X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
השפעת החקלאות וזני התרבות על מיני הבר בארץ גבוהה במיוחד [צילום: נתי שוחט/פלאש 90]
אילן היוחסין של עץ הזית
מחקר גנטי חדש שבדק את אוכלוסיית זית הבר בצפון ישראל מאפשר לנו להכיר טוב יותר את העץ שנהפך לסמל לאומי

עצי זית עתיקים, מסועפים ועצומים בגודלם, נמצאים בסמוך ליישובים קדומים רבים ברחבי ישראל - דיר חנא וראמה בגליל, עין כרם וגת שמנים בירושלים ועוד. גילם של חלק מהעצים מוערך ביותר מאלף שנים. שרידים ארכיאולוגים לעץ הזית נמצאו בארץ באתרי ישוב מתקופות קדומות אף יותר, החל מתקופת הברונזה הקדומה (3,000 לפנה"ס), וההערכה היא שהוא תורבת באזורנו והתפשט מכאן בכל אגן הים התיכון. חשיבותו של עץ הזית ניכרת מהאזכורים הרבים שלו בכתבי קודש ובסיפורי עמים, לצד תרומתו הקולינרית למטבח הים תיכוני וערכו הכלכלי כמקור לשמן וכמאכל.
האם ניתן למצוא גם היום את מיני הבר המקוריים שמהם טיפחו בני קדם את מיני הזית שאנחנו אוכלים היום? שאלה זו ואחרות מעסיקות את ד"ר עוז ברזני מבנק הגנים של מינהל המחקר החקלאי, שחוקר את האקולוגיה והגנטיקה של אוכלוסיות צמחי בר בארץ. במחקר שנערך לאחרונה על עצי זית עתיקים בחן ברזני, בשיתוף חוקרים מישראל, מהרשות הפלשתינית ומגרמניה, את הרקע הגנטי של הזית האירופי (Olea europaea) - מין הזית שתורבת בישראל, ושזניו מוכרים לכולנו.

מהבר לתרבות

לשם המחקר נבחרו עצי זית ממין מתורבת, ועצי זית שנחשדו כעצי בר לפי המראה החיצוני שלהם. דגימות העצים המתורבתים נלקחו מאתרים ארכיאולוגים שונים ברחבי הארץ, מהגליל ועד להרי יהודה, שבהם עצים אלה שימשו את האדם בתקופות שונות. עצי הבר נבחרו על-ידי ברזני, יחד עם ד"ר אורי פרגמן-ספיר מהגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים, ד"ר ארנון דג ממכון וולקני וד"ר זהר כרם מהפקולטה לחקלאות, מאוכלוסיות ש"חשודות" כטבעיות בבתי גידול שונים: נחל אורן, בית אורן ועופר שבכרמל, ואזור אדמית וצורית בגליל המערבי. העצים נבחרו לפי המראה החיצוני שלהם - הם דומים יותר לשיחים, בשונה מעצי זית הרגילים והגבוהים יותר.
ככלל, למיני בר ולמינים מתורבתים יש מאפיינים גנטיים שונים. מיני הבר צריכים לשרוד בתנאי הטבע המשתנים, ולכן יש בהם שונות גנטית בין הפרטים ומגוון גנטי גבוה בקרב כלל האוכלוסייה. מינים מתורבתים, לעומת זאת, עברו תהליך ארוך של ניפוי סלקטיבי, שבמהלכו בחר האדם לגדל פרטים בעלי מאפיינים גנטיים מסוימים שחשובים לו - כמו טעם טוב או תנובת פרי גבוהה. כך נוצר מצב שבו הפרטים המתורבתים דומים גנטית זה לזה, והמגוון הגנטי באוכלוסייה נמוך. לאורך השנים, המינים המתורבתים עשויים להשפיע על אוכלוסיות הבר של המינים באמצעות הפריה, שגורמת ל"זיהום גנטי" במאגר הגנים של האוכלוסייה הטבעית. הכרת הגנטיקה של מיני הבר הטבעיים חיונית לשימור שלהם - לצורכי מחקר, ולצורכי המשכיות קיומם בטבע.

זית משובט
[צילום: AP/Eric Risberg]

בשלב ראשון בדק המחקר את הזהות הגנטית של המינים המתורבתים, באמצעות שיטה שבודקת רצפים קצרים שחוזרים לאורך הגנום (SSR - Simple Sequence Repeat). דמיון בתדירות הרצפים החוזרים מעיד על "זהות גנטית" בין הפרטים - ואכן, נמצא שמרבית זיתי התרבות העתיקים בארץ הם בעלי זהות גנטית אחידה. ההערכה היא שמרביתם ניטעו באמצעות "שיבוטים", בשיטות חקלאיות מסורתיות, כגון ייחורים והרכבות.
בשלב שני נבדקו העצים מאוכלוסיות ה"חשודות" כטבעיות. הבדיקה הגנטית העלתה תוצאות מפתיעות: עצי הזית מאדמית ומנחל אורן אכן נמצאו בעלי זהות גנטית ייחודית ומגוון גנטי גבוה, כצפוי מעצי בר. הזיתים בצורית, לעומת זאת, נמצאו זהים לזנים התרבותיים, ואף על-פי שמבחינה חיצונית הם נראו בתחילה כעצי בר, כנראה מדובר בזני תרבות, שרידים לחקלאות עתיקה.
בעופר ובבית אורן התוצאות מורכבות יותר: האוכלוסיות נמצאו מעורבות בהרכבן הגנטי, וכללו עצים בעלי הרכב גנטי ייחודי, לצד עצים מהמקור הגנטי המתורבת. האוכלוסיות המעורבות מעלות סימני שאלה מעניינים: האם מקור זיתים אלה מאוכלוסייה מתורבתת עתיקה ש"התפראה" ושעברה שינויים גנטיים במשך דורות רבים עד שאיבדה חלק ממאפייני התרבות שלה, או שמא מדובר באוכלוסייה מעורבת - בעלת מקור גנטי משותף, טבעי ומתורבת בעקבות הפריה?

