X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
אנטרקטיקה. שיפור במצב שכבת האוזון [צילום: Beth Ipsen/Arctic Sounder/Associated Press]
חדשות טובות משכבת האוזון
לרגל יום שימור שכבת האוזון הבינלאומי: מה היה קורה אילו העולם לא היה מאמץ בשנות התשעים את פרוטוקול מונטריאול ומגביל את השימוש בחומרים שפוגעים באוזון?

בשנות השמונים והתשעים של המאה שעברה הטרנד המדעי-סביבתי הבולט ביותר היה העיסוק באוזון, וליתר דיוק ב"חור באוזון", שמרחף לו אי-שם מעל אנטרקטיקה. בשנים האחרונות, לעומת זאת, כמעט ולא שומעים יותר על האוזון ועל החורים בו. למי ששכח (או למי שנולד אחרי ששיח האוזון יצא מהאופנה), האוזון הוא גז שמורכב משלושה אטומים של חמצן (O3). גז זה קיים כשכבה בסטרטוספרה (חלק מהאטמוספרה), שבולמת חלק ניכר מהקרינה האולטרה-סגולה (UV-B) מהשמש. קרינה זו גורמת לנזק לרקמות חיות (כוויות שמש) ואף גורמת לנזקים לחומר הגנטי בתאי הגוף, מה שעלול להוביל להופעת סרטן, מומים, ובמינונים גבוהים אף למוות.
נוכחות האוזון במאות מיליוני השנים האחרונות אפשרה את התפתחות החיים על פני כדור-הארץ כפי שאנו מכירים אותם כיום. בשנות ה-70 גילו כמה חוקרים, בהם פרנק רולנד, מריו מולינה ופול קרוצן, ששכבת האוזון פגיעה לגזים שמצויים בשימוש האדם. גזים מסוג הכלורו-פלואורו-קרבונים (CFCs), עולים לגובה שכבת האוזון, שם הכלור שמתפרק מהם הורס את האוזון. החוקרים הבינו שהשימוש הגובר בגזים אלה (ומאוחר יותר גם בחומרים אחרים) גורם להרס שכבת האוזון, מעלה את הסיכון להופעת סרטן העור, פגיעה בגידולים חקלאיים ועוד.
הפגיעה בשכבת האוזון תועדה על-ידי מדידות מהקרקע ולווינים. תגליות אלו הובילו בסופו של דבר לפעולות בינלאומיות ששיאן בפרוטוקול מונטריאול שנחתם ב-1987. באמנה זו, שאותה אישררה ישראל ב-1992, הוסכם להוציא בהדרגה משימוש את כל החומרים שפוגעים בשכבת האוזון - בעיקר גזים שפולטים כלור וברום כדוגמת גזי קירור במקררים ובמזגנים, וגזים אינרטיים בתרסיסים. ב-1995 זכו רולנד, מולינה וקרוצן בפרס נובל לכימיה על מחקריהם בתחום האוזון.

קמפיין אנטי-מדעי

שינוי זה זה לא היה פשוט או מהיר, ונתקל כמובן בהתנגדות עזה מטעם החברות שייצרו גזי CFCs וחומרים נוספים שפוגעים באוזון. חברות אלו, בהובלת חברת דו-פונט (DuPont) האמריקנית, פתחו במסע תקשורתי ופוליטי, שמטרתו הייתה למנוע קידום החלטות כנגד השימוש או הייצור של אותם חומרים. החברות טענו שהמדע שמראה שה-CFCs פוגעים באוזון הוא מדע בדיוני, שטויות וזבל אינטרסנטי. נשמע לכם מוכר? בצדק, אותם קמפיינים אנטי-מדעיים בוצעו גם על-ידי נציגי תעשיית הנפט והפחם כאשר התגלה שהעופרת בדלק מזיקה לסביבה ולבריאות. גם ראשי תעשיית הטבק התאגדו נגד המדע כאשר הוכח שעישון פוגע בבריאות, ותעשיית המזון והחקלאות ביקרה מדענים כאשר הוכח שעודף סוכר מזיק לבריאות. כיום, מתנהל כמובן קמפיין דומה על-ידי תעשיית דלקי המאובנים וספיחיה נגד הקונצנזוס המדעי בדבר אחריות האדם על שינוי האקלים.
לישראל היו רגשות אמביוולנטיים לגבי פרוטוקול מונטריאול, זאת בעיקר בשל תעשיית הברום הענפה שפועלת בארץ. הברום שנפלט משלל מוצרים שמיוצרים במפעלי ים המלח מזיק גם הוא לאוזון (וגם מאוד לא בריא לאנשים, אבל זה כבר סיפור אחר) ואין ספק שלירידה בשימוש בברום הייתה השפעה כלכלית שלילית על מפעלי ים המלח. עם זאת, המנגנונים הכלכליים שנלוו לפרוטוקול עזרו למדינות ולחברות שהיו תלויות בחומרים אלה והקלו את הפסקת השימוש בהם.
נושא שכבת האוזון נדחק לשוליים בעשור האחרון - אך זה קרה בגלל סיבות טובות: פרוטוקול מונטריאול עמד במטרותיו, ולכן אין כל כך טעם לעסוק בנושא זה. בשל הזמן שלקח עד שהגבלות הייצור והשימוש בחומרים הפוגעים באוזון נכנסו לתוקף, והזמן שלוקח לאותם חומרים מזיקים לאוזון, לעלות לסטרטוספרה ולהתפרק שם - שיאו של החור באוזון מעל אנטרקטיקה נרשם בספטמבר 2006. מאז ישנה ירידה בפגיעה בשכבת האוזון, ושיפור במצב שכבת האוזון.

