X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
נתניהו. הפך לחשוד [צילום: תומס קואקס/AP]
אדלסון. רישומי שיחות [צילום: ג'ון לוכר, AP]
בית המשפט העליון טעה בהתעלמותו מה"פיל הגדול" שבחדר בית המשפט חייב העברת רישומי שיחות נתניהו-אדלסון-רגב לערוץ 10 ולדרוקר בהסתמכו על טיעוני ותגובות הצדדים בשלב הגשת הערעור (שהתקבל) דא-עקא, בית המשפט לא הביא בחשבון את ההתפתחות שאירעה: בינתיים נפתחה חקירה פלילית שבה נתניהו חשוד (תיק 2000) ורישומי השיחות הן חומר חקירה שאין לחייב מסירתו עתה מחשש לשיבוש הליכי חקירה
▪  ▪  ▪
הנדל. עמד בראש ההרכב [צילום: בוצ'צ'ו]

קשה להאמין שבית המשפט העליון לא הבחין בפיל הענק שניצב במרכז החדר במשפט בעניין שיחותיו של בנימין נתניהו עם שלדון אדלסון ועמוס רגב. מכל מקום, אין בפסק הדין הממצה אפילו רמז לנוכחותו של הפיל הזה באולם הדיונים.
הכוונה כמובן לתיק 2000 שהשתלט על השיח הציבורי, אבל לא הצליח לנקב אפילו חור קטן בבועה שבתוכה כתב בית המשפט העליון את פסק הדין.
ראוי להתייחס תחילה לציר הזמן שבו התנהלו העניינים:
בפברואר 2015, כלומר זמן רב לפני פתיחת החקירה בתיק 2000, הגישו רביב דרוקר וחדשות 10 בקשה לפי חוק חופש המידע, לקבל תיעוד של השיחות שניהל נתניהו עם אדלסון ורגב. הבקשה סורבה (מנימוקים של פגיעה בפרטיות).
משכך, הגישו המבקשים עתירה לבית המשפט המחוזי לעניינים מנהליים. העתירה התנהלה בכמה מהלכים - עד שבחודש יולי 2016 ניתן פסק הדין האחרון של בית המשפט המחוזי שבו הוא דחה את העתירה. בהקשר זה חשוב להדגיש שגם בעת מתן פסק הדין המחוזי, ביולי 2016, טרם באה לעולם פרשת תיק 2000.
בעקבות דחיית העתירה על-ידי בית המשפט המחוזי הגישו המבקשים ערעור לבית המשפט העליון. יודגש שגם במועד הגשת הערעור לעליון פרשת תיק 2000 טרם באה לעולם. בחודש ינואר 2017, כלומר לאחר הגשת הערעור לעליון, באה לעולם פרשת תיק 2000, שעה שטרם הוכרע התיק שנדון בפני השופטים: ניל הנדל (אב"ד), אורי שהם ומני מזוז .
תזכורת: תיק 2000 מייחס כידוע חשדות פליליים לבנימין נתניהו בכך שבמגעיו עם עורך ידיעות אחרונות נוני מוזס הם רקחו לכאורה עסקה, שבמסגרתה נתניהו יזכה מידיעות אחרונות לסיקור אוהד (או לפחות מתון) ובתמורה לכך ידאג נתניהו לצמצום תפוצת העיתון ישראל היום הנמצא בבעלותו של שלדון אדלסון ועורכו בתקופה הרלוונטית הוא עמוס רגב הנ"ל.
יודגש, שבמסגרת חקירת הפרשה, זימנה המשטרה למתן עדות הן את אדלסון והן את רגב. ברור שהמשטרה עשתה כן כדי להתחקות אחר מערכת היחסים שבינם לבין נתניהו כדי ללמוד מהם על האפשרות שנתניהו מימש, או ניסה לממש, את חלקו בעסקה עם מוזס. כלומר, המשטרה ביקשה ללמוד מהשניים אם נתניהו שוחח איתם על אפשרות צמצום תפוצת ישראל היום, שאז יש לכך משמעות פלילית חמורה מבחינת נתניהו.
ובתוך כל החקירה המשטרתית האינטנסיבית הזו של תיק 2000 אמור היה בית המשפט העליון לדון בעניין קריטי הנמצא בלב לבה של החקירה המשטרתית. כלומר, לדון בגורל עתירת דרוקר וחדשות 10 לספק להם את פרטי השיחות שבין נתניהו לבין אדלסון ורגב, שכזכור אף מסרו כבר עדות במשטרה בעניין קשריהם עם נתניהו.
ויתרה מכך:
בית המשפט המחוזי בפסק דינו (הראשון) רואה בחיוב את חשיפת מועדי השיחות, שכן לדבריו תהיה בכך אפשרות "להצליב את המידע בדבר מועד קיומן של השיחות יחד עם אירועים אחרים הגלויים זה מכבר לציבור, וקובע כי קיים עניין ציבורי ממשי במידע, שכן נמצא שמועדי השיחות בשקלול הכולל ובאיזון הראוי של האינטרסים השונים, מהווים סוג של מידע אשר יש 'להוציאו' מגדרי הגנת הפרטיות שאפפה אותו... ולחושפו לעין הציבור" (ציטוט מפסה"ד של ביהמ"ש העליון).
בית המשפט המחוזי צדק לחלוטין בגישתו זו. אלא מאי? פסק דינו של בית המשפט המחוזי ניתן הרבה לפני שתיק 2000 בא לעולם ולפני שנתניהו הפך חשוד - כך שברור שבית המשפט המחוזי לא יכול היה לצפות שהמידע המבוקש יהפוך בעתיד לחומר חקירה
