X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אני לא מבקר ספרותי, אך דומני שלכנות את חיים חפר שהלך לעולמו בתואר משורר זה באמת קצת מוגזם. חפר היה ונותר איש הפלמ"ח
▪  ▪  ▪
חיים חפר. משורר? [צילום: פלאש 90]
זיכרון סלקטיבי
הפלמ"ח כגוף מגובש ומתבדל דאג לכך שבעיקר זכרם של "בני הבלי שם" שנמנו על שורותיו ייזכר לדורות והייתה בו סלידה ברורה והתנשאות על כל מי ש"אינו משלנו", כלומר בעצם רובו של העם, לרבות אותם חלקים בתנועת העבודה שלא השתייכו לקיבוץ המאוחד

   איציק וולף
"קשה לדמיין את התרבות בישראל בלעדיו"

לא נמניתי על מעריציו הנלהבים של חיים חפר. הוא כתב כמה וכמה פזמונים טובים אשר בצירוף ללחנים מעולים הפכו לשירים של כולנו. חפר גם ניפק לא מעט חריזה גרועה כמו "יש לי אהוב בסירת חרוב". איני מבקר ספרותי אבל דומני שלכנות את חפר בתואר משורר זה באמת קצת מוגזם.
חפר היה ונותר איש הפלמ"ח ודומה שהזמן עמד מלכת אצלו ב-1948 למרות כל מה שעבר ויצר מאז. לא בכדי היו לו אנשים רבים שהוא לא סבל (אשר כמובן לא השתייכו לפלמ"ח) אשר עליהם כתב בארסיות רבה, והם מנגד גמלו לו באותה המטבע. על השאלה למה פירקו את הפלמ"ח היו כאלו שענו שבעצם במובנים מסוימים הפלמ"ח לא פורק והשאלה האמיתית היא מדוע לא פירקו אותו.
הפלמ"ח - אותה "עדת נערים בני בלי שם" - הצמיח את החטיבות הלוחמות המעולות של מלחמת העצמאות ולקורבנן אנחנו חייבים הרבה כל כך. לעולם אין לשכוח את העובדה ש-1,168 לוחמי פלמ"ח נפלו במלחמת העצמאות מתוך פחות מ-5,000 לוחמים - איני סבור שאי פעם הייתה יחידה בצה"ל ששילמה מחיר דמים נורא כל כך. שיר הרעות של חיים גורי הוא בעיניי הסמל האמיתי לפלמ"ח - מָה רַבִּים שֶׁאֵינָם כְּבָר בֵּינֵינוּ כתב גורי ועלינו לזכור את הרבים שלא זכו לחיים בעת שאנו מלווים היום את זקני הפלמ"ח למנוחתם האחרונה.
מאידך-גיסא אין לעשות אידיאליזציה לעבר לא אידיאלי - הפלמ"ח כגוף מגובש ומתבדל דאג לכך שבעיקר זכרם של "בני הבלי שם" שנמנו על שורותיו ייזכר לדורות והייתה בו סלידה ברורה והתנשאות על כל מי ש"אינו משלנו", כלומר בעצם רובו של העם, לרבות אותם חלקים בתנועת העבודה שלא השתייכו לקיבוץ המאוחד.
ההתנשאות הזו היה לה המשך והיא התגלגלה בהמשך להיות התנשאותו של השמאל על כלל היישוב. היא גם המבהירה היום מדוע מצבו של השמאל הישראלי כיום הוא כפי שהינו. פעילי שמאל נלהבים שהכרתי טורחים להזכיר לכל מי שאינו מעוניין לשמוע, כי במוצאם הם צאצאי לוחמי פלמ"ח, משל היה מדובר במקבילה המקומית לספינת מייפלאוור, שאמריקנים רבים כל כך מבקשים, מטעמי סנוביזם, להיחשב כצאצאי המתיישבים הראשונים שהפליגו עליה.
האמת על מניעת הכתר מיגאל אלון
לא בכדי אנחנו יודעים הרבה פחות על חטיבות צה"ל האחרות שלחמו ב-48', חטיבות כרמלי, עודד, קריתי, עציוני, אלכסנדרוני ועוד. חטיבות שלרוע מזלן לא היו להן אנשי יחסי ציבור וצוותי הווי לספר סיפור תהילתן לדורות. כמובן שאין צורך להזכיר כי באוהלי הפלמ"ח רחשו סלידה רבה ללוחמים שבאו ממקום אחר, יוצאי הצבא הבריטי וכמובן לוחמי המחתרות שכלל לא נמנו על אנשי תנועת העבודה.
כאיש פלמ"ח היה חפר נאמנו הפוליטי של יגאל אלון מפקד הפלמ"ח, המפקד שבעיניי חבריו נועד להיות מנהיג המדינה, ורק בגלל אנשי זדון כבן-גוריון, דיין ופרס, שנואי נפשו של חפר, נחסמה דרכו של אלון ונמנע ממנו הכתר. האמת היא במידה רבה אחרת: יגאל אלון לא נועד ולא היה כנראה ראוי היה להיות הראשון - מבלי לגרוע ממעלותיו ומזכויותיו הרבות מאוד. לעניין זה ראוי להפנות לספרה המצוין של אניטה שפירא - "יגאל אלון: אביב חלדו".
הפלמ"ח פורק כיחידה צבאית אבל לא היה כל צו שמנע ממנו להפוך לכוח פוליטי דומיננטי, כפי שלא הייתה יד זדונית שמנעה מיגאל אלון את הכתר. הדבר נבע מהפוליטיקה הרגילה ומשורה של שגיאות היסטוריות של תנועתו של אלון - אחדות העבודה. בין השגיאות הייתה כזכור ההערצה לברית המועצות הסטליניסטית (עד 1954 - שנת הפילוג ממפ"ם) אבל לא פחות אי-היכולת להידבר עם ישראל האחרת.
כבר בכינוסי הפלמ"ח הראשונים, בהם חפר נטל חלק פעיל, היה ברור שישראל האחרת והעלייה החדשה אינן מוזמנות ל"פגישה שכזאת". החברים הוותיקים שרו שירי פלמ"ח, ו"היו זמנים", ואנו לא נשכח שבזכות אותם הזמנים יושבת עיר על המשלט ובעיר הזאת כבר לא זוכרים את ההיסטוריה ולא עוסקים בעבר. מי שהתעקש לעסוק בנוסטלגיה במקום להתערות בהווה, נגזר עליו שיחדל להיות רלוונטי.

