X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
כנראה שעוד לא שמעתם עליה, אבל תנועת החרם כנגד שימוש בכדוריות פלסטיק במוצרי קוסמטיקה, סבוני פנים ומשחות שיניים צוברת תאוצה בעולם וכבר רשמה הישגים נכבדים
▪  ▪  ▪
במשחות השיניים [צילום: AP/Carolyn Kaster]

כדוריות זעירות (Microbeads) שעשויות פלסטיק ושגודלן נע בין עובי חוט השערה וגרגר חול מסכנות ימים, אגמים ונחלים. הכדוריות השקופות נפוצו בשנים האחרונות במשחות השיניים ובג'לים לרחצת פנים (Face Scrub) ולמניעת אקנה. גודלן המזערי הופך אותן לשקופות עבור מכוני טיהור השפכים, שלא תוכננו להתמודד אתן. כתוצאה, חלק מהן מצליח לחלוף את כל שלבי הטיפול כמעט ללא מפריע. הכדוריות עושות את דרכן עם זרם המים מצינור הניקוז של המקלחת (או הכיור), דרך מכוני השפכים, ומשם חזרה לסביבה. כשהן נישאות יחד עם מי השפכים המטוהרים (קולחים), הן זורמות לנחלים, אגמים וימים וחלקן גם מגיעות בסופו של דבר לשדות חקלאים אשר מושקים בקולחים. הערכות מדברות על כך שבשפופרת אחת של סבון ל"ניקוי עמוק" של אחת החברות המוכרות ישנם לא פחות מ-350 אלף מיקרו כדוריות(!), שמהווים כעשירית מתכולת המוצר.

מהמקלחת לצלחת
במערכת העיכול של הדג המזהמים הצמודים לכדוריות משתחררים, ובאופן זה יכולים מזהמים מסוכנים ולהגיע בסופו של דבר לצלחת
▪  ▪  ▪

סקר שנערך בימות הגדולות (Great Lakes) שבצפון ארצות הברית מצא כמויות נרחבות של כדוריות פלסטיק מזעריות בתחתית האגמים. חוקרים מאוניברסיטת UC Davis בקליפורניה, העריכו את כמות הכדוריות ש"עוקפות" את מתקני טיהור השפכים ודולפות לסביבה בכשמונה טריליון ביום אחד בלבד(!) אם נסדר כמות זו של כדוריות זו לצד זו נוכל לכסות שטח שגודלו כשל 300 מגרשי טניס, וכל זה ביום אחד בלבד. לפי החוקרים, כמות עצומה זו היא רק טיפה בים אל מול הכדוריות שנתפסות במכוני הטיהור ושמופרדות מזרם הביוב יחד עם מוצקים אחרים שקיימים בשפכים לתוך מה שמכונה ה"בוצה". בישראל חלק גדול מהבוצה מוטמן בעומק הים וחלקו האחר עובר תהליך עיכול, שבו מפורקים המזהמים שבבוצה בתהליך ביולוגי אנ-אירובי (נטול חמצן). עם סיום התהליך ניתן להשתמש בבוצה כחומר דשן ומטייב קרקע חקלאית. לכן, מדגישים החוקרים, גם דרך נתיב זה יכולים החלקיקים לדלוף לסביבה.
גודלם המזערי של הכדוריות גורם לבעלי חיים ימיים לזהותם בטעות כמזון, וכך הם עלולים להיכנס לשרשרת המזון שבסופה נמצא האדם. הסכנה בכך היא כפולה, ומעבר לנזק הפיזיולוגי שיכול להיגרם לדגים בעקבות מעבר של הכדוריות במערכת העיכול שלהם, חלקיקי הפלסטיק המזערי מתפקדים גם כמעין "ספוג" עבור מזהמים הקיימים במים (ובשפכים בפרט) והם נספחים אליו. במערכת העיכול של הדג המזהמים הצמודים לכדוריות משתחררים, ובאופן זה יכולים מזהמים מסוכנים ולהגיע בסופו של דבר לצלחת.
כדוריות הפלסטיק הקטנות הן רק חלק מבעיה גדולה הרבה יותר של זיהום הסביבה הימית במיקרו-פלסטיק, שהוצגה בכתבה "מיקרו בעיה" שפורסמה בזווית. מיקרו פלסטיק מוגדר כחלקיק פלסטיק שאורכו קטן מחמישה מילימטר והוא נוצר כחלק מתהליך הבלייה של מוצרי פלסטיק גדולים יותר (דוגמת שקיות ניילון) או שהוא מיוצר מראש בגודל מזערי לשימושים שונים כמו במקרה של הכדוריות המזעריות. הערכות שונות מראות כי עשירית מכלל הפלסטיק המיוצר בעולם כיום יגיע בסופו של דבר לסביבה הימית.

