X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
2015 צריכה להיות השנה שבה ייפסקו הניצול והעבדות שנוהגים חלק מתאגידי הענק, שנה שבה העובדים שמייצרים את המכשירים שאנחנו אוהבים יזכו לתנאי עבודה טובים יותר, הולמים יותר, אנושיים יותר
▪  ▪  ▪
הזמן לומר די לתנאי העבודה המחפירים במפעלים במזרח [צילום אילוסטרציה: AP]
חשבון נפש
החלפת השנה היא הזדמנות מצוינת לא רק עבור אפל אלא עבור כל הנצלנים שבין תאגידי הענק בעולמות הסלולר והמחשוב לעשות חשבון נפש. לחשוב עמוק וברצינות על היחס לעובדים שמייצרים את המוצרים שלהם, מה הם עושים לא בסדר ואיך מתקנים את זה

2014 תיזכר כשנה שהיו בה הרבה אירועים בולטים, חלקם ממש מהפכות, בעולמות האינטרנט, הסלולר והמחשוב. האינטרנט של הדברים, שחודר לכל מכשיר ומוצר, הולך וצובר תאוצה, מגמת ה-BYOD נעשית נפוצה מאוד והמחשוב הלביש עומד לכבוש את העולם, או לפחות נתח ממנו. שוק הסלולר געש השנה, ובמרכזו השקת ה-iPhone 6.
אני רוצה להתמקד בצד האחר של ה-iPhone 6, ושל הרבה מאוד מכשירים סלולריים ואחרים שאפשר להעלות על הדעת. אלה שאנחנו מבלים איתם, או לפחות משתמשים בהם, שעות על גבי שעות בכל יום, ויש מאתנו כאלה שפיתחו אליהם יחסים קרובים יותר.
למכשירים האלה יש גם צד אפל, אפל מאוד, שלפעמים מואר - אבל מעט מדי: הניצול, עד כדי שעבוד, של אלה שמייצרים עבורנו את המכשירים בסין, באינדונזיה ובמקומות אחרים במזרח. בהחלט ניתן לקרוא לזה עבדות מודרנית.
תנאי העבודה של אותם אנשים, שנחשפו בפעם האחרונה בתחקיר של התוכנית פנורמה של ה-BBC, מזעזעים: כתבים שהחדירה הרשת על-מנת לעבוד במפעלים של פגטרון (Pegatron) ליד שנחאי דיווחו על ימי עבודה של 16 שעות, שבסיומם יש תחושה שאי-אפשר לזוז, עובדים שישנים על קווי הייצור של המכשירים וכמעט שלושה שבועות של עבודה ברצף. בתוכנית אף נראו ילדים באינדונזיה עובדים עבור ספקים של אפל בכריית חול שמשמש לייצור הסמארטפונים. אפל הכחישה את הטענות ומסרה כי היא עושה רבות לשיפור התנאים של העובדים.
כמובן שאין בתגובת אפל די, בהנחה שהיא בכלל אומרת את האמת. יתרה מזאת, נראה שהיא נהנית מהמצב: כוח עבודה זול מאוד ומיומן (וכמובן, לא שלה - הוא מועסק דרך קבלנים, אלא מה?), שנמצא רחוק, כך שבמערב לא באמת רואים את הזוועות. הוא מנוצל? משועבד? למי אכפת...? העיקר שהוא מייצר את המכשירים כמו שצריך.
לא רק אפל
אפל היא כמובן לא היחידה - טענות דומות נשמעו לגבי סמסונג (Samsung) וענקיות, שלא לומר נצלניות, סלולר נוספות - אבל היא בולטת על-רקע העובדה שהיא תומכת בזכויותיהן של אוכלוסיות מופלות אחרות. הלהט"בים כדוגמה. המנכ"ל, טים קוק, שבעט השנה בדלתות הארון, אמר שכל מנכ"ל ומנכ"לית של "החברה הנפלאה הזאת" יוביל אותה לתמוך בזכויות גייז. זה כמובן מצוין, אבל המוכנות שלה לתמוך בזכויות של להט"בים, כמו נישואים ואי אפליה, צריכה להיות מופנית גם כלפי העובדים האומללים שלה (סליחה, של הקבלנים שלה): שיקבלו תנאי עבודה בסיסיים כמו שעות עבודה נורמליות, חופשות ושכר ראוי.
