X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
כמות המים שנוספה לכנרת מתחילת השנה עומדת על כשליש מהממוצע בלבד [צילום: גילי יערי/פלאש 90]
החורף שהיה: סיכום ביניים
איפה ירד יותר גשם, בצפון או בדרום? יום המים הבינ"ל הוא הזדמנות לבדוק האם באמת יש מגמה של התייבשות בצפון הארץ. ומה הקשר למלחמה בסוריה?
מלחמה ובצורת
אצל שכנתנו מצפון מורגשת מגמת ההתייבשות היטב. התמעטות המשקעים במזרח אגן הים התיכון הורגשה באופן חמור במיוחד בצפון סוריה, ומחקרים טוענים שבצורת קשה זו היא שהביאה לפרוץ מלחמת האזרחים העקובה מדם שמשתוללת במדינה כבר חמש שנים.

   רשימות קודמות
  השקדייה פורחת (מוקדם)
  2.5 מיליארד איש בתור לשירותים
  להתמודד עם השינוי
  מותק של מסנן
  עת קציר הגיעה

"משנכנס אדר מרבין בשמחה", נכתב בגמרא. אך לצערם של החקלאים ושאר צרכני המים, כשנכנס אדר מסתיימת עונת הגשמים ומתחיל האביב. מי שעקב אחרי תחזיות מזג האוויר בחורף האחרון בוודאי שם לב לכך שכמויות גשמים רבות ירדו במרכז הארץ ופחות בצפונה. האם מדובר באירוע חד-פעמי וטבעי, או שאנו עדים למגמה כוללת של שינוי בפיזור המשקעים והתייבשות של מזרח אגן הים התיכון? וכיצד קשורה לכל זה מלחמת האזרחים בסוריה?
מגמה יבשה
מיעוט הגשמים בחורף האחרון בצפון הארץ מורגש היטב. בפברואר האחרון עלה מפלס הכנרת ב-24 ס"מ בלבד, והוא עמד בתחילת מרס על 42 ס"מ בלבד מעל הקו האדום התחתון. כמות המים שנוספה לכנרת מתחילת השנה עומדת על כשליש מהממוצע בלבד, ולפי נתוני רשות המים, מאז 1926 נרשמה רק שנה אחת שבה כמות המים הזמינים המצטברים הייתה נמוכה יותר.
בצפון הארץ ירדו עד כה פחות משני שלישים מהממוצע השנתי. בדרום הארץ התמונה שונה: כמויות המשקעים המצטברות מתחילת עונת הגשמים הן גבוהות ביחס לממוצע באזורים רבים. לפי נתוני השירות המטאורולוגי, באזור המשתרע מהשפלה המרכזית-דרומית ודרומה משם, חודש פברואר האחרון היה גשום מהממוצע ובחלקים מסוימים כמויות הגשם אף הגיעו לפי אחד וחצי מהממוצע לחודש זה.
אבנר פורשפן, מנהל אגף אקלים בשירות המטאורולוגי, מדגיש ש"לא כדאי להסיק על מגמה בהסתמכות על תקופה כל כך קצרה". בהתייחס לשינוי בין מגמות המשקעים בין צפונה ודרומה של ישראל, מציין פורשפן שגם נתוני המשקעים בין השנים 2015-1997 לא מראים על מגמה ברורה בין אזורים גאוגרפיים אלו.
ואכן, אם מסתכלים על החורפים האחרונים, קשה לאתר מגמה ברורה: בעונות הגשומות של 2015-2014 ו-2014-2013 אכן נצפתה עדיפות בכמות המשקעים לדרום הארץ על החלק הצפון-מזרחי שלה. מאידך-גיסא, עונה קודם לכן (2013-2012) מתקבלת תמונה שונה, וכמות המשקעים בצפון ובמרכז גבוהה באופן יחסי (וביחס לממוצע) מהדרום.
"שינוי אקלימי מוגדר כשינוי במצב האקלים שנמשך תקופה ארוכה - בדרך כלל עשרות שנים או יותר", מסביר פורשפן. לעתים, רצף של מספר עונות יבשות מלמד על מגמה, אך לעתים זוהי חלק מהמחזוריות הטבעית של המשקעים באזור.
פורשפן ממליץ לחכות לסוף עונת הגשמים, עוד כחודשיים, ורק אז לבחון את המצב. "לא בטוח שמערכת הגשם הנוכחית תעזור באופן משמעותי לצפון, אבל שווה לראות אם יגיעו עוד מערכות גשם כאלה שישפרו את המצב".
מלחמה על המים
בזמן שבצפון הארץ לא מסתמנת מגמה ברורה של ירידה בכמות המשקעים לעומת הדרום, אצל שכנתנו מצפון מורגשת מגמת ההתייבשות היטב. התמעטות המשקעים במזרח אגן הים התיכון הורגשה באופן חמור במיוחד בצפון סוריה, ומחקרים טוענים שבצורת קשה זו היא שהביאה לפרוץ מלחמת האזרחים העקובה מדם שמשתוללת במדינה כבר חמש שנים.
