X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
טבעונים, בריאותנים ורגישים ללקטוז ממירים את מאכלי החלב המסורתיים בתחליפים מסויה, שנחשבת לאופציה הבריאה עם זאת, מחקרים רבים מעלים חשש שסויה מכילה חומרים שעלולים לשבש את שיווי המשקל ההורמונלי בגוף מה ידוע לנו על ההשפעה השלילית של הסויה, וכיצד ניתן להימנע ממנה?
▪  ▪  ▪
שדה של פולי סויה [צילום: AP/Nati Harnik]

טרנדים בריאותיים שונים שפוסלים צריכת חלב, ובהם טרנד הטבעונות שצובר תאוצה רבה בישראל, גורמים לעלייה בצריכה של מה שמכונה "תחליפי חלב" - חומרים המבוססים על מקורות חלבון מן הצומח - כגון סויה, אורז או שקדים.
בשנים האחרונות הולך וגובר החשש שצריכת סויה בכמויות גדולות עלולה לגרום לפגיעה בריאותית. הסיבה לכך היא שסויה מכילה כמות גבוהה של פיטואסטרוגנים - הורמון צמחי בעל מבנה הדומה להורמון הנשי אסטרוגן, שעלול לשבש את תפקוד המערכת ההורמונלית בגופנו. כיצד סויה עלולה לפגוע בבריאות, מי האוכלוסייה שנמצאת בסיכון מוגבר ומה ניתן לעשות? התשובות בכתבה שלפניכם.

השפעות שליליות על הבריאות?

סויה ומוצריה הן מזון נפוץ בישראל, גם בקרב ילדים צעירים. סויה נצרכת בשלל של צורות ודרכים: החל ממוצרי סויה מובהקים כגון טופו, גבינות סויה, מעדני סויה, חלב סויה, חטיפי סויה ורטבים, וכלה במוצרים שבהם היא נמצאת כתוסף - מוצרי בשר שונים ומאכלי חלב כגון גלידה וחטיפים.
החשש מסויה בהיבט של הנדסה גנטית מוכר יחסית בציבור, ולכן קיימים מוצרי סויה שמסומנים כמוצרים שאינם מהונדסים. עם זאת, מחקרים חדשים מעלים חששות לגבי גורם סיכון אחר המסתתר במאכל הנפוץ: מחקר שהתפרסם לפני מספר חודשים העלה שריכוז ותנועתיות הזרע הייתה נמוכה יותר בקרב גברים צמחונים וטבעונים, ומחבריו סבורים שייתכן שהדבר נובע מהשפעה של צריכת מוצרי סויה.
החשש מסויה נובע מכך שהיא מכילה כמות גדולה של פיטואסטרוגנים - מולקולות המצויות במזונות שונים, אך בעיקר בסויה. זהו בעצם מעין הורמון צמחי שמיוצר בצמח ושעלול לגרום לשיבוש הורמונלי ולהשפיע על תהליכים הורמונליים בגופנו. בדעה זו מחזיקים כיום הארגונים הגדולים בעולם בתחום, בהם ארגון הבריאות העולמי והאגודה האנדוקרינולוגית הבינלאומית. ארגון הבריאות העולמי אף ציין כי מה שידוע למדענים כיום לגבי משבשים הורמונליים (וסויה בפרט) הוא רק "קצה הקרחון", והסביר שקיימים כיום חומרים רבים בסביבה שלנו שחשודים כבעלי יכולת לשבש את תפקוד ההורמונים בגופנו, אך בגלל מחסור במחקרים אין כיום למדענים תשובות ברורות לגביהם - מהם החומרים האלה, מה מידת השפעתם ובאיזה מינונים הם מסוכנים? מחקרים רבים נערכים כיום במטרה להבהיר את התמונה בנושא.

שיבושים הורמונליים

גוף האדם מורכב ממיליוני תאים, שאחראים על כל תפקודי הגוף - החל מוויסות הטמפרטורה ועד לייצור רגשות. התאים שולחים אלה לאלה מסרים כימיים כל הזמן, באמצעות שליחים - ההורמונים. את ההורמונים מפרישות הבלוטות ההורמונליות, שכוללות את בלוטת התריס, האשכים והשחלות. בין ההורמונים הידועים ניתן למנות את האסטרוגן, הטסטוסטרון והאינסולין. המערכת ההורמונלית משפיעה על תפקודים כגון חילוף החומרים, מצב הרוח, הריון, הנקה והתפתחות האיברים.
חומר שהוא "משבש הורמונלי" (EDC - Endocrine Disrupting Chemical) משנה את התפקוד הרגיל של הגוף שלנו באופן שעלול להזיק לבריאותנו באמצעות העברת מסר שגוי לתאים בגוף, או באמצעות מניעת שליחה או קבלה של המסר הנכון. מכיוון שלהורמונים תפקיד כה מרכזי בתפקוד התקין של הגוף, שיבוש הבלוטות והאיתות ההורמונלי עלול לגרום לטווח רחב של השפעות בריאותיות - החל מהתפקוד הנפשי ועד לפריון ולהעלאת הסיכון לסרטן. מחקרים מצאו שאין צורך בכמויות גדולות של חומרים משבשי הורמונים כדי שהתפקוד התקין של הגוף ייפגע.
מזהמים סביבתיים שידועים או חשודים כמשבשים הורמונליים מקיפים אותנו בחיי היום-יום מכל עבר. הם נמצאים, למשל, בשאריות חומרי ההדברה שנותרים על הפירות והירקות שאנו אוכלים, במוצרי פלסטיק, במוצרי קוסמטיקה ובחומרים שמוסיפים למזרנים במטרה לעכב את בעירתם במקרה של שריפה.