חשיבות סמלית ומעשית

עד היום, המחקרים צפו שהחור באוזון מעל אנטרקטיקה צפוי להיסגר בסביבות שנת 2050. עם זאת, מחקר חדש מראה שכבר כיום אפשר לדבר על הישגים מרשימים מהירים מהצפוי בתחום. צוות החוקרים הבינלאומי השתמש במודל תנועה כימי-אטמוספרי תלת-ממדי והראה שבזכות הפרוטוקול נמנע הרס גדול יותר של אוזון ממה שהיה צפוי: ללא הפרוטוקול, היה מופיע חור גדול באוזון מעל הקוטב הצפוני ושכבת האוזון הייתה מידלדלת פי שתיים בחצי הכדור הצפוני - מעל צפון אמריקה, אסיה ואירופה. החור באוזון שמעל אנטרקטיקה היה גדל ב-40 אחוז והייתה נצפית ירידה משמעותית ברמות האוזון מעל אוסטרליה ודרום אמריקה.
לפרוטוקול מונטריאול יש חשיבות סמלית ומעשית ברורה: מדובר בהסכם הבינלאומי הראשון שעסק בנושא סביבתי חובק עולם, שבמסגרתו הציגו מדענים משלל תחומים (כימיה, אטמוספרה, סביבה וכו') את תגליותיהם ישירות לצוות הבינלאומי שדן בנושא. זה ההסכם הראשון שעליו חתמו רוב מדינות העולם, שהוביל להשגת הסכמה לשינוי פעילות אנושית כדי להגן על העולם מפניה. זה ההסכם הראשון שבו נבנתה תוכנית כלכלית לתמיכה במדינות שהסתמכו על ייצור או שימוש בחומרים "האסורים", והושקעו כספים במציאת חלופות לאותם גזים וחומרים שפוגעים באוזון.
ההצלחה של פרוטוקול מונטריאול בטיפול בשכבת האוזון צריך ללמד אותנו שעלינו לפעול למען קבלת החלטות אמיצות בתחום שינוי האקלים, הן ברמה הבינלאומית והן ברמה המקומית.
  • לקריאת המחקר המקורי בכתב העת Nature Communications לחצו כאן.

להתראות במבול הבא (The Ozone Dance) / אריאל זילבר

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  17/09/2015   |   עודכן:  17/09/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חדשות טובות משכבת האוזון
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
נרגעתי
אהרון שחר  |  17/09/15 17:55
2
איך יוצרים חור בגז? לא נמאס
לבגוד במדע למען   |  18/09/15 02:46
3
תקשיב דוקטור, אולי תחכים
מסעודה משדרות  |  18/09/15 04:20
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לאה טרן
שבוע בסיציליה מלמד כי האי מציע לתיירים מגוון של אטרקציות ופעילויות    אפשר להיות שבוע בסיציליה מבלי להזכיר שהיא מולדת המאפיה    סיציליה שימשה רקע להרבה סרטי קולנוע, וכך גם האיים האאוליים
יצחק מאיר
בחירת המילים של האיש המבקש שהאלוהים ימנה לו יורש היא בחירת לשונו של אדם הרואה את המנהיגות כתנועה דינאמית, לא כישיבה על כס המלכות
שלמה ברום, יואל גוז'נסקי
עד לפני מספר חודשים תימן נראתה כסיפור הצלחה נוסף של אירן אבל נכון לימים אלה תמונת המצב השתנתה    יש שתי דרכים להתבונן במצבה הנוכחי של אירן. האחת - זו המקובלת - ראייתה כיישות מתפשטת, המרחיבה את השפעתה ושליטתה במדינות באזור. השנייה - להתבונן באירן כיישות מתגוננת, שמנסה להגן על האינטרסים של העדה השיעית, שהיא מיעוט במזה"ת
משה ניסנבוים
ביקורת מוזיקה: מפגשי אומנים ישראלים    מופע של שירה בשילוב הקהל ומופע מרגש נוסף של ניגוניו של בעל התניא'
ד"ר זיו בר
בתקופת החגים קיימת עלייה ניכרת של 30% בפניות לחדר מיון בגלל התקף חרדה    אם כי סביר להניח שהעלייה האמיתית גדולה יותר, פשוט חלק לא פונים לחדר מיון ואחרים לא מאובחנים כהתקף חרדה
רשימות נוספות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
תשע נשמות והמון בעיות  /  רונן בר
ימים של אובך  /  תמר שטרצר
על הדבש  /  ליאור רוטנברג, קרן לוי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il