X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
באילו מקרים יעדיף בית המשפט לבטל צוואה על פני כיבוד רצונו של הנפטר? מה צריך מתנגד להוכיח בעת שהנו טוען כי המנוח הושפע באופן בלתי הוגן בעת שערך את צוואתו?
▪  ▪  ▪
צוואה שהותיר [צילום: פלאש 90]

כלל יסוד הוא - כי מצווה לקיים את רצון המנוח בצוואה שהותיר אחריו, על-מנת לשמור על כבודו גם במותו, וזאת באמצעות מימוש רצונו בנוגע למה שיעשה ברכושו. כך ציין בעניין זה השופט בדימוס א. ריבלין: "בית המשפט יכבד את רצון המנוח כפי שמתבטא בצוואה ובלבד שמדובר ברצון אמיתי ובלתי תלוי." (ע"א 7506/95 מיכל שוורץ נ' בית אולפנא בית אהרון וישראל). בנוסף, בפסקי דין רבים נאמר כי גם אם המנוח הותיר אחריו צוואה בלתי סבירה המקפחת מי מקרוביו, עדין יש לכבד את רצונו: "נכבד רצונו של אדם בצוואתו, ויהא רצונו שרירותי, בלתי סביר, מקפח ואף אכזרי ככל שיהיה." (ע"א 1212/91 ליב"י ואח' נ' פיליציה בינשטוק).
עם זאת, קיימים מקרים בהם רצונו של המנוח בעת עשיית צוואתו הייתה בלתי סבירה, ולא שיקפה את רצונו האמיתי, משום שהושפע בעת עריכת הצוואה על-ידי אדם אחר (לדוגמה - נהנה שהשפיע על המנוח בכך ששכנע אותו לכתוב צוואה בה יירש חלק מרכזי מנכסיו), במקרים כאלה, עשוי בית המשפט לבטל את הצוואה, ומכוח סעיף 30(א) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 הקובע כי: "צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית – בטלה".
במצבים כגון אלה, על המתנגד לקיום הצוואה להוכיח בפניו בית המשפט כי בעת שערך המנוח את צוואתו היה גורם כלשהו שעשה משהו בלתי הוגן שבעקבותיו נערכה אותה צוואה, ובעקבות השפעה חיצונית זו, רצונו האמיתי של המנוח לא הוגשם בעת עריכת הצוואה. כל ספק בעניין זה יפעל לטובתו של מבקש קיום הצוואה.
בדנ"א 1516/95 רינה מרום נ' היועץ המשפטי לממשלה, נקבעו מספר מבחנים בהם נבחנת השאלה, האם השפעת נהנה מסוים על המנוח הייתה מספיק חזקה בכדי לקבוע כי מדובר בהשפעה בלתי הוגנת על המצווה, על-מנת לקבוע כי הצוואה בטלה בשל השפעה זו. להלן המבחנים:
1.מבחן העצמאות:
במבחן זה בוחנים - האם המצווה היה צלול ובריא (פיזית ונפשית) בעת חתימת הצוואה. במבחן זה עשוי בית המשפט למנות מומחה על-מנת שיבחן את המצב הרפואי והקוגניטיבי של המנוח שהיה בעת עריכת צוואתו. ככל שבית המשפט ישתכנע בעניין זה, כי גם אם למנוח היו מגבלות פיזיות, אך עדין מבחינה מנטלית/נפשית היה צלול ובעל כושר החלטה עצמאי, יטה בית המשפט שלא לפסול את הצוואה.
2.מבחן התלות והסיוע:
מבחן זה מתמקד בשאלה - האם הנהנה מהצוואה (שהשפיע לכאורה על המנוח) היה הגורם היחיד שסייע למנוח בהכנת הצוואה, או שהיו אנשים נוספים שסייעו גם כן (ככל שישנם אנשים נוספים שסייעו למנוח בעריכת הצוואה, כך מידת תלותו של המנוח בנהנה עשויה להיות קטנה יותר, וקטן החשש להשפעה בלתי הוגנת של הנהנה על המנוח). הדגש במבחן זה, הינו על התלות המנטאלית המחפה על התלות הפיזית, ועל רמת נטייתו של המנוח להיות מושפע בקבלת החלטותיו.
