X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
המשאב הציבורי, הקרוי זיכרון היסטורי, הבא לידי מימוש וביטוי - בין היתר בדרך של הנצחת אישי ציבור, אינו רכושו הפרטי של היחיד או של בני משפחתו של המונצח. לכן, ככל שתוקם רשות הנצחה ארצית בחוק, כן ייטב וכן יפחתו הלחצים הפוליטיים, המשפחתיים והאחרים
▪  ▪  ▪
זאבי ז"ל. לא קשור לפורצי הדרך לירושלים [צילום: יצחק הררי/פלאש 90]

לא הולך להם, לעמותה להנצחת זכרו של רחבעם זאבי המנוח, בני משפחתו ומקורביו. זכרו רחבעם זאבי, שהיה שר התיירות בממשלת שרון הראשונה ונרצח בידי שלושה מתנקשים פלשתינים, אנשי החזית העממית, בחודש אוקטובר 2001, לא יונצח בחאן שער הגיא, בכניסה לירושלים, כפי שהחליטה, על כך, ממשלת ישראל לפני חמש שנים ומחצה. ממשרד ראש-הממשלה נמסר אתמול (יום ג), כי: "פועלים על-מנת לאתר מקום חלופי ראוי להנצחת אלוף במיל' רחבעם זאבי, זאת בתיאום עם משפחת זאבי". עוד נמסר, כי עד למציאת מקום חלופי, עומדת בעינה ההחלטה להנציח זכרו של רחבעם זאבי המנוח.
למי שזיכרונם בוגד בהם נזכיר, כי בתאריך 12.10.2008 החליטה ממשלת ישראל ה-31, בראשותו של אהוד אולמרט, להנציח זכרו של זאבי - בהתאם להחלטת ממשלה מס' 4171 - לשמר ולשקם אתר נוה-אילן ההיסטורית והנצחת זכרו של זאבי במקום זה. לצורך כך הקציבה הממשלה 5 מיליון שקלים, שהיו אמורים לשמש לפעולות שימור ושיקום אתר זה. אותו חודש ביקר במקום אהוד אולמרט ואמר - בין השאר, דברים אלה: "המקום הזה, הצופה אל אזור ירושלים ואשר נשקף ממנו נוף מרהיב, מתאים במיוחד להנציח את זכרו של רחבעם זאבי, שהיה אוהב אמיתי של ארץ ישראל, והכיר את שביליה ואת נפתוליה. אנו יכולים להיות גאים בכך, שיחד עם זכרו של גנדי, ננציח כאן גם את ההיסטוריה של הפלמ"ח ושל המדינה". החלטת השימור והשיקום לא יושמה, כל זאת לאור דרישת משפחת זאבי ומקורביו להנציח את השר באתר מרכזי יותר, הלא הוא חאן שער הגיא). ככל הידוע לכותב שורות אלה לא היה לזאבי המנוח כל קשר ביוגרפי לנוה-אילן והוא לא היה מעורב בכל פעילות צבאית, בתקופת שירותו בצה"ל, בכל הקשור לאתר זה.
בתאריך 30.10.2011 החליטה ממשלת ישראל ה-32, בראשותו של בנימין (ביבי) נתניהו, להנציח זכרו של זאבי - בהתאם להחלטת ממשלה מס' 3779 - לפעול להשלמת פרויקט שיקום והפעלת האתר ההיסטורי בחאן שער הגיא, שהוכרז כאתר לאומי. כמו-כן הוחלט, כי באתר הביקור יתקיימו פעילויות חינוכיות, תיירותיות ותרבותיות בתחומי ידיעת הארץ ומורשת המקום, ובמסגרתן יונצח בו זכרו של השר רחבעם זאבי ז"ל אשר נרצח בידי מחבלים בעת מילוי תפקידו כשר התיירות בממשלת ישראל. לביצוע הנצחת מורשת רחבעם זאבי באתר הביקור, הוקצב סכום של 2.5 מיליון שקלים, בפרישה ליניארית, על פני השנים 2012-2013, מתקציבי משרד ראש-הממשלה ומשרד התיירות. ככל הידוע לכותב שורות אלה לא היה לזאבי המנוח כל קשר ביוגרפי לנוה-אילן והוא לא היה מעורב בכל פעילות צבאית, בתקופת שירותו בצה"ל, בכל הקשור לאתר זה.