תאריך:  23/09/2012   |   עודכן:  23/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חפר ואבק
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
ה'מסתערבים' יוצאי תימן ועירק
הושכח חלקם  |  23/09/12 17:14
2
אחרי מות קדושים אמור.
אהוד פרלסמן  |  23/09/12 18:20
3
גולדבלט, מה שאמת ונכון יאמר!
גמר חתימה טובה  |  23/09/12 20:05
4
למה
יונה סוקולובסקי  |  23/09/12 21:17
5
מאמר של ידען, וגם של כותב אמיץ
יוסי אבידור  |  23/09/12 21:39
6
מאמר מאוזן ויפה ל"ת
דוד.ק  |  25/09/12 07:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
אנחנו נוטים לחלק את מלחמותינו לתקופות קצרות. זה קל ונוח, אך בלתי-מדויק. סיכום המלחמות - ממלחמת ששת הימים ועד למלחמות ההתשה אחרי מלחמת יום הכיפורים - ומהלכיהן מלמדים היטב, כי המדובר, למעשה במלחמה אחת, שיש בה התפרצויות של לחימה, ונמשכה פחות משבע שנים - קצת יותר ממלחמת העולם השנייה    סיכום ביניים לקראת שנת הארבעים לתבוסתנו במלחמת יום הכיפורים
מנחם רהט
עשרת ימי תשובה הם הזמן המתאים לחשבון נפש בעניין מעמדה של הרבנות    הגיעה העת לניתוץ חומת הברזל שבין העם לבינה, באמצעות מינוי רבנים שידברו עם הציבור בשפתו
יהודה קונפורטס
יום הכיפורים תשע"ג הוא יום שבו כל עובדי תעשיית התקשורת צריכים לעצור לרגע ולעשות חשבון נפש    לראות איך הגענו למציאות העגומה של קריסת ענף התקשורת בישראל, סגירת מעריב, וחשש להמשך קיומם של מדיות אחרות    כמו ביום הכיפורים ההוא, הכתובת הייתה על הקיר, השאננות והאדישות של כולנו, תרמה לא מעט לעובדה שביום שלישי הקרוב, לראשונה מאז הקמתו, מעריב לא יופיע
מתי דוד
תסכולו של עורך הארץ, שמנעו ממנו את פרסום התחקיר על הפצצת המתקן הגרעיני בסוריה, גרמו לו לכתוב רשימה שכולה העלאת חשדות והאשמות זדוניות, ללא שום הוכחות נגד שר הביטחון, אהוד ברק, ונגד הצנזורית תא"ל סימה וקנין-גיל
אהוד גרנד
סופו של מעריב איננו משבר בענף העיתונות, כפי שסגירתו, בהנחה ותתרחש, של ערוץ 10 איננה משבר בענף הטלוויזיה    שני הגופים המסחריים האלו איבדו את הציבור הרחב והתקיימו בבועה עצמאית משלהם, בחושבם שהם הם המציאות בלבד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il