X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
הצפה באשקלון, נובמבר 2015 [צילום: אדי ישראל, פלאש 90]
לשמור על כל טיפה
הגשם חזר ואיתו ההצפות והשיטפונות כיצד ניתן להיערך למצב זה ואף לנצל אותו לטובת משק המים המקומי?

הגשמים העזים של הימים האחרונים יכולים להיות מטעים. בישראל אין עודפי מים, בעיקר בגלל מגמה של ירידה בכמויות המשקעים השנתית והעלייה המתמדת בביקוש למים. בלית ברירה, המוח הישראלי מוצא פתרונות יצירתיים לחסוך במים (טפטפות), למחזר מים לחקלאות (מכוני טיהור שפכים) ולייצר מי שתייה (שילוב מים מותפלים למוביל הארצי) וכך מעמיד את ישראל כמעצמת טכנולוגיות מים.
אולם, כמו שראינו היטב ברחובות הערים לאחרונה, יש בישראל מדי חורף עודפי מים רגעיים בצורה של נגר עילי - מים שלא מחלחלים אל האדמה ושזורמים על פני הקרקע. נכון להיום, אין מספיק ידע וכלים, בישראל ובעולם, שיעזרו לנו לנצל את הנגר העילי לטובתנו, אך זה יכול להיות כיוון מחקר מעניין וחשוב לסביבה ולאדם.
באזור ים המלח והערבה, שם החלחול מועט עקב התשתית הסלעית, אנו עדים מדי שנה מחדש לשיטפונות שגורמים להרס של גשרים, להרס שטחי חקלאות ולסחף קרקע. גם במקומות אחרים בישראל הנגר העילי גורם לשיטפונות ולהרבה מאוד נזק. בסביבה עירונית ההיתכנות לנגר עילי והצפות גבוהה אף יותר, כי עקב תכסית אטימה (בטון, מדרכות, כבישים) מי הגשמים כמעט ואינם מחלחלים אל הקרקע. הנגר נוצר מהר יותר ומתנקז אל שטחי קרקע בנויים קטנים יחסית (כמה קמ"ר בודדים), בהשוואה לשטחים פתוחים.
נגר עירוני
לשינויי אקלים צפויים להיות השפעות משמעותיות על הנגר בסביבה אורבנית: אירועי גשם קיצוניים יופיעו בתדירות גבוהה יותר, תחול עלייה בעוצמות גשם ושינויים בפריסת גשם במרחב (מיקום) ובזמן (חודש בשנה). כל אלה יגרמו לזרימה של יותר מים שעלולים לגרום לעוד נזקים.
בשנים האחרונות הקים השירות ההידרולוגי הישראלי רשת ניטור למדידת נגר עילי באגנים עירוניים בגוש-דן. "המטרה היא לספק לרשויות ולמתכננים נתונים לטובת תכנון עתידי בניהול נגר תוך התחשבות טובה יותר בנגר המגיע מאזור אורבני", אומר ד"ר עמיר גבעתי מהשירות ההידרולוגי של רשות המים. "בנוסף, פיתחנו מודלים הידרולוגים מתקדמים לחישוב הנגר העילי וחיזוי שיטפונות על-מנת לספק התראה על הצפות צפויות בסביבה העירונית. מודלים אלה לוקחים בחשבון נתונים מטאורולוגיים ואקלימים מדודים וחזויים ואת התכונות הפיזיות של תחום ההתנקזות".
המודלים מציגים מגמות מתפתחות וחזויות בעשורים הבאים וכך ניתן לתכנן ולנהל את הנגר בצורה המיטבית. כך, לדוגמה, במקום שבו לא צפויים שיטפונות בעשור הקרוב אין צורך בהשקעה כספית גדולה ובבניית תשתיות כמו גשרים - ולהפך.
על-מנת לבחון את התגובה של הנגר העירוני לשינויים בשימושי הקרקע ושינויי האקלים, השירות ההידרולוגי השתמש במודל הידרולוגי-פיזיקאלי מבוסס GIS (מערכת מידע גאוגרפית) בשם HEC- HMS, שפותח בארצות הברית. המודל לוקח בחשבון את התכונות הפיזיות של אגן ההיקוות (טופוגרפיה, שיפועים, סוג קרקע), את התכסית (שטח בנוי) ואת שימושי הקרקע (שדה חרוש, צמחיה). במודל נבחנה התגובה ההידרולוגית לשינויים בשטח הבנוי של העיר מודיעין ולשינויים בעוצמות הגשם כתוצאה משינויי אקלים. תוצאות הרצת המודל מציגות גידול מהיר בזמן הריכוז של מי הנגר ועלייה בספיקת השיא ונפח הגאות באגן נחל איילון.