בחודש ספטמבר 2016 החל מאבקם של ותיקי הפלמ"ח נגד הנצחת זכרו של זאבי המנוח באתן חאן שער הגיא, בימוק שאין לו כל קשר לאתר זה והוא לא נמנה על אנשי חטיבת "הראל", שפעלה באזור זה, בתקופת מלחמת השחרור. על המוחים נגד מימוש החלטת ההנצחה נמנו, בין היתר, בכירי ארגון ותיקי פלמ"ח דוגמת: האלוף (בדימוס) עמוס חורב,, אלוף (בדימוס)צבי זמיר, אלוף (בדימוס)' שייקה גביש תא"ל (בדימוס) מוטקה בן פורת, ותא"ל (בדימוס) ישכה שדמי. המשורר, חיים גורי והשר לשעבר, רפי איתן, נטלוו - גם הם - חלק במאבק זה.
ביום שישי הקרוב אמורים המוחים להכריז חד-צדדית על חאן שער הגיא, כמרכז למורשת פורצי הדרך ומלווי השיירות במלחמת העצמאות, בטקס שיתקיים במקום, בהשתתפות לוחמי הארגון ומשפחותיהם. טקס צפוי זה, עומד בבסיס טענות ותיקי הפלמ"ח, כי הובטח להם שבאתר חאן שער הגיא תונצח מורשת הקרב על ירושלים במלחמת העצמאות, ויונצח זכרם של לוחמי חטיבת פלמ"ח, מלווי השיירות ופורצי הדרך לירושלים, שנפלו באזור. לטענת ותיקי הפלמ"ח זאבי המנוח, לא נכלל בקרב אלה שלחמו, נפצעו או נפלו בליווי השיירות לירושלים, במלחמת השחרור.
לזאבי המנוח לא היה כל קשר מחייב שהוא, עם העיר, ירושלים ומבואותיה, למעט העובדה שהוא נולד בשכונת ימין משה, שבירושלים. זאבי התחנך בבתי הספר של תנועת העבודה, כאשר הוא למד - בין היתר - בבית הספר המחוזי ע"ש רוזה כהן בקיבוץ גבעת השלושה. לאחר מכן, עבר - בכיתה ח' - עבר ללמוד בגימנסיה העברית, רחביה, שבירושלים. כאן מתחיל - וכאן מסתיים הקשר של זאבי המנוח לירושלים. נדגיש ונציין, זאבי לא לחם על שחרור העיר ירושלים, הוא לא גר בה, בזמן המצור על ירושלים, כך שאין כל סיבה להנציחו, באתר חאן הראל, בכניסה לירושלים.
אם חושבים אתם, שרחבעם זאבי המנוח קופח, בכל הקשור להנצחת שמו באתרים שונים, הרי טועים אתם, טעות מוחלטת, שמו של זאבי המנוח מונצח - עד כה - לפחות בתשעה אתרים שונים, בלא לכלול בכך רחובות, כיכרות וגנים ציבוריים, שלא באו במניין זה. על שמו של זאבי נקראו מספר אתרים ברחבי ישראל, ובהם כביש הבקעה, שזאבי פעל רבות למען פיתוחו, גשר מעל נתיבי איילון ברמת השרון (עיר מגוריו), טיילת באשדוד, שדרת הטיילת בראשון לציון, טיילת בהר הזיתים בירושלים, הטיילת המרכזית באילת, וכן רחובות, כיכרות וגנים ציבוריים בערים אחדות. לזכרו הוקמו היישוב מרחב עם שבנגב, המאחז מעלה רחבעם בדרום-מזרח גוש-עציון, וגבעת התיישבות בבית חגי. כן קרויים, על שמו, מחנה רחבעם באזור רמלה ואתר בית הכנסת העתיק באום אל-קנאטר ("קשתות רחבעם") שברמת הגולן, שזאבי פעל לשיקומו. מדי שנה מעניק משרד החינוך פרס על שם רחבעם זאבי למצטיינים בלימודי ארץ ישראל
במערכת החינוך. בשנת 2002 הנפיקה רשות הדואר בול לזכרו. מדי שנה מתקיים לזכרו בבקעת הירדן "מרוץ הלפיד".
ביולי 2005 חוקקה הכנסת החוק להנצחת זכרו של רחבעם זאבי, התשס"ה-2005. על-פי החוק, תקום עמותה להנצחת מורשתו ויום הירצחו, ל' בתשרי יהיה יום הזיכרון לרחבעם זאבי, ובו אירועי זיכרון בסמוך לקברו ובמחנות צה"ל.
