X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
במהלך קמפיין הבחירות שלו, טראמפ אמר דברים רבים שנעמו לאוזני המשתייכים למחנה הימין בישראל בה בעת, המרד שהנהיג טראמפ נגד ה"פוליטיקלי קורקט" יצר סביבה שבה שנאת זרים היא מקובלת אם ממשל טראמפ לא יגנה דברי שנאה או הסתה בכלל ובמיוחד אמירות בוטות נגד יהודים צפויה להתפתח על-רקע זה מחלוקת בין הקהילה היהודית בארצות הברית לבין ישראל
▪  ▪  ▪
הנשיא הנבחר דונאלד טראמפ וג'ארד קושנר [צילום: AP/Mary Altaffer]
אמירות שנאה
רבים ביקשו להשקיט את פחדי הקהילה היהודית תוך הצבעה על ההצהרות הפרו-ישראליות של מחנה טראמפ. למרות זאת, אין לראות בתמיכה בישראל כמשחררת את הנשיא טראמפ מאחריות לגינוי הסתה נגד מיעוטים. זאת משום שכל פעם שטראמפ סירב לגנות אמירות שנאה מפי תומכיו, גם כשהביע תמיכה בישראל, נרשמה עלייה ניכרת בהטרדות אנטישמיות נגד יהודים באינטרנט.

ביטחון אישי
רבים בקרב הקהילה היהודית בארצות הברית מודאגים מהשלכות שליליות אפשריות של ניצחון טראמפ והרוח החדשה שהוא ביטא והביא עמו על מיעוטים בארצות הברית בכלל ועל ביטחונם האישי ומעמדם שלהם בפרט.

בעוד מנהיגי הימין הפוליטי בישראל חגגו את ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארצות הברית, הקהילה היהודית בארצות הברית הביעה דאגה עמוקה מהתפתחות זו. במהלך קמפיין הבחירות שלו, טראמפ אמר דברים רבים שנעמו לאוזני המשתייכים למחנה הימין בישראל: הוא איים להטביע ספינת תותחים אירנית, הדגיש את הצורך לנקוט עמדה קשוחה נגד הטרור האיסלאמי, והצהיר שההתנחלויות בגדה המערבית אינן מהוות מכשול לשלום. בה בעת, המרד שהנהיג טראמפ נגד ה"פוליטיקלי קורקט" יצר סביבה שבה שנאת זרים היא מקובלת. טראמפ עצמו, כמועמד, נעזר לא פעם בביטויים של שנאת זרים וכך גם לא גינה ביטויים מסוג זה בקרב תומכיו. אם ממשל טראמפ לא יגנה דברי שנאה או הסתה בכלל ובמיוחד אמירות בוטות נגד יהודים, גם אם יפעל לקיים את ההבטחה בדבר חיזוק הקשרים בין ירושלים לווושינגטון, צפויה להתפתח על-רקע זה מחלוקת בין הקהילה היהודית בארצות הברית לבין ישראל.
לדאגתם של יהודים בארצות הברית מהתגברות שנאת הזרים וההסתה נגד מיעוטים, שליוותה את עלייתו המטאורית של דונלד טראמפ בזירה הפוליטית, היה, ללא ספק, בסיס מוצדק. ערב הבחירות, קמפיין טראמפ שחרר תשדיר בחירות חדש שהציג שלושה יהודים בעלי השפעה, תוך שימוש בדימויים אנטישמיים קלאסיים, כמו: "אינטרסים גלובליים" (global special interests) [שיוחסו ליהודים] ו-"אלו ששולטים על מוקדי כוח" (those who control the levers of power). התבטאויות אלה הובילו את הוושינגטון פוסט לפרסם כתבה שכותרתה "אנטישמיות היא כבר לא נימה נסתרת בקמפיין של טראמפ. היא מנגינתו". זמן קצר אחרי ההצהרה על ניצחונו, מינה הנשיא הנבחר את מנכ"ל הקמפיין שלו והעורך לשעבר של ברייטברט ניוז, סטיב בנון, כאסטרטג הראשי של ממשלו העתידי. ברייטברט הוא ערוץ תקשורת הידוע בפרסום מאמרים שדוחים דיבור לפי ערכי ה"פוליטיקלי קורקט", כולל מאמרים שדנים בפרשן הפוליטי הקונסרבטיבי ביל קריסטול כ-"יהודי עריק" ("renegade Jew"). אמנם, דעתם האישית של טראמפ ושל האסטרטג הראשי שלו אשר לאנטישמיות אינה ידועה, אך יש לציין שאיש מהם עדיין לא גינה גילויים וביטויים של אנטישמיות בסביבתם.
