X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
האריה ססיל לא לבד: מאות חיות בר נדירות ניצודות באופן חוקי לחלוטין ברחבי העולם מדי שנה האם הציד הספורטיבי דווקא מועיל לחיות הבר, ומה הסיכוי שנראה ציד כזה בישראל?
▪  ▪  ▪
סכנה הולכת וגוברת [צילום: AP/Denis Farrell, File]

"ושם ראינו מרחוק את האם רועה עם שני גוריה, זכר ונקבה. וילנד עייף מאוד מן הריצה אחריהם, ומרגע לרגע כשלו ברכיו. אז נמלך בדעתו והחליט להדביק את הדובה בכל אופן שהוא. הוא כונן את רובהו וירה בגור אחד. כשראתה האם שאחד מבניה נפל מתבוסס בדמו, עזבה את הגור המת ותרץ כחץ מקשת, ובנהימה נוראה ומרעידה את הלב - ישר אל וילנד. ככה הגיעה הדובה עד למרחק חמישה מטרים מהורג בנה, וכבר הושיטה את זרועותיה ל'חיבוק האהבה' הידוע. אולם זאת ראה סלים מרחוק, והופיע כמלאך מושיע ברגע הנכון: הכדור הגדול שיצא מרובהו רחב הקנה ועתיק הימים, פיצח את גרונה והטילה ארצה".
סצנת הציד הזאת לא לקוחה מיומנו של הרפתקן בריטי בן המאה ה-19. זהו סיפור הריגתו של הדוב הסורי האחרון בארץ ישראל, ב-1917 בחרמון, כפי שהוא מובא בזיכרונותיו של חלוץ הזואולוגיה הישראלי ישראל אהרוני. ציד פרוע חיסל את מרבית חיות הבר הגדולות ששוטטו בארץ עד ראשית המאה ה-20, והציד הבלתי חוקי ממשיך לאיים על חיות בר בישראל גם היום. בינתיים, ברחבי העולם נוקטים בגישה שנויה במחלוקת לגיוס כסף למען חיות הבר ומאפשרים לציידים לצוד חיות בסכנת הכחדה תמורת עשרות אלפי דולרים. סיפור הריגתו של האריה ססיל בזימבבווה בשבוע שעבר העלה שוב לכותרות את הדיון לגבי "ציד ספורטיבי", ואת התהייה האם הגיוני לאפשר ציד של חיות בר בעולם שבו הן נמצאות בסכנה הולכת וגוברת.

רופא שיניים בסוואנה
האריה הידוע בשם ססיל, אחד מסמליה הלאומיים של זימבבווה, נהרג לפני כשבוע על-ידי צייד אמריקני בשמורת הטבע הלאומית הואנגה
▪  ▪  ▪