מה ידוע?

אמנם השפעתה של הסויה על הבריאות טרם ידועה במלואה, אולם יש עדויות הולכות וגוברות לכך שהסויה אכן עלולה לפעול כמשבש הורמונלי. היא עלולה לפעול ככזאת משום שהיא מכילה הורמונים צמחיים בעלי מבנה הדומה לזה של ההורמון הנשי אסטרוגן. לכן, הגוף עלול לזהות את הסויה בטעות כאילו היא חלק מהמנגנון ההורמונלי הטבעי בגוף.
קיימות כיום עדויות לכך שחומרים אלו בסויה עלולים לשבש את המערך ההורמונלי התקין בגוף האדם, כולל בתחום הפוריות. ארגון הבריאות העולמי (WHO) מציין בדוח העדכני מטעמו, שמתמקד בנושא השפעת המשבשים ההורמונליים, שחשיפה מוקדמת לסויה עלולה להיות קשורה למחלות בלוטות התריס ולהשמנה. עוד מצוין בדוח שמחקרי מעבדה במכרסמים מעלים שחשיפה לפיטואסטרוגנים משפיעה על תהליך ההתמיינות המינית - תהליך המתרחש בשליש הראשון להריון, שבסופו נוצרים איברי המין האופייניים לכל מין. יש מחקרים המעלים חששות שייתכן שחשיפה של עובר ברחם אמו לפיטואסטרוגנים עלולה להשפיע על מערכת הרבייה של התינוק כשהוא יהיה מבוגר.
החששות מפני ההשפעה המזיקה של הסויה משתקפות בהמלצות של ארגוני הבריאות הגדולים בעולם. התוכנית הלאומית לטוקסיקולוגיה בארצות הברית, ארגון רופאי הילדים האמריקני ומשרד הבריאות הקנדי, למשל, ממליצים להימנע מתחליפי חלב המבוססים על סויה ככל הניתן. גם משרד הבריאות הישראלי ממליץ להעדיף תחליפי חלב אם שמבוססים על חלב פרה ולא על סויה (אך מציין שתחליף על בסיס סויה מתאים למשפחות טבעוניות).

אילו אוכלוסיות נמצאות בסיכון יתר?

מי שמצוי בסיכון יתר הם בעיקר אנשים שנוהגים לצרוך סויה ממקורות שונים על בסיס קבוע. למשל, אדם שצורך סויה גם כתחליף בשר וגם מחליף את צריכת מוצרי החלב בחלב סויה ובמעדני סויה; או פעוט שצורך תחליף חלב על בסיס סויה באופן יום-יומי וגם צורך חלב סויה, מעדני סויה ומוצרים שונים בהם מסתתרת הסויה (בגלידה, למשל). הדבר נכון במיוחד לתקופות שבהן יש התפתחות מוגברת של גוף האדם, כגון תקופת ההריון, הילדות וגיל ההתבגרות - שבהן מערכות גוף האדם רגישות יותר להשפעה של משבשים הורמונליים.

מה אפשר לעשות?

יש לשמור על תפריט מגוון ובריא, בעיקר יש לגוון במקורות החלבון בתזונה של צמחונים וטבעונים. מומלץ לחשוב מראש על הצטברות סויה מכלל המקורות בתזונה - זה המפתח להתמודדות עם אי-הידיעה הברורה באשר לכלל השפעות הסויה. בנוסף, כדאי לזכור שגיוון במקור המזון חשוב בייחוד בשלבי ההתפתחות השונים של הגוף ובמועדים שבהם אנו נוהגים להגביר את המינון של צריכת מזונות מסוימים, כמו בחג השבועות.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
ד"ר רחל רענן היא מומחית לאפידמיולוגיה סביבתית.
תאריך:  17/07/2015   |   עודכן:  17/07/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להחליף את התחליף?
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מאז שעשב השדה
כבש 44  |  17/07/15 11:25
2
זאת התשובה לפרדוקס של הגייז
מקס פאואר  |  17/07/15 11:29
3
סויה, הרעל המהונדס
מסעודה משדרות  |  18/07/15 06:35
4
לא הבנתי מה התחליף לתחליף ל"ת
אהרון שחר  |  18/07/15 15:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
ההסכמים שנחתמו - בלי אמון הדדי אבל עם מאבקי כוח; כל צד מפרש את ההסכם בדרכו, אין הלימה בין מה שכתוב באנגלית למה שתורגם לפרסית    דיפלומטיה מאחורי הקלעים; אירועים או שת"פים שאנחנו, העם, לא יודעים עליהם    אנו עדיין בלוח זמנים שבו עלולים לאבד שליטה; שימרו על ערנות
חיים נוי
"אופרה בגרוש" - יצירת המופת של ברכט וקורט וייל בהפקה מרשימה ונוצצת בתיאטרון הקאמרי
יפעת גדות
היא שלחה מבט מהיר סביבה, מחפשת איזה רמז שיסביר מדוע התיישב דווקא לידה ובחר לשוחח איתה
שיה מלכין
אומרים שלחתול יש תשע נשמות. גם במחזה "חתולים" בוחר זקן השבט בחתול אחד שיזכה לעלות לשמים ולהיוולד מחדש לחיים חדשים
עיתון ׳אבג׳
סובלים מחרדת טיסה? מחקר שבו השתתפה ד"ר ענת צ'צ'יק מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב מנבא שתשלמו הרבה יותר בעד טיסות הנתפשות בעיניכם כבטוחות יותר
רשימות נוספות
ירוק זה מצחיק  /  מערכת זווית
פעם אחת ודי  /  ד"ר דניאל מדר
אילן היוחסין של עץ הזית  /  יוני וייץ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il