החלפת השנה היא הזדמנות מצוינת לא רק עבור אפל אלא עבור כל הנצלנים שבין תאגידי הענק בעולמות הסלולר והמחשוב לעשות חשבון נפש. לחשוב עמוק וברצינות על היחס לעובדים שמייצרים את המוצרים שלהם, מה הם עושים לא בסדר ואיך מתקנים את זה, ובטווח המיידי. איך מביאים לכך שבסוף 2015 הם יוכלו לומר בגאווה: הפכנו את התנאים של העובדים שלנו לסבירים, לפחות. הפסקנו את תנאי העבדות שלהם, התחלנו לתת להם חופשות ושכר ראוי, ומעל לכל - התחלנו להתייחס אליהם כאל בני אדם, לא כאל עוד מכונות ייצור.
רק לא לשתוק
אלה שמתנגדים לדעותיי יכולים לקרוא לי תמים, הוזה ולא מבין את העולם הכלכלי הנוכחי. אני אשיב להם שיש חברות שצריכות להתחיל לראות יותר את העובד, גם אם זה אומר לצמצם קצת את שורת הרווח. שההנהלות של אותן חברות יפסיקו להיות חזיריות ויתחילו להיות אנושיות.
ומה אתנו, אלה שקונים את המוצרים שמיוצרים ביזע ולפעמים אפילו בדם? האקטיביסטים יאמרו לנו: תפסיקו לקנות! קל מאוד להגיד את זה, אבל זה לא יקרה. נמשיך לרכוש את המכשירים האלה. אלא שאנחנו יכולים לעשות יותר למען העובדים המנוצלים וכדי שנוכל לראות מראה טוב יותר כשאנחנו מסתכלים על עצמנו בעיניים: למחות, להפגין, אפילו "רק" לפרסם עצומות ברשת ופוסטים בפייסבוק. רק לא לשתוק.
בחרתי להתמקד בניצול בעולם הסלולר, אבל הדברים רלוונטיים לכל תחום וחברה שיש בהם ניצול. בואו נעשה שהוא ייפסק.

פורסם במקור: אנשים ומחשבים (31.12.14)
תאריך:  31/12/2014   |   עודכן:  31/12/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שנת זכויות האדם
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
צדיק צודק
אהרון שחר  |  31/12/14 19:09
2
קודם שהמדינה תפקח עיניה ל"ת
שהיא שודדת זכויות  |  1/01/15 06:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות זכויות אדם
יצחק דנון
מתמודדת במכרז שפרסמה העירייה לניקוי העיר טוענת, כי אחת הדרישות היא להצמיד אזיק אלקטרוני לרגלי העובדים או לכלי העבודה שלהם
עופר וולפסון
החוק שהעביר הפרלמנט הרוסי בחודש יולי, בחסות הקרמלין, המחייב חברות אינטרנט לאחסן את הנתונים האישיים של האזרחים בתוך רוסיה מוביל את ענקית האינטרנט להוציא את מרבית פעילותה מן המדינה
מירב ארד
כך נטען בסקירת תמונת מצב זכויות האדם יבשראל לשנת 2014    עם זאת בשנה האחרונה הורגשה בפעילות הממשלה והכנסת השפעת המחאה החברתית והחברה האזרחית
יוסף שפירא
נאום מבקר המדינה במליאת כינוס שדרות לחברה ולידידות 2014 [ג' בכסלו תשע"ה, 25.11.2014]
יוסי הטוני
על-פי הדוח של ארגון זכויות האדם, היושב בלונדון, ציוד הריגול שנמכר ע"י החברות הללו "הוא כלי מפתח לתפקוד של מדינות המשטרה, העוסקות בחנק חופש ביטוי, מחאה פוליטית ופגיעה בזכויות יסוד אחרות, תוך סיוע של הממשלות הרודניות לשמור על שלטונן הכוחני"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il