3.מבחן הקשר עם בני משפחה אחרים:
במסגרת מבחן זה נבחנת השאלה - עד כמה היה המנוח בקשר עם אנשים אחרים מלבד הנהנה בעת עריכת הצוואה וכן נבחנת שאלת עוצמת קשרים אילו. במבחן זה, עשוי בית המשפט לבחון, בין היתר, אילו אנשים ובאיזו תדירות היו נוהגים לבקר את המנוח בסמוך לתקופה שערך את צוואתו, ואת מהות הקשר ביניהם, על-מנת לבחון האם המנוח היה או לא היה מנותק מחברה, מבני משפחתו ואחרים המצויים בסביבתו, והאם התייעץ עם אדם אחר מלבד הנהנה בקשר לעריכת הצוואה.
4.מבחן נסיבות עריכת הצוואה:
במבחן זה בוחנים את מידת מעורבותו של הנהנה בעריכת הצוואה בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה, והאם הצוואה הספציפית משקפת את רצון המנוח ואת תפיסת עולמו.
ככל שמעורבותו של הנהנה בעריכת צוואת המנוח קטנה יותר, תקטן הנטייה להניח שהמצווה היה תלוי בנהנה בעת עריכת הצוואה. כך לדוגמה, אם המנוח החליט על דעת עצמו לבצע שינוי מסוים בצוואתו, ופנה על דעת עצמו לנהנה והודיע לו כי במסגרת שינוי זה הוא הכליל אותו בצוואתו ואת הרכוש שהוא מתכוון להוריש לו, והנהנה מצדו, לא עשה דבר על-מנת לגרום לשינוי זה, יטה בית המשפט שלא לבטל את הצוואה ושלא לראות במעורבותו של הנהנה במקרה כזה, כמעורבות פסולה ובלתי הוגנת.
לסיכום, כאשר מועלת טענת השפעה בלתי הוגנת מצד מתנגדים לקיום צוואה, בית המשפט יבחן, בין היתר, את ארבעת המבחנים המפורטים לעיל, ולבסוף ייבחן, בהתחשב במסקנות שיגיע לאחר בחינת אותם מבחנים, האם הצליחו המתנגדים להרים את הנטל בדבר קיומה של השפעה בלתי הוגנת על המנוח בעת, או שמא יש להעדיף את כלל היסוד, לפיו יש לקיים את רצונו במסגרת הצוואה שהותיר אחריו.

הכותב, עורך דין אהוד פאי, עוסק בתחום דיני הירושה, צוואות, והסכמי ממון.
תאריך:  10/04/2014   |   עודכן:  10/04/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השפעה לא הוגנת על המצווה בעריכת צוואה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
ראשי ערים מאשימים שוב את הממשלה באחריות לזינוק במחירי הדירות, אך מתעלמים מכך שאחד הפתרונות הקלים ביותר לבעיה מצוי בידיהם. הבעיה היא, שהרשויות המקומיות מעדיפות את קופתן על פני טובת הכלל
אריאל י. לוין
מלחמת האזרחים בסוריה שוב מתחממת: מצד אחד אסד משתמש בנשק כימי בפרברי דמשק, מה שמלמד על הלחץ בו הוא נתון    מצד שני, המורדים נראים כמי שיסתפקו אולי בפחות מאשר הפלת המשטר
יורם שוייצר, בנדטה ברטי, שלמה ברום
הסלמה שנרשמה לאחרונה בהתקפות טילים מרצועת עזה לעבר ישראל משקפת את הסחף ההדרגתי שחל מתחילת שנת 2014 בהבנות בדבר השמירה על הפסקת אש, שהושגו בתיווכה של מצרים בנובמבר 2012 ואשר הביאו לסיומו של מבצע 'עמוד ענן'. הסכם הפסקת אש בלתי חתום זה היה הביטוי הברור ביותר של מדיניות הבלימה של תנועת חמאס, שאומצה על-ידי ממשלות ישראל בשנים האחרונות והמבוססת על הרתעה הדדית.
ד"ר חיים שטנגר
הרושם המתקבל משתי חקירותיו הרצופות של אולמרט במשטרה ביומיים האחרונים, לפי פרסומים והדלפות מחקירות אלה, בהן נחקר הוא בחשד של שיבוש מהלכי משפט והדחת עד, הוא שבניגוד לפסל שלושת הקופים שאינם שומעים, אינם רואים ואינם מדברים, הרי גם אולמרט לא שמע, לא ראה, אבל הוא מדבר, מדבר, ופעם נוספת - מדבר, והרבה!
עמוס אריכא
שמו של ישוב זה, יצהר, ייחרת החל מהשבוע הזה בתולדות הטירוף המשיחי בדרגה אחת עם הגבעה של הפילגש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il