כבר עמדנו על כך, בעבר ("יש להקים רשות הנצחה בחוק" - מחלקה ראשונה; תאריך 25.10.2016), כי מן הראוי שפעולות הנצחת אישי ציבור, תעשינה, בידי רשות הנצחה, שתאגד פעולות הנצחה אלה, כדי למנוע כפילויות הנצחה וכדי להפקיע פעולות הנצחה, מידי רשויות וגורמים, הרואים עצמם כמופקדים על הזיכרון הציבורי, בישראל.
הנצחה כוללת בחובה, גם הקצבת משאבים כספיים, מעבר לעובדה שהנצחה בלתי ראויה, כמו הנצחה במקום בלתי ראוי, פוגעת בזיכרון ההיסטורי ומהווה שיכתוב ההיסטוריה, בדרך של סילוף עובדות. מאמר זה מהווה הצדעה לארגון וותיקי הפלמ"ח, שהוכיחו שניתן לגבור על הממסד, המנסה לסלף ולשכתב היסטוריה, בגלל לחצים פוליטיים, משפחתיים או אחרים.
המשאב הציבורי, הקרוי זיכרון היסטורי, הבא לידי מימוש וביטוי - בין היתר בדרך של הנצחת אישי ציבור, אינו רכושו הפרטי של היחיד או של בני משפחתו של המונצח. לכן, ככל שתוקם רשות הנצחה ארצית בחוק, כן ייטב וכן יפחתו הלחצים הפוליטיים, המשפחתיים והאחרים - לחצים המביאים, בין היתר, וכמעט תמיד - לעיוותה, לסילופה ולשכתובה של ההיסטוריה, שעה שידם של בני המשפחה מעורבת, באופן פעיל בהנצחת בן משפחתם. כל המוסיף דברים, לעניין זה, נמצא רק גורע.

הכותב הוא השותף-המייסד של ד"ר חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה - בין היתר - בתחומי רישוי עסקים ותכנון ובנייה, בנוסף לשאר התחומים המשפטיים, בהם עוסק המשרד דוגמת: המשפט הפלילי, דיני מעצרים, דיני מיסוי, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני חברות, פירוקים ופשיטות-רגל דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין.
תאריך:  12/04/2017   |   עודכן:  12/04/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ניצחון העובדות על-פני שכתוב ההיסטוריה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
משהו על שקיפות
קידי  |  12/04/17 10:02
2
הנצחה ציבורית והנצחה פרטית
אלי יזרעאלי  |  19/04/17 09:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים שטנגר
אין לצפות מחברי-כנסת להשתתף בדיון סרק בוועדת הכספים, כפי שניסה לכפותו עליהם יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני. לכן, משסירב הוא לבקשתם לדחות דיוני הוועדה, ליום המחרת, כדי לאפשר להם, ללמוד כראוי השינויים שהוכנסו, באופן פתאומי לחוק, בידי משרד האוצר, מנע הוא מהם - אפשרות ראויה להשתתף בהליך החקיקה
חנינא פורת
עמדה בריטית מוטעית - "היהודים מנשלים (אריסים) בדואים מקרקעותיהם בנגב" - עיכבה את ההתישבות באזור בשנות השלושים.
שמחה סיאני
בחגים "הגדולים", כמו פסח וראש השנה, אנשים בודדים מרגישים בודדים יותר    הם מסתכלים בעיניים כלות על שכניהם/חבריהם העסוקים בהכנות לחג, בניקיונות, בנשיאת הסלים מהשוק השופעים כל טוב שיוכנו ויוגשו לשולחן החג
חיים שטנגר
דומה, כי ככל שיגדל מספרם של אנשי דור "הכיפות השקופות", שאינם מחויבים לכיתתיות דתית, כפי שמחויבים לה בוגרי ישיבות ההסדר, הרי תגדל ותפרח התפישה הליבראלית, בקרב שומרי המצוות, שסדן ולוינשטיין, אינם נושאי הנס והדגל שלהם.
חיים שטנגר
כל עוד מבקשים אנשי הציונות הדתית להיות חלק מרקמת החיים המשותפת להם ולחברה החילונית, מוטל עליהם להבין שהם לא יוכלו לכוף תפישותיהם האמוניות, לא בצה"ל ולא חוצה לצה"ל. מדינת-ישראל אינה מדינת הלכה, אין היא מדינה תיאוקרטית, אלא מדינה דמוקרטית, המבוססת על עקרונות מגילת העצמאות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il