מקובל להגדיר בצורת כמצב שבו כמות המשקעים נמוכה ב-25-20 אחוז מהממוצע. הבצורת בסוריה, שהוגדרה על-ידי המדענים כ"קשה ביותר מאז תחילת המדידות", הביאה למשבר חמור במשק המים. האזורים הכפריים בצפון-מזרח המדינה, שנשענו על חקלאות כמקור העיקרי להכנסה, חוו פגיעה אנושה, וכמיליון וחצי תושבים היגרו לאזורים האורבניים ולפאתי הערים הגדולות. המצוקה של אותם תושבים כפריים, לדברי החוקרים, היא שהביאה לפריצת המהומות באזור, ובסופו של דבר למלחמת האזרחים העקובה מדם.
מחקר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי PNAS בחן את הקשר בין שינוי האקלים באזור לבין מלחמת האזרחים בסוריה. בפרט, ניסה המחקר להבין האם הירידה בכמות המשקעים היא תוצאה של אפקט החממה, או תופעה טבעית שחוזרת על עצמה כל מספר שנים.
פרופ' יוחנן קושניר מאוניברסיטת קולומביה נמנה עם צוות החוקרים שכתבו את המאמר. לדבריו, כאשר בוחנים מגמות שינוי בגשמים, הקושי העיקרי הוא להפריד בין השינויים הטבעיים האופייניים לאזור לבין השפעות אפקט החממה. "התנודות הטבעיות בכמויות הגשמים משנה לשנה הן גדולות ומסוות את מגמת ההתייבשות שחווה האזור", אומר קושניר, ומסביר שהמודלים מראים שמגמת ההתייבשות תימשך עם העלייה בריכוז גזי החממה בעוצמה הולכת וגוברת. "מצאנו שאירועי הבצורת שמשכם שלוש שנים רצופות לפחות הולכים ומתעצמים. ההקלות שיביאו התנודות הטבעיות, כלומר רצף של מספר עונות גשומות מהממוצע, תהיינה פחות משמעותיות".
נסיגה לצורכי עלייה
אזורנו הוא אזור גבול בין האקלים המדברי ובין האקלים הרטוב של אירופה. במהלך ההיסטוריה ידע האזור תנודות רבות בכמויות הגשם, וישנם מחקרים שקושרים בין תקופת בצורת קדומות לבין התמוטטותן של תרבויות כמו התרבות החיתית, הפרעונית והמיקנית בסוף תקופת הברונזה המאוחרת (המאה ה-12 לפנה"ס).
כעת, עם נסיגת הכוחות הרוסים מסוריה, יש לקוות לחזרת הגשמים, שאולי לא יביאו איתם את השלום המיוחל, אבל לפחות ישפרו במעט את מצב הזרימות בנחלי הצפון.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  23/03/2016   |   עודכן:  23/03/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
החורף שהיה: סיכום ביניים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
למה באמת אין גשם בצפון ?
מסעודה משדרות  |  25/03/16 14:20
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלון בן-דוד
את העימות מול ישראל מובילים, בראש ובראשונה, תושבי ירושלים הפלשתינים. ירושלמים יצאו לדקור יהודים במאבק על הר-הבית ומאז המתקפות נמשכות, משום שביצוען אינו מסובך. מה יכולה ישראל לעשות?
יובל לובנשטיין
המשקה אשר משווק כטעם החיים ופונה לפלח הצעיר, ממשיך לפנות לציבור זה, אשר מפנה לו עורף ובוחר בעיקר במים
אלי אלון
אודרי ברוש הייתה קריינית בתחנת הרדיו של שירות השידור הארץ-ישראלי (Palestine Broadcasting Service,‏ PBS)ולאחר קום המדינה הייתה קריינית בקול ישראל. ב-1960 פרשה מהרדיו. סיפור חייה של הקריינית שברבות השנים, שמה נשכח כמעט לגמרי ורק מעטי מעט יודעים מי הייתה
חובב לויטס
לפני מספר שבועות יצא לאור ספרו החדש של פרופסור מאיר חת "הבנקאות הישראלית במנהרת הזמן" הסוקר את התמורות במערכת הבנקאות בישראל ביובל האחרון. הזדמנות טובה להזמין את ידידי, חיים כהן, לשעבר מנכ"ל כלל ביטוח אשראי, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט וכיום שותף בקרן אוורסט לשמוע תובנות בנוגע לדרכי התמודדת המערכת הבנקאית עם האתגרים שטומן לה העתיד
גדעון ארליך
בעוד שבעברות אישיות, כגון סכסוכים אלימים בין צמד גנבי רכב יהודי-ערבי, המדינה לא תעלה בדעתה לשאת בנטל האדם הנפגע ומשפחתו, נפגעי "טרור הבודדים" הם במעמד של נפגעי אויב. המדינה מכירה בכך שאנו במלחמה אך ממשיכה בהונאה שמדובר בעניין פרטי של "בודדים
רשימות נוספות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
השקדייה פורחת (מוקדם)  /  ענבר שטוטמן
2.5 מיליארד איש בתור לשירותים  /  ליאור ונטורה
להתמודד עם השינוי  /  מערכת זווית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il