ציד מלווה את האדם משחר קיומו. במשך 99.9 אחוז מההיסטוריה שלו היה אדם צייד-לקט, ולכן אין פלא שסצנות ציד מעטרות את קירותיהם של שוכני המערות הפרהיסטוריים ברחבי העולם. גם במאות השנים האחרונות שרדה מסורת ענפה של ציד ברחבי העולם. נטלו בה חלק הרפתקנים כמו הסופר ארנסט המינגוויי, ראשי מדינות כמו נשיא ארה"ב תאודור רוזוולט ומלך ספרד חואן קרלוס ורבים אחרים, שהצטלמו בגאווה ליד גופותיהם של קרנפים, אריות ופילים בסוואנה אפריקנית כזו או אחרת. אך מה שהיה בעבר סמל לעוצמה גברית, נחשב היום למעשה שנוי במחלוקת. מסעות הציד היקרים של חואן קרלוס, למשל, היו טריגר משמעותי בדרכו להעביר את כתר המלכות לבנו.
האריה הידוע בשם ססיל, אחד מסמליה הלאומיים של זימבבווה, נהרג לפני כשבוע על-ידי צייד אמריקני בשמורת הטבע הלאומית הואנגה. הוא מת בדרך אכזרית במיוחד: הצייד ומלויו פיתו אותו אל מחוץ לשמורה באמצעות קשירת גופה מדממת לג'יפ שלהם. לאחר שהוציאו אותו מהשמורה, ירה בו הצייד האמריקני באמצעות חץ וקשת. במשך יומיים הצליח ססיל הפצוע לחמוק מהצייד, עד שלבסוף נורה על ידו וראשו נערף. גופתו נותרה בשטח.
מותו של ססיל קומם את ההמונים ברחבי העולם. תרמה לכך גם העובדה שאת הסמל הלאומי של זימבבואה, דיקטטורה נחשלת בדרום יבשת אפריקה, הרג רופא שיניים אמריקני בשם וולטר פאלמר, בן לאומה שמתיימרת להוביל את המאבק העולמי בשמירת טבע ובשינוי האקלים. אילו היה הורג את ססיל בן שבט ילידים מקומי, שרצה לספק מזון יקר ערך למשפחתו, ייתכן שהסיפור לא היה מגיע לאוזניים מערביות לעולם. אך את ססיל הרג אזרח זר ששילם לשם כך 55 אלף דולר. עם כל הצער על מותו של הטראגי של ססיל, אריה זכר מרשים בעל רעמה זהובה-שחורה, ייתכן שמותו הצליח להעלות לדיון את אחת התופעות השנויות במחלוקת ביותר הנוגעות לשמירת חיות בר, שהיא לכאורה חוקית לחלוטין ומתרחשת באפריקה ובמקומות נוספים בעולם מדי יום.

חוקי אבל מסריח
ציד ספורטיבי הוא פעולה חוקית ומפוקחת, שמוסדרת בתקנות מקומיות ובינלאומיות
▪  ▪  ▪

ססיל ניצוד במסגרת פעילות שמכונה "ציד ספורטיבי" (Trophy hunting). השם הלועזי של ה"ספורט" מרמז על מטרתו: חוץ מהריגוש שבמהלך הציד עצמו, הצייד זוכה לעטר את ביתו, או את בקתת הציד שלו, בפרס בדמות ראשה המפוחלץ של החיה הניצודה. ציד ספורטיבי הוא פעולה חוקית ומפוקחת, שמוסדרת בתקנות מקומיות ובינלאומיות. מדובר בפעולה חוקית, שמצריכה אומנם ביורוקרטיה רבה ויקרה אך רווחת מאוד בעולם. התהליך מתחיל ברכישת רישיון ציד במדינת היעד, על-פי רוב באפריקה; ממשיך בשכירת ציוד ומדריכים בעלי היכרות עם שמורת הטבע המיועדת; ומסתיים בקבלת אישור להעברת ה"פרס" - חלקי הגופה - בחזרה הביתה, אישור שמונפק על-ידי הוועדה הבינלאומית לסחר במינים בסיכון (CITES).
על ממדיה האדירים של התופעה תעיד העובדה שבין השנים 2009-2013 הועברו 1,962 חלקי אריות מאפריקה לארה"ב בלבד. אך לא רק אריות ניצודים במסגרת ציד ספורטיבי: לצדם פופולריים גם פילים, קרנפים, היפופוטמים ותנינים. בדצמבר שעבר, למשל, נרכשה הזכות לצוד קרנף שחור בנמיביה תמורת סכום בלתי נתפס של 350 אלף דולר.

לצוד למען המדע
מחקר שערך האיגוד הבינלאומי לשמירה על הטבע מראה שבאזורים שבהם התרחש ציד ספורטיבי, מאמצי השימור היו אפקטיביים פחות ובעלי החיים היו חשופים יותר ללחצים חיצוניים
▪  ▪  ▪