רבים ביקשו להשקיט את פחדי הקהילה היהודית תוך הצבעה על ההצהרות הפרו-ישראליות של מחנה טראמפ. ואכן, יועציו של הנשיא הנבחר לנושא ישראל, דיוויד פרידמן וג'ייסון גרינבלאט, לא החמיצו כל הזדמנות להדגים כי עמדותיו של דונלד טראמפ קרובות לעמדות של ממשלת ישראל. שבוע לפני הבחירות לנשיאות, פרידמן וגרינבלט פרסמו הצהרה המכריזה כי, אם ייבחר, יעביר טראמפ את שגרירות ארצות הברית מתל אביב לירושלים, ינקוט צעדים משמעותיים כדי לבלום את אירן, ויגן על מעמדה של ישראל בקרב הקהילה הבינלאומית נגד מסעות ה-BDS והדה-לגיטימציה המתנהלים נגדה. למרות זאת, אין לראות בתמיכה בישראל כמשחררת את הנשיא טראמפ מאחריות לגינוי הסתה נגד מיעוטים. זאת משום שכפי שצוין בדוח הארגון LeagueAnti-Defamation כל פעם שטראמפ סירב לגנות אמירות שנאה מפי תומכיו, גם כשהביע תמיכה בישראל, נרשמה עלייה ניכרת בהטרדות אנטישמיות נגד יהודים באינטרנט.
שמונה אחוזים
היחסים בין הקהילה היהודית בישראל לקהילה היהודית בארצות הברית, המהוות יחד כשמונים אחוזים מכלל היהודים בעולם, כבר עומדים למבחן בעקבות חילוקי הדעות ביניהן לגבי דת ופוליטיקה. הקהילה היהודית בארצות הברית מגוונת מאוד מבחינה אידאולוגית - רק כעשרה אחוזים ממנה מוגדרים כדתיים, בעוד שיותר ממחציתם מוגדרים כרפורמים וקונסרבטיביים. אולם מדיניותה של הרבנות הראשית של ישראל, המתנגדת למוסדות יהודיים דתיים שאינם אורתודוקסיים ודוחה את הלגיטימיות שלהם בנושאי מעמד אישי (גיור, נישואין, גירושין, וכו'), או מתנגדת לתפילה בכותל של אנשים מזרמים אחרים על-פי אמונתם, גרמה מתח ניכר בין ישראל לקהילה היהודית האמריקנית. השקפות העולם השונות האופייניות ליהודים בישראל, לעומת אלו האופייניות ליהודים בארצות הברית, יצרו אף הן פערים הניכרים בזירה הפוליטית. כחצי מיהודי ארצות הברית מתארים עצמם כ"ליברלים" לפי סקר שנערך ע"י PEW ב-2013, ולעומת זאת רק שמונה אחוזים מהיהודים בישראל מגדירים את עצמם כך (לפי PEW, 2016).
חילוקי הדעות נעשו מוחשיים יותר בשנים האחרונות, בזמן ממשלו של הנשיא ברק אובמה. זאת עקב חילוקי הדעות בין אובמה, שזכה בתמיכתם של רוב היהודים בארצות הברית, לראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בהקשר להתרחשויות דרמטיות, ביניהן קריסת התהליך המדיני הישראלי-פלשתיני, שהובל על-ידי מזכיר המדינה ג'ון קרי, וכן חתימת הסכם הגרעין בין מעצמות המערב לאירן. בהתאמה, רוב יהודי ארצות הברית ורוב אזרחי ישראל נמצאים בשני צדי המתרס, בכל הנוגע לסוגיות חשובות אלה. הסביבות השונות שבהן מתקיימות הקהילות היהודיות בישראל ובארצות הברית עיצבו ללא ספק את הבדלי הערכים הפוליטיים והדתיים היסודיים ביניהן. בארצות הברית היהודים הינם מיעוט קטן בתוך רוב נוצרי חילוני גדל, כך שאין זה מפתיע כי רבים מהם אוחזים בערכים ליברליים כמו הגנת זכויות מיעוטים ותקינות פוליטית. בניגוד לכך, בישראל היהודים הם רוב מוחץ, וזהותם הדתית המשותפת היא הבסיס לתחושת השייכות שלהם. בנוסף, עקב דאגות ביטחוניות וההשפעה החזקה של הצבא על החברה בישראל, ערכים ליברלים טיפוסיים נדחקים הצדה. ניתן להעריך, כי התגברות דברי השנאה וההסתה כלפי זרים ומיעוטים לאחר ניצחונו של טראמפ תרחיק מהממשל החדש את הציבור היהודי האמריקני, בעוד התנהלות פרו-ישראלית מצדו תקרב אליו את ממשלת ישראל והציבור הישראלי. על-רקע המתח הקיים בין שתי קהילות אלה, שוני ביחס כלפי הממשל החדש יעמיק את המתיחות ביניהן.