בהקשר למטרת בקשת המידע, יודגש, שלאחרונה, לאחר פרסום פסק הדין של בית המשפט העליון, ציין רביב דרוקר שאכן מטרתו בהגשת הבקשה לקבל את המידע על שיחותיו של נתניהו הייתה להצליב את מועדי השיחות עם פרסומים שונים בעיתון ישראל היום ולבדוק את הקשר ביניהם, ועתה משזכה במשפט בדעתו לעשות כן.
אשר לחקירת המשטרה - לא ידוע אם המשטרה, במסגרת חקירת טיב היחסים שבין נתניהו לבין אדלסון ורגב, השיגה כבר את המידע המתייחס לשיחות ביניהם או שבכוונתה לעשות כן. מה שברור מאליו הוא, שהמידע הזה שרביב דרוקר מבקש לקבל לידיו בעניין השיחות של נתניהו עם אדלסון ורגב - מידע זה חיוני גם לחקירת המשטרה בין שהוא נמצא כבר בידיה ובין שלא.
הנה-כי-כן, עיתונאי עותר לקבלת מידע לצורך תחקיר עיתונאי שהוא עורך, אלא שבשלב הדיון בבית המשפט העליון בגורל העתירה - מתברר שהמידע המבוקש מהווה נושא חיוני בחקירת משטרה שנפתחה בטרם הכרעה בגורל העתירה. אלא שבית המשפט העליון מתעלם מקיומה של החקירה המשטרתית ומצווה על מסירת המידע לעיתונאי - דבר שיהיה בו לקיים, בו-זמנית, הן חקירה משטרתית והן תחקיר עיתונאי באותו עניין ממש, והכל - בברכת בית המשפט.
במילים אחרות, נשאלת השאלה האם ראוי הדבר שבית המשפט יעודד קיום תחקיר עיתונאי בו-זמנית תוך כפיית הצדדים לשתף עמו פעולה בדרך של מסירת רישומי השיחות וזאת ובאותו עניין שבו מתנהלת חקירה משטרתית? האין בית המשפט רואה בכך חשש לשיבוש הליכים או להפרעה לחקירה עניינית של המשטרה? האם במקרה המיוחד הזה לא התבקש, כמינימום, שבית המשפט יברר את עמדת המשטרה קודם שהוא מצווה לשחרר לציבור חומר שעל פניו נחזה להיות חומר חקירה?
אלא שבית המשפט העליון פתר את הסוגיה בדרך שאין פשוטה ממנה: הוא התעלם לחלוטין מהחקירה המשטרתית. תיק 2000 יוק.
עד כמה דוקרת את העין שתיקתו והתעלמותו של בית המשפט העליון מתיק 2000 ניתן לראות בקטע מפסק הדין שיצוטט להלן:
  • "הקשר שבין ראש הממשלה לעיתון ישראל היום - עיתון יומי נפוץ ורב השפעה - מצוי על סדר-היום הציבורי ומעסיק את הציבור ואת המערכת הפוליטית כמעט מיום הקמתו של העיתון ב-2007. השיח הציבורי האינטנסיבי והמתמשך בשאלת מהות הזיקה שבין ראש הממשלה לעיתון ובאשר למטרות העומדות ברקע ייסודו של העיתון הובילו בין היתר גם לבדיקה של מבקר המדינה, לעתירה ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית לקראת הבחירות לכנסת ה- 20, ליוזמות חקיקה להגבלת פעילות העיתון ויש אף הקושרים בין יוזמות אלה למהלכים שהובילו להקדמת הבחירות".
עינינו הרואות, בית המשפט נותן סקירה היסטורית על מוצאותיה של הסוגיה אבל נעצר על סיפו של תיק 2000 מבלי לאזכר את דבר קיומו. עצם התעלמותו הכמעט מופגנת של בית המשפט מנוכחותו של הפיל הכבד הזה הקרוי תיק 2000 אומרת דרשני.
ומה אומר החוק בסוגיה הנ"ל?
סעיף 9 לחוק חופש המידע, באחד מסעיפיו הקטנים, קובע כי הרשות אינה חייבת למסור מידע אם גילויו עלול לגרום ל"פגיעה בהליכי חקירה או משפט או בזכותו של אדם למשפט הוגן".
נכון, במקרה שלפנינו הגורם הממונה במשרד ראש הממשלה סירב למסור המידע זמן רב לפני שתיק 2000 בא לעולם, ולכן הוא לא יכול היה להשתמש בסעיף הזה כנימוק לסירובו, אבל הרי בזמן שגורל העתירה היה מונח כבר על שולחן בית המשפט העליון - תיק 2000, עם כל עוצמתו התקשורתית, חי ובעט כהוגן ופתח מהדורות חדשות.
מדוע, אם כן, הגורם הממונה במשרד ראש הממשלה לא הניח את הנימוק הנ"ל על שולחן בית המשפט העליון מיד כשנפתחה החקירה המשטרתית? קשה כמובן לרדת לחקרי ליבו של הממונה, אבל אין להתעלם מכך שעם פתיחת החקירה - נתניהו עבר לסטטוס של חשוד, וככזה - שיקוליו אם לנקוט צעד כזה או אחר הפכו מורכבים יותר.
מכל מקום, בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מינהליים, שבוודאי ראה את מורכבות הסוגיה על כל היבטיה, היה חייב, בכל הכבוד, ליזום מצידו, על-פי סמכויותיו, את בירור הסוגיה לעיל שהתגלגלה אליו, ולא להתעלם ממנה בשתיקה מחרישת אוזניים.