האריה ססיל לא היה רק סמל לאומי, אלא גם חלק מפרויקט מחקר מדעי של אוניברסיטת אוקספורד. ססיל סומן בקולר שעליו משדר לוויני, שנועד במקור לאסוף מידע על חייו והרגליו, וסייע בסופו של דבר גם במציאת גופתו. למרבה האירוניה, כעת מתברר שחלק מתקציב מחקר האריות של אוניברסיטת אוקסופרד מגיע מארגון הציד הבינלאומי DSC (Dallas Safari Club), שהודיע שתרם בחמש השנים האחרונות חמישה מיליון דולר ליוזמות של שימור, הסברה ומניעה של ציד בלתי חוקי ברחבי העולם. הציידים החוקיים מתהדרים בכך שהתחביב היקר שלהם מסייע למדינות מתפתחות להגביר את מאמצי האכיפה נגד ציד לא-חוקי; הארגונים לשמירה על חיות הבר, מנגד, טוענים שרוב הכסף מתעשיית הציד מגיע לידיהם של פקידים בכירים בממשלות מושחתות.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים תוצאות מעורבות באשר להשפעת הציד הספורטיבי על חיות הבר. מחקר שערך האיגוד הבינלאומי לשמירה על הטבע מראה שבאזורים שבהם התרחש ציד ספורטיבי, מאמצי השימור היו אפקטיביים פחות ובעלי החיים היו חשופים יותר ללחצים חיצוניים. דוח שהוכן בעבור הקואליציה האפריקנית למען האריה הראה גם שרק שלושה אחוזים מהכסף שמגויס באמצעות ציד מסייע לתמיכה באוכלוסיות מקומיות, שנהגו לצוד למחייתם בעבר. מנגד, ארגונים שעוסקים בשמירה על חיות הבר באפריקה ממשיכים לטעון שציד ספורטיבי הוא דרך אפקטיבית ביותר לגיוס כספים למטרה שלשמה הם פועלים.

מלחמה לילית
המאבק בין פקחי הרשות לציידים כבר הסלים לדרגת מלחמה של ממש, שבה הצדדים משתמשים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו משקפות לראיית לילה ומערכות ניווט לוויניות
▪  ▪  ▪

בישראל אין שום פעילות חוקית של "ציד ספורטיבי" של חיות בר. הציד היחיד שמותר בארץ הוא ציד של כמה מיני ברווזים, שמתאפשר בעונת הציד שנמתחת בין ספטמבר לינואר. לפני עונת הציד מתפרסמות הודעות בעיתונות שמסדירות את כלי הנשק, שיטות הציד ומיני הברווזים המותרים. בנוסף לציד זה, ניתנים מדי פעם היתרים נקודתיים לציד חזירי בר. היתרים אלה מאפשרים לדלל את אוכלוסיית חזירי הבר במקומות שבהם הם גורמים נזק לחקלאים. גם בציד הזה חלה חובת דיווח של הציידים לגבי השלל. ד"ר נעם לידר, מנהל אגף אקולוגיה ברשות הטבע והגנים, מסביר שחזירי הבר פוגעים בגידולים בשדות ואף טורפים עופרי צבאים, ולכן חשוב לווסת את אוכלוסייתם כחלק משמירה על המערכת האקולוגית ומניעת פגיעה בחקלאות. הדילול ה"טבעי" של חזירי הבר באמצעות טורפים גדולים אינו קיים בארץ, מפני שהם, כאמור, נכחדו מזמן.
אך מה שמטריד את לידר ואת פקחי רשות הטבע והגנים במיוחד הוא הציד הלא-חוקי, שבמקרים מסוימים יוצר איום אמיתי על חיות הבר בארץ. אוכלוסיית הצבי הארץ-ישראלי, למשל, מונה על-פי הספירה האחרונה 2,000 פרטים בלבד, ואלה מאוימים בעקביות על-ידי צמצום בתי הגידול הטבעיים וציד בלתי-חוקי. "בשר הצבי יקר, והציידים הלא חוקיים מוכרים אותו תמורת 1,500 שקל לצבי", מסביר לידר. "הקנסות הנמוכים שהם מקבלים במקרה שהם נתפסים לא מרתיעים אותם מלהמשיך לצוד". לצד ציד הצבאים, מתקיים בארץ ציד של דורבנים למאכל על-ידי ציידים דרוזים בצפון, כמו גם ציד חוגלות וציד זוחלים על-ידי פועלים תאילנדים. המאבק בין פקחי הרשות לציידים כבר הסלים לדרגת מלחמה של ממש, שבה הצדדים משתמשים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו משקפות לראיית לילה ומערכות ניווט לוויניות, לצד אמצעים "פרימיטיביים" אך יעילים של ציד באמצעות כלבי סלוקי, שנפוץ בפזורה הבדואית, או באמצעות מלכודות מאולתרות, שנפוץ אצל הפועלים מתאילנד. "מדובר במאבק שמתרחש מדי לילה ושנמצא עדיין בעיצומו", אומר לידר.