חרם נגד כדוריות
המודעות הציבורית, שהגיעה בעקבות הקמפיין הבינלאומי נגד כדוריות הפלסטיק המזעריות, הצליחה לגרום לחברות ענק להצהיר על הפסקת השימוש בהן
▪  ▪  ▪

כבר כיום, מדינות שונות בארה"ב מחוקקות חוקים שאוסרים מכירה של מוצרי קוסמטיקה וטיפוח שמכילים כדוריות מזעריות שעשויות פלסטיק, גם אם הוא מסוג שקרוי "פריק ביולוגית" (מחקרים מראים שלמעשה הוא אינו מתפרק בתנאים הקיימים לאורך מסלול חייו). גם באירופה בוחנים את הצורך בהעלמת הכדוריות מהיבשת ובדוח שפורסם ב-2014 פורטו הצעדים שיש לנקוט למיגור הבעיה. צעדים אלה הגיעו לאחר מאבק סביבתי חוצה יבשות מוצלח במיוחד שהצליח לעורר מודעות ציבורית לבעיה הגדולה שגורמים הכדוריות המזעריות.
המודעות הציבורית, שהגיעה בעקבות הקמפיין הבינלאומי נגד כדוריות הפלסטיק המזעריות, הצליחה לגרום לחברות ענק דוגמת יוניליבר, קולגייט-פלמוליב, לוריאל ורבות נוספות, להצהיר על הפסקת השימוש בהן. אולם, טונות של כדוריות מזעריות עדיין מזהמות את מקורות המים בעולם מדי שנה.
שיפור המצב יגיע עם הגברת המודעות הציבורית לנוכחות כדוריות במוצרים שאותם אנו צורכים. הארגון "Beat the MicroBead" (לנצח את הכדוריות הזעירות) מפרסם רשימה של מוצרים שמכילים כדוריות פלסטיק מזעריות. מן הסתם, יצרנים לא ששים לציין שהמוצר מכיל כדוריות, לכן הצרכן צריך לחפש את הרכיבים "פוליאתילן" ו"פוליפרופילן" ברשימת הרכיבים של המוצר. נוכחותם תעיד על קיומם של חלקיקי פלסטיק זעירים במוצר.
אם רכיבים אלה נמצאים בסבון הפנים שמבטיח להעלים פצעי אקנה תוך מספר שעות (ספוילר - הוא לא יעשה זאת), או במשחת השיניים שתהפוך את השיניים שלכם ללבנות בתוך שבוע (רופא שיניים אמר לי פעם שהן למעשה רק פוגעות בשיניים), הבחירה הסביבתית הנכונה שלכם תהיה להחזיר אותו אל המדף.

סרטון בנושא microbeads בסביבה

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  08/10/2015   |   עודכן:  08/10/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להציל את הכדור מהכדוריות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אסף היקר..
כבש 44  |  8/10/15 09:33
2
לכן הפסקתי להתגלח
קפטן טומי  |  12/10/15 09:09
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפעת גדות
אותו לילה הניחה את ידה על חזהו ונבהלה    היא לא הרגישה דבר    המקום שם ידעה שהנשמה שוכנת לא זע
אלי אלון
לאחר 39 שנות שידור ב"קול ישראל" פורשת החודש הקריינית והשדרנית רויטל עמית מרשות השידור    אם מצרפים לכך את שנות שידוריה כקריינית בגלי צה"ל הרי שרויטל עמית שידרה בשידור הציבורי משך למעלה מ-40 שנה    סיפורה של הקריינית המיתולוגית
תמר שטרצר
האם תהיו מוכנים לוותר על נסיעה למשרד ברכב הפרטי ולהגיע אליו בתחבורה ציבורית או באופניים? ומה אם תתוגמלו על כך בתלוש המשכורת?    מחקר חדש שנערך באשדוד בדק את הנכונות של עובדי העירייה לשנות את הרגלי התחבורה שלהם וגילה שהמהפך האמיתי לא יגיע מהכביש, אלא דווקא מהראש
ד"ר ליאנה טריפטו-שקולניק
לאוסטיאופרוזיס ולבריחת סידן, ישנם גורמי סיכון גנטיים ופיזיולוגיים שאינם תלויים באדם או בסגנון חייו, אך מודעות לגורמי הסיכון הגנטיים והסביבתיים, מאפשרת למזער את הסיכוי לחלות במחלה
צבי גיל
כמי שערך מסעות רבים ברחבי תבל, אחת האטרקציות שלי במסע הם אנשים איך הם נראים, כיצד הם מתנהגים לעצמם וכלפי אורח
רשימות נוספות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
יש חיים בשוליים  /  יוני וייץ
ננו-שרשרת וסוכה לתפארת  /  ד"ר דניאל מדר
רכבת ההפתעות  /  ד"ר דניאל מדר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il