תאריך:  12/08/2017   |   עודכן:  12/08/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הטעות של העליון בעניין שיחות נתניהו
תגובות  [ 23 ] מוצגות  [ 23 ]  כתוב תגובה 
1
איפה הפרקליטות?
צופה צד  |  12/08/17 10:09
 
- הפרקליטות במסע להפללת נתניהו ! ל"ת
א.ל. רמת-גן  |  12/08/17 10:13
 
- ה.א. היקר
יוסי מ  |  12/08/17 11:05
2
שיבוש חקירה על יד העליון-מסריח
אביקול  |  12/08/17 10:26
3
תיקון קל
ה.א  |  12/08/17 10:50
4
תשובה ליוסי דר
משה, עורך-דין  |  12/08/17 10:54
 
- תשובה מוזרה,מסירה אחריות מבית
בני בנקר  |  12/08/17 12:00
 
- תשובתך שגויה
משה, עורך-דין  |  12/08/17 14:38
 
- משה ויוסי הם יותר מידי עו"ד
ה.א  |  12/08/17 15:49
 
- משה, יוסי, בואו נעמיק עוד קצת.
ה.א  |  13/08/17 12:44
5
עכשיו שהעליון יחסוף גם הוא !
בומרנג ? ניראה !  |  12/08/17 10:56
6
תיקון
יוסי מ  |  12/08/17 11:11
 
- כל המביא דבר בשם אומרו
ה.א  |  12/08/17 13:04
7
העליון, מפיצי מחלה ממארת ל"ת
נו שויין  |  12/08/17 11:39
8
דרוקר ידוע בשנאתו התהומית
לראש הממשלה  |  12/08/17 14:06
9
מערכת אכיפת החוק והתקשורת...
קנוניה  |  12/08/17 17:35
10
אנשים נוטים
באום  |  12/08/17 19:06
11
בית משפט?? זילותו של מושג
דורון.צ  |  12/08/17 20:07
 
- נקודת המוצא של יוסי דר שגויה
משה מיכאל  |  13/08/17 07:40
12
זה שבעליון העפרונות לא מחודדים
בבא בובה  |  13/08/17 02:27
13
קבוצת שוטים
מישל א.  |  13/08/17 06:04
14
זה לא טעות של עליון זות
ישע.   |  13/08/17 10:18
15
המטרה של כולם היא אחת
קולט שמש  |  14/08/17 15:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
הזרוע הצבאית של חמאס הגישה הצעה להנהגה המדינית שעיקריה ליצור ואקום מדיני וביטחוני ברצועה    ההצעה נועדה לטרפד את כוונותיו של מחמוד עבאס לסנקציות נוספות נגד הרצועה ופיזור המועצה המחוקקת
עמי דור-און
אם חפץ חיים הליכוד והוא באמת ובתמים מבקש לזכות מחדש באמון העם, הוא חייב לברר מה דעת העם. בירור כזה דורש קיום משאל בקרב כל חברי הליכוד ולא רק בין עסקני מרכז המפלגה. במשאל כזה, שצריך להיערך בפיקוח בית המשפט העליון, יהיה צורך שכל מחנה הליכוד יחווה את דעתו מי המנהיג הראוי להיבחר במקום הראשון, מי הבכירים שמהם ימונו השרים בבחירות הבאות, וגם מי לא יורשה להיכנס בשער המוביל לכנסת
נסים ישעיהו
אנחנו מתוסכלים מכך שלא עוצרים את ההסתה הגלויה בבתי הספר שלהם ובתקשורת. מכך שאנחנו מממנים לרוצחינו טיפול רפואי, מכך שמבחינה כלכלית פשוט משתלם למשפחות שמישהו מהן יהיה רוצח
ציפי לידר
בשולי הכותרות: הגנבים בארצנו    סודנים במדינת היהודים    הפשיעה החקלאית הגבוהה בישראל    בוז'י, קצת צניעות לא תזיק    וּלקינוח בקטנה
דביר מור
מדוע לא מעט מילידי דור ה-y הישראלי נופלים בין כסאות הממסד שזרק אותם למציאות אחרת מהוריהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il