רק באפריקה
"כשאתה נמצא במשבר של שמירה על המגוון הביולוגי כמו באפריקה, צעדים של הנפקת רישיונות לציד ספורטיבי באים בחשבון"
▪  ▪  ▪

בישראל אין מסורת של ציד, כפי שניתן למצוא בארה"ב או בקולוניות הבריטיות באפריקה. לכן, לא מפתיע שהקבוצות העיקריות שעוסקות בציד לא חוקי בישראל כיום הן בני חברות שיש להן מסורת ציד - הדרוזים, הבדואים והתאילנדים. האם ציד ספורטיבי הוא משהו שיוכל לסייע גם לשמירה על חיות הבר המקומיות? "לשמחתי אנחנו לא חשופים לדילמה הזאת", אומר לידר. "כשאתה נמצא במשבר של שמירה על המגוון הביולוגי כמו באפריקה, צעדים של הנפקת רישיונות לציד ספורטיבי באים בחשבון. בארץ אין מסורת של ציד ספורטיבי, אבל יש לנו יש בעיות משמעותיות אחרות, ובראשן המאבק בציד הלא-חוקי".
מותו של ססיל התפתח בינתיים לקרב משפטי בין זימבבווה לארצות הברית לגבי הסגרתו של רופא השיניים. גם אם ייתפס ויישפט, ראוי שהמקרה יפנה את תשומת הלב העולמית לניצוד, ולא לצייד.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  13/08/2015   |   עודכן:  13/08/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
צייד לבן, כסף שחור
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
חוק הג'ונגל
אהרון שחר  |  13/08/15 15:11
2
שנוי מוקד הפעילות של HAARP
מסעודה  |  14/08/15 12:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רביב אורניר
החוק היבש קובע כי מותר להסיר יד מההגה רק במקרה שאנו נדרשים לבצע פעולה הקשורה לנהיגה עצמה (איתות, לדוגמה)
ד"ר דניאל מדר
לרגל 70 שנה להטלת פצצות הגרעין על יפן, 4 שנים לאסון פוקושימה ו-29 שנים לאסון צ'רנוביל - מהם היתרונות והחסרונות של אנרגיה גרעינית והאם יש לה מקום גם בישראל
יבשם עזגד
שתי פצצות אטום הוטלו על הירושימה ועל נגסאקי ב-1945: כך זה התחיל, המשיך והתפתח - עד ששמענו "בום"
ד"ר יהודה בלנגה
שר החוץ של ארה"ב ג'ון קרי הגיע לאחרונה לקהיר לרגל פסגת "הדיאלוג האסטרטגי" בין מצרים לארה"ב. חידוש הדיאלוג האסטרטגי לאחר הפסקה בת 4 שנים מרמז על שינוי חיובי ביחסים בין ארה"ב למצרים, יחסים היסטוריים שעברו טלטלה קשה מאז עליית משטרו של אל-סיסי והדחת שלטון האחים המוסלמים. לאור התגברות הטרור באזור וריבוי האתגרים המשותפים, מקווים בקהיר ובוושינגטון לפתוח דף חדש
ציפי ישראלי, מיכל חטואל-רדושיצקי
יתרונות הסיקור הנרחב את התנועה הפועלת להחרים את ישראל, גוברים על חסרונותיו. סימון ברור של הסוגיה ממחיש את האתגר שבפני ישראל ומדגיש, כי יש להתמודד עמו במקצועיות ובמסגרת הממסדית
רשימות נוספות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
ים חם  /  מאיה פלח
אצות למיליון  /  איתי ואן ריין
חיידקים בצנרת  /  יהלה רוטרמן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il