת נשנושים מיותרים בהמשך היום, משפרת את מצבם התזונתי ומסייעת לילדים להיות יותר מרוכזים, רגועים ועירניים ולהצליח יותר בלימודים;
- דילוג על ארוחת-בוקר מקשה על השגת הצרכים התזונתיים בעיקר אצל ילדים ומתבגרים שנמצאים בשלבי התפתחות וגדילה;
- ילדים שאינם אוכלים ארוחת-בוקר אף נוטים יותר להשמנה;
- על ארוחת הבוקר לכלול: פחמימות (פרוסת לחם, לחמנייה, פיתה מחיטה מלאה, לחם דגנים מלאים, עוגיות שיבולת שועל, דגני בוקר מלאים או גרנולה העשירים בסיבים תזונתיים, בוויטמינים ובמינרליים), חלבון (חלב מועשר בסידן, גבינות עד 5% שומן מועשרות בסידן, יוגורט או מעדנים עם פירות), ירקות (מכל הצבעים) ושתייה.
|
- מומלץ לצייד את הילדים בארוחת עשר שהוכנה בבית ולא בכסף לקנייה בקיוסק - ברוב המקרים הילדים קונים חטיפים וממתקים שאינם מזינים;
- ארוחת העשר תכלול: כריך המורכב מפחמימות (לחם - רצוי מדגנים מלאים, לחמנייה או פיתה - רצוי מחיטה מלאה, חלבון (גבינה לבנה או צהובה עד 5%, חביתה, טונה או פסטרמה) ושומנים (חומוס, טחינה, אבוקדו או זיתים) בתוספת ירקות (קשים חתוכים), פרי (מכל סוג) ושתייה - מומלץ לצייד את הילדים בשתייה, רצוי במים ולא לסמוך על הברזיות בבתי-הספר;
- מומלץ לשים את ארוחת העשר בקופסאות שהוכנו מראש ואפשר להכין את הכריך ערב קודם ולהניחו במקרר;
- ביום לימודים ארוך מומלץ לצייד את הילד בכריך, בירק, בפרי ובשתייה נוספים;
- אפשר להוסיף חטיפים בריאים כמו: יוגורט, מעדן עם פירות, גבינה באריזה אישית, בייגלה, פופקורן, חטיף גרנולה או דגנים, פירות יבשים, גרגירי חומוס, גרגירי אפונה, גרגירי תירס או קלח תירס, אגוזים ושקדים או חטיף חלבה.
|
- מומלץ שארוחה מוכנה תחכה לילדים עם חזרתם מבית-הספר כדי שלא ינשנשו חטיפים;
- ארוחת-הצהריים תכלול: מנה חלבונית (בשר, דג סלמון, טונה, או מקרל - מומלץ לפחות פעמיים בשבוע, עוף או הודו), מנת פחמימות (תפוחי-אדמה, פסטה, קינואה, כוסמת, דגנים מלאים, אורז מלא, תירס, בורגול, קוסקוס מלא או קטניות - אפונה, פול או עדשים), ירקות (מבושלים ו/או סלטי ירקות) פרי מכל סוג ושתייה;
- מומלץ לא להשתמש בתחליפי בשר - נקניקים, נקניקיות, קבב, המבורגר ובמנות מוכנות;
- כדי לחסוך זמן הכנה, אפשר לבשל מראש ולהקפיא את המזון במנות אישיות ואפשר להכינן בצלחות לחימום במיקרוגל. ניתן אף להשתמש במזונות כמו טונה כתחליף למנה חלבונית, בתירס, באפונה, בחומוס או בשעועית קפואים כמנת פחמימות ובירקות שונים טריים או קפואים.
|
הנחיות כלליות בנושא תזונת ילדים ומתבגרים
|
|
- תזונה נכונה צריכה לספק את כל הרכיבים התזונתיים - פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרליים ומים בכמויות מתאימות ולכן כדאי שהתפריט יכלול מזונות מכל קבוצות המזון - קבוצת הלחם, הפירות, השומן, החלב, הבשר. חשוב לגוון את סוגי המזונות מכל הקבוצות;
- חשוב למנוע השמנה שהיא גורם סיכון למחלות רבות - יש להימנע בעיקר מאכילה מוגזמת של חטיפים ושל מזון מהיר ומשתיית משקאות מתוקים;
- יש לצמצם את צריכת השומנים הרוויים, חומצות שומן הטראנס והסוכרים הפשוטים;
- חשוב לעודד צריכת סיבים תזונתיים מירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות;
- חשוב לעודד צריכת מוצרים עשירים בסידן החשוב בבניית העצמות ומצוי בעיקר בחלב ובמוצריו, בירקות ירוקים ובקטניות;
- חשוב לעודד צריכת מזונות עשירים בברזל למניעת אנמיה. הברזל מצוי בבשר בקר, בהודו ובירקות ירוקים;
- יש לקנות מזונות בריאים, להציע למתבגר ארוחות מאוזנות ולהקפיד על זמני ארוחות קבועים;
- רצוי להנהיג לפחות ארוחה אחת משותפת של כל המשפחה - לארוחות משפחתיות תפקיד חשוב בהקניית הרגלי תזונה נכונים;
- הילדים מחקים את ההורים - יש לתת להם דוגמה אישית לאכילה בריאה ובכך להרגילם לאכול בריא.
למדו את הילדים לאכול נכון ובריא כבר מגיל צעיר והרגלים אלו ילוו אותם כל חייהם.
|
|