מי ראה את אם הזית?

האוכלוסיות שנמצאו כבעלות מטען גנטי ייחודי ומגוון אכן מוערכות כטבעיות, אולם לדברי ברזני, "השפעת החקלאות וזני התרבות על מיני הבר בארץ גבוהה במיוחד. כמעט ואין אתרים מבודדים מהשפעת הזן המתורבת, ולכן לא ניתן להסיק לגבי קיומן של אוכלוסיות 'טהורות' של זיתי בר". כלומר, גם לאחר זיהוי אוכלוסיות הבר, אין כיום אפשרות לבודד ולהכריע באמצעים גנטיים כיצד נראה הזית המקורי וה'טהור' בטבע, לפני תהליך התירבות.
עם זאת, חשיבותן של האוכלוסיות שזוהו כטבעיות לשימור המגוון הגנטי של הזית היא גבוהה, במיוחד לאור העובדה שמדובר באחד השרידים היחידים האפשריים למקור הזיתים ברחבי אגן הים התיכון. אך גם השימור שלהן הוא עניין מאתגר: שימור באמצעות הנבטת פירות יהיה בעייתי, שכן לא ידוע מה יהיה מקור האבקה בתהליך ההפריה, והוא עלול להגיע מעצים מתורבתים. לכן, שימור המאגר הגנטי של האוכלוסייה באופן אקטיבי אפשרי רק על-ידי הקמת אוסף חי - גן שמבוסס על עצים בעלי מטען גנטי ייחודי, שיתרבו בשיטות של ייחורים, שמאפשרות "לשבט" את האוכלוסייה.
שימור פעיל של המאגר הגנטי מאוכלוסיות זיתי הבר המצויות בארץ יאפשר קידום של חקר האקולוגיה והגנטיקה שלהן, היום ובעתיד. גם אם טרם נמצאה "אם הזית", זיתי הבר ימשיכו להיות עדות חיה למסע שעבר הזית לצד האדם באלפי שנות קיום משותף באגן הים התיכון.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  14/07/2015   |   עודכן:  14/07/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מגזין המזרח הקרוב
הסיפור מתחיל להסתבך ככל שצוללים אל תוך הפרטים    למעשה, הבעיה הגדולה ביותר של מצרים במאבקה בטרור כיום היא אי-היכולת להדביק פנים ברורות לגל הטרור הרצחני והמתגבר שפוקד את המדינה
נעמה גרין
רבי אברהם ישעיהו קָרֶליץ כונה "החזון איש" על שם ספרו. היה מגדולי הדור הליטאיים וממעצבי דרכהּ של היהדות החרדית בארץ ישראל
איתמר לוין
הציון הממוצע הכולל של 34 השופטים שנבדקו הגיע ל-93 - הגבוה ביותר בחמש שנות המדור    בעיות מרכזיות שצפו השנה: הצורה הפסולה בה מתקיימות שיחות על הסדרי טיעון והתופעה הרחבה של נאשמים שאינם מתייצבים לדיונים
איתמר לוין
עו"ד אהוד דהאן טען במלוא הרצינות, גם בבית המשפט המחוזי וגם בבית המשפט העליון, שצריך לקבל את ערעורו של מרשו בתביעת לשון הרע - כי העובדה שהוא דבק בגירסתו מוכיחה שהיא אמת
יואב יצחק
פרופ' משה נגבי מפנה אצבע מאשימה כלפי News1 כאילו פרסמנו הכפשות נגד תנ"צ אפרים ברכה ז"ל    אלא שנגבי פוסל במומו: הוא לא עשה את המינימום הנדרש מפרופסור המבקש להגיע לחקר האמת - לפנות ל-News1 ולברר את העובדות    אם היה בודק, ואם היה כותב ביושר, היה מביא בפני הציבור מסקנות הפוכות מאלה השקריות שפרסם    למרבה הצער, נגבי, שנחשד בבחרותו בשיבוש הליכי משפט וסולק מהפרקליטות הצבאית כשהיה פרקליט צעיר, לא נגמל מתכונותיו הבסיסיות: לשקר, לפברק
רשימות נוספות
שלא ימרחו אתכם  /  תמר שטרצר
נקודת מבט של מהגר  /  קרן לוי
צריך לדבר על המדבור  /  ליאור ונטורה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il