בנוסף לשינויים בסיסים בקרב יהודי ארצות הברית וישראל, סקרים בשנים האחרונות מצביעים על כך שהדור הצעיר בארצות הברית - יהודים ולא יהודים כאחד - תומך בישראל פחות מאשר דורות קודמים. (דוח שפורסם ב-2016 על-ידי רוברט בלאקוויל ופיליפ גורדון קבע, כי "אמריקנים צעירים יותר - אלו שנולדו אחרי 1980 - תומכים בישראל, באופן בולט, פחות מאשר הדורות הקודמים". זו ככל הנראה תוצאה של גורמים רבים שצפוי שאף יחמירו עם הזמן, ובכללם המרחק ההיסטורי הגדל בין השואה והטרנספורמציה מהיות ישראל "דויד" לכדי "גוליית" (אזורי), אשר מצמצמים את האהדה הכללית כלפי ישראל. דעותיהם של היהודים הצעירים בארצות הברית (בגילים 29-18) אינן מנותקות מהמגמות הנרחבות יותר, ולכן דור זה הוא בעל סיכוי רב יותר מאשר בני הדור הקודם (בגילים 49-30) להעריך שארצות הברית תומכת "יותר מדי" בישראל.
ניצחונו הלא-צפוי על-ידי התקשורת וסקרי דעת הקהל של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות יצרו אי-וודאות רבה לעם האמריקני ולבעלי בריתו בישראל כאחד. רבים בירושלים רואים בכניסת הממשל החדש לבית הלבן הזדמנות לחידוש היחסים המיוחדים בין ישראל לארצות הברית - בעלת בריתה החשובה ביותר, שאין לה תחליף. בה בעת, רבים בקרב הקהילה היהודית בארצות הברית מודאגים מהשלכות שליליות אפשריות של ניצחון טראמפ והרוח החדשה שהוא ביטא והביא עמו על מיעוטים בארצות הברית בכלל ועל ביטחונם האישי ומעמדם שלהם בפרט. עם זאת, יש לשער שאם הממשל האמריקני החדש יבחר דרך שונה מזו שהלך בה הנשיא הנבחר בזמן מסע הבחירות ויפעל למען איחוד ושיכוך מתחים בין קבוצות בציבור האמריקני, ישכך גם המתח בין ישראל לבין הקהילה היהודית האמריקנית - זה העלול להחריף כתוצאה מהתגברות שנאת הזרים והמיעוטים בארצות הברית.

תאריך:  19/01/2017   |   עודכן:  19/01/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טראמפ, ישראל והקהילה היהודית בארצות הברית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ארי בוסל
אך העובדה שאני שש על כך שאנשים שאני מכיר ומוקיר זכו להיות מוזמנים ודאי מעידה על כך שאני משוגע, קיצוני, רפובליקני, אוהב ישראל ושונא מוסלמים    אני מודה ומתוודה שהכל נכון, למעט החלק האחרון
ארי בוסל
בלוס אנג׳לס, כך נאמר, יש את ריכוז הישראלים הגדול ביותר מחוץ לישראל    כשלוש מאות וחמישים אלף ישראלים, ובנוסף אליהם כשש מאות וחמישים אלף יהודים
גלית פרי
פעילות גופנית בקרב ילדים ובני-נוער, תורמת להתפתחות נפשית, קוגניטיבית וחברתית, ומונעת השמנה ומחלת אוסטאופורוזיס בגיל מבוגר
מרגלית מולנר גויטיין
"היא" אינו סרט על רצח, אונס, או דמות אישה (-היא), אלא אוסף של סטיות אנושיות, מיניות הנובעות מטראומות קודמות של הגיבורים, עוד מימי ילדותם
אלעזר לוין
אביו המנוח של ארנון מוזס לא הכתיב מה לכתוב, אבל אסר לכתוב בידיעות אחרונות נגד התורה
רשימות נוספות
INSS  / מי ומי  
זינוק של 94% בפיגועי התאבדות  /  יורם שוייצר, אריאל י. לוין, עינב יוגב
טקס פרסי גלובוס הזהב: "תלויים באוויר" מסתמן כמנצח  /  מאיה שני
בסיס הנתונים החדש של צבאות המזרח התיכון  /  יפתח שפיר
התחלה קשה, פוטנציאל מרחיק לכת   /  ניב חורש, אסף אוריון
דוח פיגועי התאבדות 2016 – השנה הקטלנית ביותר   /  אילנה קריכלי, יותם רוזנר, יורם שוייצר
השלכות השינויים האפשריים ביחסי רוסיה-ארה"ב על המזה"ת  /  צבי מגן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il