הרחבת נתיבי איילון
בשנים האחרונות ישראל מקדמת פרויקט להרחבת נתיבי איילון ותוואי הרכבת על-מנת לשחרר את צוואר הבקבוק של התנועה הכי עמוסה באזור המרכז. משמעות הוספת מסילת רכבת היא הצרה של חתך הנחל ובמקומות בהם יש ספיקה של 400 קוב מים לשנייה צפויה ירידה לספיקה של כ-200 קוב מים לשנייה. "להצרה של נחל איילון תהיה השפעה ישירה על ספיקות השיא בחורף ועל הסיכוי להצפות באזור המרכז", אומר גבעתי. "יש לכך משמעויות כלכליות על המשק. לתכנון ולבנייה בשטח עירוני יש מספר כללים גם בהיבט ההידרולוגי. למשל, יש להקצות לפחות 20 אחוז מהשטח לטובת חלחול מים. כלומר, אין לכסות אזור שלם בבטון. הרעיון בפרויקט של נחל איילון הוא למנוע הצפות אך לתת למים לזרום לטובת הטבע - כלומר, לא לשנות לחלוטין את משטר הזרימה. כמו-כן, חשוב לזכור שהנחל מהווה בית גידול לחיות בר והצרת הנחל ושינוי של הספיקה משפיעים גם על בעלי החיים והצמחייה בסביבתו".
יש כמה שיטות לנהל את משאבי המים בחורף. שיטה אחת היא לתפוס את המים במעלה אגן ההיקוות (שטח ניקוז) על-ידי מאגרים, כי רוב המים מגיעים מהחלק העליון של הנחל. ואכן, בפארק אריאל שרון ליד צומת חולון יש כבר מאגר מים שמיועד לאגור חלק משמעותי ממי הנגר של איילון בחורף. שיטה נוספת היא לבצע הטיה של המים לכיוון הים. שיטה זו יקרה לביצוע ורוב מי הנגר הולכים בה לאיבוד. שיטה שלישת היא החדרה של מים לקרקע. שיטה זו איטית והיא גם לא מבטיחה החדרת מים איכותיים למי התהום.
איזו שיטה היא המתאימה ביותר לנצל את הנגר העירוני? כדי לענות על כך יש לקחת בחשבון שלל שיקולים כלכליים, הידרולוגיים, הנדסיים ולוגיסטיים. המחקר, התכנון והביצוע בכל הנוגע לניהול וניצול מי נגר נמצאים עדיין בשלבים ראשוניים. בינתיים, עד שיינקטו צעדים החלטיים להתמודדות עם המצב, המים ימשיכו לזרום.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  19/11/2015   |   עודכן:  19/11/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אריאל שרון / Ariel Sharon
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואל גוז'נסקי, ארז שטרים
הצטברות האתגרים בתקופה של תהפוכות אזוריות ושינויים היסטוריים פנימיים עלולה להאיץ תהליכים, שסופם - שינוי פניה של הממלכה. מקבלי ההחלטות בישראל נקראים להכיר בשינויים העוברים על הממלכה, אשר ייתכן כי יהיו להם השלכות על הסדר האזורי במזה"ת ואף מעבר לו
עפר דרורי
הרומן הגרפי, שהוא בפועל ספר "קומיקס" כפי שנהגנו לכנותו בזמנו, מביא עוצמה מיוחדת לדברים הכתובים, כך שבמילים ספורות בכל עמוד מול החשכה הזועקת מהדפים מובא הסיפור
גיל נוילנדר
מתקפת פישינג חדשה מופצת בימים האחרונים למאות מיליוני משתמשי אפל באמצעות הדואר האלקטרוני. ההונאה מופצת למשתמשים בעלי Apple ID, כולל 800 מיליון משתמשי iTunes
עודד ערן, אדם הופמן
'המדינה האיסלאמית' מבקשת להשיג שלושה יעדים בפיגועים ובנטילת האחריות על ביצועם    בישראל יש אולי תקווה, שהאירועים בפריז יגבירו באירופה הבנה לאילוצים הקשורים בהתמודדות עם הטרור הפלשתיני ויביאו להקלה בביקורת הנשמעת נגדה בהקשר זה
אלי אלון
באתר הלאומי "אום רשרש" באילת שופצה ושומרה בקתת החמר ("החושה") היחידה שנותרה במקום מתוך חמש, השאר נהרסו במהלך השנים. סיפורה של החושה באום רשרש אותה פוקדים מדי שנה עשרות אלפי מבקרים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il